Tujina

Vsak lahko pomaga

Bangkok, 04. 05. 2007 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
13

V Bangkoku so vodilni klimatologi predstavili ukrepe za ustavitev ali vsaj upočasnitev podnebnih sprememb.

Poleg tovarn tudi avtomobili vplivajo na globalno segrevanje.
Poleg tovarn tudi avtomobili vplivajo na globalno segrevanje. FOTO: Reuters

Vodilni klimatologi, zbrani na konferenci mednarodne skupine Združenih narodov o podnebnih spremembah v Bangkoku, so v najnovejšem poročilu opozorili, da bi morali do leta 2050 zmanjšati izpust ogljikovega dioksida za 50 do 85 odstotkov, če želimo zmanjšati globalno segrevanje.

Strokovnjaki vztrajajo, da če želimo ohraniti Zemljo, moramo v naslednjih petdesetih letih drastično zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Le tako bo mogoče omejiti segrevanje ozračja, ustaviti ga ne moremo več.

Zbrani na konferenci v Bangkoku so tudi opozorili, da bodo morale države nameniti 0,12 bruto domačega proizvoda, da se temperature ne bi dvignile za več kot dve stopinji Celzija. Države bi po njihovem mnenju morale začeti ukrepati čimprej, saj bo z leti zmanjševanje izpusta toplogrednih plinov postajalo vse držaje, vse manj pa bo tudi upanja za rešitev okolja. K zmanjševanju toplogrednih plinov pa mora, poleg največjih onesnaževalcev, prispevati tudi vsak posameznik.

Evropski komisar: Ni opravičila za čakanje

Na poročilo se je med drugim odzvala tudi Evropska komisija. Tako je evropski komisar za okolje Stavros Dimas je razvite države in uspešnejše države v razvoju pozval, naj se zavežejo k znatnemu zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov. Poudaril je, da poročilo IPCC potrjuje napovedi analitikov Evropske unije, da je treba izpuste znatno znižati in jih do sredine stoletja prepoloviti. "IPCC potrjuje, da je svetovno znižanje izpustov toplogrednih plinov ključno in nujno. Ugotavlja, da so tehnologije in politika dostopne že danes, tako ni opravičila za čakanje," je dejal Dimas.

Nove tehnologije so dostopne

Strokovnjaki pa niso samo opozorjali na posledice globalnega segrevanja, ampak so se strinjali tudi, da so tehnologije za boj proti segrevanju dostopne in ne tako drage, da se jih ne bi poslužili.

Planet lahko rešimo že s porabo 0,1 odstotka bruto domačega proizvoda na leto. Hans Verolme, predsednik World Wildlife Fund for Nature

Klimatologi so se strinjali, da trenutni ukrepi držav proti prevelikemu izpustu plinov, ki vplivajo na globalno segrevanje, niso zadostni in ustrezni. "Če bodo države nadaljevale s trenutno politiko, bo izpust plinov še naraščal, s tem pa se bo stopnjevalo tudi globalno segrevanje,“ so znanstveniki opozorili v poročilu.

Ena od alternativ je pridobivanje energije s pomočjo sončnih celic.
Ena od alternativ je pridobivanje energije s pomočjo sončnih celic. FOTO: Reuters

Poročilo državam tudi predlaga tehnologije, s katerimi bi države zmanjšale izpust toplogrednih plinov. Tako klimatologi priporočajo pridobivanje energije s pomočjo sončnih celic in vetra. Tovrstne tehnologije bi po mnenju strokovnjakov zmanjšale tudi stroške zdravstvene oskrbe, saj bi bilo manj bolezni, povezanih z izpusti plinov.

Kitajska najbolj zadržana

Kitajska je druga največja onesnaževalka na svetu.
Kitajska je druga največja onesnaževalka na svetu. FOTO: Reuters

Mnogi klimatologi trdijo, da so stroški reševanja planeta miniaturni v primerjavi s škodo, ki bi jo lahko povzročilo globalno segrevanje. Pravijo, da je prišel čas, ko morajo to spoznati tudi svetovni voditelji. Najbolj zadržana do poročil klimatologov je Kitajska, za ZDA druga največja proizvajalka toplogrednih plinov, ki jo skrbi predvsem za svoje gospodarstvo.

Čeprav so prav prebivalci azijskih držav v največji nevarnosti zaradi dvigovanja morske gladine in pogostejšega deževja, pa večina držav v regiji nima načrtov za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov ali za povečanje varnosti v obalnih predelih. "V azijskih državah je skrb za okolje na lestvici prioritet nekje zadaj,“ pojasnjuje Steve Williams, direktor podjetja Energy Solutions, ki se ukvarja s svetovanjem industrijskim podjetjem, in poudarja, da v tem delu sveta vsak 10 človek živi v ogroženem obalnem pasu. V največji nevarnosti pa so prebivalci Kitajske, saj jih kar 143 milijonov ljudi živi ob obali, zvišanje vode pa grozi še Bangladešu, Vietnamu, Indoneziji in Japonski.

Bangkoku grozi uničenje

Že zdaj pogosto poplavljena območja, bi lahko v naslednjih desetletjih ostala za vedno pod vodo.
Že zdaj pogosto poplavljena območja, bi lahko v naslednjih desetletjih ostala za vedno pod vodo. FOTO: Reuters
Na Tajskem se je že v ponedeljek zbralo več kot 400 znanstvenikov in strokovnjakov iz okrog 120 držav, ki so se osredotočili predvsem na vprašanje, kako zmanjšati toplogredne izpuste.

Čeprav si azijske države ne morejo privoščiti zaščitnih sistemov, kot ga imajo na Nizozemskem, pa strokovnjaki kljub temu vztrajajo, da bi morale vlade sprejeti določene odločitve za večjo varnost ljudi. Kot najboljša in najbolj poceni rešitev se ponuja selitev prebivalcev v notranjost držav. Vodilni tajski klimatolog, ki je na katastrofo svaril že pred uničujočimi cunamiji leta 2004, pa opozarja, da bo Tajska prestolnica Bangkok čez 20 let pod vodo, če se ne bo nič spremenilo.

Že prej opozarjali na smrtonosne posledice

Strokovnjaki za prihodnost napovedujejo hude suše, poplave, divja neurja, pa tudi vse več lakote in bolezni.
Strokovnjaki za prihodnost napovedujejo hude suše, poplave, divja neurja, pa tudi vse več lakote in bolezni. FOTO: Reuters

Prejšnji dve poročili komisije, ki so jih klimatologi v minulih mesecih oblikovali na zasedanjih v Parizu in Bruslju, opozarjata, da je segrevanje ozračja skoraj zagotovo povzročil človek in se bo verjetno nadaljevalo tudi v prihodnjih stoletjih. Pri tem napovedujeta hude posledice segrevanja, kot so suše, poplave, divja neurja ter večja razširjenost lakote in bolezni.

Ukrepi, kako preprečiti krizo

Čeprav vladam poročilo ne nalaga, kaj morajo storiti, je sporočilo jasno - izgovori ne pridejo več v poštev!
Čeprav vladam poročilo ne nalaga, kaj morajo storiti, je sporočilo jasno - izgovori ne pridejo več v poštev! FOTO: Reuters

Prejšnji poročili nista vsebovali konkretnih ukrepov za rešitev krize. Tokratno poročilo vsebuje ukrepe, kako preprečiti človeško katastrofo. Ti so gradnja energetsko vačnih hiš in manj razsipnosti pri razsvetljavi, uporaba vetrne in sončne energije, bolj sporna pa je podpora jedrski energiji.

Evropska komisija je danes v oceni estonskega načrta za dodelitev dovolilnic za izpuste ogljikovega dioksida v obdobju med letoma 2008 in 2012 od Tallinna zahtevala, naj število dovolilnic zmanjša za 47,8 odstotka. S tem bi Estonija izpuste CO2 v podjetjih, ki sodelujejo v sistemu Evropske unije za trgovanje z dovolilnicami, omejila pri 12,7 milijona ton, kar je za 11,7 milijona ton manj, kot je predlagala v svojem načrtu.

Po pogovorih v Bangkoku bosta najpomembnejši srečanji G-8 junija v Nemčiji in okoljevarstveni vrh na Baliju, na katerih naj bi začrtali smernice za zmanjševanje izpusta toplogrednih plinov. "Na vrhu G-8 morajo gospodarsko najmočnejše države jasno povedati, da se zavezujejo k temu, da se temperature ne bodo dvignile za več kot 2 stopinji Celzija, in da bodo naredile vse, kar je v njihovi moči, da bi na Baliju dosegli dogovor za začetek uradnih pogajanj,“ je povedal eden od sodelujočih.

