Tujina

Vojska ubila džihadističnega poveljnika, eksplozije zdaj pretresajo Izrael

Tel Aviv/Gaza, 12. 11. 2019 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.F. / STA
Komentarji
77

Izraelska vojska je danes ponoči izvedla napad na območju Gaze, v katerem je bil ubit visoki poveljnik skrajne palestinske skupine Islamski džihad. Nato so izvedli še napad na Damask, pri čemer je bil ubit sin drugega voditelja Islamskega džihada. Sledilo je močno palestinsko raketno obstreljevanje juga Izraela.

Islamski džihad je sporočil, da sta bila v izraelskem napadu ubita 42-letni Baha Abu al Ata in njegova žena. Bil je poveljnik Brigad al Kuds, oboroženega krila Islamskega džihada. Izraelska letala so izvedla napad na njegovo hišo na območju Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael in Gaza
Izrael in Gaza FOTO: AP

Po navedbah izraelske vojske je bil Ata odgovoren za zadnje raketne napade Izraela, pripravljal pa naj bi se na nove napade. "Ata je bil odgovoren za večino terorističnih napadov v zadnjem letu z območja Gaze," je sporočila vojska in ga označila za "tempirano bombo".

Odgovoren naj bi bil najmanj za napad na glasbeni festival v Sderotu v avgustu in druga raketna obstreljevanja v novembru. Prav tako naj bi bil odgovoren za strele ostrostrelcev, še navaja AFP.

Izrael in Gaza
Izrael in Gaza FOTO: AP

Izraelska vojska je nato danes zjutraj izvedla tudi napad na hišo v sirski prestolnici, v kateri naj bi bival drug visoki predstavnik Islamskega džihada Akram Adžuri. Pri tem pa je bil ubit njegov sin in še ena oseba, je poročala sirska tiskovna agencija Sana.

Palestinci so se na ta napada odzvali z izstrelitvijo več raket na jug Izraela. Sirene so se oglasile tudi v Tel Avivu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izraelska vojska je sporočila, da je bilo izstreljenih okoli 50 raket, od tega so jih 20 prestregli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael in Gaza
Izrael in Gaza FOTO: AP

Palestinske rakete po poročanju dpa večje škode niso povzročile. Ena je sicer zadela večje cestno križišče na jugu Izraela in za las zgrešila dva avtomobila. En človek je bil lažje poškodovan v eksploziji rakete v mestu Gan Javne, ena pa je zadela hišo v mestu Netivot. Hiša je uničena, ni pa bil nihče ranjen, je poročala izraelska televizija Kanal 12.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izraelska vojska je že napovedala povračilno obstreljevanje. Tiskovni predstavnik vojske Jonatan Konrikus je tudi dejal, da se že pripravljajo na nekaj dni spopadov, še poroča dpa.

