Tujina

Volilna kampanja razdelila veterane

Washington, 22. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.L./N.B.
Komentarji
0

Eden od svetovalcev ameriškega predsednika Busha je odstopil s položaja v predvolilni kampanji, ker je sodeloval v spornem 'proti_Kerryjevskem' oglasu.

Ameriška predvolilna kampanja je razdelila tudi vetrane vietnamske vojne. Ti, na sliki, podpirajo Kerryja (Foto: Reuters)
Ameriška predvolilna kampanja je razdelila tudi vetrane vietnamske vojne. Ti, na sliki, podpirajo Kerryja (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot je znano, je skupina vietnamskih vetranov objavila televizijski oglas, v katerem Kerryja obtožuje, da je lagal o svojem junaštvu v Vietnamu.

V Bushevem volilnem štabu zatrjujejo, da s spornim oglasom nimajo nič in da niso vedeli, da se je upokojeni letalski polkovnik Ken Cordier pojavil v oglasu veteranov.

Preden je odstopil, je Cordier, ki je bil šest let vojni ujetnik v Vietnamu, bil član komiteja vojnih veteranov za podporo Bushevi predsedniški kampanji.

V spornem oglasu, ki so ga objavili v petek, je Crodier skupaj s kolegi veterani vietnamske vojne obtožil Johna Kerryja, odlikovanega v vojni, da je izdal svoje tovariše, ker se je po vrnitvi iz Vietnama pridružil protivojnemu gibanju. "Izdal nas je v preteklosti. Kako mu lahko zaupamo v prihodnje?" sprašuje Cordier v oglasu. 'Vietnamski veterani za resnico' sicer v oglasu zatrjujejo, da so bila Kerryjeva junaštva v Vietnamu lažna in da si ni zaslužil treh odlikovanj.

Predstavnik Bushevega volilnega štaba je polkovnika Cordierja označil za 'ameriškega heroja' vendar je dodal, da zaradi njegovega nastopanja v oglasu ne bo mogel več sodelovati pri Bushevi volilni kampanji. Prav tako volilni štab zanika, da bi sodeloval z združenjem Vietnamskih veteranov za resnico, ki je objavilo oglas, prav tako tudi zanikajo, da naj bi združenje pozvali k prenehanju objavljanja oglasov.

'Tako umazane kampanje pa še ne'

"Videli smo že marsikaj, ampak tako umazane predsedniske kampanje pa še ne", dogodke zadnjih dni komentirajo najbolj izkušeni ameriški politični analitiki. Medtem, ko je tiskovni predstavnik Bele hiše obtožbe o vpletenosti najprej zavračal in se Kerryju celo posmehoval, čes da izgublja živce in naj se malo umiri, je včeraj popoldne zapihal nov veter. Ne samo razkrinkani polkovnik, pač pa je po 35-ih letih molka spregovoril veteran Bill Rood, danes urednik pri Chicago Tribune. V nedeljski izdaji tega časnika je natančno opisal, kaj se je dogajalo na eni od misij v Vietnamu in podprl Kerryjevo verzijo dogodkov. Ta trenutek se zdi, da se poskusi Bushevih zagovornikov, da diskreditirajo Kerryja, kot bumerang vračajo v nasprotno smer. Zgodba se nadaljuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3