Tujina

Von der Leynova Lenarčiču zaupala resor za krizno upravljanje

Bruselj, 10. 09. 2019 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.Š./L.Š./STA
Komentarji
125

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Bruslju predstavila porazdelitev resorjev komisarskim kandidatom in organizacijo dela v prihodnji komisiji, ki naj bi mandat začela novembra. Slovenskemu kandidatu Janezu Lenarčiču je zaupala resor za krizno upravljanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sestava nove komisije
    02:01
    Iz 24UR: Sestava nove komisije
  • Iz SVETA: Evropska komisija
    02:15
    Iz SVETA: Evropska komisija

Slovenskemu kandidatu Janezu Lenarčiču je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zaupala resor za krizno upravljenje. Lenarčič je odločitev komentiral z besedami, da je krizno upravljanje pomembno, a zahtevno področje dela EU, saj gre za reševanje življenj in pomoč ljudem v stiski.

Janez Lenarčič
Janez Lenarčič FOTO: Damjan Žibert
"Dejstvo je, da se zaradi posledic vse bolj silovitih klimatskih sprememb in hudih spopadov, vztrajno veča število ljudi po svetu, ki nujno potrebujejo pomoč," se je na izbiro resorja odzval Janez Lenarčič.

Nov kolegij bo imel osem podpredsednikov. Nizozemec Frans Timmermans bo izvršni podpredsednik za zelene teme, Danka Margrethe Vestager bo izvršna podpredsednica za digitalne teme. Latvijec Valdis Dombrovskis bo izvršni podpredsednik za gospodarske teme. Vsi trije bodo obenem komisarji.

Timmermans bo komisar za podnebno ukrepanje, Vestagerjeva bo še naprej komisarka za konkurenco, Dombrovskis pa komisar za finančne storitve.

Razdelitev resorjev kandidatom za komisarje
Razdelitev resorjev kandidatom za komisarje FOTO: Evropska komisija

Preostali podpredsedniki so Španec Josep Borrell, ki je obenem visoki zunanjepolitični predstavnik, Čehinja Vera Jourova, ki bo komisarka za vrednote in transparentnost, Grk Margaritis Schinas, ki bo komisar za zaščito evropskega načina življenja, Slovak Maroš Šefčovič, ki bo komisar za medinstitucionalne odnose, in Hrvatica Dubravka Šuica, ki bo komisarka za demokracijo in demografijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Francozinja Sylvie Goulard je dobila resor za notranji trg, ki vključuje obrambno industrijo in vesolje, Madžar Laszlo Trocsanyi za soseščino in širitev, Irec Phil Hogan za trgovino, Italijan Paolo Gentiloni za gospodarstvo, Avstrijec Johannes Hahn za proračun in upravo, Belgijec Didier Reynders za pravosodje, vključno z vladavino prava, Bolgarka Marija Gabriel za inovacije in mlade, Ciprčanka Stella Kiriakides za zdravje, Estonka Kadri Simson za energijo, Finka Jutta Urpilainen za mednarodna partnerstva.

Najmlajši član komisije, 28-letni Litovec Virginijus Sinkevičius, bo pristojen za okolje in oceane, Luksemburžan Nicolas Schmit za delovna mesta, bivša malteška mis Helena Dalli za enakost, Poljak Janusz Wojciechowski za kmetijstvo, Portugalka Elisa Ferreira za kohezijo in reforme, Romunka Rovana Plumb za promet, Švedinja Ylva Johansson za notranje zadeve.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Bruslju predstavila porazdelitev resorjev komisarskim kandidatom.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Bruslju predstavila porazdelitev resorjev komisarskim kandidatom. FOTO: AP

Končni seznam, ki ga je danes v Bruslju razgrnila von der Leynova, se tako bistveno razlikuje od neuradnih seznamov, ki so zaokrožili po Bruslju konec minulega tedna in po katerem naj bi Slovenija dobila ribištvo.

'To bo komisija, ki počne to, kar govori'

Komisarske kandidate zdaj čakajo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra. Evropski parlament naj bi o novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki bo od 21. do 24. oktobra.

Von der Leynova je ob predstavitvi ekipe poudarila, da želi komisijo, ki bo zagotavljala odgovore in delala za ljudi, ki bo prožna, sodobna in agilna. Želi kolegij, ki razume Evropo in prisluhne Evropejcem. Od vseh komisarjev na primer pričakuje, da bodo v prvi polovici mandata obiskali vse članice, in to ne samo prestolnic, ampak tudi regije.

"To bo komisija, ki počne to, kar govori," je zatrdila novoizvoljena predsednica, bivša nemška obrambna ministrica, ki napoveduje digitalna srečanja kolegija in nadaljnje zmanjševanje birokracije.

Zatrdila je, da je ekipa spolno in geografsko uravnotežena, češ da podpredsedniki prihajajo z vzhoda in zahoda, severa in juga.

Evropski parlament lahko sicer na glasovanju na plenarnem zasedanju zavrne le celotno ekipo, ne posameznega kandidata. A če po zaslišanjih s kom ni zadovoljen, šef komisarske ekipe raje zamenja šibki člen, kot da bi tvegal strmoglavljenje celotne ekipe.

Pred petimi leti izpita pred parlamentarnim odborom ni opravila zgolj slovenska komisarka kandidatka Alenka Bratušek, ki je nato sama odstopila od kandidature, slovenska vlada pa je predlagala novo kandidatko, Violeto Bulc.

Lenarčič je sicer le dobro uro pred razglasitvijo razdelitve resorjev kot zadnji izmed komisarjev odprl svoj Twitter račun.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Velika Britanija kljub negotovosti glede brexita brez kandidata

