Tujina

Vprašanje meje na irskem otoku še naprej pretrd oreh

London/Bruselj, 15. 10. 2018 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / N.Š.
Komentarji
2

Britanska premierka Theresa May kljub temu, da se pogajanja z Brusljem že nekaj časa ne premaknejo z mrtve točke, še vedno verjame, da je dogovor o brexitu dosegljiv. Tudi vodje diplomacij držav EU so ocenili, da je še čas za dogovor o urejenem izstopu Britanije iz EU.

Brexit
Brexit FOTO: iStock

"Še vedno verjamem, da je dogovor, dosežen s pogajanji, najboljši izid za Veliko Britanijo in EU. Še vedno verjamem, da je takšen dogovor dosegljiv," je Mayeva poudarila. Menila, je da strani nista daleč narazen.

Da se strani ne moreta dogovoriti o tem, kako zagotoviti, da na irskem otoku ne bo trde meje, sicer predstavlja "frustracijo", je še povedala. Dodala je, da to vprašanje ne sme ogroziti možnosti dogovora.

Zagotovila je, da Velika Britanija ne bo ostala "trajno zavezana" carinskim pravilom EU. Unija se je pozitivno odzvala na njen predlog, da bi v carinski uniji začasno ostala celotna Velika Britanija, je povedala. Vendar so vztrajali, da ni časa za določitev podrobnosti takšnega dogovora in da bi del carinske unije ostala zgolj Severna Irska. Mayeva se s tem ne strinja.

Slovenski zunanji minister Miro Cerar verjame, da obstaja realna možnost za dogovor o brexitu v času, ki je na voljo. Upa, da se bo morda to zgodilo že v sredo, a tudi če bi bil dogovor dosežen novembra, s tem ne bi bilo nič narobe, je ocenil.

Tudi irski premier Leo Varadkar še vedno verjame, da Otok unije ne bo zapustil brez dogovora. Ob tem je dejal, da bosta Velika Britanija in EU dogovor o brexitu verjetneje dosegli novembra ali decembra, in ne že ta teden na vrhu EU.

"Del dogovora o izstopu mora biti tudi pravno izvedljivo in pravno zavezujoče zagotovilo, da ne glede na to, kaj se zgodi, ne bo trde meje na Irskem otoku," je še izpostavil.

Več vodij diplomacij članic EU je medtem v Luksemburgu ocenilo, da je še čas za dogovor o urejenem brexitu, tudi če ga ne bo mogoče doseči ta teden in čeprav so pogajanja težka.

Ali bo dogovor mogoče doseči ta teden ali ne - kdo ve, je dejal britanski zunanji minister Jeremy Hunt. "A menim, da je mogoče, da to storimo. Z dobro voljo na obeh straneh," je ocenil možnost, da je dogovor o urejenem brexitu kljub vsem težavam vendarle dosežen.

Vodja nemške diplomacije Heiko Maas je prav tako prepričan, da je dogovor še mogoče doseči, je pa opozoril, da se čas izteka. EU je po njegovih besedah pripravljena na vsak scenarij, v Londonu pa vedo, da je v britanskem interesu izpogajan dogovor, ne negotovost, ki je veliko tveganje tako za ljudi kot za podjetja. "Upam, da bo na koncu prevladal razum," je še dejal.

V Evropski komisiji v ponedeljek niso želeli dati nikakršnih komentarjev o vsebini in vzdušju. Dejali so le, da kljub intenzivnim pogajanjem več ključnih vprašanj še ostaja odprtih in da do srede zvečer niso predvidena nadaljnja pogajanja.

EU je oktober določila za rok, ko je treba doreči ločitveni sporazum in politično izjavo o prihodnjem partnerstvu. Je pa za november že napovedan izredni vrh, ki pa je smiseln le, če je končni dogovor dovolj blizu.

V nedeljo sta se sicer sestala britanski minister za brexit Dominic Raab in glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier, a preboja ni bilo. Ključno odprto vprašanje je ravno meja med Severno Irsko, ki kot sestavni del Združenega kraljestva izstopa iz unije, in Irsko, članico EU.

Severnoirski ulstrski unionisti (DUP), ki v spodjem domu britanskega parlamenta podpirajo manjšinsko vlado Mayeve, so medtem sporočili, da je izstop Otoka iz EU brez dogovora "verjetno neizbežen".

"Glede na način vedenja EU in to, kako so Thereso May stisnili v kot, trenutno ne vidim dogovora, ki bo v spodnjem domu dobil večinsko podporo," je za severnoirski časnik Belfast Newsletter povedal poslanec DUP Sammy Wilson. "Torej je verjetno neizbežno, da na koncu ne bo dogovora," je poudaril.

"Vsakdo, ki na to gleda objektivno, bi rekel, da je ponudba EU slabša kot izstop brez dogovora in da bi bila (Mayeva) nora, če bi ga sprejela," je še dejal Wilson.

V sredo zvečer bodo na vrhu v Bruslju o brexitu razpravljali voditelji EU. Na začetku se jim bo pridružila britanska premierka, ki bo predstavila britanska stališča, nato pa bodo zasedanje nadaljevali brez nje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
15. 10. 2018 21.41
+8
Ma naj se že spokajo iz EU. To jim je že Trump svetoval.
samuray1
16. 10. 2018 09.33
-2
Kaj boš te ti...Anglija je steber EU in ustanoviteljica iste organizacije. Prišleki smo lahko le tiho.