Tujina

'Vozniki ne bodo ustavljali, da bi žensko v burki spravili iz vozila'

Amsterdam, 01. 08. 2019 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Nizozemskem je začela veljati prepoved nošenja burk, nikabov in podobnih pokrival v javnih poslopjih in javnem prevozu. Glede na odzive tistih, ki so najbolj povezani z izvajanjem prepovedi, pa se zdi, da zakon v praksi ne bo zaživel.

V skladu z zakonom je z današnjim dnem začela veljati prepoved nošenja oblačil in pokrival, ki zakrivajo obraz, v javnih poslopjih in javnem prevozu. Prepoved velja za muslimanski oblačili burko in nikab, pa tudi kapuce in čelade, ki prekrivajo obraz. Kršitelje zakonodaje pa v primeru, če "prepovedanega" pokrivala ne odstranijo, čaka denarna kazen v višini od 150 do 415 evrov.

Na Nizozemskem je začela veljati prepoved nošenja burk, nikabov in podobnih pokrival v javnih poslopjih in javnem prevozu.
Na Nizozemskem je začela veljati prepoved nošenja burk, nikabov in podobnih pokrival v javnih poslopjih in javnem prevozu. FOTO: iStock

Glede na odzive tistih, ki bi morali bdeti nad izvajanjem prepovedi, pa se zdi, da zakon v praksi ne bo zaživel. Nizozemska policija je priznala, da izvrševanje zakonodaje ni njihova prednostna naloga, ob tem pa izrazila nelagodje zaradi ideje, da je z zakonom zakritim ženskam onemogočen vstop v prostore policijske postaje, poroča britanski The Guardian

Na stališče policije so se odzvala tudi prevozniška podjetja. Njihovi predstavniki so jasno povedali, da v primeru odsotnosti policije ne bodo tisti, ki bodo v primeru prepovedi nošenja omenjenih pokrival prevzeli "izvršilno vlogo".

Pedro Peters, tiskovni predstavnik prometne mreže RET, je dejal, da zakon ni izvedljiv. "Policija nam je povedala, da omenjena prepoved ni njihova prednostna naloga in da se na primere ne bodo mogli odzvati v običajno predvidenih 30 minutah. To pomeni, da če bo oseba, ki nosi burko ali nikab, želela uporabiti storitev javnega prometa, naše osebje pri tem ne bo imelo pomoči policije, ki bi odločila o tem, kako ukrepati."

Svojim zaposlenim so svetovali, da ženske, ki nosijo pokrivala, opozorijo na upoštevanje zakonske prepovedi, vendar jim kljub temu dovolijo vstop. Poleg tega se vozniki ne bodo ustavljali, da bi denimo žensko v burki spravili iz vozila.

Poleg odklonilnih stališč policije in prevozniških podjetij pa je prah v javnosti dvignila tudi poteza konservativnega časopisa Algemeen Dagblad. Ta je objavil, da lahko tisti, ki jih "moti" nošenje pokrival, posamezne državljane tudi prijavijo policiji.

Obrazno pokrivalo redno nosi samo 100 žensk

Sicer pa točnega števila žensk, ki na Nizozenskem nosijo burke ali nikabe, ni. Študija Univerze v Amsterdami iz leta 2009 je pokazala, da v 17-milijonski državi samo 100 žensk redno nosi obrazno tančico, več kot 400 pa jih to počne občasno.

Zakon je sicer leta 2016 sprejela koalicijska vlada Marka Rutteja, ki je želela v veliki meri odgovoriti na naraščajočo priljubljenost islamofobične stranke skrajno desnega politika Geerta Wildersa.

Nizozemska je sicer šesta država, ki prepoveduje nošenje omenjenih pokrival v javnih poslopjih. Prva država, ki je sprejela tovrstno zakonodajo, je bila Francija leta 2011. Takratni predsednik Nicolas Sarkozy je dejal, da tančice, ki prekrivajo celotni obraz, v državi "niso dobrodošle".

