Tujina

'Moje sporočilo je preprosto: Začnimo delati'

Strasbourg / Bruselj, 27. 11. 2019 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA / V.Š. / Ti.Š.
Komentarji
34

Evropski parlament je na glasovanju v Strasbourgu prepričljivo podprl novo Evropsko komisijo. Za komisarsko ekipo pod vodstvom Nemke Ursule von der Leyen je glasovalo 461 evropskih poslancev, 157 jih je bilo proti, 89 vzdržanih.

Komisija, v kateri bo Slovenec Janez Lenarčič zadolžen za resor kriznega upravljanja, bo tako lahko začela delati 1. decembra. "Sem evropski komisar, vendar sem iz Slovenije in tega ne bom pozabil," je dejal Lenarčič po glasovanju. Zaveda se, da je Evropska komisija šele na začetku poti prizadevanj za dobro Evrope. "Pot ne bo lahka, tudi za resor, ki je bil poverjen meni, ne," je menil.

Kot je pojasnil, gre za učinkovito odzivanje na krize in zagotavljanje pomoči, pri čemer ne bi smelo biti napak. Nesreč in katastrof je več, zagotovljenih pa ni dovolj sredstev, medtem ko evropska javnost pričakuje hiter in ustrezen odziv. "Izzivov ne podcenjujem," je poudaril novi komisar iz Slovenije.

Tudi v primeru nedavnega potresa v Albaniji se je po njegovih besedah pokazalo, da ima EU na razpolago učinkovite mehanizme za pomoč.

Von der Leynova evropskim poslancem: Začnimo delati

Pred glasovanjem o novi komisiji pa je novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nagovorila evropske poslance. Obljubila je obsežne spremembe v Evropi, ki jih bodo občutili vsi državljani. "V prihodnjih petih letih si bomo prizadevali za to, ker je tako prav, ne ker je preprosto," je dejala v govoru. "Začnimo delati," je še pozvala.

V govoru, s katerim je v Strasbourgu predstavila svojo komisarsko ekipo in njene cilje, je kot rdečo nit večkrat uporabila citat nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla: "Delaj za nekaj, ker je dobro, ne zato, ker ima možnosti za uspeh."

Govoru von der Leynove je sledila parlamentarna razprava. Evropski poslanci so o celotni komisiji odločali ob 12. uri na tajnem glasovanju, novo Evroposko komisijo pa nato podprl z veliko večino. Ker je dobila potrebno navadno večino poslanskih glasov, bo nova komisarska ekipa začela delati 1. decembra, z enomesečno zamudo.

Vsak član komisije bo po besedah njene predsednice prvič v zgodovini imel spolno uravnotežen kabinet. Vsak bo imel svoje zadolžitve, a skupaj bodo ena ekipa, ki dela v skupnem evropskem interesu, je napovedala.

"Mi smo pripravljeni, a predvsem Evropa je pripravljena. Moje sporočilo je preprosto: Začnimo delati," je poudarila.

Svet po njenih besedah danes bolj kot kadarkoli potrebuje vodilno vlogo EU, kar je treba med drugim pokazati tudi Balkanu, s katerim unija deli skupno usodo. "Naša vrata ostajajo odprta," je von der Leynova sporočila tej regiji. V povezavi z blokado pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo je izpostavila, da sredi tekme ne smemo spreminjati pravil, ponovila je prepričanje komisije, da si državi zaslužita začeti pogajanja, in poudarila, da je sedaj treba o tem prepričati tudi vse članice.

Med najpomembnejšimi nalogami nove komisije je posebej izpostavila varovanje podnebja. "To je eksistenčno vprašanje za Evropo in svet." Kot je dejala von der Leynova, vidimo Benetke pod vodo, portugalske gozdove v plamenih.

