Tujina

Vrh EU dosegel dogovor, za predsednico EK predlagali Ursulo von der Leyen

Bruselj, 02. 07. 2019 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U. V. / A. K. / N. P. / STA
Komentarji
406

Voditelji članic EU so dosegli kompromis o vodilnih položajih v uniji. Za predsednico Evropske komisije predlagajo Nemko Ursulo von der Leyen, za predsednika Evropskega sveta so izbrali Belgijca Charlesa Michela, za predsednico ECB so imenovali Francozinjo Christine Lagarde, za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa Španca Josepa Borrella.

Po maratonskem zasedanju, ki so ga začeli z delovno večerjo v nedeljo in zaključili v ponedeljek popoldan, je voditeljem osemindvajseterice uspelo doseči dogovor. 

Voditelji članic EU so dosegli kompromis o vodilnih položajih v uniji. Za predsednico Evropske komisije predlagajo Nemko Ursulo von der Leyen.
Voditelji članic EU so dosegli kompromis o vodilnih položajih v uniji. Za predsednico Evropske komisije predlagajo Nemko Ursulo von der Leyen. FOTO: AP

Voditelji za ključni položaj v evropski kadrovski sestavljanki, predsedniški položaj v Evropski komisiji, predlagajo nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen, ki pa za izvolitev potrebuje še absolutno večino v Evropskem parlamentu, kjer temu predlogu močno nasprotujejo socialisti.

Če bo von der Leynova potrjena, bo sploh prva ženska na tem položaju in druga Nemka. Prvi predsednik komisije je bil namreč Nemec Walter Hallstein.

Ključni položaj naj bi tako vendarle pripadel desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), relativni zmagovalki evropskih volitev.

Za svojega predsednika, naslednika Poljaka Donalda Tuska, so voditelji izbrali belgijskega premierja, liberalca Charlesa Michela, ki bo že drugi Belgijec na tem položaju. Sploh prvi predsednik Evropskega sveta je bil namreč Belgijec Herman Van Rompuy.

Za predsednico Evropske centralne banke (ECB) so imenovali izvršno direktorico Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Francozinjo Christine Lagarde, ki bo nasledila Italijana Maria Draghija.

Za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa so imenovali španskega zunanjega ministra, socialista Josepa Borrella, ki bo nasledil Italijanko Federico Mogherini.

Postopki imenovanja so sicer v vseh primerih različni.

Evropski parlament bo v sredo sam izbral svojega predsednika. Po scenariju, ki je v Bruslju neuradno krožil, naj bi si mandat delila Bolgar Sergej Stanišev in Nemec Manfred Weber ali pa naj bi Stanišev dobil ves petletni mandat.

Predsednik vlade Marjan Šarec dosežen dogovor v Bruslju o vodilnih položajih v institucijah EU vidi predvsem kot kompromis osemindvajseterice.  Kot posebej pomembno pa je izpostavil, da je pri izbiri vodilnih položajev treba upoštevati pogodbe EU oziroma v prihodnje ustrezno dodelati koncept t.i. spitzenkandidatov, da bo tudi dejansko prispeval k večji demokratičnosti evropskih volitev.

"To je kompromisni predlog, ki je bil dosežen po relativno dolgih pogajanjih. Če želiš nekaj sprejeti s konsenzom in pokazati, da je Evropski svet enoten, je nujno skleniti tudi kompromis, za moje pojme je to dobro," je komentiral izid maratonskih pogajanj.

Najslabše znamenje bi po njegovih besedah bilo, da bi nekaj držav nasprotovalo predlogu, saj bi bila to slaba popotnica za novo vodstvo komisije in druge institucije.

Na vprašanje, ali bo von der Leynova glede na ostre kritike iz vrst socialistov dobila podporo v Evropskem parlamentu, kjer je za njeno potrditev potrebna absolutna večina, je Šarec odgovoril: "Upam, da jo bo, ker bi bil slab znak, če je ne bi."

Ob tem sicer pričakuje, da brez zapletov ne bo šlo. "Pričakujem seveda še kakšen zaplet zagotovo, ampak Evropski svet je pokazal enotnost," je poudaril. 

O slovenski komisarski kandidatki ali kandidatu premier niti danes še ni želel podrobno govoriti. Dejal je le, da bodo postopek opravili ob pravem času. Na vprašanje, kdaj bo to, je odgovoril le: "Pravočasno."

