Tujina

Vse bolj nekadilska Evropa

Helsinki, 30. 05. 2007 12.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finska se je pridružila državam, ki prepovedujejo kajenje v barih. Jeseni naj bi bila med njimi tudi Slovenija.

Vse manj pogost prizor v evropskih lokalih
Vse manj pogost prizor v evropskih lokalih FOTO: Reuters
Na inštitutu za varovanje zdravja so opozorili, da je popolna prepoved kajenja v vseh zaprtih javnih in delovnih mestih jedini učinkoviti ukrep za zaščito pred tobačnim delom iz okolja oz. pasivnim kajenjem..

Finska je prepovedala kajenje v barih in restavracijah in s tem postala najnovejša v vrsti evropskih držav, ki so uvedle podobne ukrepe. Prepoved bo stopila v veljavo v petek, med prebivalstvom, ki je do tobaka večinoma odklonilno naravnano, pa ne pričakujejo večjega nezadovoljstva.

Finska je kajenje v javnih ustanovah prepovedala že leta 1977, na delovnem mestu pa leta 1995, medtem ko je bilo kajenje v barih in restavracijah doslej dovoljeno. Leta 1999 so sicer poskušali prepovedati tudi to, a so ukrepu tedaj nasprotovali lastniki gostinskih objektov. Tokrat pa so lastniki in njihovi sindikati sodelovali pri pripravi zakona in so nanj pristali.

Bari, kavarne in restavracije na Finskem, ki so večji od 50 kvadratnih metrov, bodo lahko imele v dvoletnem prehodnem obdobju posebne kadilske prostore, v manjših gostinskih objektih pa bo kajenje popolnoma prepovedano. Če bodo želeli lastniki v teh objektih omogočiti kajenje, bodo morali zgraditi neprodušne kadilnice, v katerih ne bo dovoljeno jesti ali piti. Ob kršitvah bodo morali globe plačati tako lastniki barov oziroma restavracij kot tudi kadilci.

Po navedbah Ollija Simonena s finskega ministrstva za zdravstvo je aprilska raziskava pokazala, da prepoved kajenja podpira 77 odstotkov prebivalstva, medtem ko je majska raziskava Evropske komisije na to temo ugotovila še celo višjo, 80-odstotno podporo novemu zakonu.

Tudi Slovenija med protikadilskimi državami

Znanstveni dokazi ne dopuščajo dvomov: prostori brez tobačnega dima so edina dokazana pot za ustrezno varovanje zdravja vseh pred škodljivimi učinki pasivnega kajenja. V Sloveniji se bomo lahko kmalu primerjali s tistimi evropskimi državami, ki so že sprejele zakonodajo o prepovedi kajenja, saj bo novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov v obravnavi v DZ že naslednji mesec. Minister za zdravje Andrej Bručan v poslanici ob svetovnem dnevu brez tobaka

Prepoved kajenja v javnih prostorih je med evropskimi državami marca 2004 prva uvedla Irska. Sledile so ji Norveška, Italija, Malta, Švedska, Škotska, Latvija in Litva. Wales in Severna Irska sta prepoved uveljavila aprila letos, podobne ukrepe pa načrtujejo še Belgija, Danska, Anglija, Francija, Nemčija, Grčija, Islandija in Romunija.

Kmalu se jim bo pridružila tudi Slovenija. Protikadilski zakon bo namreč prihodnji mesec prišel v redno obravnavo v državni zbor. Sprejet bi lahko bil že julija, najkasneje pa septembra. V vsakem primeru bo jeseni začel veljati.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