'Ni prihodnosti brez digitalizacije'

"Ne smemo izgubljati časa v boju proti podnebnim spremembam, hitreje ko se bo Evropa odzvala, bolje bo za naše državljane in gospodarstvo," je izpostavila in dodala, da potrebujemo zeleni dogovor za Evropo. Zelena tranzicija mora biti po njenih besedah vzdržna in pravična.

"Mi smo pripravljeni, a predvsem Evropa je pripravljena. Moje sporočilo je preprosto: Začnimo delati," je poudarila von der Leynova in dodala: "Moje sporočilo je preprosto: Začnimo delati."
"Mi smo pripravljeni, a predvsem Evropa je pripravljena. Moje sporočilo je preprosto: Začnimo delati," je poudarila von der Leynova in dodala: "Moje sporočilo je preprosto: Začnimo delati." FOTO: AP

"Ni prihodnosti brez digitalizacije," je še prepričana von der Leynova. Z digitalizacijo si bomo po njenem olajšali delo, a ljudem ostane, česar računalniki ne znajo, kot je empatija.

Podnebna in digitalna tranzicija bosta prinesli spremembe. A kmetijstvo bo ostalo pomembna dejavnost, je obljubila von der Leynova. Po njenem je treba zagotoviti tudi, da bo uvožena hrana ustrezala evropskim standardom.

Von der Leynova je v današnjem nagovoru evropskim poslancem obljubila obsežne spremembe v Evropi, ki jih bodo občutili vsi državljani. Kot je dejala, si bo njena ekipa prizadevala za to, ker je tako prav, ne ker je preprosto. Njeno glavno sporočilo je, začnimo delati. Med najpomembnejšimi nalogami nove komisije je izpostavila zeleno in digitalno tranzicijo. Zahodnemu Balkanu je sporočila, da vrata unije ostajajo odprta za to regijo, Britancem pa, da bo EU z njimi kljub odhodu ohranila tesne vezi.

Glede migracij mora Evropa po besedah nove predsednice komisije najti rešitve, ki bodo delovale za vse. "Eno je gotovo: Evropa bo vedno ščitila tiste, ki potrebujejo mednarodno zaščito." Po njenem je v interesu Evrope, da se tisti, ki ostanejo, vključijo v našo družbo. Moramo pa poskrbeti tudi, da tisti, ki niso upravičeni ostati, odidejo domov. Reformirati moramo azilni sistem, sodelovati z državami izvora. "Ne bo preprosto. A gre za pravo stvar," je izpostavila.

V nazivu portfelja bolgarske komisarke Mariye Gabriel bo tudi kultura

Napovedala je še, da bo Evropa vodilna v boju proti raku, komisija bo prihodnje leto predstavila obsežen načrt boja proti tej bolezni, zaradi katere je pred leti umrla tudi njena 11-letna sestra.

Po številnih kritikah iz Evropskega parlamenta je von der Leynova danes tudi sporočila, da bo v nazivu portfelja bolgarske komisarke Mariye Gabriel tudi kultura.

Glede brexita je napovedala, da bo nova komisija spoštovala odločitev britanskega ljudstva, iskala rešitve za skupne izzive, še posebej varnostne. "A karkoli bo prinesla prihodnost, meni je jasno, vezi in prijateljstvo med našimi narodi so nezlomljive," je poudarila.

Evropski parlament je z veliko večino podprl novo Evropsko komisijo. Za komisarsko ekipo pod vodstvom von der Leynove je glasovalo 461 evropskih poslancev, 157 jih je bilo proti, 89 pa vzdržanih.
Evropski parlament je z veliko večino podprl novo Evropsko komisijo. Za komisarsko ekipo pod vodstvom von der Leynove je glasovalo 461 evropskih poslancev, 157 jih je bilo proti, 89 pa vzdržanih. FOTO: AP

Govoru von der Leynove je sledila poslanska razprava, v kateri je bilo slišati tako pohvale kot kritike na račun nove predsednice komisije in njene ekipe. So se pa sodelujoči strinjali z von der Leynovo, da je treba začeti delati čim prej.