Angela Merkel se je danes na Evropskem svetu pri glasovanju o dogovoru o zasedbi ključnih položajev v EU vzdržala, čeprav so voditelji za predsednico Evropske komisije predlagali njeno tesno sodelavko.
Angela Merkel se je danes na Evropskem svetu pri glasovanju o dogovoru o zasedbi ključnih položajev v EU vzdržala, čeprav so voditelji za predsednico Evropske komisije predlagali njeno tesno sodelavko. FOTO: AP

Merklova se je pri glasovanju o kadrovskem paketu vzdržala

Angela Merkel se je danes na Evropskem svetu pri glasovanju o dogovoru o zasedbi ključnih položajev v EU vzdržala, čeprav so voditelji za predsednico Evropske komisije predlagali njeno tesno sodelavko. Pojasnila je, da je to storila zaradi zavez v nemški koalicijski pogodbi.

Ta namreč predvideva, da se mora vlada vzdržati, če se eden od koalicijskih partnerjev s predlogom ne strinja. Nemški socialdemokrati (SPD), ki skupaj s krščanskimi demokrati tvorijo nemško vladno koalicijo, namreč predloga o imenovanju von der Leynove ne podpirajo.

Merklova je bila sicer po neuradnih informacijah edina, ki se je pri glasovanju o kadrovskem svežnju danes vzdržala, vsi drugi voditelji so ga podprli.

Kanclerka Merklova je v izjavi po vrhu dejala, da je prijetno videti, da Ursula von der Leyen uživa zaupanje držav po vsej uniji, dober znak pa je tudi to, da bo lahko na čelu Evropske komisije prvič doslej ženska.

Merklova je po zasedanju še povedala, da se je čutila zavezano procesu spitzenkandidatov in si je prizadevala za "pošteno rešitev" za vodilna kandidata konservativcev in socialistov Manfreda Webra in Fransa Timmermansa. "A to ni bilo uspešno," je dejala.

Povedala je še, da Evropski svet predlaga, da si socialisti in konservativci znova razdelijo vodenje Evropskega parlamenta, tako da bi socialist parlament vodil prvo polovico mandata, konservativec pa drugo.

Številne kritike

Predlog predsednika Evropskega sveta je v Evropskem parlamentu sicer naletel na številne kritike. Najbolj kritični so socialdemokrati (S&D), za katere predlog ni sprejemljiv.

Voditeljica druge največje politične skupine v Evropskem parlamentu, socialdemokratov (S&D), Iratxe Garcia je kompromisni dogovor o zasedbi ključnih položajev v EU označila za "globoko razočaranje". Nesprejemljiv je tudi za Zelene/EFA, ki poudarjajo, da "trdno stojijo" za svojo kandidatko za predsednico Evropskega parlamenta, Ska Keller.

"Naša skupina je ostala trdno v obrambi evropske demokracije in koncepta spitzenkandidatov in ne želimo, da ta umre," je poudarila Garcia.

"Nesprejemljivo je, da populistične vlade, ki so zastopane v Evropskem svetu, izključujejo najboljšega kandidata samo zato, ker se je zavzel za pravno državo in naše skupne evropske vrednote," je sporočila, pri čemer je opozorila na nasprotovanje predlogu, da bi šef komisije postal vodilni kandidat socialdemokratov Frans Timmermans.

Timmermans se je odrekel poslanskemu stolčku

Že nekaj časa je jasno, da nizozemski socialist Frans Timmermans, ki je osrednji člen kompromisa iz Osake, nima potrebne večine, da bi se povzpel na mesto predsednika Evropske komisije, tuji mediji tako poročajo, da naj ne bi bil več v igri za ta položaj. 

V evropskem parlamentu bo sedelo osem poslancev iz Slovenije.
V evropskem parlamentu bo sedelo osem poslancev iz Slovenije. FOTO: POP TV

Temeljni problem naj bi bila konservativna družina EPP, ki se je uprla kompromisu iz Osake, ki naj bi ga bila skovala Merklova s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nekaterimi drugimi voditelji. Še vedno naj bi vztrajali, da šef komisije postane njihov vodilni kandidat Manfred Weber. Eden izmed funkcionarjev je za Politico dejal, da skupina "želi Evropsko komisijo" in za njo se bodo borili. 

Po besedah generalnega sekretarja stranke Antonia Lopeza-Isturiza naj bi se bili pripravljeni pogovarjati z drugimi političnimi silami, "a ne bomo se odpovedali predsedstvu, saj je EPP zmagala na volitvah in kronski dragulj EU je za EPP." 

Timmermansu pa naj bi nasprotovali tudi višegrajska četverica in Italija. Italijanski premier Giuseppe Conte pa je ob prihodu na vrh po poročanju Politico.eu dejal, da si želi videti žensko na položaju predsednika Evropske komisije. Medij sicer poroča, da s tem ni imel v mislih liberalke Margrethe Vestager, ampak Bolgarko Kristalino Georgievo, sicer iz vrst EPP. 

