Tujina

VS ZN obsodil napade na tankerje v Perzijskem zalivu

Washington, 25. 06. 2019 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
14

Varnostni svet Združenih narodov je po zasedanju, ki so ga zahtevale ZDA, obsodil napade na tankerje z nafto v Perzijskem zalivu in menil, da to predstavlja resno grožnjo plovbi in oskrbi z energijo ter mednarodnemu miru in varnosti. VS ZN je pozval vse vpletene strani in države v regiji k največji zadržanosti.

Varnostni svet Združenih narodov je po zasedanju, ki so ga zahtevale ZDA, obsodil napade na tankerje z nafto v Perzijskem zalivu. 

VS ZN je svoje stališče sporočil prek sporočila za javnost predsedujočega najpomembnejšemu organu ZN v juniju, kuvajtskega veleposlanika pri ZN Mansura al Otaibija. Čeprav gre za najmilejši ukrep, ki ga ima VS ZN na voljo, je takšna izjava pomembna, saj mora biti sprejeta soglasno.

To v bistvu pomeni, da se je tudi Iran preko svojih zaveznic, Rusije in Kitajske, strinjal z obsodbo napadov na tankerje. ZDA trdijo, da tankerje napada Iran, ki to odločno zanika. VS ZN je v izjavi pozval vse vpletene, naj zmanjšajo napetosti in rešijo svoje spore na miren način z dialogom.

ZDA zahtevale zasedanje za zaprtimi vrati

Vršilec dolžnosti veleposlanika ZDA pri ZN Jonathan Cohen je sklical zasedanje za zaprtimi vrati, da dobi mednarodno obsodbo napadov na tankerje in sestrelitve brezpilotnega letala ameriške mornarice prejšnji teden. Iran sestrelitve ne zanika in trdi, da so dron sestrelili nad svojim zračnim prostorom, kjer ni imel kaj iskati. ZDA trdijo, da v mednarodnem.

Varnostni svet Združenih narodov je po zasedanju, ki so ga zahtevale ZDA, obsodil napade na tankerje z nafto v Perzijskem zalivu in menil, da to predstavlja resno grožnjo plovbi in oskrbi z energijo ter mednarodnemu miru in varnosti.
Varnostni svet Združenih narodov je po zasedanju, ki so ga zahtevale ZDA, obsodil napade na tankerje z nafto v Perzijskem zalivu in menil, da to predstavlja resno grožnjo plovbi in oskrbi z energijo ter mednarodnemu miru in varnosti. FOTO: AP

ZDA so zahtevale zasedanje za zaprtimi vrati, ker je bil s tem onemogočen dostop predstavniku Irana. Veleposlanik Madžid Ravanči je stopil do novinarjev in razložil, da so ZDA uspele narediti zelo nevaren položaj in morajo prenehati s svojimi vojaškimi pustolovščinami v regiji, umakniti pomorsko armado in prenehati z ekonomsko vojno proti Irancem.

Nove sankcije, ki jih je ameriški predsednik Donald Trump uvedel v ponedeljek, je označil za izraz sovražnosti do Irancev in njihovih voditeljev. Povedal je tudi, da pogovori med Iranom in ZDA v tem trenutku niso možni, ker se ni mogoče pogovarjati z nekom, ki ti grozi in te ustrahuje.

"ZDA nimajo nobenega spoštovanja do mednarodnega prava in do mnenja velike večine mednarodne skupnosti," je dejal veleposlanik Irana pri ZN.

Opozorila pred povečevanjem napetosti v regiji

Veleposlaniki Francije, Nemčije in Velike Britanije so po zasedanju VS ZN, kjer je razmere predstavila namestnica generalnega sekretarja ZN za mirovne operacije Rosemary DiCarlo, podali svojo posebno skupno izjavo, v kateri so izrazili podporo mednarodnemu jedrskemu sporazumu velikih sil z Iranom iz leta 2015.

Predsednik ZDA Trump je sporazum, ki je zmanjšal napetosti in zavrl pot Irana do jedrskega orožja, zavrnil in ZDA od njega umaknil. Francija, Nemčija in Velika Britanija sporazum še naprej podpirajo in menijo, da prispeva k zmanjšanju napetosti v celotni regiji Bližnjega vzhoda in zmanjšuje nevarnost širjenja jedrskega orožja.

