Tujina

VS uradno preklical sankcije proti Libiji

New York, 05. 04. 1999 22.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Varnostni svet Združenih narodov je danes uradno preklical sankcije proti Libiji, ki so jih uvedli 31. marca 1992. Predsedujoči VS Alain Dejammet (Francija) je pred novinarji izjavil, da je libijsko vodstvo z izročitvijo osumljencev atentata na potniško letalo nad Lockerbijem izpolnilo pogoje ustreznih resolucij.

Dokončen preklic sankcij se lahko sicer uresniči ne prej kot v 90 dneh. Pogoj za to je, da generalni sekretar ZN Kofi Annan VS predloži poročilo, v katerem mora zagotoviti, da Libija ni več vpletena v mednarodni terorizem ter da je libijsko vodstvo pripravljeno v primeru, če bodo osumljenca spoznali za kriva, izplačati finančno odškodnino sorodnikom žrtev atentata.

V atentatu na potniško letalo boeing 747 družbe PanAm, ki je strmoglavilo nad škotskim Lockerbijem 21. decembra 1988, je življenje izgubilo 270 oseb.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.