Tujina

Volitve v ZDA: Trumpu se obeta konec udobnega vladanja

Washington, 06. 11. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA/D.L./K.H.
Komentarji
107

Američani volijo člane predstavniškega doma in del senatorjev. Republikanci, z njimi pa tudi predsednik Trump, branijo popolno zvezno oblast v Washingtonu, a kaže, da jim ne bo uspelo. Ankete so Trumpu nenaklonjene, ki se mu zato obeta podobno težavno vladanje, kot ga je izkusil njegov predhodnik Obama.

V skladu z napovedmi so se Američani danes množično odpravili na vmesne volitve sredi predsedniškega mandata. Okoli 36 milijonov jih je glas že oddalo predčasno. Nekaj je sicer še vedno takih, ki jih ne gane niti današnja izrazito napeta in razdeljena politika v ZDA.

Volilna udeležba je za vmesne volitve nenavadno visoka in to velja tako za demokrate kot tudi republikance. V newyorškem Harlemu je bilo sicer videti bolj malo republikanskih volivcev.

Zaradi množične udeležbe na predčasnih volitvah ponekod na voliščih ni bilo pretirane gneče, drugod pa je prišlo kot običajno do največje udeležbe volivcev do začetka delovnega časa ob 9. uri zjutraj po lokalnem času. Drugi velik naval bo spet po 17. uri po lokalnem času, ko bodo šli Američani domov iz služb.

Država, ki sama sebe postavlja svetu za zgled demokracije, namreč volivcem ne omogoči udeležbe takrat, ko imajo na voljo čas. Ponekod po Georgii so morali ljudje čakati po tri ure za oddajo svojega glasu, vendar so čakali, ne glede na slabo deževno vreme. V Georgiji namreč lahko ustvarijo zgodovino te zvezne države z izvolitvijo prve temnopolte guvernerke Stacey Abrams.

Vaja nadzorovanja množice in mahanje s pištolo

Razburjenje med demokratskimi volivci Teksasa je povzročila zvezna carinska in mejna služba, ki se je odločila izvesti posebno vajo nadzorovanja množice v El Pasu na meji z Mehiko. Demokrati so vzkipeli in zvezno vlado obtožili ustrahovanja volivcev, nakar se je vaja nehala.

Na Floridi pa je nestrpnež mahal s pištolo v bližini volišča dokler ga ni pregnal prihod policije. Po aretaciji so ugotovili, da ima moški duševne težave.

Zvezna vlada medtem zagotavlja, da pazi na morebitno vpletanje v volitve iz tujine. Še posebej pri tem pazijo na ruske hekerje, ki so se vpletali že leta 2016.

'Najbolj pomembne vmesne volitve v sodobni zgodovini ZDA'

Na volitvah v zvezni kongres volivci odločajo o vseh 435 sedežih v predstavniškem domu, saj imajo tam poslanci le dveletne mandate. Volili bodo tudi 33 od skupaj 100 senatorjev, ki imajo sicer šestletni mandat.

Američani izbirajo člane zveznega kongresa na "najbolj pomembnih vmesnih volitvah v sodobni zgodovini ZDA". S to opredelitvijo se strinjajo tako demokrati, ki naskakujejo večino v vsaj enem od domov kongresa, kot republikanci, ki branijo popolno zvezno oblast v Washingtonu. Pri tem računajo na svoje tradicionalno bolj disciplinirane volivce, a javnomnenjske ankete jim trenutno niso najbolj naklonjene. Obdržali naj bi zgolj večino v senatu, predstavniški dom pa izgubili.

Če se to zgodi, se ZDA obetata dve leti preiskav, blokad in še hujših prepirov, Donalda Trumpa pa čaka podobno težavno predsedovanje, kot ga je izkusil njegov predhodnik Barack Obama, ki je zaradi republikanskih blokad vladal z izvršnimi ukazi. Ti veljajo, dokler jih naslednji predsednik ali kongres ne odpravi. Izvršni ukazi bodo sprožali sodne spore, kjer je Trump bolj ali manj varen, saj je zadnja sodna stopnica vrhovno sodišče ZDA, kjer vlada konservativna večina.

Nekdanji podpredsednik Joe Biden, na fotografiji med govorom v podporo eni od kandidatk, je med tistimi demokratskimi politiki, ki impeachment odsvetujejo. Možnosti za uspeh namreč ni.
Nekdanji podpredsednik Joe Biden, na fotografiji med govorom v podporo eni od kandidatk, je med tistimi demokratskimi politiki, ki impeachment odsvetujejo. Možnosti za uspeh namreč ni. FOTO: AP

Leva struja znotraj demokratske stranke sanja o tem, da bodo v primeru večine v predstavniškem domu sprožili postopek odstavitve Trumpa, t. i. impeachment. Predstavniški dom v tem primeru deluje kot neke vrste velika porota ali tožilec, senat pa je sodnik, ki z dvotretjinsko večino odloči, ali se predsednika odstavi. Tudi če bi postopek vložitve obtožnice v predstavniškem domu uspel, dvotretjinske večine v senatu ne bo, zato izkušeni demokratski politiki, med njimi Joe Biden, impeachment odsvetujejo.  

Volitve članov senata in predstavniškega doma

Demokrati imajo letos v senatu najtežje delo v zgodovini, saj gre pred volivce 23 njihovih sedežev in le osem republikanskih ter dva sedeža z neodvisnima senatorjema, ki glasujeta z demokrati.

Za prevzem večine morajo sicer republikancem odvzeti le dva sedeža, vendar ob tem ohraniti vse svoje. Ankete trenutno republikancem napovedujejo ohranitev najmanj 50 sedežev, kar je dovolj, saj v primeru neodločenega izida posreduje podpredsednik ZDA. Kopja se bodo lomila v devetih državah, kjer se obetajo tesni izidi, to je v Arizoni, Floridi, Indiani, Missouriju, Montani, Nevadi, Severni Dakoti, Tennesseeju in morda tudi v Teksasu.

V predstavniškem domu morajo demokrati za prevzem večine republikancem odvzeti 18 sedežev, v igri jih je okrog 60, ankete pa kažejo, da jim bo uspelo..

Kaj pomeni večina v spodnjem domu ameriškega kongresa?

Večinska stranka v predstavniškem domu prevzame vse odbore, iz večinske stranke prihaja tudi predsednik, ki odloča o tem, kaj bo šlo na glasovanje, opozicija pa za razliko od senata nima možnosti blokade. 

Republikanci so sicer veliko bolj disciplinirani od demokratov, ki težje zberejo večino za zakonske pobude. Zanje bi bil najbolj pomemben prevzem vodenja odborov, ki lahko sprožajo preiskave Trumpove izvršne oblasti.

Za Trumpa je po vsej verjetnosti konec udobnega vladanja.
Za Trumpa je po vsej verjetnosti konec udobnega vladanja. FOTO: AP
Zvezna oblast je trenutno v Washingtonu povsem v rokah republikanske stranke. Ima predsednika, večino v senatu in predstavniškem domu ter konservativno večino devetčlanskega vrhovnega sodišča. Republikanci prevladujejo tudi na položajih guvernerjev zveznih držav in obvladujejo večino državnih kongresov.

Vodenje obveščevalnega odbora bo v primeru demokratske zmage prevzel Adam Schiff iz Kalifornije, ki že napoveduje oživitev preiskave ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve. Republikanski predsednik odbora Devin Nunes iz Kalifornije jo je sklenil in Trumpa skupaj s sodelavci razglasil za nedolžne. To je storil, še preden je svojo preiskavo končal posebni tožilec Robert Mueller, ki je vložil že številne obtožnice proti Rusom in Američanom, ameriški mediji pa poročajo, da namerava preiskavo skleniti šele po volitvah. Če republikanci ohranijo večino v obeh domovih, morebitne kršitve predsednika in njegovih sodelavcev ne bodo objavljene do naslednje demokratske večine v kongresu.

