Tujina

Volitve v Pakistanu bodo januarja

Islamabad, 05. 11. 2007 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
2

Volitve, ki so bile po uvedbi izrednega stanja v Pakistanu pod vprašajem, bodo kot je bilo načrtovano, trdi premier.

Pakistanske volitve bodo izvedene po načrtih, je zatrdil pakistanski premier Šavkat Aziz na novinarski konferenci. Ni pa hotel pojasniti, ali to pomeni, da bodo volitve januarja prihodnje leto. Je pa za januar volitve napovedal generalni državni tožilec Malik Abdul Kajum, ki je dejal tudi, da se bo parlament razpustil v naslednjih desetih dneh.

Aretirali nasprotnike Mušarafa

Nasprotniki Mušarafa so pristali za zapahi.
Nasprotniki Mušarafa so pristali za zapahi. FOTO: Reuters

Pakistanska policija je priprla od 600 do 700 nasprotnikov predsednika Perveza Mušarafa, ki je v soboto razglasil izredno stanje, razveljavil ustavo in zamenjal predsednika vrhovnega sodišča. ''Ponoči so priprli med 600 in 700 privržencev glavne opozicijske islamske stranke,'' je sporočil predstavnik opozicije.

Pakistanska policija je aretirala tudi več kot 250 odvetnikov, ki so v mestu Lahore protestirali proti uvedbi izrednih razmer. Pred vrhovnim sodiščem se je zbrala množica kakih 2000 pravnikov. Ker je zaradi izrednih razmer prepovedano zbiranje več kot petih ljudi na enem mestu, je policija protestnike napadla s solzivcem in gumijevkami, ti pa so odgovorili s kamenjem. Na obeh straneh je bilo v incidentu nekaj ranjenih.

Podobni incidenti so se zgodili tudi v Karačiju in Ravalpindiju, kjer je policija aretirala najmanj sto pravnikov. V Karačiju je policija zaprla vrhovno sodišče ter novinarjem in pravnikom preprečila vstop, nato pa pred poslopjem prijela skupino pravnikov. "Nikoli v zgodovini Pakistana se ni zgodilo, da bi aretirali tako veliko število pravnikov," je povedal nekdanji vrhovni sodnik Rašid Razvi. V Ravalpindiju pa je policija pretepla skupino pravnikov, ki so vzklikali protivladna gesla pred tamkajšnjim sodiščem.

Pakistanska policija na ulicah
Pakistanska policija na ulicah FOTO: Reuters


Ameriški predsednik George W. Bush je Mušarafa pozval, naj izpusti vse priprte, prav tako pa je pakistanskega predsednika pozval, naj se država vrne v normalno stanje. Predstavnica Bele hiše Dana Perino, je še sporočila, da je Washington močno zaskrbljen zaradi izrednih razmer, ki jih je v soboto razglasil Mušaraf. “Ne moremo podpreti izjemnih ukrepov, ki so jih sprejeli v državi. Takšni ukrepi niso v interesu Pakistana in zaustavljajo napredek na poti k demokraciji,” je povedala Perinova.

Vodja pakistanske opozicije v izgnanstvu je razočaran nad odzivom mednarodne javnosti po razglasitvi izrednih razmer v državi in dejal, da je samo demokracija prava pot za boj proti ekstremizmu. Kot je dejal, od zahodnih držav pričakujejo, da bodo odrekle podporo Pakistanu, če Mušaraf ne bo odstopil kot poveljnik vojske in vrnil državo v normalno stanje.

Ameriško veleposlaništvo v Islamabadu pa je po aretacijah izrazilo zaskrbljenost zaradi blokade zasebnih medijev. Obenem je pozvalo k izpustitvi pripornikov. ''Vlado pozivamo k čim hitrejšem preklicu izrednega stanja, mediji morajo začeti spet oddajati, da bi državljane lahko aktivno vključili v mirovni proces pred demokratičnimi volitvami,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

'Sleče naj uniformo'

Mušaraf zatrjuje, da je pripravljen sleči uniformo.
Mušaraf zatrjuje, da je pripravljen sleči uniformo. FOTO: Reuters

Potem ko je ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice Mušarafa pozvala, "naj sleče uniformo", je pakistanski predsednik dejal, da se je odločen odpovedati mestu poveljnika pakistanske vojske in postati predsednik v civilu.

"V celoti sem pripravljen izvesti tretjo stopnjo tranzicije in se odpovedati svoji uniformi, potem ko se uredijo razmere v sodni in izvršni veji oblasti ter se oblikuje nov parlament," je na pakistanski nacionalni televiziji povedal Mušaraf.


Oddajajo le državni mediji

Policist v Islamabadu
Policist v Islamabadu FOTO: Reuters
Pakistanska vlada je v soboto v več mestih blokirala oddajanje zasebnih televizijskih postaj, v prestolnici Islamabad pa tudi telefonske povezave.

Predsednik Mušaraf je v soboto razglasil izredne razmere. Tako se je odločil pred ključno odločitvijo pakistanskega vrhovnega sodišča o tem, ali bo njegova nedavna volilna zmaga razveljavljena, in v času, ko v državi narašča nasilje islamskih skrajnežev. Pakistansko vrhovno sodišče je razveljavilo uvedbo izrednih razmer, kar pa je vlada zavrnila. Kot je povedal vladni predstavnik, izrednih razmer sodišče ne more razveljaviti, saj nalog o njihovi uveljavitvi vsebuje določbo, da jih ne more izpodbijati nobeno sodišče.

Aretacija protestnika
Aretacija protestnika FOTO: Reuters

Zatem je Mušaraf imenoval novega vodjo vrhovnega sodišča. Hamid Dogar je zamenjal Iftikarja Muhamada Čavdrija, ki je bil trn v Mušarafovi peti, odkar ga je slednji v začetku leta poskušal odstaviti.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Francek62
05. 11. 2007 10.03
He. he, hecni so ti Amerikosi; v Guantanamu imajo zaprtih en kup muslimanov, v drugi državi bi pa red delali.
Uporabnik113189
05. 11. 2007 09.11
Lep primer kam državo pripeljejo verski fanatiki. Med njimi ni prav nobene razlike, ne med muslimani, ne med kristjani ali kakšno drugo vero. Človek bi si mislil, da je človeštvo le napredovalo vsaj malo, pa smo očitno še zelo daleč. Ali bo diktatura dobra za normalne ljudi, ki niso neki fanatiki in želijo samo v miru živeti je pa že vnaprej jasno. Največji davek za neumnost bodo plačali prav takšni.