Amstedam bo ignoriral izvajanje zakona

Prepoved, ki je stopila v veljavo z današnjim dnem, sicer ne velja za nošenje omenjenih pokrival na ulicah. Iz stranke Nida so medtem sporočili, da bodo pokrili denarne kazni, ki jih bodo morale plačati kršiteljice zakonodaje. Podobno je napovedal tudi alžirski podjetnik in aktivist Rachid Nekkaz.

Zgražanje nad zakonom pa je izrazila tudi županja Amsterdama Femke Halsema in dejala, da bodo mestne oblasti izvajanje zakona ignorirale.

Po podatkih organizacije Amnesty International Nizozemska z zakonsko prepovedjo krši pravice žensk do svobodne izbire. Toda Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 2014 razsodilo, da takšne prepovedi ne kršijo evropske konvecije o človekovih pravicah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
02. 08. 2019 20.05
+21
od srca bi jih rad vprašal kaj rinejo v okolje ki ni naklonjeno njihovi kulturi ...prilagodit državi kjer so gosti se pa nočejo , zato če jim kaj ne paše : na prvi vlak pa domov !
foxterier
02. 08. 2019 20.51
-3
A to tam domov kamor so naši nepovabljeni metali bombe?
Uporabnik1095190
02. 08. 2019 19.15
+14
Res se sekirajo islamci za naše zakone in navade. Oni bodo furali naprej svoje srednjeveške običaje še dolgo potem,ko nas več ne bo. Če se ne bo prej kaj konkretnega storilo proti njihovi invaziji.
RamzesII
02. 08. 2019 18.43
+3
Dvoumen naslov, kdo bi še utegnil pomisliti, da se ti nanaša na prometne nesreče, ali pač.
kaplja?
02. 08. 2019 15.01
+7
Nizozemci sprejemajo zakone, ki jih ne mislijo izvajat?? Nanje se res ni za zanašati, V Srebrenici to dobro vedo
Petur
02. 08. 2019 09.44
+13
Ko bi vsaj revice polpismene zavedale koliko so zasuznjene in omejene.skrita mora biti,da ne da drugemu povoda za pogled in moznost morebitne alternative.Pri nas seveda nocemo snemati tablice v prometu,kaj sele obraza potencialnih bombasev.
lahunin
02. 08. 2019 09.07
+42
SO PRISELJENCI IN NAJ SE DRZIJO ZAKONOV DRZAVE V KATERI ZIVIJO ALI PA NAJ SE VRNEJO OD KODER SO PRISLI
Uporabnik1095190
02. 08. 2019 19.16
+8
Preveč potuhe imajo pri naših oblastnikih in naših ohlapnih zakonih. Da o podpori zblojenih mavričarjev sploh ne govorimo.
Miran Vovk
02. 08. 2019 08.56
+11
Verski učitelj, šeik Khalid Omran, glavni sekretar Sveta za fatvo Univerze Azhar v Kairu, trdi: V Koranu in suni pa tudi v ohranjenih izjavah preroka Mohameda, so zapisana pravila oblačenja za ženske. Njihova obleka ne sme poudarjati linije telesa, ne sme odkrivati telo in ne sme tesno objemati telo. Ta pravila pa ne zahtevajo pokrivanje rok in obraza. Popolno pokrivanje telesa je veljalo IZKLJUČNO za žene preroka Mohameda. Je pa pri vsem skupaj prisotna odločitev ženske današnjega dne in tu je prisotna določena ohlapnost tega pravila. Lahko nosi nikab, lahko se popolnoma pokrije in zakrije, vendar to ne sme biti iz verskih razlogov, ampak izključno SVOBODNA ODLOČITEV posamezne ženske. V tem primeru to ni greh. --- Z ozirom na težave, ki jih uporaba teh oblek povzroča varnostnim organom pri nadzoru in kontroli javnih mest - mislim na teroristična dejanja - bi bilo veliko bolj pametno nagovoriti vse muslimanske ženske po Evropi, naj ne nosijo nikaba in naj se zaradi splošne varnosti vzdržijo vsakega podobnega popolnega pokrivanja telesa. Ker tako dejanje ne bi bilo greh niti skozi pravilno razumevanje Korana, bi