Ti spopadi so se nato dopoldne res nadaljevali. Izraelska letala so izvedla nov napad na območju Gaze, v katerem je bil ubit en Palestinec, več pa ranjenih. Napad je bil po navedbah izraelske vojske uperjen proti dvema članoma Islamskega džihada, ki naj bi bila prav tako odgovorna za raketiranje Izraela, še poroča AFP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na stopnjevanje nasilja med Izraelom in Palestinci so se medtem že odzvali v Bruslju in izrazili zaskrbljenost. "Izstreljevanje raket na civilno prebivalstvo je popolnoma nesprejemljivo in se mora takoj ustaviti," je ocenila tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Maja Kocijančič. Pozvala je k takojšnji umiritvi položaja in iskanju politične rešitve, so sporočili iz Bruslja.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Malinha
12. 11. 2019 20.44
+0
'pravisprehajalec'; zagovornik desnega populizma, kolaboracije belogardistov, zagovornik sužnjelastništva, islamofob: "Število Arabskih Palestincev se je pa povečalo od leta 1948 iz 1,2 milijona na današnjih 12 milijonov. Očitno gre za ugodne pogoje razmnoževanja v njihovem primeru." 14. maja 1948 je bil razglašen samoustanovljeni Izrael. Že 14. maja 1948, dva meseca pred razglasitvijo, je konzultanta enajstih sionističnih vojaških in političnih voditeljev sprejela načrt o sistematičnem etičnem čiščenju Palestincev iz vseh ozemelj pod nadzorom judovske vojske: načrt D. Leta 1882 je v tedanji Palestini bilo zgolj 24.000 Judov. Leta 1939 že 445.000. Leta 2013 8,1 milijona. Od kje mu podatek, da je današnjih Palestincev 12 milijonov ne vem, saj Palestina ni država, temveč so Palesitnici razseljeni tako rekoč po celem svetu, največ seveda na bližnjem vzhodu. "Ugodni pogoji razmnoževanja": šovinizem, ksenofobija ter seveda nizkotna vulgarnost nekoga, ki se predstavlja kot rkc moralist.
pravisprehajalec
13. 11. 2019 13.37
-2
Šnofaš za "notranjimi sovražniki", Miša, kot je tvoja mama nekoč pred cerkvijo z beležko, kdo je bil pri maši? Zgodovinsko poznamo samo judovsko Palestino, tako je bilo na prastarem zemljevidu v učilnici verouka. Pa tudi Križarski kronisti so poročali leta 1100 o močnem judovskem odporu na zidovih Jeruzalema med obleganjem. Pa imaš stare časopise na netu, pa odtipkaj v iskalnik napadi na jude v Palestini, letnica iskanja 1920 in naprej. Pa boš presenečena koliko napadov in mrtvih je bilo. In ti napadi so bili samo z arabske strani. Pa še nekaj pade v oči, stari časopisi omenjajo samo Arabce in nič Palestince.
Malinha
13. 11. 2019 16.30
+3
Sam sebi lažeš. Veš zakaj? Zato, da bo na Magnum wc carta s podpisom papeža tudi tvoje ime. Tvoji Križarski kronisti so poročali o "močnem judovskem odporu"? "Med obleganjem"? Torej priznavaš obleganje? Zanimivo. Krivci so pa bili judovski uporniki? Naj te podučim: prvi Križarski pohod na Islam dne 15. 7. 1099; zavzeli so Jeruzalem, v treh dneh so poklali 30.000 muslimanov in judov. Tvoje "jude, upornike", so nagnali v sinagoge ter sinagoge zažgali. Zakaj ne priznaš, da si zagrizen belogardist? Če namreč zgodovinsko "poznamo" (kdo je ta, ki to pozna?) samo judovsko Palestino, tako je bilo na prastarem zemljevidu učilnice verouka (aha, to je ta, ki to pozna...). Me pa veseli, ker nisi zanikal da si zagovornik desnega populizma, kolaboracije belogardistov, zagovornik sužnjelastništva, islamofob, zdaj namreč pritrjuješ, da si še trd rkc-jevec.
pravisprehajalec
13. 11. 2019 18.08
-3
Ha, ha, ha, Miška, odpor, pa upor, besede iz Stožic 2014 in vsakoletnih proslav, ko se komunistični prevzem oblasti slavi kot "osvoboditev". Ni bilo upornikov takrat Miška, takrat so prebivalci branili svoje mesto in se niso nikomur upirali. Oni so se Bojevali in to je to. Zavojevalci so ga pa zavzeli. Imaš nek čuden besednjak razvit po letu 1945. Poudarek je bil na Judih v Jeruzalemu, za katere trdite, da jih od Rima naprej ni bilo več tam. Križarji so postopali v skladu z takratnimi vojaškimi navadami in običaji. Še na Rimljane se spravi, zakaj niso uzakonili minimalne plače in socialnega varstva za svoje sužnje. Ha, ha, ha.... Pst. Miškece, jaz sem zagovornik NEPOBIJANJA, ne morejo kar tvoji Komunisti po koncu Državljanske vojne Likvidirati vse Antikomuniste, meščane in razredne sovražnike. To pa je zločin, saj sta takrat že obstajali Ženevska in Haška Konvencija za te primere. V času Križarjev pač še ne. Zresni se in si počasi izbij to svojo revolucionarno krvoželjnost iz glave....
puspan
12. 11. 2019 19.44
+3
Počasi tudi Palestincev ne razumem več. Najprej izzivajo, potem raketirajo Izrael, nato jim Izrael s kirurško natančnostjo izsledi in pospravi skritega v kleti njihovega ober terorista, potem pa Palestinci spet zaprosijo za premirje, ki traja spet do naslednje grožnje o uničenju Izraela in potem jovo na novo.
Ost1234
12. 11. 2019 19.41
+1
Neverjetna je ta slovenska desnica ... Ko jim paše tolčejo po Židih in se prav po božje zahvaljujejo brkatemu stričku, ko pa mal drugač zapiha pa jih zagovarjajop in -po božje častijo ... Kdo bi jih razumel ....