Trump se lahko tudi opogumi in odpusti Muellerja skupaj s pravosodnim ministrom Jeffom Sessionsom, njegovim namestnikom Rodom Rosensteinom in drugimi v pravosodnem ministrstvu in FBI, za katere meni, da niso dovolj zvesti. Ameriški analitiki so po nedavnem Trumpovem intervjuju za CBS prepričani, da so dnevi šteti tudi obrambnemu ministru Jamesu Mattisu, ki ga je predsednik označil za demokrata. General, ki si je v preteklosti prislužil vzdevek "pobesneli pes", naj bi bil glede na številne knjige in članke še edini v vladi, ki si upa brzdati Trumpa, kadar ima ta zamisli, kakršna je napad na Iran.

Dolge vrste na predčasnem glasovanju.
Dolge vrste na predčasnem glasovanju. FOTO: AP

Slabi obeti za revne Američane, če republikanci presenetijo

Analitiki so obenem prepričani – v kar glede na izkušnje zadnjih dveh let ne gre dvomiti – da bo Trump v primeru ohranitve republikanske večine v kongresu še manj poslušal nasvete. Še bolj bo zaostril trgovinske vojne z nasprotniki in zavezniki, še bolj bo pritiskal na zaveznike v Natu, samohvalam pa ne bo konca.

Republikanci v kongresu bodo dobili pogum, da do konca izbrišejo Obamovo zdravstveno reformo in posežejo v sistem socialne varnosti oziroma znižajo pokojninske in zdravstvene ugodnosti za starejše. Vodja senatne večine Mitch McConnell je to že napovedal zaradi naraščanja proračunskega primanjkljaja in javnega dolga, kar je posledica zadnjega republikanskega zakona o davčnih olajšavah. Republikanci obrambnega proračuna ne bodo nižali, davkov ne bodo višali, kar pomeni, da ostane na tnalu le še sistem zveznih pokojnin in zdravstva za upokojence, kar je daleč največji proračunski strošek.

Financiranje volitev

Glasovnica
Glasovnica FOTO: AP

Letošnje kongresne volitve naj bi po ocenah Centra za odzivnost politike stale rekordnih 5,2 milijarde dolarjev, kar je za vmesne volitve neverjetna vsota. Podpredsednica Zvezne volilne komisije (FEC) Ellen Weintraub je za primerjavo povedala, da so volitve 2016 stale 6,4 milijarde dolarjev.

"Istega leta smo za noč čarovnic porabili 8,4 milijarde dolarjev za sladkarije, za valentinovo pa kar 20 milijard dolarjev," je ponazorila. FEC je nenavadna volilna komisija, saj ne nadzira volitev, ki so v pristojnosti držav in lokalnih uprav, ampak nadzira le zbiranje in porabo denarja za kampanje.

Posameznik lahko enemu kandidatu na volitve da do 2700 dolarjev za strankarske volitve in do 2700 dolarjev za redne volitve. Odborom posameznih strank lahko na leto nameni 34.000 dolarjev, pa še 10.000 dolarjev skupaj za razne državne in lokalne strankarske odbore. V ZDA pa poznajo posebne odbore za politično akcijo (PAC), kamor se lahko steče neomejena reka denarja, vendar ti odbori kampanje ne smejo usklajevati s kandidati. Demokrati so do konca septembra za volitve zbrali 1,06 milijarde dolarjev, republikanci pa le 709 milijonov. Od tega je bilo demokratskih donacij pod 200 dolarji trikrat več kot republikanskih, kar skupaj z anketami kaže, na kateri strani je več želje ali energije. 