bilo to vsekakor sprejeto z razumevanjem. To bi z lahkoto dosegli ravno muslimanski verski učitelji po vsej Evropi. Nekaj enostavno uzakoniti in prepovedati pa ni prava pot za dosego tega cilja, še zlasti, ker taka prepoved prihaja z druge, ne-muslimanske strani in je sprejeta z nelagodjem. Reakcijo smo lahko pred leti že videli na Azurni obali v Franciji in to celo po grozljivem dogodku v Nici! Tako muslimanke kot ne-muslimanke so se na plažah iz protesta do takih ukrepov oblačile v obleke, ki so zakrivale vse telo, razen obraza. --- Nošenje burk, nihaba in hidžaba je dejansko brez veze, vendar bi s pravilnim pristopom - to pa niso prepovedi - lahko dosegli več efekta. //Pa dobro preberite kar sem napisal, ker se ne želim z nikomer prepirati.//
Miran Vovk
02. 08. 2019 08.59
+0
hotchilipoper
02. 08. 2019 08.53
+34
To ti je ista provokacija,kot če bi evropejke hodile v bikinkah po njihovi deželi
brezveze13
01. 08. 2019 21.25
+22
noro prepričanje religije, vendar ima nekdo koristi od tega ,največ teroristi ki se lahko skrivajo pot temi pokrivali, na vse zadnje pa večina religij izhaja iz tega dela sveta in je že svetopisemsko v večni vojni, najverjetneje jih tudi religije ne civilizirajo, delajo se najrevnejše trenutno bi zaradi posedovanja najbolj iskanih surovin lahko bili najbogatejši ,če ne bi vsega zapravili za orožje
SERIOUSLY01
01. 08. 2019 21.08
+12
Mia Kalifa tudi rada nosi burko , ko snema filme...
SERIOUSLY01
01. 08. 2019 20.45
+10
a veste kako je nastala burka? eden najbljižnjih sodelavcev Mohameda je bil Uthman. strašno ljubusumen tip. zato je mohamedu dejal: daj prosi alaha naj ti razodane , da ženske zadekamo. mohamed na začetku ni videl razloga za to. uthman je začel zalezovati mohamedove žene , ko so se nage kopale in opravljale potrebo. ko je mohamed to izvedel je ratal ljubusumen in naslednji dan je prejel razodetje od alaha naj bodo ženske ves čas totalno pokrite...
Petur
01. 08. 2019 20.42
+17
javno so rekli , da bodo zakon ignorirali.nima bodocnosti evropa.sicer pa vsak popotnik vidi , da so nekatere drzave ze obvladane iz strani zamaskiranih.sbritanija se resuje po svoje.
fame01
01. 08. 2019 20.04
+10
Poglejte si na YT "tančica mošej" vam bo vse jasno
blue3dragon
01. 08. 2019 19.32
+14
A za opombo glede napada v Stuttgartu sem si zaslužil izbris? Admin?
yonex
01. 08. 2019 19.37
+18
haha enako meni. utišat možice al neki, resnica preveč boli.
Miran Vovk
02. 08. 2019 09.03
-6
Kot berem, je bil dogodek v Stuttgardu obračun med dvema migrantoma, ki sta stanovala v skupnem stanovanju. Kaj je dejansko za tem umorom pa bo povedala preiskava. Vsekakor pa to ne more nihče enačiti s terorizmom, tako da ti in ata Grims nimata prav, ko ta umor z njim enačita.
blue3dragon
01. 08. 2019 19.19
+15
Veliko sem jih že videl po svetu in smilijo se mi. Na plaži je sicer ok, jih ne opeče, je pa težava ko pridejo iz vode in začne po njih pihati. Vidno jih zebe, marsikatera je tudi otožno pogledala proti moji ženi, ki je vedno v toplesu. Se kar fajn v brisače zavijajo
Miran Vovk
02. 08. 2019 09.18
+3