SORODNI ČLANKI

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KLIPAN71
05. 05. 2007 08.53
Večina vas je res idiotov. Vulkani so kao krivi, ne verjamete vodilnim znanstvenikom ipd. Kaj je tako teško iti na ulico in segrevanje ozračja občutiti na lastni koži? Ali se vam temperature v zadnjih letih zdijo normalme? Vse meritve kažejo, da se temperature višajo iz leta v leto, nekateri pa še vedno ne verjamejo!? Sicer pa, zaradi takih kretenov je do tega tudi prišlo, tako da upanja ni več. Ko jih bo scvrlo oz. ko bodo prvič kakšen dan brez vode pa bodo morali verjeti.
toxicox
04. 05. 2007 19.25
kaj novinarji vsak dan najedate s tem
nintendo64@email.si
04. 05. 2007 19.10
Kako človek dela z okoljem lahko vidite vsaki dan. Včasih so se ljudje, ki so skupaj delali, skupaj vozili v službo, navkljub temu, da so vsi imeli avto - danes se pelje vsak posebej in kljub temu, da vsi pridejo istočasno v službo in istočasno gredo domov. Stojte enkrat za zabavo ob cesti in spremljajte...v skoraj vsakem avtu sedi samo eden. Po ameriško...s to razliko, da imajo na območjih, kjer je v ZDA gost promet, tisti ki jih vozi v avtu več, na voljo hitre pasove na avtocestah, na katerih pravzaprav nikoli ni kolon. Lahko bi na kakšnih vpadnicah tudi pri nas naredili podobno...
nintendo64@email.si
04. 05. 2007 19.04
spaparnas ima sočne. Saj te ni ves led na tečajih pod vodo :).
david.cvetko@email.si
04. 05. 2007 18.49
spaparnas, ja, že da se gladina ne spremeni, ko se led raztopi, ko je v vodi. kam pa gre led ki je na kopnem?
Vegos
04. 05. 2007 18.21
svar, pa bolj malo poznaš ameriško politiko, a? En človek, magari podpredsednik, proti lobijem? Se ponovi Dallas.
svar
04. 05. 2007 18.16
Al-Gore je pa tudi hinavec. 8 let je bil podpredsednik ZDA in cel ta čas je imel možnost in moč spremeniti kaj glede onesnaževanja, vendar se je raje uklonil lobijem. in še na CNN je bila enkrat reportaža, da je imel Al-Gore leta 2006 račun za elektriko dobrih 20.000€ (najbolj onesnažujejo ravno elektrarne)... Znanstveniki še vedno niso enotni ali je globalno segrevanje resnično... ko bodo bom verjel
spaparnas
04. 05. 2007 14.14
Globalno segrevanje je postala nova religija. Vedno deluje na istem principu: imej slabo vest ti si kriv zemlja se segreva...poglejmo dejstva leta 1940 je bilo v zraku več CO2 kot ga je danes.Zemlja se segreva in ohlaja pa če smo mi na njej ali pa tudi ne. Segreva se tudi cel sončni sistem samo da to pozabijo povedati. Je pač na soncu večja aktivnost To je dober biznis in to je tudi vse. Pa topljenje ledenikov in poplave? Naredimo preizkus: v kozarec damo led. Potem ga napolnimo do konca z vodo. Kaj se zgodi ko se led stopi? he he
global worming
04. 05. 2007 13.17
Given the hot air over global warming, it follows that the public mistakenly believes it is a "top problem" and that mankind is responsible (Times Union, April 21). What we need is more truthful reporting of historic temperatures, greenhouse gases, warming skeptics, solar activity and the costs of adopting the Kyoto Treaty. For millenniums, the climate has changed independent of human activity. The Medieval Warm Period (800-1300 A.D.) was as warm as today and was followed by the Little Ice Age (1400-1800 A.D.). During the 20th century, most of the half-degree rise in global temperatures occurred before most greenhouse gases from human activity existed in the atmosphere. Scientists also note a slight global cooling from 1945 to 1975, leading to warnings of another ice age. It is instructive to reread Newsweek (April 28, 1975), Time (June 24, 1974) and Science (July 9, 1971). As for melting glaciers, of the 67,000 glaciers worldwide, some are receding while others are advancing. Greenhouse gases form only 2 percent of the atmosphere, and 97 percent of the greenhouse gases are water vapor and clouds, which cause most of the greenhouse effect. The other greenhouse gases are carbon dioxide (CO2), methane, nitrous oxide, and ozone. CO2 is not a pollutant. Plants consume CO2 like we consume oxygen. Additional CO2 benefits the environment by helping trees to grow more vigorously. Since 1998, more than 17,000 U.S. scientists have signed a petition by the Oregon Institute of Science and Medicine (OISM.org) debunking global warming claims and challenging the Kyoto Treaty. They find that "Increased levels of atmospheric carbon dioxide -- during the 20th century have produced no deleterious effects upon global weather, climate, or temperature." They note that predictions of global warming are based on inaccurate computer climate modeling. Global temperature changes are better explained by solar radiation. Periods of high solar activity correspond with warm periods on earth and low solar activity corresponds with cool periods. In the 20th century, solar activity exceeded that of the past 11 centuries. The sun's magnetic field has increased, shielding the earth from cosmic rays, which increase cloud formation and cool the earth. Studies show that adopting Kyoto to restrict CO2 from hydrocarbons could cost the world 18 trillion, plunge the globe into poverty, and have no effect on global warming. In fact, according to the U.N.'s "Agenda 21" the real goal is "a profound reorientation of all human society." That is what needs to be reported.