Po poročanju Politica se je Timmermans odrekel svojemu poslanskemu stolčku, vsaj dokler ne bo bolj jasno, kdo bo postal predsednik Evropske komisije. Njegovo mesto bo začasno zasedla Lara Wolters, saj obstaja tudi možnost, da bo Timmermans na koncu "le" poslanec. 

Slovenija neuradno nasprotuje temu, da bi hrvaški premier zasedel katerega od vodilnih položajev.
Slovenija neuradno nasprotuje temu, da bi hrvaški premier zasedel katerega od vodilnih položajev. FOTO: AP

Bolgarski premier predlagal hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

Bolgarski premier Bojko Borisov pa je dejal, da je na jutranjem sestanku EPP za predsednika komisije predlagal hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. "Te dni vsakdo koga predlaga. Tukaj je torej še ena možnost," je dodal

Slovenija naj bi sicer po neuradnih navedbah nasprotovala temu, da bi katerega od vodilnih položajev zasedel Plenković, ki naj bi si sicer močno prizadeval za to. Hrvaški premier naj prav tako ne bi užival podpore držav Beneluksa in Francije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (406)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
15. 07. 2019 15.31
No še enkrat vas vprašam Slo.hlapčki se nam še splača vstrajati v tem "političnem shovu!" Izid novega sojenja je že na vidiku kajnede ljubčki.
cirenij
03. 07. 2019 12.21
+2
Plenko v ospredju z Merklovo, v vseh medijih, kot glavni kandidat za vsa vodilna mesta v EU. Dobro, da je pogorel na celi črti. Sicer bi bilo v EU še večje s.......je. Taki tipi, hinavski, grebatorski, nepošteni.......nimam besed. Podn od podna.
Klotilda H
03. 07. 2019 09.05
+7
POHVALE ZA ŠARCA. ODLIČNO JE LOBIRAL!!!
pravakritika
03. 07. 2019 08.49
+6
....Torej je za pričakovati, da bo Angelca vrnila dvakratno klofuto s strani urvatov. Pravijo da Angelca zlepa ne pozabi. In da vrne, ko si najmanj misliš.
Andree
02. 07. 2019 21.53
+0
SDS sekta doživlja z svojimi 100 imenskimi komentatorji vrhunce danes. Vodijo serpetinskova aka manadi potem 100 Nicki z svojimi osebnostmi in seveda Brakedirt,ki je sdsesovec na posebni misijo
pravakritika
03. 07. 2019 08.50
+7
Ko napišem RESNICO, da je manadi V RESNICI psihiatrični bolnik mi izbrišejo komentar....
pravakritika
03. 07. 2019 08.51
+5
...Poleg tega manadi nima NITI DNEVA delovne dobe...Ne smem napisati od česa živi, ker me bodo itaq brisali...
Andree
03. 07. 2019 09.36
+5
Tako kot Brakedirt nima nemškega državljanstva. In,da kao sovražim SDS a obožuje Csu/cdu in HDZ.
srebrnibreg
03. 07. 2019 12.18
+1
Andree to je vse ježkova familija pod stoterimi nicki.
Andree
03. 07. 2019 12.29
Aaa ok srebrni. Kar se pa tiče nemskega državljanstva. Po 8 letih se komaj začne proces pridobivanja,ki traja do dve leti. Brakedirt trdi,da je bil 2013 še v SLO torej nikakor ne more imeti nemškega državljanstva plus tega imaš lahko dve. Aja pa je kdo opazil o Jovanu zmeraj piše samo recimo zadeve,ki so neškodljive. Delale vasi,Maribora itd pa ne omenja.
Andree
03. 07. 2019 12.29
komarec
02. 07. 2019 21.53
+2
Kje sta pa zverko in tamačeva?
mallonge
02. 07. 2019 21.52
+1
Violetka ter Lukec in njegov škorec so opleli že v predkrogu. Oni kot komunisti se strinjajo, da je potrebno narediti čistko kot leta 45.
komarec
02. 07. 2019 21.48
+3
Saj je popolnoma jasno, da na tako mesto ne bo prišel kar nekdo
RupniK
02. 07. 2019 20.47
+3
Kje je pa Violeta?
Brakedirt
02. 07. 2019 20.52
+2
Brakedirt
02. 07. 2019 20.53
+1
je ze prislo do cilja kar mislim ali se vedno potuje?
ina5785
02. 07. 2019 20.55
-1