Britanski premier Boris Johnson je avgusta v Bruselj sporočil, da njegova vlada ne bo predlagala komisarskega kandidata, saj namerava Britanija iz unije izstopiti konec oktobra, torej pred začetkom dela nove komisije. V Bruslju nočejo ugibati o tem, kaj se bo zgodilo, če brexita konec oktobra ne bo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
11. 09. 2019 10.47
To je vse in nič; kot sem pred kratkim zapisala. Čista magija! Kako bo J. L. , četudi ima ob sebi štab analitikov - svetovalcev in 11. milijonov € ; upravljal krizna žarišča in reševal, s humanitarno pomočjo, revščino? Je pozabil, da samo 10% ljudi, ki imajo neverjetne vsote, 'drži v šahu' ostalih 90%. Pozabil je tudi, da lahko ima milijardo in milijardo evrov, revežev, ki jih je tudi takšno število, ne bo mogel izkopati iz revščine. Celim četam vojakov, humanitarcev s Karitasom in Rdečim Križem ter s peščico prostovoljcev, ni to uspelo. #čarodej?
Uporabnik113189
11. 09. 2019 08.43
Očitno cenzura na tem portalu dovoljuje samo komentarje, ki so v korist neke druge države.
Uporabnik113189
11. 09. 2019 08.43
Namen je več kot jasen, oziroma diskurz.. Upam da bodo slovenci to sposobni razumeti..
komarec
10. 09. 2019 21.46
+2
Ampak ta EU je res boga.
M teorija
10. 09. 2019 20.33
+2
Prioriteta bo reševanje britanske krize zarad brexita!?
dajno
10. 09. 2019 17.41
+4
Se na FDV so ugotovili da je ta resor eno navadno... "Še zdaleč ne gre za najpomembnejši ali zaželen resor. Predstavljen je bil med zadnjimi," brez zadržkov pove Marko Lovec s katedre za mednarodne odnose na ljubljanski Fakulteti za družbene vede
dajno
10. 09. 2019 17.41
+2
Se na FDV so ugotovili da je ta resor eno navadno... "Še zdaleč ne gre za najpomembnejši ali zaželen resor. Predstavljen je bil med zadnjimi," brez zadržkov pove Marko Lovec s katedre za mednarodne odnose na ljubljanski Fakulteti za družbene vede
Principat
10. 09. 2019 18.04
-1
UvL je tudi bila v zadnjem vagonu za predsednico, Markovi izdelki pa res nekaj pomenijo* v sloveniji , da za v tujino ne govorim , pav !
vicente
10. 09. 2019 17.30
+10
ženska ima smisel za humor,To da Hrvatom zaupa sektor za Demografijo in demokracijo je milo rečeno poteza vrednega vsakega komedijanta,vsaka čast gospe van der L
komarec
10. 09. 2019 21.48
+1
macek_garfield
10. 09. 2019 17.07
+3
glede na to koliko slovenija daje za te od tam spodaj, je to pravi resor za slovenijo, pa to
kolbek460
10. 09. 2019 17.04
+5
Kdo upravlja resor kraja časa in denarja ?
alenka.NN
10. 09. 2019 16.45
+5
tale rvatica je pa še večja brca v meglo, kot naša Alenka.....komisarka za demokracijo ???? a so rvati že slišali kaj je to demokracija...upam, da bomo lahko slišali njen zagovor pred izvolitvijo, oz, potrditvijo v parlamentu .....
misterbin
10. 09. 2019 16.34
+1
LMŠ trdi ,da je Lenarčič na zalo zelo pomembnem resorju .Saj Ursula je to pač dala Lenarčičo da ni ostal prav on brezi vsega .
komarec
10. 09. 2019 21.50
Hipotetično, a misliš, če dal svojega kandidata SDS bi bilo bolje?
reakcionar
10. 09. 2019 16.24
+3
Se pravi, objektivni slovenski mediji smatrajo, da so slovenski kandidati najboljša izbira za evropske resorje. Dobro, samo bilo bi lepo da to tudi dokažejo z pozivanjem na konkretne rezultate teh kandidatov v njihovem dosedanjem delovanju.
Hasan
10. 09. 2019 16.04
+9
Hrvatska je dobila podpredsednico,ki je obenem komisarka za demokracijo in demografijo.Ja,če je to kaka resnost,potem gre res vse k vragu.Iz Hrvaške se ljudje množično izseljujejo,zaradi politike HDZ-ja in njihovih satelitov.In ta gospa bo sedaj reševala probleme v EU v vezi demokracije in demografije.Oprostite spoštovana Predsednica to je neresno.Da o Mađarskem in Polskem komisarju niti ne govorim.Upam,da jih resni ljudje v EU-ju zavrnejo kot neprimerne.
User1629901
10. 09. 2019 15.43
+10
Naš komisar ima zelo pomembno funkcijo! Ko se bo v fabriki pokvaril stroj za soljenje praženih arašidov bo bil pozvan in rešil krizo tako, da bo arašide ročno solil do ponovnega zagona stroja. Nevem če je še kakšen bolj pomemben položaj v EU!
Akame1979 .
10. 09. 2019 15.42
-1
A mislite tisti resor za humanitarno pomoč, ki so sklenili, da bodo spraznili ob primeru brexita brez dogovora, ker seveda bog ne daj, da bi si zmanšali plače .....
ArkaMast
10. 09. 2019 15.35
+1
Car, to! ... Ne pa ribistvo, eh.
krmeki
10. 09. 2019 15.28
+10
Ker smo predlagali birokrata, dobimo resor, ki mu pritiče. Če bi poslali nekoga, ki je že bil minister ali predsednik vlade bi dobili bolj vpliven resor.
jodr
10. 09. 2019 15.13
+20
Lenarčič je dobil resor za krizno upravljanje ali po domače resor za mešanje megle. Ampak plača pa bo vseeno komisarska. Levaki doživeli še eno blamažo v Bruslju.
komarec
10. 09. 2019 15.38
-4
robespierre16
10. 09. 2019 14.45
+9
prvo krizo bo tale lenarčič reševal kaj kmalu....kako preprečiti,da se ne bo vozu z avtobusom v bruselj....
DonaldMAGA
10. 09. 2019 14.43
+7
Nova sramota levih ahahahahahaha
komarec
10. 09. 2019 14.57
+1
Lahko da imaš prav, vendar ni večje sramote kot zmagat na volitvah, potem te pa en klovn pelje žejnega čez vodo pa to. Hahahahahahahahahahahahaha