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thinc25
07. 11. 2018 11.14
+0
Bravo Trump!! Pametni glasujejo zate!
brabusednet
07. 11. 2018 10.22
-3
Trump bo verjetno naše levičarje za pomoč zaprosu.Ti so edini,ki se obračajo,kje je denar,korist in kam veter piha.
Cisto na hitro
07. 11. 2018 07.19
-7
Ja Vladimir ponavadi zmaga in dobi krepo čez 100%. On je za levake pravo božanstvo.
kure bedne
06. 11. 2018 18.07
+16
Ne vem, kaj ima ta portal proti Trumpu? Naši politiki z Bulčevo na 1 mestu pa so vedno naj naj. Tu neka ne štima.
SLO-SURVIVAL
06. 11. 2018 17.26
+11
levaki bi najraje videli kilari, zato pa vsak dan poročate o napakah trumpa.
nikhrast
06. 11. 2018 19.37
+4
Pa ne vidiš kako ga še v njegovi administraciji precej folka ima za morona.
Novi uporabnik
06. 11. 2018 17.08
+10
Ankete so tudi napovedovale da Trump zagotovo izgubi volitve, pa ni tako. Zdej realno gledano midtermi imajo izredno majhno volilno udeležbo, okoli 40%. Rezultat bo verjetno odvisen od tega kdo spravi na volitve več že zveste volilne baze.
Belibog
06. 11. 2018 15.06
+17
Kure spet prognozirajo, pol se bodo pa jokal, ko bodo republikanci premočno zmagali.
nikhrast
06. 11. 2018 16.37
-1
Preveč gledaš Fox News, še Trump sam je kapituliral, za republikanske kandidate kongresa se sploh ni zanimal. "Beer and hot dog" horda pa še vedno vehementno podpira Trumpa, tudi če jim zvišajo davke in odvzamejo obamacare.
mijavci
06. 11. 2018 14.01
+4
Evropa je satelit ZDA zato vi kar pljuvajte po ZDA, v svojo skledo, glede zadolženosti je tko kot da se sin od očeta sposodi denar pa veste kako se to potem vrača, Trump bo pa zmagal gladko tudi na naslednjih volitvah to je dejstvo, pa če se še tako trudite očrnit in popljuvat.
dannyer
06. 11. 2018 12.47
+5
ne manipulirat senat se mu obeta med 51in celo 55. kaj se tiče hiše pa ni jasno saj kok vemo poli niso natančni. kvečjemu bi lahko republikanci tudi zmagali z 240 sedeži. kok bo bomo videli šele na volitvah ki so danes in jutri. v predčasnih so imeli večino republikanci sedaj pa bomo videli kok bo. vemo da v primarnem delu v povprečju pride več volit demokrati. glede mobilizacij množic se pa vidi kdo je trenutno v ospredju.
dule100
06. 11. 2018 11.03
-1
Približno tako kot Šarcu! Samo, da o tem toliko ne pišete!
korintos23
06. 11. 2018 13.43
+1
Ka pa mislis
06. 11. 2018 10.57
+10
Boli me zadnjica za klumpa in kavboje
M_teorija
06. 11. 2018 10.33
+3
Pa koga briga al bo udobno, al neudobno glasov. Zanimivo bo ko sploh ne bo več glasov, ko bo zadnjič twitnu!?
M_teorija
06. 11. 2018 10.33
-2
Mali medo
06. 11. 2018 10.33
+2
a sedaj bo kloven pod sankcijami ,super
Našvasan_zob
06. 11. 2018 10.30
+12
Napište še kdaj in za koliko 1000 milijard bodo dvignili prag zadolževanja (Debt ceiling).... brez konstantnega dodajanja 1 bilijona novega pufa vsako leto 1-2 leti so itak kaputt...
Našvasan_zob
06. 11. 2018 10.27
+7
