Tujina

Vremenske skrajnosti po svetu

Praga/Bern/Atene/Lizbona/Tokio, 16. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Medtem ko se srednja Evropa skoraj utaplja v obilici vode, je jug Evrope zajel pravi vročinski val s temperaturami višjimi od 40 stopinj celzija. Z Japonske poročajo o hudem tropskem neurju, ki divja že od sobote.

Poplavljalo je tudi na Spodnjem Avstrijskem
Poplavljalo je tudi na Spodnjem Avstrijskem FOTO: Reuters

Močno deževje je prizadelo vzhodni del Češke in povzročilo večje poplave. Veliko rek je prestopilo bregove, voda je zalila več hiš, dve ženski pa sta se utopili. Beležijo pa tudi precejšno gmotno škodo.

O poplavah pa poročajo tudi iz osrednjega dela Švice, kjer je voda zalila več cest in kleti, sprožilo pa se je tudi več zemeljskih plazov, ki so prekinili tudi nekatere železniške povezave. Tako naj bi samo v noči na torek na območju Luzerna padlo dobrih 53 litrov dežja na kvadratni meter.

požar
požar FOTO:

V nasprotju z osrednjo Evropo pa je Grčijo v zadnjih dneh zajel vročinski val, poleg tega jo pesti tudi dolgotrajna suša. V osrednjem delu države so temperature v torek presegle 42 stopinj Celzija, kaj dosti hladneje pa ni bilo niti v drugih delih Grčije. Celo na severu, v Solunu so se temperature povzpele preko 40 stopinj Celzija. Grško ministrstvo za zdravstvo je pozvalo prebivalce, naj se po nepotrebnem ne zadržujejo na soncu in naj pijejo veliko vode. Zaradi velike uporabe hladilnih naprav pa se je povečala poraba električne energije, zato jo je Grčija začela uvažati iz Italije in balkanskih držav. Tudi v sosednji Bolgariji so temperature dosegle 39 stopinj Celzija, voda v Črnem morju pa je dosegla neverjetnih 28 stopinj Celzija.

Visoke temperature beležijo tudi drugod v južni Evropi. Na Portugalskem je zaradi visoke vročine in suše izbruhnilo več požarov, ki so se najbolj razširili v osrednjem in na severnem delu države. Z ognjenimi zublji se bori več kot 1000 gasilcev, pomaga pa jim tudi vojska. Požari so ponekod že zelo blizu naselij, zaradi požara pa je bila več ur zaprta železniška proga med Lizbono in Portom. Gasilci menijo, da je večino požarov zanetila malomarnost in da niso bili podtaknjeni.

Po napovedih meteorologov naj bi sicer vročina kmalu pojenjala. Do prvih ohladitev naj bi prišlo že v naslednjih 48 urah.

Tropski vihar nad Japonsko

Tajfunsko deževje na Japonskem
Tajfunsko deževje na Japonskem FOTO: Reuters

Na Japonskem že od sobote divja hudo tropsko neurje, zaradi katerega so morali danes v Tokiu in na vzhodu Japonske zapreti več sto šol, več kot tisoč ljudi pa se je moralo zaradi močnega vetra in nevarnosti poplav umakniti iz svojih domov. V viharju Halong, ki je pred tem na Filipinih zahteval 10 življenj, je bilo na Japonskem doslej ranjenih deset ljudi.

Kljub temu, da so meteorologi neurje prekvalificirali iz tajfuna v "navaden" tropski vihar, je divjanje narave nad Japonsko od sobote povzročilo obilno škodo, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Zelo moten je tudi promet, predvsem letalski. Veter, ki je pihal s hitrostjo tudi preko 110 kilometrov na uro, je podiral drevje in trgal električne vode. Električni mrki so prizadeli več kot 23.000 ljudi, poročajo japonske oblasti.

Vihar Halong je Japonsko prizadel samo nekaj dni po tajfunu Chataan, ki je zahteval pet smrtnih žrtev, zaradi nevarnosti poplav pa je domove zapustilo več tisoč ljudi. Halong je že sedmi letošnji tropski vihar na Japonskem.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA