Tujina

'Vsaka oblika sobivanja z Assangeom je postala podobna glavobolu'

London, 15. 04. 2019 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je za britanski časnik Guardian vnovič zavzeto branil odločitev o odvzemu mednarodne zaščite Julianu Assangeu. Vztraja, da gre za povsem suvereno odločitev Ekvadorja in da ne sprejemajo "odločitev na podlagi zunanjih pritiskov katerekoli države". Moreno pa je spregovoril tudi o "neprimernem higienskem obnašanju" soustanovitelja WikiLeaksa.

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je za britanski časnik Guardian vnovič zavzeto branil odločitev o odvzemu mednarodne zaščite Julianu Assangeu.
Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je za britanski časnik Guardian vnovič zavzeto branil odločitev o odvzemu mednarodne zaščite Julianu Assangeu. FOTO: AP

Ekvadorski predsednik Lenin Moreno je v pogovoru za britanski časnik Guardian izpostavil, da je Julian Assange večkrat kršil azilne pogoje in poskušal uporabiti ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer je prebival zadnjih sedem let, kot "center za vohunjenje".

Prav tako je dejal, da je od Velike Britanije dobil pisne zaveze, da bodo spoštovali Assangeove temeljne pravice in da ga ne bodo poslali kamorkoli, kjer bi bil izpostavljen smrtni kazni.

Odločitev, ki jo je sprejela ekvadorska vlada, se je v določenih pogledih izkazala za kontroverzno. Nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa je Moreno označil za "največjega izdajalca v ekvadorski in ameriški zgodovini", odločitev ekvadorske vlade pa za "zločin, ki ga človeštvo ne bo pozabilo nikoli".

V svojem prvem intervjuju za angleško govoreči medij po četrtkovem dogodku je Moreno zavrnil, da je bila odločitev glede Assangea sprejeta kot povračilni ukrep za to, kako so v javnost prav v času ekvadorske predsedniške kampanje prišle zasebne fotografije njegove družine in informacije, ki razkrivajo, da je njegov brat ustvaril "offshore" podjetje. Za anonimno spletno stranjo, ki je objavila informacije, naj bi stal prav Assange.

47-letnega Assanga je minuli četrtek na naslovu ekvadorskega veleposlaništva v Londonu pridržala britanska policija.
47-letnega Assanga je minuli četrtek na naslovu ekvadorskega veleposlaništva v Londonu pridržala britanska policija. FOTO: AP

Ekvadorski predsednik tudi obžaluje dejstvo, da je Assange njihovo veleposlaništvo uporabil pri vplivanju na demokracije drugih držav. "Vsak poskus destabilizacije je za Ekvador nedopustno dejanje, ker smo suverena država in spoštujemo politike drugih držav," je dejal v intervjuju, ki je bil narejen po elektronski pošti. "Obžalovanja vredno je, da smo z našega ozemlja in z dovoljenjem prejšnje vlade na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu zagotovili prostore za vmešavanje v notranje zadeve drugih držav."

"Ne moremo dovoliti, da bi naša hiša, ki je odprla svoja vrata, postala središče vuhunjenja," je poudaril Moreno, ki je očitno imel v mislih tudi fotografije lastne družine, ki so se znašle na očeh javnosti. "Takšna dejavnost krši pogoje azila. Naša odločitev ni arbitrarna, ampak temelji na mednarodnem pravu."  Vztraja, da gre za povsem suvereno odločitev. "Ne sprejemamo odločitev na podlagi zunanjih pritiskov katerekoli države." 

Zagotovil je tudi, da je dobil jamstvo s strani Združenega kraljestva o morebitni izročitvi Asssangea ZDA. "Za nas je največja pravica do zaščite pravica do življenja," je prepričan. "Zato smo se z vlado Združenega kraljestva posvetovali o možnosti izročitve tretjim državam, kjer bi lahko bil Assange izpostavljen mučenju, nasilnem ravnanju ali smrtni kazni. Združeno kraljestvo je podaljšalo pisna zagotovila, da če bodo postopoma prišle zahteve za njegovo izročitev, ne bo izročen nobeni državi, v kateri bi lahko bil deležen takšne obravnave."