Wernher von Braun (Nacist) jim je vodil vesoljski program in NASO... Zaradi njega so sploh vzleteli proti luni... seveda v novem filmu o Neil Armstrongu o tem 0.....
wolfterier
06. 11. 2018 10.58
+2
Nemci so pač mojstri,kaj pa ima to s Trumpom...
Novi uporabnik
06. 11. 2018 17.12
-1
Res je, raketi V2, gre zasluga za prvi posnetek iz vesolja. Sprejetje nacističnih znanstvenikov je bilo ključnega pomena za zmago vesoljske tekme. Za razliko od ZSSR ki jih je spokala v gulage.
Dbist
06. 11. 2018 19.12
V2 ni dosegla niti roba vesolja! Od kje ti ideje o slikanju iz vesolja, ko takrat niti niso poznali take tehnologije? In res, kakšno zvezo ima vse to s vsebino članka??? Kidam na ljevo!
joc
07. 11. 2018 09.21
v gulagih pa so delali isto kot pod usa pod plačano prisilo
Našvasan_zob
06. 11. 2018 10.26
+3
Huhu radirka ga šiba dons ;)))) a sem zadel glavico na žebljico.. haha
Našvasan_zob
06. 11. 2018 10.23
+11
Sem gledam igralsko zasedbo njihovega novega filma "First man" - Neil Armstrong... od 139 članske zasedbe in vseh vlog v filmi niti 1 same samcate omembe kaj šele upodobitve Wernher von Brauna, ki jim je dejansko izdelal klinčevo raketo s katero so frčali proti Luni !!!!
Voyager3000
06. 11. 2018 10.24
+14
Njim je vseeno kdo dela za njih. Samo, da uresničujejo nacionalne cilje.
Našvasan_zob
06. 11. 2018 10.31
+4
(Naci)onalne cilje... :))))) Kako lepo uporabljena beseda v primeru Wernerja von Brauna...
Salamandros
06. 11. 2018 12.12
+4
Voyager3000
06. 11. 2018 10.12
+28
Pa napišite še, da govorite o najbolj zadolženi državi na planetu, katere javni dolg znaša več kot vsi dolgovi vseh držav skupaj. Nadalje napišite še, da govorite o voditelju z najboljšo demokracijo na planetu, ki ima največ pravno neveljavnih zaporov na planetu, o demokraciji, ki podpira samo lastno filozofijo, vse ostalo pa preganja skozi vojne, puče, embarge. Podpirajo vlade po svetu zaradi nafte /Savdska arabija, nekoč Iran, ko so sami postavili Šaha Rezo Pahlavija.....
Voyager3000
06. 11. 2018 10.22
+15
Trump moti vse zaradi lastne poti. On je gospodarstvenik oz. money maker, ki se upira obstoječi logiki politike. Tam je vse podrejeno samo eni dobrini, ki se imenuje Dolar. Služijo denar skozi najbolj umazano svetovno politiko. Ubijali so lastne predsednike, ki so nasprotovali logiki politike, ki so jih vodili sivi gospodje brez imen. In ubijajo jih še danes . New Yourk je najočitnejši primer izkrivljene in zlagane politike v vsej zgodovini človeštva. Zato pišimo čim več o njih in pijmo čim več Coca cole.
Našvasan_zob
06. 11. 2018 10.24
+14
Dejansko gre za 2 strankarski ameriški REŽIM.... To je politična ureditev o kateri Ameri tako radi otresajo in žigosajo druge države, sami pa niso nič boljši..
M_teorija
06. 11. 2018 10.08
+6
K bi se poznalo, če bi imel orangutana!?
mojito88521
06. 11. 2018 10.06
+11
Čimprej stran s Trumpom, preden vse uniči. Kmalu bo na vrsti nova gospodarska kriza in zahvala gre Trumpu.
hop.cefizelj
06. 11. 2018 10.22
-1
mojito88521
06. 11. 2018 10.47
+2
mojito88521
06. 11. 2018 11.19
+2