Tujina

To ni dan za veselje in slavje, to je žalosten in tragičen trenutek

Bruselj, 25. 11. 2018 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Voditelji 27 članic EU so v Bruslju potrdili ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom in politično izjavo o prihodnjih odnosih, a pred njim je še najtežja preizkušnja - potrditev v britanskem parlamentu. Slovenski premier Marjan Šarec je ob tem dejal, da se brexita nihče ne veseli. 'Rešujemo, kar se rešiti da,' pravi.

Voditelji 27 članic EU so danes v Bruslju potrdili ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom ob poudarkih, da to ni dan za veselje in slavje. Zdaj čaka dogovor o brexitu najtežja preizkušnja - potrjevanje v britanskem parlamentu. Ta je danes iz Bruslja dobil sporočilo, da je doseženi dogovor edini možni.

Ločitveni sporazum ureja tri prednostna ločitvena vprašanja – pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku, in prehodno obdobje, ki naj bi trajalo do konca leta 2020, a ga bo mogoče podaljšati za največ dve leti.

Potrdili so tudi nezavezujočo politično izjavo o prihodnjih odnosih. Ta postavlja politično podlago za pogajanja o prihodnjih odnosih. A vsa ključna in najbolj občutljiva vprašanja, tudi vprašanje meje na irskem otoku, bo treba v teh pogajanjih še doreči.

To ni dan za veselje in slavje

"Zdaj je čas, da vsakdo prevzame svoj del odgovornosti," je poudaril glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier. Dogovor je nujen korak za gradnjo zaupanja za oblikovanje zgodovinskega in ambicioznega partnerstva, ki je naslednja etapa, je še ocenil.

Voditelji so danes poudarjali, da to ni dan za veselje in slavje. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je, kot že večkrat v minulih dveh letih, znova izpostavil, da je brexit tragedija, in ocenil, da je to žalosten dan.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je menil, da to ni dan ne za veselje ne za žalovanje ter znova pozval k reformam. Brexit namreč po njegovih besedah potrjuje, da Evropa potrebuje prevetritev.

Nekje na pol padca smo odprli padalo

Brexita se nihče ne veseli, rešujemo, kar se rešiti da, pa je dejal premier Marjan Šarec. "Nekje na pol padca smo odprli padalo in zdaj računamo, da bo to padalo ublažilo večje posledice. Ni pa to nekaj, česar bi se človek veselil," je ponazoril.

Slovenija po Šarčevih besedah meni, da je ta sporazum "najboljše možno v tem hipu", ne glede na to, da nekateri v Veliki Britaniji računajo, da se da doseči kaj več. "To je optimalno," je izpostavil premier.

Slavja danes ne bo. Prvič, ker nad brexitom v Uniji ni navdušenja. Drugič, ker kalvarije še zdaleč ni konec.
Slavja danes ne bo. Prvič, ker nad brexitom v Uniji ni navdušenja. Drugič, ker kalvarije še zdaleč ni konec. FOTO: AP

To je edini možni sporazum

Slavja tako danes ni. Kot je dejal Juncker - ni šampanjca in ne ploskanja. Prvič, ker nad brexitom v uniji ni navdušenja. Drugič, ker kalvarije še zdaleč ni konec. Naslednji korak bo najzahtevnejši - potrjevanje dogovora v britanskem parlamentu.

O tem, kaj se bo zgodilo, če britanski parlament dogovora ne potrdi, nihče ne želi ugibati. Predsednik komisije je v odgovoru na to vprašanje danes najprej postregel z junckerizmom: "Če bi bil osel mačka, bi se dnevno zadrževal v drevesni krošnji."

Po koncu vrha pa je Juncker večkrat poudaril, da je dosežen dogovor najboljši in tudi edini možni dogovor. Na vprašanje, ali torej v primeru zavrnitve dogovora v britanskem parlamentu ne bodo možne nobene spremembe, je ponovil: "To je edini možni sporazum."

Šarec je na vprašanja v povezavi z usodo dogovora v britanskem parlamentu odgovoril, da parlamentarno odločanje vedno pomeni določeno tveganje in da se nikoli ne da stoodstotno reči, da bo neka zadeva uspela.

Slovenski premier je kljub temu zmeren optimist in verjame, da bodo poslanci na Otoku, ko bodo videli vse prvine tega sporazuma in premislili o alternativi, razsodni in da se bodo odločili tako, kot je dobro tako za Veliko Britanijo in tudi za EU.

V EU prav tako ne želijo ugibati o možnosti, da brexita ne bi bilo. Na vprašanje, ali je proces še mogoče obrniti, je Juncker danes odgovoril le, da ni dobra zamisel pridigati britanskemu parlamentu.