Malinha
12. 11. 2019 20.24
-1
Potrebno je razumeti, da populizem slovenskih svečkarjev še išče svojo pozicijo, oz. svojo ideološko identiteto. Ta je, glede na razpršenost populizma, zelo težko ulovljiva, oz. osrediščena. Zakaj so prisiljeni svojo identiteto iskati v populizmu, pa nakazuje na njihovo zelo šibko točko.
Ciymbalta
12. 11. 2019 18.28
-3
Kaj Palestinci sam ceste ciljajo,. Morajo se zgleda naučit ciljat prave tarče
Uporabnik1735100
12. 11. 2019 16.37
+6
Bolniki se boste zopet šli kavboje in indijance, rdeče in bele, leve in desne, ... ma je žal v ustanovah premalo strokovno usposobljenih, da bi vam vsem pomagali.
FMI1203
12. 11. 2019 16.05
-12
Največji teroristi so ZDA, Rusi,... Pridejo na tuje ozemlje in brez problema pobijajo kradejo in pobijajo ljudi.. normalno, da so se uprli.
Ost1234
12. 11. 2019 19.42
+1
antilevi?ar
12. 11. 2019 16.04
+4
Izrael napadel glavno mesto Sirije? Kaj pa sirijci, spijo ali so na počitnicah?
Ost1234
12. 11. 2019 15.54
-8
Kje so nastale vere, ki so povzročile že toliko gorja po svetu? Na Bližnjem vzhodu. Kdo jih je "izumil" ?? Židje... Katoliška vera, judaizem, islam .... Vse so nastale pod taktirko Judov ... So pač pretkani in imajo neomejen vpliv , posebno v Evropi in po zahodu ... V svojo korist znajo izkoristiti prav vsako malenkost in ne daj bože da se jim kdo postavi po robu. Je takoj vojna!!
akmt
12. 11. 2019 15.52
+15
Si kar predstavljam razgrete glave islamistov, kako si dajejo duska in agresivno kricijo. Tam so cele dneve na ulicah samo zelo glasni srboriti moski, ki inajo zivalsko obnasanje
M teorija
12. 11. 2019 15.48
+6
Tud če bo v celem svet mir, bo tam še vedno vojna!?
galop
12. 11. 2019 15.39
-9
Končno židje upravljajo z največjim koncentracijskim taboriščem.
Ost1234
12. 11. 2019 15.55
-9
pravisprehajalec
12. 11. 2019 19.39
-2
Ne bo držalo, Koncentracijska taborišča so imela vse manj zapornikov, iz znanih razlogov. Število Arabskih palestincev se je pa povečalo od leta 1948 iz 1,2 milijona na današnjih 12 milijonov. Očitno gre za ugodne pogoje razmnoževanja v njihovem primeru.
Diebaumaister
12. 11. 2019 15.37
+23
Hvala, da imamo še zadnjo trdnjavo-Izrael pred poplavo plahtarjev v Evropo.
M teorija
12. 11. 2019 15.33
-8
Paradoks. Judi so zgruntal komunizem. Antikomunisti, pa zagovarjajo Izrael!? Edina logična je, da je pri konvertitih vse možno!?
kolbek460
12. 11. 2019 14.58
-12
Dobro je toda je juda v svoji Tori napovedal svoj konec ,ki se jim neizbežno bliža ,judov bo mrtvih kot listja in trave ,umetna tvorba ki je zrasla z 1947 na tuji zemlji z patrionatom Angležev in vzela zemljo Arabcem na obali mrtvega morja ki so ga dobesedno izsušili ,,in se prelevili iz zatiranih v največje zločince ,
pravisprehajalec
12. 11. 2019 15.10
+5
Pozabljaš, da so slovenski komunisti preganjali preživele Jude tja dol. Sedaj pa cvilite, da so okupatorji.
kolbek460
12. 11. 2019 15.19
-6
Kdo je kolaboriral kdo je izdajal ,kdo je delal spiske za taborišča ,? kdo ??????? verni beli domoljubi ,,
klopson
12. 11. 2019 15.30
+7
pravisprehajalec
12. 11. 2019 16.17
-7
@Kolbek, #Kdo je kolaboriral kdo je izdajal ,kdo je delal spiske za taborišča ,? kdo ??????? verni beli domoljubi ,, # Kolaboracije so obtoževali komunisti tudi Jude. Poleg Antikomunistov.
NPC24ur
12. 11. 2019 14.58
+10
Nimajo sans proti Zionistom. Vsaka taka raketa nima skoraj moznosti zadeti tarce. Zidi so tehnolosko svetlobna leta pred palestinci, pa se ameri jim pomagajo...
kolbek460
12. 11. 2019 15.12
-12
Vsaka velika sila se sama uje ,,Čas,,tudi za časa tvojega življenja se bo to zgodilo ,
NPC24ur
12. 11. 2019 15.24
+1
Sicer pa, ne vem kdo je slabsi, zionisti ali Palestinci. Palestince ne zelis meti za sosede, bagra arabska, medtem pa izraelci nimajo pravice bivati na palestinskem ozemlju
Mare Horvat
12. 11. 2019 14.55
-15
To bogo gazo gazijo ze 50 let.
tornadotex
12. 11. 2019 14.37
+29
Slabe,res slabe rakete,made in home,ne premakne niti avta....vojaško nimajo šans v bojevanju z velikokrat močnejšim nasprotnikom,kar dokazujejo dejstva, da sta bila ubita dva najvišja člana te skupine in to z neverjetno natančnostjo....
klopson
12. 11. 2019 15.33
+6
Pa še vprašaš kdo je tu David, kdo pa Goljat...
Machetekills007
12. 11. 2019 14.37
-57
rip baha, bratec naš. tvoja smrt bo maščevana.
Supervillain
12. 11. 2019 14.59
+25
antikomi
12. 11. 2019 14.24
+19
Samo hrabro in ostro izraelci in seveda čestitke za likvidacije skrajnežev, evropa uči se kako je treba delat z islamisti, ki delajo probleme.
gobbi
13. 11. 2019 08.27
+1
Res je, skrajneži slovenskega rodu so v Slo. varni in svobodni državljani, ekstremists welcome to Slovenija
brac
12. 11. 2019 14.17
+35
med palastinci in izraelci nebo nikoli miru kajti sovrašto med njuma dvema sosedama je preveč načeto, upam ,da je to vzor našim v parlamentu, ki vodijo našo gnilo slovenijo:))