Tujina

Vročinski val na Hrvaškem in v Srbiji dosegel vrhunec

Zagreb/Beograd, 12. 08. 2019 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K./ STA
Komentarji
6

Na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori in Albaniji je vrhunec vročinskega vala, saj so v številnih krajih namerili več kot 40 stopinj Celzija.

Zaradi vročinskega vala danes za večji del Hrvaške velja rdeči alarm. Najviše temperature so danes izmerili na območju Reke, Knina, Splita in Dubrovnika. V posameznih mestih v Dalmaciji so izmerili več kot 40 stopinj Celzija. V Kninu so tako na primer ob 15. uri izmerili 40,2 stopinje Celzija.

V prestolnici Beograd so danes izmerili 35 stopinj Celzija, živo srebro pa bi se lahko še dvignilo. Prav tako so 35 stopinj izmerili še v krajih Valjevo in Ćuprija.
V prestolnici Beograd so danes izmerili 35 stopinj Celzija, živo srebro pa bi se lahko še dvignilo. Prav tako so 35 stopinj izmerili še v krajih Valjevo in Ćuprija. FOTO: AP

Tudi v Puli so izmerili 40 stopinj in v središču mesta so bili na ulicah samo najbolj vzdržljivi in tisti, ki so delali, je poročal portal Dnevno. V dalmatinskem zaledju močno sonce žge brez sapice, še posebej v Sinju, navaja dnevnik Nove TV.

V Pločah so ob 15. uri izmerili 37,3, v Šibeniku 37,1, v Splitu 36,6, na Hvaru 33,4 stopinje Celzija, navaja portal index.hr.

Vroče pa je tudi v Srbiji. V prestolnici Beograd so danes izmerili 35 stopinj Celzija, živo srebro pa bi se lahko še dvignilo. Prav tako so 35 stopinj izmerili še v krajih Valjevo in Ćuprija.
Vroče pa je tudi v Srbiji. V prestolnici Beograd so danes izmerili 35 stopinj Celzija, živo srebro pa bi se lahko še dvignilo. Prav tako so 35 stopinj izmerili še v krajih Valjevo in Ćuprija. FOTO: Shutterstock

Vročina naj bi se na Hrvaškem umirila v torek, ko naj bi državo dosegla hladnejša fronta, ki bi jo lahko pospremile tudi nevihte. Za jug Hrvaške sicer še vedno napovedujejo tudi do 36 stopinj Celzija.

Vroče tudi v Srbiji

Vroče pa je tudi v Srbiji. V prestolnici Beograd so danes izmerili 35 stopinj Celzija, živo srebro pa bi se lahko še dvignilo. Prav tako so 35 stopinj izmerili še v krajih Valjevo in Ćuprija.

Le za stopinjo nižjo temperaturo so med drugim izmerili v Novem Sadu in Zrenjaninu. Termometer pa je več kot 30 stopinj Celzija kazal še v številnih drugih srbskih krajih. Med drugim so v goratem Zlatiboru izmerili 30 stopinj Celzija.

Med 32 in skoraj 35 stopinj Celzija so med drugim namerili še na Hvaru, v Pločah, Splitu, Dubrovniku, Makarski in Pulju.
Med 32 in skoraj 35 stopinj Celzija so med drugim namerili še na Hvaru, v Pločah, Splitu, Dubrovniku, Makarski in Pulju. FOTO: Shutterstock

Podobno kot na Hrvaškem tudi v Srbiji v torek pričakujejo nevihte in ohladitev.

Tudi iz BiH poročajo o visokih temperaturah, do okoli 40 stopinj Celzija, na jugu BiH o 41 stopinjah. V državi velja oranžno opozorilo.

Podobno je tudi v Severni Makedoniji, kjer so v prestolnici Skopje izmerili 40 stopinj Celzija. V tamkajšnjem živalskem vrtu so zato sprejeli posebne ukrepe za hlajenje živali. Med drugim opicam dajejo velike količine sadnega sladoleda, da bi se ohladile, nosorogom ledene lubenice, slone pa polivajo s hladno vodo, poročajo lokalni mediji.

Vroče pa je tudi v Srbiji.
Vroče pa je tudi v Srbiji. FOTO: AP

Visoke temperature so danes izpraznile tudi ulice Podgorice, kjer je bilo 40 stopinj Celzija, a je bil občutek toplote še večji. Zdravniki so tako imeli polne roke dela zaradi sončarice, navaja Radiotelevizija Črne gore.

Afriški toplotni val je danes zajel tudi Albanijo, kjer je bila izmerjena najvišja temperatura 41,6 stopinje Celzija. Tudi tam so bile ulice prestolnice Tirana prazne.

Ognjeni zublji v Grčiji in Španiji

Vročinski val je zajel tudi Grčijo. V Grčiji so se že konec tedna gasilci borili s številnimi požari, ki so bili posledica dlje časa trajajoče vročine in močnih vetrov. V nekaterih primerih so morali začasno evakuirati posamične vasi ali kampe.

Za večji del južne Grčije velja rdeči alarm za gozdne požare. Grški vremenoslovci za prihodnje dni napovedujejo vročinski val s temperaturami do 40 stopinj Celzija.

Danes so gozdni požar v bližini Aten, ki je ogrožal domove, gasilci uspešno spravili pod nadzor, so sporočile lokalne oblasti.

Zagorelo je tudi na španskem otoku Gran Canaria, ki je priljubljena turistična destinacija. Obsežen požar še vedno ni pod nadzorom. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Torpedo
12. 08. 2019 21.56
+2
če ni vojne, je vreme glavna novica medijev, in bolje da je tako
Uporabnik1211614
12. 08. 2019 21.14
+5
Jaz sem zadnjih 10 dni na HR. Cela slo piše o vročinskem valu, na obali/dalmaciji pa normalnih 32-34, ponoči samo dva večera malo nad 20. Ali to ljudem perete možgane?
BUONcaffee
12. 08. 2019 20.22
+5
Knin je vedno vroč.
Hulk Zalepi
12. 08. 2019 20.09
-6
una se przi na suncima, samo da bo porjavela
dark horse
12. 08. 2019 19.58
+1
V številnih krajih napišejo pa le enega kjer je komaj prilezlo čez :D
Diegol14
12. 08. 2019 19.07
+11
Danes bodo utrinki, želim da ta vlada poskrbi za mlade,ker smo že glih pri dan mladih