Države, ki so tudi podpisnice jedrskega sporazuma, so posvarile pred povečevanjem napetosti v regiji in pozvale k dialogu. V njihovi izjavi zelo odmeva pomanjkanje neposredne podpore stališčem zavezniških ZDA.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
26. 06. 2019 18.46
ZDA pa kaj se grejo itak vsi vemo da so največji lažnivci. No Slovenija je izjema ker vedno ližejo rit Ameriki
Klotilda H
26. 06. 2019 08.05
+3
TAKOJ BO MIR, če se bo pojavil korl in zagrozil s svojo armado. razbežali se bodo iranci in američani...
Terezinka
25. 06. 2019 15.46
+8
Obsodili so napade. To je od. Toda kdo je resnični napadalec se pa ne ve Komu napadi zares škodijo je pa zelo jasno. Iranu z njegovo okolico in EU b katero bodo prišli novi begunci. Kom pa koristi. Jasno ZDA in Trampu. Prodajali bodo orožje in ustvarjali sankcije
severnik
25. 06. 2019 14.39
+12
Vrhunec leta. ZN obsodile napade, hahhahaha...da dol padeš od smeha.
setisfekšn
25. 06. 2019 20.38
+3
samuray1
25. 06. 2019 12.59
+5
Ne moreš verjet, ZDA same sebe obsojajo
totalka
25. 06. 2019 11.14
+11
Največčja teroristična država je Amerilka,vodijo jo sla po krvi in kraji,voditelji pa so lažjivi retardi
BUONcaffee
25. 06. 2019 11.11
-2
Perzijski zaliv sod smodnika. Naj ga Iranci čuvajo sami če želijo. Pa srečno prodajo nafte jim želim.
BUONcaffee
25. 06. 2019 11.08
-2
V zalivu je preveč interesov kdo bo prodajal svojo nafto. ZDA z svojo prisotnostjo po eni strani nudijo varnost tudi svojim nasprotnikom, vzpostavljajo nek relativen mir. Če se umaknejo stran bo nastal kdo bo nadziral ta zaliv in druga stvar za varnost ne bo poskrbljeno.
BUONcaffee
25. 06. 2019 10.14
-4
Če se res USnavy umakne iz zaliva kot je o tem tvitnil Trump potem niti Iraške trgovske ladje ne bodo več varne v zalivu.
Apostol1
25. 06. 2019 10.08
+6
Pravilno je da so obsodili ta napad in če ga pa jaz obsodim bo pa ravno toliko pomenilo ,kot če ga je VS ZN . Morda bi bilo bolje obsoditi Trumpa in Ameriko ,ker so odstopili od jedrskega sporazuma , morda bi bilo obsoditi sankcije ,ki jih je Amerika uvedla proti Iranu , morda bi bilo dobro tudi obsoditi Izrael zaradi zasedbe Golanske planote ,ki pripada Siriji in tako naprej in še kaj se da najti pred obsodbo Irana , ki se v sedanjem momentu le bori za svoj obstoj , ker se ne pusti Ameriki , da bi mu ukazovala .
cecen
25. 06. 2019 10.05
+8
Jaz tudi obsojam napade na tankerje pa komu mar, še posebej tistim, ki so napadli. Dokler bodo ZN samo zasedali bodo ladje gorele.
BUONcaffee
25. 06. 2019 10.02
-1
KAKOR KOLI OBRAČAMO SE IRANU SLABO PIŠE. Sicer močna država v regiji z ogromno nasprotniki okoli in znotraj sebe.
razocarani
25. 06. 2019 09.59
+10
ko bo konec tega cirkusa bomo izvedeli tudi to kdo je izvedel ta napad ,,dvomim da so bili iranci sem pa siguren da imajo parklje zraven ameri in njihovi prijatelji savdijci ter izraelci ,,no ko se nafta draži imajo nekateri od tega velike koristi ,,zadnje case ameri crpajo tudi doma velikoooo več pa tisti usrani plin ponujajo celemu svetu no ne ponujajo pač pa pod groznjami usiljujejo ,,