Rupnik - Idi nazaj v posebno šolo! Sem ti že nekajkrat na isto vprašanje odgovorila; čaka da TI pelje na kavo in da se ti nasmeje. . . . . . . . . . . . ko te bo poslušala!!!!!!!!!!!!!
komarec
02. 07. 2019 21.08
+2
A je ivan že kaj twitnil? Dve minutke sem na slotv3 poslušal grimslna pa sem že bil na wc. Povem vam, da je to dober recept, če si zaprt.
Brakedirt
02. 07. 2019 21.10
+0
RUGIEVIT
03. 07. 2019 08.07
+1
Torpedo
02. 07. 2019 20.44
-2
ja kaj pa plenko?
amoteamo
03. 07. 2019 09.38
+2
Plenko ima veliko podporo pri JJ , torej se je zelo za zamislit , kaj ta tip počne in komu je v škodo???? Plenko je dobil težko klofuto o Macrona in predstavnikov Beneluxa. Za plenkotom stoji sekretar EU komisije, ker rabi šibki člen za uveljavitev svojih eurokratskih idej in je celo preprečil, da se komisija ni izrekla glede implementacije arbitražne odločitve .
vertex
02. 07. 2019 20.38
-8
Od sds komumistov nikogar...zmagujejo pa v noriškem kraljestvu..tam so glavni
RupniK
02. 07. 2019 20.46
+4
ina5785
02. 07. 2019 20.56
-4
Rupnik - Pomota! TI si NJIHOV dvorni norček, kar že dolgo potrjuješ!!!!!!!!!
RUGIEVIT
03. 07. 2019 08.08
Hasan
02. 07. 2019 20.29
+21
To,da je bil eden od kandidatov EPP celo Plenkovič nam lahko pove vse.Plenkovič je predsednik sosedne države,ki tolerira korupcijo,plenjejnje,klijentelizem,lažne branitelje z visokimi pokojninami,propagiranje ustaš... je vrlina,...Državljani se iz te nesrečne države množično selijo in to brez povratka in njen predsednik je eden od kandidatov za vodenje ....Groza!!!To nam lahko pove samo to,da ni samo v Sloveniji politika gnila,temveč je to kar "naravno" oz.standardno.
komarec
02. 07. 2019 21.46
+4
Hasan politika je gnila povsod, pojdi v Italijo, Francijo, Španijo, Nemčijo, Madžarsko..... za nekatere je pa dobra. Dobre politike ni. Treba je vedeti da politika dobro živi na račun gospodarstva, za to se pa vtika v gospodarstvo in stvar je vzajemna. Vedno, prav vedno stradajo tisti navadni državljani, ki mislijo pošteno. Za to se dogajajo vsake toliko let vojne. Ni kaj zgodovina se ponavlja, to je preverjeno, nekaj let deluje pa spet za lasten interes. Tako je in tako bo, mi to hoteli ali ne. Veliko ljudi rine v politiko. Za kaj?
BožjiSvetovalecPolde
02. 07. 2019 20.29
+1
Tako so vsi cvilili, da mora biti geografsko razširjeno pa so spet sami zahodni Evroipejci na položajih.
komarec
02. 07. 2019 21.47
+1
Aijn Prenn
02. 07. 2019 20.24
+5
Tako na prvi pogled ne daje vtisa, da bi jo mučil išjas. To je dobro.
sLoVeNeC123123
02. 07. 2019 20.24
-2
Če bo držala svoje objube lahko pričakujemo "združene države Evrope", seveda je pa vprašanje ali jo bo parlament potrdil... Levica ima navsezadnje večino.
Krainerland
02. 07. 2019 20.33
-1
Torpedo
02. 07. 2019 20.45
+2
sLoVeNeC123123
02. 07. 2019 20.47
+2
Pred nekaj časa je izjavila da je njena vizija za Evropo federacija v smislu ZDA, Nemčije Oz. Švice
pravakritika
03. 07. 2019 08.45
+0
Dej temu švabofilu Krainerlandu nariši, ker drugače ne razume...
ti?2
02. 07. 2019 20.24
+3
Jas sem pa mislil da bo Fajonova.
ti?2
02. 07. 2019 20.25
+3
Bi se ga morala najprej naliti do daske, da bi jo videli v množici. Če se opotekaš imaš šanse.
brddd
02. 07. 2019 20.18
+0
Kaj pa Šarec ?
jodr
02. 07. 2019 20.14
+7
Je izjavil komedijant: Počakal bom, kaj se bo zgodilo, potem pa bom reagiral.
lukeeeeeec
02. 07. 2019 20.13
+5
kaj je zdaj s špicen kandidatko od Serpentinška? A je že našla BRUSELJ?A ji je Šarko posodil Falcona?
Brakedirt
02. 07. 2019 20.19
-2
lukeeeeeec 02.07.2019, 20:14:44 Pojdi na zdravljenje.
Radoveden
02. 07. 2019 20.11
+4
Glede na tišno bo verjetno Weber.