someone-out-there
31. 05. 2007 13.42
Jaz sem zelo, res zelo proti kajenju in ne hodim ven, ker me moti smrad. Ampak se mi zdi, da bi bila rešitev mogoče boljša ta, da nekaj lokalov ostane kadilskih, ostali so pa izrecno nekadilski. Kajti v nasprotnem primeru bodo morali kadilci čez noč opustiti kajenje, ampak to ni enostavno. Saj ima vsak od nas kako razvado, ki se ji težko odreče; pri cigaretah je pa še zasvojenost. Nekdo piše o marihuani. Tukaj na Nizozemskem ni nobenih težav in bi bil že čas, da se jo tudi drugje legalizira. Sem pa absolutno proti kajenju in ogrožanju zdravja. Kot nekadilka nimam nobene izbire. Torej?
predaI
31. 05. 2007 12.28
Bilo bi odlicno, ce bi tole res cimprej sprejeli :)
cavaman
31. 05. 2007 12.19
Država je hinavska! Če se že hočejo "borit" proti kajenju, naj pa rečejo: cigareti so prepovedani, tako kot marihuana (travca, jola, špinel, raketa, joint, ...), pa bo. Ampak, to pa ne, saj se ve, koliko denarja skasirajo od vsake prodane škatle! Marš hinavci! Kar se tiče nekadilskih in kadilskih lokalov: ni res, da bojo VSI gostinci dovolili kajenje v lokalu. Vsi vi, gorečneži proti kajenju v lokalih, lahko odprete svoje nekadilske bare, dajte gor tablo in boste srečni vi, vaši nekadilski prijatelji, država, kadilci, vsi. WIN WIN SITUATION! Ne? Potem pa nehajte zahajat v gostilne. Kaj sploh hodite tja, če vas vse moti? Itak me pa zanima, a si naročite korenček in ga glodate za šankom al kaj? Aja, na pir pa na špricer pa kafe hodite, točno. Ker to pa sploh ni škodljivo, kje pa. Ampak, ker VAM to paše, je pa uredu. Pa ni važno koliko država in zdravstvo zapravita denarja za zdravljenje bolezni ki nastanejo zaradi prej omenjenih substanc. Dajmo prepovedat še alkohol v lokalih, pa nezdravo cvrto hrano, preveč sladko kavo in preslane preste, da o kakšnih hamburgerjih, picah, kebapih, burekih in podobnem ne govorimo. Tako da, še malo pa se bom počutil kriminalca samo zato, ker se bom zjutraj zbudil in bom vsako sekundo tekom dneva razmišljal samo to, kaj ne smem naredit da se slučajno ne bom znašel v prekršku. Kot da sem v video igrici, kjer iz vsakega vogala prežijo nate nevarnosti in moraš naredit vse, ampak res vse, da se jim izogneš. Raje nehite bit hinavski in označite cigarete za drogo in jih prepovejte.Potem bom vsaj razumel da mi res hočete dobro. Ja, pol bo pa nehalo cingljat v državno blagajno. Au, ko pa nekoga po žepu udariš, pa boli, ne? Tudi državo (oz. še posebej državo).
brencl
30. 05. 2007 23.51
Novi protikadilski zakon je edina dobra stvar, ki se je oz. se bo zgodila odkar obstaja samostojna slovenija.
paranoid android
30. 05. 2007 22.35
1. Glede hitre prehrane... Nihče te ne sili, da ješ hitro prehrano. Cigaretnemu dimu se praktično ne moreš izogniti, vsaj če nočeš postati socialno izoliran. 2. Glede svobode... Svoboda nekoga se konča tam, kjer se začne svoboda drugega... nuff said 3. Glede ločenih prostorov... Narobe je to, da se stvar ne upošteva in da dejansko prostori pač niso ločeni... ker dve lončnici ali 15 cm visoka ograjica pač ne preprečujejo, da bi se dim valil po celem prostoru.... 4. Glede lokalov za kadilce... In kaj bi bilo potem drugače kot je sedaj? Vsi lokali bi bili seveda za kadilce in nekadilci bi še vedno konformistično zajahali tja in dihali strupe...
mogvaj
30. 05. 2007 20.12
Kaj je bilo narobe z ločenimi prostori? Nič vendar smo tak narod da če je treba nekomu nekaj prikrajšat smo vsi za,ko pa je treba kaj dobrega narediti smo pa kot miske tiho. Zakaj ne bi dovolili lastnikom lokalov, restavracij itd, da se odločijo da bi napisali : LOKAL ZA KADILCE in bi tisti, ki jih to v narekovajih tako moti, odkorakali mimo takega lokala?
andrej-mb
30. 05. 2007 19.43
Saj, prepovedat kajenje v lokalih ni problem, samo kam nas to pelje. Saj počasi se ne bomo smeli več niti premaknit, ker bo vse prepovedano. Sam nisem kadilec in ne podpiram kajenja ampak sem vseeno mnenja, da bi morala biti neka svoboda, saj nismo v zaporu. Ne vem kaj bi bilo narobe z ločenimi prostori za kadilce.
mogvaj
30. 05. 2007 19.36
Ne vem zakaj naš ljubi minister ne prepove tudi delovna mesta ki so škodljiva za zdravje,kajti znal je omeniti da morajo zaposleni v lokalih in restavracijah trpeti vpliv škodljivih cigaret, potem pa dragi minister kar na delo mislim da bos lahko zaklenil 80 tovarn.
ironmaiden@siol.net
30. 05. 2007 17.44
Sem proti kajenju in ni mi všeč ko grem v lokal na pijačo ali kaj pojest in ven pridem ves smrdeč po cigaretih toda zakaj prepovejo samo kajenje. Vem še za mnogo stvari ki so tudi nevarne za zdravje kot recimo hitra prehrana, alkohol.... Zakaj prepovedujejo samo kajenje?
zek72@planet.si
30. 05. 2007 17.29
Zakaj ne uvedejo prepovedi točenja alkoholnih pijač, saj alkohol prinaša človeku in soljudem več nevšečnosti.
bozicek_
30. 05. 2007 16.53
Glede na to, kaj prepovedujejo, bodo kmalu tut nekadilcem kaksno mastno prepovedali. V kaksni drzavi zivimo?? oz. bolje: kaksna vlada vlada????
limonca4
30. 05. 2007 16.28
Hm, končno "čist" zrak v lokalih, ... Pred nedavnim, ko si šel iz lokala, ne da bi smrdel po ogabnih čikih, je bila loterija ...
zippo@redox.si
30. 05. 2007 13.50
Resno: Ne, ni takoj mrtev, je pa zelo zoprno, ko praktično ni lokala, v katerega bi lahko stopil brez da bi se ti solzile oči ali bi pokašljeval. Resno: Kadilci zdravstvo veliko stanejo in to je tudi eden od razlogov, da se poskuša kadilstvo zatirati. Resno: Ne razumem, kako lahko desetletja bombardirajo z reklalami za kajenje in nato močno obdavčijo in zatirajo razavade, za katere je kriva tudi država! Prodane duše...
mc_burek@email.si
30. 05. 2007 13.47
na papirju vse lepo in prov, sam praksa je ponavad slaba, premal inšpektorjev itd itd....
nintendo64@email.si
30. 05. 2007 13.44
reno: saj pa ni človek takoj mrtev, če vstopi v zakajen prostor. Kake neumnosti. Me pa res zanima, če bodo potem nekadilci tako navalili na vodico v gostilne, kot hočejo zdaj v javnosti pokazati.
kritika@email.si
30. 05. 2007 13.41
Končno bomo lahko v miru jedli, pili in DIHALI.
reno
30. 05. 2007 13.22
obravnave??? mislm ce vids cloveka ka enga ubije mu nimas kej sodt takoj v zapor...isto pri uvedbi kadilskega zakona...to nimas kej cakat...takoj je treba to uveljavt.