"Podprl bom celotno ekipo, čeprav se ne strinjam s celotno sestavo," je napovedal slovenski evroposlanec Milan Brglez (S&D/SD). Zavzel se je za to, da komisija čim prej začne delati, saj je vsak mesec njenega nedelovanja po njegovem izgubljen tako za komisijo kot Slovenijo. Med pomembnimi izzivi nove komisije je omenil zeleno, socialno in digitalno transformacijo, evropsko strategijo za trajnostni razvoj, širitev na Zahodni Balkan ter to, da je EU branik mednarodnega prava.

Ljudmila Novak (EPP/NSi) je izrazila zadovoljstvo, ker je v ekipi von der Leynove skoraj polovica žensk. Po njenem je predsednica komisije izpostavila prave prioritete, kot sta digitalizacija in varnost. Prav se ji tudi zdi, da so cilji komisije podprti s proračunom, ker jih bo lažje doseči. Še najbolj Novakovo veseli, ker je von der Leynova postavila v ospredje človeka.

Franc Bogovič (EPP/SLS) je čestital von der Leynovi za kompetentno in uravnoteženo ekipo. Po njegovem je naslovila prave izzive, veseli ga tudi, da želi probleme reševati tako, da najdemo prave priložnosti. Zadovoljen je tudi, ker nova predsednica komisije pušča odprta vrata za Zahodni Balkan in se namerava lotiti tudi demografskih izzivov.

Novo predsednico komisije pričakovano podpirajo v vrstah njene Evropske ljudske stranke (EPP). "Naslednjih pet let bo odločilo, ali bo Evropa ohranila svoje srce in dušo ali bo kruto odrinjena na rob," je dejal vodja te politične skupine Manfred Weber (EPP).

Predsednica socialistov in demokratov Iratxe Garcia Perez (S&D) je poudarila, da njena skupina želi konkretne ukrepe, ki bodo ljudem omogočili boljše življenje. "EU mora biti zelena od zunaj in rdeča od znotraj," je še ponazorila dve prioriteti, okolju prijazno politiko in socialno Evropo.

Vodja skupine liberalcev (Renew) Dacian Ciolos se je med drugim zavzel, da bi državljane znova povezali z Evropo. "Sindrom premalo prepozno je treba odpraviti enkrat za vselej," je še dejal in tako opozoril na eno glavnih težav unije v preteklosti,

"Zeleni naslovi niso dovolj, potrebujemo zeleno vsebino," je bila kritična sopredseujoča Zelenih Ska Keller. Pri tem je bila kritična do francoskega komisarja Thierrya Bretona, ki mu očita navzkrižje interesov, ter do Madžara Oliverja Varhelyija.

Med bolj kritičnimi so bili v skrajno desni skupini Identiteta in Demokracija (ID), kjer so ji med drugim očitali, da je preveč desničarska.

Tudi poslanci konservativcev in reformistov (ECR) so v razpravi napovedovali, da je ne bodo podprli. "Podali ste se v ideološko pustolovščino, ki ne predstavlja interesov ljudi in podjetij," je bil kritičen podpredsednik te skupine Hermann Tertsch in opozoril, da bo zelena tranzicija zahtevala veliko žrtev v gospodarstvu.

Številne kritike so bile tudi v vrstah levice (GUE/NGL), kjer von der Leynovi očitajo predvsem pomanjkanje vsebine in prazne obljube.

Juncker von der Leynovi: Danes se začenja novo potovanje

Odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je takoj po potrditvi nove komisije v Evropskem parlamentu čestital svoji naslednici. "Danes se zate začenja novo potovanje. Vem, da bomo pod tvojim vodstvom videli močnejšo, bolj zeleno in digitalno EU," je poudaril in ji zaželel vse najboljše.

