Tujina

Vrtina zabetonirana, BP pa že razmišlja o novi

New Orleans, 07. 08. 2010 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V naftni družbi BP so uspešno zabetonirali vrtino v Mehiškem zalivu, iz katere se je vse od aprila v morje iztekala nafta. A kljub katastrofi BP napoveduje, da bo v prihodnosti morda zopet črpal nafto iz tega bazena.

Zaprta naftna vrtina
Zaprta naftna vrtina FOTO: Reuters

Delavci britanske naftne družbe BP so v petek poročali o uspešnem strjevanju betona v ponesrečeni vrtini na dnu Mehiškega zaliva, ki so jo v četrtek najprej zamašili s težkim blatom, nato pa vanjo nasuli še cement. Kljub temu bodo morali dokončati še rešilno vrtino in luknjo zamašiti še od spodaj.

Ameriški krizni vodja, upokojeni admiral obalne straže Thad Allen je sporočil, da bo rešilna vrtina dosegla ponesrečeno 14. ali 15. avgusta. Nato bodo postopek, ki so ga uspešno dokončali v sredo z blatom in cementom z ladij na površju, ponovili še skozi vrtino pod morskim dnom. Tudi podpredsednik BP Doug Suttles je potrdil, da se dela na rešilni vrtini nadaljujejo. Allen je previdno dejal, da lahko sedaj vsi mirneje zadihajo glede zaustavitve izlivanja nafte v Mehiški zaliv.

So nameni družbe BP predrzni?

Souttles je sicer v petek dejal, da bo BP morda v prihodnosti poskušala znova priti do nafte v tem bazenu, kjer naj bi je bilo še za okrog štiri milijarde dolarjev. Allen je dejal, da tega ne bo komentiral. BP se mora najprej soočiti s posledicami nesreče, ki je 20. aprila sprožila največjo okoljsko katastrofo v ZDA. Kroglice katrana se bodo še več let pojavljale na ameriških obalah, BP tožijo družine 11 delavcev, ki so umrli v eksploziji naftne ploščadi Deepwater Horizon, pa tudi na tisoče ljudi, ki jih je izliv nafte prizadel gospodarsko.

Zdaj, ko so vrtino zamašili, se bo pozornost preusmerila v številne preiskave. Obalna straža poskuša ugotoviti, kako je prišlo do izliva, FBI pa vodi kazensko preiskavo. Po ocenah vladnih strokovnjakov je v morje izteklo skupaj do 776 milijonov litrov nafte, od česar so 75 odstotkov ujeli, pokurili ali razgradili, v morju in po obalah pa je še za 193 milijonov litrov nafte.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rko
07. 08. 2010 10.26
.. in mi vse to mirno gledamo.. sramota
zasfican_ful
07. 08. 2010 10.02
Ja sej tukaj vsi obsojate to vrtanje, dejstvo je pa da ste vsi na avtomobilih in brez nafte ne bi daleč prišli.
Brane Luka
07. 08. 2010 09.46
BP je pod preiskavo se mi zdi in nebi smel več vrtat forewer !!!
V.V.V.
07. 08. 2010 09.39
mater so hitri se pigmejci bi bli hitrej to naredit
Peter Kralj 1
07. 08. 2010 09.32
Vprašanje, če so vrtino res 100% zaprli. Pri toliko lažeh jim ne verjamem. S tem, da so vrtino zaprli, so povzročili Papinov lonec pod pritiskom. Ker pa kamnina ob vrtini ni več enaka, bo slej ko prej prišlo do nekontroliranega izbruha!
dajmo.nasi
07. 08. 2010 09.08
Sej vemo, kako bi morali žveti,a kaj ko nam kapitalisti tega ne pustijo.