Tujina

Po protestih in prizanesljivi kazni Vrhovno sodišče odločilo - gre za posilstvo

Madrid, 21. 06. 2019 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Špansko Vrhovno sodišče je pet moških, znanih kot "volčje krdelo", spoznalo za krive posilstva in obsodilo na 15 let zapora. Zaradi skupinskega posilstva 18-letnice so bili sprva obsojeni zgolj za kaznivo dejanje spolnega napada, kar je sprožilo množične proteste v Španiji.

Leta 2016 je skupina petih moških, ki so postali znani pod imenom "volčje kardelo" in "posiljevalski trop", ob začetku znanega festivala teka pred biki v Pamploni posilili 18-letnico. Posilstvo pa so celo snemali s svojimi pametnimi telefoni in se nato hvalili preko aplikacije za pošiljanje sporočil WhatsApp

Aprila 2018 pa je špansko sodišče Joseja Angela Prenda Martineza, Angela Bozo Florido, Jesusa Escudero Domingueza, Antonia Manuela Guerrero Escudero in Alfonsa Jesusa Cabezuelo Entrena spoznalo za krive zgolj spolne zlorabe, oproščeni pa so bili obtožb skupinskega posilstva. Sodišče jim je prisodilo devet let zaporne kazni. Uradno zato, ker španski zakoni predvidevajo oziroma zahtevajo dokaze o fizičnem nasilju in ustrahovanju za obtožbo posilstva. 

Tožilci so se na "prizanesljivo" kazen pritožili in danes je Vrhovno sodišče vseh pet moških spoznalo za krive posilstva in obsodilo na 15-letne zaporne kazni. Sodišče je odločilo, da je bila prvotna obsodba "napačna", saj žrtev ni privolila v spolni odnos, celotno dejanje pa je bilo izvedeno na "resnično zastrašujoč način", poročajo tuji mediji. 

"To ni spolna zloraba, to je posilstvo" 

Celotni primer, še posebej pa obtožba in nizka kazen, je šokiral špansko javnost in sprožil množične proteste. Na tisoče protestnikov je na ulicah zahtevajo spremembo zakona, pod peticijo, ki je zahtevala prepoved dela sodnikom, ki so sprejeli sodbo, pa se je zgolj v prvih dveh dneh podpisalo več kot 1,2 milijona ljudi. 

Protestniki so trdili, da je iz posnetka jasno razvidno, da gre za posilstvo. Celo sodniki pa so priznali, da se je "tožnica nenadoma znašla v ozkem in skritem kraju, obkrožena s peterico, pri tem pa bila neodzivna. Videti je, da sta jo dva pritisnila ob steno ... ima pa odsoten izraz in zaprte oči"

Španske oblasti so po protestih napovedale, da bodo znova preučili zakonodajo na tem področju. Spremembe naj bi po besedah premierja Pedra Sáncheza temeljile na privolitve ženske v spolni odnos. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rekapaka
21. 06. 2019 18.05
+10
pa se je zgolj v prvih dveh dneh podpisalo več kot 1,2 milijona podpisov. A PRI VAS SPLOH KDO PREBERE KAR NAPIŠE.
CestniKolesar370Wattov
21. 06. 2019 17.46
+25
Protest bi moral biti za vse, kar je manj kot metek v celo.
KAPIBARA
21. 06. 2019 18.56
+10
Za kaj ustrelit ? Naj živi, samo še s funkcijo lulanja..
Rafael Kramar
22. 06. 2019 09.29
+1
Ja, še s tem se bomo ukvarjali. Kuglo v glavo, kot je rekel Friedmanov, pa je primer zaključen!