Assange naj bi večkrat kršil pogoje azila.
Assange naj bi večkrat kršil pogoje azila. FOTO: AP

'Z našimi uradniki je ravnal grdo'

Ekvadorski predsednik se je dotaknil tudi Assangeovo obnašanje do osebja, zaposlenega na veleposlaništvu. "Assangov odnos je bil popolnoma nespoštljiv in nezaslišan glede na zaščito, ki mu jo je zagotavljala ekvadorska država. Z našimi uradniki je ravnal grdo, zlorabil je potrpljenje ekvadorskih državljanov. Proti Ekvadorju je vzpostavil tudi agresivno kampanjo in začel uporabljati pravne grožnje proti tistim, ki so mu pomagali. Vsaka oblika sobivanja z Assangeom v prostorih veleposlaništva je postala podobna glavobolu," je še dodal Moreno.

Ekvadorski predsednik Moreno se je v intervjuju dotaknil tudi "neprimernega higienskega obnašanja" Assangea.
Ekvadorski predsednik Moreno se je v intervjuju dotaknil tudi "neprimernega higienskega obnašanja" Assangea. FOTO: AP

Po besedah predsednika je imel soustanovitelj WikiLeaksa zdravstvene težave, ki bi jih bilo treba rešiti. "Ves čas svojega bivanja je vzdrževal tudi neprimerno higiensko obnašanje, kar je vplivalo tudi na njegovo zdravje in na notranjo klimo na veleposlaništvu."

Kot je izpostavil Moreno, ga nikoli niso poskušali izgnati, kar želijo prikazati določeni politični akterji. "Zaradi nenehnih kršitev protokolov in groženj je politični azil postal nevzdržen."

Obtožbe o neprimernem obnašanju Assangea je njegova odvetnica Jennifer Robinson sicer v nedeljo že zavrnila. "Prva stvar, ki jo je treba povedati, je, da je Ekvador v zadnjih nekaj dneh izrekel nekatere precej nezaslišane obtožbe, da bi upravičil nezakonito in izredno dejanje, ko je dovolil britanski policiji vstop v prostore veleposlaištva," je v nedeljo povedala za Sky news. In dodala: "To ne drži." 

Kaj vse preti Assangeu?

47-letnega Assanga je minuli četrtek na naslovu ekvadorskega veleposlaništva pridržala britanska policija, potem ko je ekvadorska vlada zanj preklicala politični azil. Tja se je zatekel v izogib izročitvi Švedski, kjer je bil obtožen posilstva. Omenjene obtožbe so sicer leta 2017 umaknili.

Julianu Assangu grozi tudi izročitev ZDA.
Julianu Assangu grozi tudi izročitev ZDA. FOTO: AP

Sooustanovitelju WikiLeaksa trenutno preti 12-mesečna zaporna kazen, potem ko je bil obsojen, da je kršil pogojno izpustitev, ko je leta 2012 vstopil v prostore ekvadorskega veleposlaništva.

Grozi mu tudi izročitev ZDA, kjer je uradno obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelseo Manning, ker ji je pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Švedska pa še vedno tehta, ali naj ponovno odpre preiskavo glede obtožb o posilstvih in spolnih napadih.