global worming
04. 05. 2007 13.15
Media untruthful in reporting global warming as mankind's top problem First published: Friday, May 4, 2007 Given the hot air over global warming, it follows that the public mistakenly believes it is a "top problem" and that mankind is responsible (Times Union, April 21). What we need is more truthful reporting of historic temperatures, greenhouse gases, warming skeptics, solar activity and the costs of adopting the Kyoto Treaty. For millenniums, the climate has changed independent of human activity. The Medieval Warm Period (800-1300 A.D.) was as warm as today and was followed by the Little Ice Age (1400-1800 A.D.). During the 20th century, most of the half-degree rise in global temperatures occurred before most greenhouse gases from human activity existed in the atmosphere. Scientists also note a slight global cooling from 1945 to 1975, leading to warnings of another ice age. It is instructive to reread Newsweek (April 28, 1975), Time (June 24, 1974) and Science (July 9, 1971). As for melting glaciers, of the 67,000 glaciers worldwide, some are receding while others are advancing. Greenhouse gases form only 2 percent of the atmosphere, and 97 percent of the greenhouse gases are water vapor and clouds, which cause most of the greenhouse effect. The other greenhouse gases are carbon dioxide (CO2), methane, nitrous oxide, and ozone. CO2 is not a pollutant. Plants consume CO2 like we consume oxygen. Additional CO2 benefits the environment by helping trees to grow more vigorously. Since 1998, more than 17,000 U.S. scientists have signed a petition by the Oregon Institute of Science and Medicine (OISM.org) debunking global warming claims and challenging the Kyoto Treaty. They find that "Increased levels of atmospheric carbon dioxide -- during the 20th century have produced no deleterious effects upon global weather, climate, or temperature." They note that predictions of global warming are based on inaccurate computer climate modeling. Global temperature changes are better explained by solar radiation. Periods of high solar activity correspond with warm periods on earth and low solar activity corresponds with cool periods. In the 20th century, solar activity exceeded that of the past 11 centuries. The sun's magnetic field has increased, shielding the earth from cosmic rays, which increase cloud formation and cool the earth. Studies show that adopting Kyoto to restrict CO2 from hydrocarbons could cost the world 18 trillion, plunge the globe into poverty, and have no effect on global warming. In fact, according to the U.N.'s "Agenda 21" the real goal is "a profound reorientation of all human society." That is what needs to be reported. ROBERT E. DUFRESNE Rensselaer
makajjezvami
04. 05. 2007 12.23
Zakaj so v vsakem članku o onesnaževanju ozračja slike z "dimniki" iz katerih se dviga le para?!
Siniša Bizjak
04. 05. 2007 10.23
izgovor na vulkane je samo potuha na naša lastna onesnaževanja....toliko kolikor mi onesnažujemo planet ga vulkani niso v nekaj milijonih let.države v razvoju lahko uporabijo alternativo, ki bo enakovredna klasičnem pridobivanju energije. Samo zavihat je treba rokave in delat veliko na tem.Vendar denar je sveta vladar in naftni lobiji se ne mislijo kar tako odpovedat temu, pa četudi uničujejo planet.To je to.
neki.janez@yahoo.com
04. 05. 2007 10.09
Sicer je res, da se ozračje segreva, vendar ne vemo zakaj. Res je tudi, da je v zraku vedno več ogljikovega dioksida. (možno vprašanje je tudi: je zaradi ogljikovega dioksida ozračje vedno toplejše, ali je zaradi vedno toplejšega ozračja, vedno več ogljikovega diooksida). Strinjam se, da je treba izpuste takih in drugačnih plinov (pa tudi česas drugega) zmanjšati, vendar se moramo zavedati, da imajo tudi države v razvoju pravico do razvoja - enako kot smo jo imeli mi, s to razliko, da nam ni bilo potrebno paziti na nikakršne emisije. Pa še to; v alternativi je prihodnost...vendar ne, če bomo prav popvsod preprečevali gradnjo ekološko bolj primerneih energetskih naprav. (pa ne pozabimo: zelo veliko konkurenco v izpustih ogljikovega dioksida in žveplovih oksidov, pa še česa drugega nam dela narava sama - vulkani niso po tem načinu razmišljanja nič ekološko usmerjeni)