Juncker je čestital von der Leynovi.
Juncker je čestital von der Leynovi. FOTO: AP

Juncker je v tvitu, ki ga je objavil nemudoma po glasovanju, še zapisal, da je Evropski parlament danes potrdil neomajno zaupanje vanjo in v njeno ekipo.

Von der Leynovi in njeni ekipi je po Twitterju že čestital tudi veleposlanik ZDA pri EU Gordon Sondland. "Veselim se dela s predsednico von der Leynovo in njeno ekipo za napredek v odnosih EU in ZDA," je zapisal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
28. 11. 2019 08.01
+0
škodo tako kot jo je junker
ivan.z Doba
27. 11. 2019 16.39
+5
Samo, da se ne zapije!!
komarec
27. 11. 2019 15.22
+2
Ja kaj boste pa delali?
korintos23
27. 11. 2019 15.13
+8
Ste slišali kaka odpuščanja nas čakajo v avtomobilski industriji po celi EU?
prašek
27. 11. 2019 15.22
+6
veronqa
27. 11. 2019 15.09
+4
Ah obetov dobrih ni.
Domendo
27. 11. 2019 15.05
+4
Komisar za krizno upravljanje in humanitarno pomoč. Begunci in migranti so preskrbljeni.
prašek
27. 11. 2019 14.59
+6
Spoštovani tovariši, lepo pozdravljeni! upam da bo Urša boljša od išijasa ! Upanje umira zadnje !!!
M teorija
27. 11. 2019 14.50
+3
Ja , pa sej ni popopna zasedba. Kaj pa angleški komisarji!?
M teorija
27. 11. 2019 14.51
+1
Polis123
27. 11. 2019 14.41
-5
Red prihaja. Da ne bo kdo presenečen, ker vam tega niso povedali. 🙂
Polis123
27. 11. 2019 14.47
-4
V to smer gredo moje napovedi. Da bodo države naredile vse, da nebo brexit fiaska. Na ulicah po svetu protestirajo ljudje, politikom je jasno, da si nihče ne želi nestabilne države in same države/aparati bodo šli v smeri iz kaosa organizirati red. Je pa res, da gre za proces. To niso stvari iz danes na jutri.
Castrum
27. 11. 2019 14.39
+2
Odlično! Zdaj bo vse potekalo kot po maslu. Pa še naš Mario bo končno imel govor v novem EU Parlamentu...:))))))
Andree
27. 11. 2019 14.36
+9
Urška se je par dni nazaj na Ard zavzemala za odprte meje in za humano politiko do beguncev. Kolikor vem je ona desna
korintos23
27. 11. 2019 14.26
+10
Kaj oa pravi Urška o Hrvaški in njenem pogledu na AS?
Andree
27. 11. 2019 14.36
+8
Korintos za vilo na Braču bo ona ob pomoči naših SDS izdajalcev vse uredila v dobro hrvaške
Blue Thunderstorm
27. 11. 2019 14.14
+11
Plenkovic se ne bo scipal zdaj...
ho?emVšolo
27. 11. 2019 13.54
+7
v ozadju niti vleče mama Angelca Merkl.
Rde?a pesa in hren
27. 11. 2019 13.53
+1
Kapo dol za komentar
korintos23
27. 11. 2019 13.35
+1
Juncker ga je švaso tota pa malo preveč k maši hodi.
CyberWorm00000
27. 11. 2019 13.59
+6
morituri
27. 11. 2019 13.18
+8
Naš levak se ne strinja s to komisijo, slabo se piše Sloveniji zaradi levakov.
korintos23
27. 11. 2019 13.32
-3
H2OH
27. 11. 2019 12.45
+0
...a kar brez UK komisarja? Torej mislijo z izstopom resno?
korintos23
27. 11. 2019 13.33
-1
komarec
27. 11. 2019 12.43
+14
Da jo le ne zgrabi išijas.
ivan.z Doba
27. 11. 2019 12.09
+10
Samo, da ne bo začela piti!