Slovenski premier pa poudarja, da sta trenutni možnosti brexit z dogovorom ali brexit brez dogovora. Da bi ugibali o možnosti, da brexita ne bi bilo, pa po njegovih besedah ta hip ni na mestu.

Dogovor o brexitu je 'diplomatska umetnina'

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki ni želela komentirati možnosti zavrnitve dogovora v britanskem parlamentu, je po vrhu ocenila, da je dogovor o brexitu "diplomatska umetnina", in prav tako poudarila, da je žalostno, ker Britanija po 45 letih odhaja.

Mayeva ni žalostna, da Velika Britanija zapušča EU

Britanska premierka Theresa May, ki se je v drugem delu današnjega vrha pridružila voditeljem sedemindvajseterice, je medtem na novinarski konferenci v Bruslju Britancem zagotovila, da jim dosežen dogovor vrača nadzor nad mejami, denarjem in zakonodajo.

Dilemo je Mayeva opisala z besedami - ali gremo skupaj v svetlejšo prihodnost ali pa odpremo vrata še več razhajanjem in negotovosti. Britanci nočejo več prepiranja o brexitu, temveč pričakujejo dogovor, je še dodala. Vprašanj je sicer še ogromno.

Na vprašanje, ali bo v primeru zavrnitve dogovora v britanskem parlamentu odstopila, je Mayeva zgolj ponovila, da pri tem ne gre zanjo. Na vprašanja o možnih scenarijih in načrtu B je ponovila Junckerjeve besede, da je dosežen dogovor edini možni dogovor.

Britanska premierka je optimistična glede prihodnosti.
Britanska premierka je optimistična glede prihodnosti. FOTO: AP

Na vprašanja o možnosti drugega referenduma o brexitu pa je Mayeva odgovorila, da tega po njenem prepričanju ne bi smelo biti, saj so ljudem dali možnost izbire in so že glasovali.

Mayeva je danes v Bruslju odgovarjala tudi na vprašanje, ali deli žalost nemške kanclerke. "Ne," je odgovorila brez oklevanja. "Povsem optimistična sem glede prihodnosti naše države," je izpostavila.