Meni je zanimivo zgolj to, da je danes toliko polemike o načinu oblačenja. Sicer razumem, da je to lahko zelo nerodno, ker se lahko pod žensko obleko skriva tudi kdo drug. Vendar bi se, vsaj po moje, to dalo elegantno rešiti brez prepovedi in bi lahko bilo sprejemljivo za obe strani. Danes se pri nošenju nikaba, burke in hidžaba soočamo z dvema skrajnostima: eno je nošenje teh pokrival skozi svobodno odločitev ženske, drugo pa prisila. Zato ne drži, da so vse ženske muslimanskega sveta, ki takšna pokrivala uporabljajo, vanje prisiljene s strani moških. Menim, da beseda "smilijo" ni pravi izraz, ker je v muslimanskem svetu več žensk, ki hočejo biti tako oblečene na podlagi lastne odločitve. Nam, Evropejcem, je to seveda nerazumljivo, ker ne poznamo njihovega sveta. Pod "svet" mislim njihov način dojemanja svobode in svobodne odločitve. Da pa en del tega njihovega sveta to izkorišča in od žensk to zahteva, je seveda izkrivljeno in narobe.
yonex
01. 08. 2019 19.18
+48
V Stuttgartu danes Sirijec sredi ceste z mačeto ubil nekega moškega. Vsak dan migranti delajo samo sr**je. In mi jim gradimo se đamijo. V prihodnosti bo spet počilo, morda bo takrat že prepozno, ker bomo pristni Evropejci le še manjšina. Skupina ljudi, ki vero v 21.stoletju postavlja na prvo mesto, ima srednjeveške navade nima kaj početi v razvitem svetu. Veliko Slovencev nas je katolikov in razen praznikov, ki so izključno družinski in prijetni, tega ne kažemo in vere ne postavljamo v ospredje in je izključno naša kulturna dediščina ki jo nadaljujemo. Nasprotno lahko trdimo za muslimane, ki jim že zaostala vera to preprečuje.
Miran Vovk
02. 08. 2019 09.40
+0
Glej, yonex, narobe je to. Mi sploh nič ne gradimo, še najmanj pa džamijo. Ko govorimo o džamiji v Ljubljani, jo gradijo slovenski muslimani z donacijami drugih širom sveta. Slovenski muslimani delijo naš (slovenski) svet že več kot stoletje. So slovenski državljani, pri nas zaposleni, plačujejo vse davke in prispevke enako kot ti, in kar se vere tiče imajo enake pravice kot ti. V ljubljanski džamiji ni nič narobe. Že daleč nazaj bi jo morali imeti. Tudi v Afriki in Aziji imaš krščanske cerkve. Tudi če so v manjšini - so. V Damasku, v Siriji, imaš krščansko in muslimansko cerkev tako rekoč eno poleg druge. In ne nazadnje, pet rimokatoliških papežev je bilo Sirijcev. Vera je nekaj čisto osebnega in izključno pravica slehernega človeka. Tudi ko govoriš o "pristnih Evropejcih", se motiš. Evropejci smo mešanica vseh narodov in narodnosti sveta, ki jih danes poznamo. Nikogar ni, ki bi lahko trdil, da je pristen - avtohton. Že DNK to neopovrgljivo dokazuje. Pojdi na test DNK in boš presenečen ko boš ugotovil kdo vse so bili tvoji predniki in s kom vse so se križali v daljni preteklosti. Tudi pri britanskem prestolonasledniku, ki je ta test opravil, so ugotovili da je v njem prisoten gen iz bližnjevzhodnih držav. Torej?
Thruma
01. 08. 2019 19.11
+40
Te vrece takoj poslat nazaj od koder so prisle.
papi1
01. 08. 2019 19.08
+48
V Mostah je do pred kratkim bila ena taka nindja, samo oči si videl, tudi rokavice je imela. In ni mi jasno zakaj jo je njen,ne vem kaj ji je bil, vsak dan razkazoval v Hoferju, Lidlu, Šparu, če jo pa nihče ne sme, kao videti?Grda provokacija, ki pa hvala bogu ni pila vode.In ni je več, hvala bogu!
flisd
01. 08. 2019 19.05
+50
Podpiram. Tudi pri nas bi morali to uvesti. Včeraj sem videl tri z nikabom v CityParku. Pred leti sem bil v Iranu in nikaba nisem videl, dokler nisem šel na čisto periferijo.
papi1
01. 08. 2019 18.59
+50
Hvala bogu, počasi bo evropejcem počil film, potem bo šlo pa hitro!