Kadar istočasno obstaja več zahtev za izročitev, kot v primeru Assangea, bo imelo zadnjo besedo o tem, kateri državi dati prednost, britansko notranje ministrstvo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Moskov
15. 04. 2019 21.58
-2
umažanc je umazanc, naš levica pa je cirkus sploh če pogledaš Violetko
BolecaResnica
15. 04. 2019 16.46
-10
Spolni prestopnik, nehvaleznez in se smrduh... To res ni za druga kot za nagnat. Po opisu sodeč bi se odlično zlil z slovensko Levico saj za to se verjetno tud borijo za njegove pravice saj smrduhi pasejo skupaj
Malinha
15. 04. 2019 16.58
+7
Za lastno resnico, ki naj bi bila zate boleča, da ne obvladaš slovnice, verjetno redno konzumiraš protibolečinske 'aperitive'?
nikhrast
15. 04. 2019 16.26
-7
Pa to ni nobena novica, isto so govorili in pisali o Assangu kolegi, sodelavci... že leta nazaj, zato pa je vedno imel probleme.
pravakritika
15. 04. 2019 15.46
+18
...A to Moreno bere iz lista, ki mu ga je dala Amerika napisanega????
pravakritika
15. 04. 2019 15.44
+8
....Čudno, da ni že Cmerar pohvalil dejanje Morena....
Malinha
15. 04. 2019 13.46
+23
"... smo suverena država..", sicer nam pa je Mednarodni denarni sklad dal kredit z obrestmi, ki so zanemarljive, bolj pomembno je pod kakšnimi tržnimi pogoji je bila sklenjena pogodba, ampak, o tem ne bom povedal nič; o "možnosti izročitve tretjim državam," je navadna farsa, kajti tam, "kjer bi lahko bil Assange izpostavljen mučenju, nasilnem ravnanju" so ravno te naše, 'prve' države, ker je namreč nam delal škodo, ne pa 'tretjim' državam. Ravno tako je laž, "da je ves čas svojega bivanja vzdrževal neprimerno higiensko obnašanje", saj je svet pred leti redno videl v živo, da Assange skrbi za svojo higieno, tako fizično, kakor intelektualno. Da me je pa "nekdanji ekvadorski predsednik Rafael Correa označil za 'največjega izdajalca v ekvadorski in ameriški zgodovini'" je res, saj sem se prodal najbolj oškodovanim v primeru Assangea: Ameriki. Vaš lažnivi Lenin Moreno l.r.
wolfterier
15. 04. 2019 15.39
-17
Vsako ščitenje izdajalcev je neumno dejanje.Zapret predrzneža.Kako bi se vam zdelo,če bi nekdo vstopil v vaše stanovanje ,prebrskal vaše dokumente in jih javno objavljal,me zanima !
igor2408
15. 04. 2019 15.46
+16
a ti to resno, ne morem verjet da taki obstajate....pejd si mal pogledat kaj je bilo objavljeno....vse kar bi javnost morala vedet!
wolfterier
15. 04. 2019 16.08
-12
Kar javnost mora vedet,objavijo mediji,ne pa tatovi zaupnih podatkov.
Malinha
15. 04. 2019 16.53
+11
wolf, tvoja logika je taka: če ameriška vojska pobija civiliste in te podatke ne objavi, je zate to v redu. .... Več kot toliko nate sploh nima smisla replicirati.
User1063544
15. 04. 2019 13.35
+6
Tipično MSM; Je vohun, ni spoštoval naših pravil in sc*l in sr*l je po stenah. Če bi se pisal Assangkovski, bi bila še četrta točka da dela za Ruse pri rušenju Evropske demokracije.
wtfme
15. 04. 2019 13.28
+26
Ja pa ja, in cel svet mu verjame. Me prav zanima koliko je prejel na račun od USA... In še to da je eden najbolj koruptivnih ljudi nam vse pove. Žalostno je samo to, da so VSI MEDIJI tako veselo pobirali denar ob vseh Wikileaks papirjih, ki so bili lansirani pred leti..a sedaj ko bi morali stopiti v bran Assangu pa ni nikogar. Novinarstvo, sram vas bilo. Niste vredni niti evra prispevkov, donacij...
mali.mato
15. 04. 2019 13.27
-11
Ves čas svojega bivanja je vzdrževal tudi neprimerno higiensko obnašanje, kar je vplivalo tudi na njegovo zdravje in na notranjo klimo na veleposlaništvu."----------------> S.M.R.D.U.H
caspera1
15. 04. 2019 13.53
+1
Kaj če pretiravat, če pa nikoli ni šel ven?
igor2408
15. 04. 2019 15.47
-2