Ko oziroma če dogovor o brexitu potrdi britanski parlament, ki bo po besedah Mayeve o tem odločal pred božičem, ga morata na strani sedemindvajseterice potrditi še Svet EU in Evropski parlament. Brexit je predviden 29. marca prihodnje leto.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
09. 12. 2018 14.24
+1
Čeprav bo morala EU po odhodu marsikaj požreti upam, da jo bo to še bolj utrdilo. Po dolgih razpravah in analizah smo prišli do trenutka, ko poti nazaj ni več. Velika Britanija bo stopila na realna tla novega stanja in zelo hitro se bo pokazalo, kdo ima tu prav. Da bo šlo Angležem veliko slabše, kot sedaj, ve že vsak , tudi oni. Naj poskusijo, kaj naj rečem drugega. Živimo v težkem času, ampak tu ni prostora za omahljivce. Biti moraš priden, iznajdljiv in inovatorski pa še marsikaj drugega, da ostaneš naprej uspešen. Mogoče imajo Angleži kaj novega, s katerim bodo dvignili svoj raiting, ampak s tem, kar vidimo sedaj, bo bolj klavrno. Razen Land Roverja, ki ga vedno težje prodajajo na tuje, ker je zastaral, kaj veliko več nimajo pokazati razen, da vozijo po levi. Bog jim pomagaj, kaj drugega jim nimam reči. Naj živi EU, ki je kljub slabostim še vedno edina alternativa vsem, ki so v njej, tudi nam.
Golobek
26. 11. 2018 10.59
-4
Zdaj pa majo Pijanega Junkerja😬 celotna EU je v Pm
za bojši jutri
26. 11. 2018 10.47
+5
Slovenija veseli se. Rešili smo se hudiča
janezov uč
26. 11. 2018 10.55
omega _v6
26. 11. 2018 10.03
-6
To je edina prava pot Anglije,da se reši islamizacije,ki jo izvaja Angela!!
borigi
26. 11. 2018 12.14
+2
Madeni
26. 11. 2018 09.35
-4
To ni začetek, niti konec je pa začetek konca EVROPE..
Hitri Jezek
26. 11. 2018 08.45
+12
Nadrsal bo navaden folk kot zmeraj.Uni pri koritu so že poskrbeli za sebe!
Pošteni
26. 11. 2018 08.32
-9
Tako se dela,angleži so in vedno bili gaspodarji rojeni in za gospodarje vzgojeni Mi pa za hlapce rojeni in za hlapce vzgojeni.
puspan
09. 12. 2018 14.10
+1
Hlapec si ti, ampak ne v pomenu besede, kar ne bi bilo nič narobe. Biti hlapec pomeni, da si sprejet pri gospodarju, ki ti zaupa vse in ti tudi da vse, to pa ti nisi in nikoli ne boš.
rolexmonaco
26. 11. 2018 07.52
+5
zdaj so jih dobli po nosu, v Angliji se vklanja vsak drugi in se dere Anglija je moja
rolexmonaco
26. 11. 2018 07.50
+13
Angleži čakajo da pride Robin Hud, da jih reši pred islamizacijo
Kliko7
26. 11. 2018 07.44
+6
uf, so antipaticni
supplement
25. 11. 2018 22.54
za bojši jutri
25. 11. 2018 21.18
+33
Končno smo se znebili Angležev, ki tako ali tako niso sodili v Evropo. Niso sprejeli Eura, ne znajo voziti po desni, ne poznajo metrskega merskega sistema itd.
janezov uč
26. 11. 2018 10.56
-2
Achilleus
25. 11. 2018 20.59
+33
Britanci niso vec najvecja trgovska drzava, imperij in najmocnejsa mornarica sveta. Ko so bili, so vedeli, da je treba za obstoj sodelovato. Danes so precej manjsi in veliko je novih in vecjih sil na svetu...pa so na to pozabili. Skoda za njih in nas. Je pa ZDA dosegla svoj cilj. Razdvajati tiste, ki bi znali biti konkurencni. Kdor misli, da bo brexit bilo komu dobro del...je brdak.
lakala28
25. 11. 2018 20.55
+16
Če Juncker ploska, me skrbi. Upam, da ne bomo še odhoda financirali tem voluharjem, kot smo jim kompletno čredo krav pa še kaj. Naj grejo in plačujejo carine. Kar ne pade mi na pamet, kaj imamo pri hiši iz GB. Baj, baj...
kolbek460
25. 11. 2018 20.27
+21
Veliko firm ki so sedaj živele na račun špekuliranja se bo preselilo v Evropo ,,Nemčijo in Francijo ,Belgijo ,,še bo britance bolela glava si bodo našli somišljenike in boo šli ropat ,,
BUONcaffee
25. 11. 2018 20.16
+7
Solze sreče za Britance, končno bodo samostojni in neodvisni narod na tem planetu. Spomnimo na naš plebiscit in srečo.
BUONcaffee
25. 11. 2018 19.57
+6
Kakšna drama, kakšna predstava, ha, ha, ha,......
Belibog
25. 11. 2018 19.22
+17
Socialni demokrati (prebarvani komunisti) opozarjajo ob dnevu nasilja nad ženskami, da je vsako nasilje preveč ??!! Obenem odpirajo na široko vrata tujerodnim divjakom in posilstvom z marakeško deklaracijo!??????
krtofl
25. 11. 2018 19.27
-1
čuj...kaj praviš na novo kuhnjo vsake volitve.....
JApajaDAja
25. 11. 2018 19.32
+6
oh, le kaj vse bi dala fajonka za eno, ta pravo moško "agresijo nanjo....morda tudi židan!
komarec
25. 11. 2018 19.48
+4
Belibog
25. 11. 2018 19.19
-11
Združenje novinarjev in publicistov obsoja Šarčev poziv: Gre za enega največjih pritiskov oblastnikov na medije v zadnjih letih!
komarec
25. 11. 2018 19.49
+4
Brakedirt
25. 11. 2018 19.51
+7
zivalski vrt poziva vse,ki ste pobegnili,da se vrnete.
sid33
25. 11. 2018 20.05
+2
sid33
25. 11. 2018 20.06
+2
Spet si s par črnimi pobegnil iz azilnega doma, pa so vas zamenjali...
darkokontrabas
25. 11. 2018 20.56
-3
Belibog
25. 11. 2018 19.19
+10
Migrantov vse več: Na Hrvaškem požgali hišo, v BiH prijeli 12 osumljenih terorizma
Brakedirt
25. 11. 2018 19.50
+8
Belibog 18.06.2018, 17:50:03 Kolone migrantov iz Velike Kladuše organizirano krenile proti meji s Hrvaško! Spremljata jih policija in policijski helikopter!
Brakedirt
25. 11. 2018 19.50
-3
komunisticni laznjivec v vsem svojem sijaju.
komarec
25. 11. 2018 20.09
-2
Belibog
25. 11. 2018 20.33
+0