Tujina

'Vrnitev v raj'

Sofija, 25. 07. 2007 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bolgarske medicinske sestre so po vrnitvi iz ujetništva v Libiji nazaj v domovino dejale, da so "odšle iz pekla".

Pet bolgarskih medicinskih sester in palestinski zdravnik, ki je nedavno dobil bolgarsko državljanstvo, se je v torek vrnilo v Bolgarijo, kjer so jih pomilostili, potem ko so jih v Libiji obsodili na smrt, kazen pa kasneje spremenili v dosmrtno ječo. "Svobode še nismo povsem okusile, a vemo, da smo odšle iz pekla in se vrnile v raj," je na prvi novinarski konferenci od vrnitve iz Libije dejala medicinska sestra Kristijana Valčeva. "Ne želimo se spominjati na slabe stvari, ki smo jih preživele. Kar se je zgodilo v teh osmih leti, želimo pozabiti in zaživeti novo življenje," je dodala.

Načrtov za prihodnost šesterica še nima, le grozote libijskega zapora želijo čim prej pozabiti
Načrtov za prihodnost šesterica še nima, le grozote libijskega zapora želijo čim prej pozabiti FOTO: Reuters

"Nedolžni smo in zato smo danes tukaj. To je sporočilo, ki ga želim predstaviti svetu," pa je povedal zdravnik palestinskega porekla Ašraf Džuma Hadžudž. Dodal je, da je "preživel grozovite stvari". Na novinarski konferenci sta sodelovali le dve medicinski sestri in zdravnik, saj tri sestre na njej "niso bile sposobne sodelovati," so sporočili organizatorji.

Prisotni na današnjih konferenci niso želeli spregovoriti o razmerah, v katerih so bili zaprti, in niso neposredno omenjali mučenj, s katerim naj bi izsilili njihova priznanja. Sestra Nasja Nenova je zgolj namignila, da so bila najtežja prva leta zapora, predvsem prvo. "Zaprti smo bili v temnih celicah, ločeni, nismo vedeli, kaj se dogaja z drugimi," je dejala. Razmere so se proti koncu izboljšale, pet sester si je delilo dvosobno stanovanje s televizijo, a ga niso smele zapustiti, pa je povedala Valčeva.

Odpis dolga v zameno za izročitev

Libijske oblasti so medicinske sestre in zdravnika izročile Bolgariji.
Libijske oblasti so medicinske sestre in zdravnika izročile Bolgariji. FOTO: Reuters

Bolgarija bi lahko odpisala del libijskega dolga iz časa komunizma v zameno za torkovo izpustitev bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika, ki so jim libijske oblasti smrtno kazen spremenile v dosmrtni zapor in jih nato izročile Bolgariji. Del dolga, ki bi bil odpisan, bi šel v mednarodni sklad Bengazi za žrtve okužbe z virusom HIV, za katero je bilo obsojeno omenjeno zdravstveno osebje, je povedal bolgarski premier Sergej Stanišev.

Svoboda je neprecenljiva... In moramo najti pot, kako bomo prispevali denar v mednarodni sklad Bengazi. Ena od možnosti je odpis dolga Libiji, vendar o tem še vedno razmišljamo. Sergej Stanišev, bolgarski premier

Premier je dodal, da odpis dolga ne bi bil odkupnina ali priznanje krivde, ampak le poteza, storjena iz humanitarnih razlogov. Po besedah Staniševa Libija dolguje Bolgariji okoli 39,3 milijona evrov, ki so se nabrali v času komunizma, ko sta državi na veliko trgovali.

Bolgarija, EU in Libija so sicer leta 2006 vzpostavile sklad Bengazi, v katerem zbirajo denar, namenjen zdravljenju več kot 400 otrok, okuženih z virusom HIV, za kar naj bi bili po obsodbi Tripolija krivi bolgarski zdravstveni delavci. Ustanovitev sklada je bila sicer že v začetku mišljena kot sredstvo za izpustitev petih bolgarskih medicinskih sester in zdravnika, ki so ves čas vztrajali, da so nedolžni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.