Slovenija

Število bolniških odsotnosti strmo narašča, predvsem dolgotrajnih

Ljubljana, 29. 09. 2023 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
19

Delodajalci bodo morali plačevati ne več 20, temveč 30 dni nadomestila bolniške odsotnosti. Nato pa plačilo pade na zavod za zdravstveno zavarovanje. Število bolniških odsotnosti že leta strmo narašča. Zgolj lani je bila zdravstvena blagajna zaradi tega lažja za skorajda 700 milijonov evrov. Narašča predvsem število dolgotrajnih bolniških dopustov, tudi na račun stresa in izčrpanosti, pripoveduje družinska zdravnica. Med razlogi so tudi slabi delovni pogoji ter slabi odnosi na delovnem mestu, kjer preživimo velik del dneva.

Vsak dan bolniške v povprečju zdravstveno blagajno stane slabih 57 evrov, izdatki pa so iz leta v leto višji. Leta 2013 so znašali približno 224 milijonov evrov, štiri leta kasneje pa smo za bolniško odsotnost namenili že okoli 90 milijonov evrov več. Visoko povečanje izdatkov je bilo po pričakovanjih v času epidemije. Lani je bilo izdatkov skupaj že za 700 milijonov evrov, od tega samo na račun izolacij skoraj 200.

Stroški bodo letos nekoliko manjši, a dejstvo ostaja, da izdatki skupaj s številom bolniških odsotnosti naraščajo. "V lanskem letu smo dosegli skoraj šestodstotno bolniško odsotnost, česar prej nismo bili navajeni beležiti," številke opiše Tatjana Kofol iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Lani smo bili na bolniški že več kot 20 milijonov dni, pred desetletjem pa slabih 12 milijonov. Nekaj lahko pripišemo tudi večjemu številu zaposlenih, ne pa tudi vsega, kot pove tudi Tatjana Kofol. "Poleg razmer na trgu dela pa so še dejavniki, ki vplivajo na bolniško, tudi razmere na delovnem mestu, odnosi na delovnem mestu in družinske razmere posameznika," razloži. Vedno več pa je dolgotrajnih bolniških odsotnosti tudi na račun stresa na delovnem mestu. 

Izkušnje iz ambulante opisuje družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček iz ZD Ljubljana: "Tudi svoj čas so bili staleži zaradi stresa na privatnem polju, recimo kakšna huda izguba v družini, zdaj pa opažamo precej staležev zaradi tega, ker je stres na delovnem mestu tako hud, da oseba pravzaprav ne more delati."

Stres v službi
Stres v službi FOTO: Dreamstime

Kljub povečanju števila bolniških odsotnosti pa izgorelost sicer še vedno predstavlja manjši delež, poudarjajo na NIJZ. Poleg strahu pred izgubo službe pa je razlog tudi preobremenitev na delovnem mestu. Kot razlaga Gučkova, velikokrat kdo reče, da mora zaradi odsotnosti sodelavcev in racionalizacije podjetja delati za dva. "Tretja stvar pa so zelo slabi odnosi na delovnem mestu. Vse do mobinga, ki ga opisujejo ljudje," še doda.

Povečuje pa se, še opozarja, število klicev delodajalcev, ki zahtevajo informacije, do katerih preprosto niso upravičeni. "Od pacienta sem dobila pismo, da njegov delodajalec zahteva natančen opis njegovega zdravstvenega stanja in zakaj ne more v službo," zgroženo pove Gučkova, ki je mnenja, da delodajalec nima nobene pravice do razkritja diagnoze zaposlenega.

Delodajalec lahko izve zgolj in samo, poudarja, ali je zaposleni res na bolniški, koliko časa bo predvidoma trajala ter ali imajo kakšna posebna navodila.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
02. 02. 2024 09.42
zdravstvo kakršno je tudi če ukinejo. Pripravljeni so samo štrajkati in izsiljevati. V začetku decembra sem šel k zdravniku, mi je porinil palčko v nos diagnoza covid, dobil lekadol in priporočilo pij veliko tekočine, a res to je danes zdravilo ki zdravi vse, pred covid si šel k zdravniku te je napotil v laboratorij kri voda temp pritisk , za angino ali gripo si dobil kar nekaj tablet tudi antibiotik in nekaj za izkašljevanje, danes le lekadol brez popolnega pregleda.Od tega obiska v decembru še danes imam gnojne izpljunke , kašljam da me bolijo vse mišice kot da bi cel dan na gradbišču mahal s krampom, in žalostno zato plačujemo prej prostovoljno sedaj obvezno dodatno zavarovanje medicinci pa štrajkajo in se norčujejo iz državljanov. Ravno včeraj se mi je prepolovila zobna proteza, poklical zobarja (pokličite naslednji teden bomo videli kaj lahko uredimo) ker bi ostal s praznimi usti sem to protezo zlepil s sekundnim lepilom, dokler bo bo. HVALA MEDICINCI SRAMOTA DRŽAVE TAKOJ ZA VLADO
Victoria13
14. 12. 2023 13.29
+1
Tisti, ki ima psihične težave vemo kam sodi!
Victoria13
14. 12. 2023 13.27
+1
Naj bodo doma, ne pa da gredo na dopust, po trgovskih centrih se sprehajajo po celi Sloveniji in podobno. Povečat kontrole doma predvsem v JS, kjer so bolniške najbolj pogoste in v primeru kršitve naj ima delodajalec možnost odpustit takega delavca!
zdravkob
02. 10. 2023 09.23
-1
Počasi prihaja resnica na dan. Po vsem svetu opažajo ta problem. Zato je kar naenkrat zmanjkalo delavcev na Zavodu in imamo "rekordno nizko" brezposelnost. Vsi vemo kaj je problem.
smuuki
30. 09. 2023 17.55
+2
Robi bo rešil javno zdravstvo. Ups zdaj še sebe ne uspe rešit kako bo druge.😀😀😀😃
Grma53
30. 09. 2023 08.52
+2
Dokler politiki kradejo, kolikor pač hočejo, se tudi narodu ne splača delati za tiste fičnike
Uporabnik1888402
29. 09. 2023 21.58
+4
Mah, ljudje mutijo ...
jugalo
29. 09. 2023 21.57
-1
Cepi se, misli na druge ;)
Dinho8O
29. 09. 2023 21.43
+2
Mehkuzci, ki nosijo probleme domov, na sihtu pa so tiho.
otilia
29. 09. 2023 21.29
+4
Te številke glede bolniških staležov so pa res katastrofa. Nekaj ne štima.
smuuki
30. 09. 2023 17.55
+1
travc
29. 09. 2023 21.11
+0
Ja ja.Kar tri poznam,ki so že več kot leto na bolniški vse se je začelo pa po cepljenju.
Omas1313
29. 09. 2023 20.58
+1
Pejte se cepit🫣
Potouceni kramoh
29. 09. 2023 20.43
+7
Naš Butalski kapitalizem ustvarja dva vrhunska proizvoda, bolnike in stres psihotike ter penzioniste s socialnega podna ki nimajo niti za mleko in kruh.
Darko32
29. 09. 2023 20.43
+6
Ko beremo te številke se ne smemo čuditi, če gre vse v maloro. V drugem članku beremo, da so prirkivali in malomarno zdravili. Če pa gremo na ta članek pa vidimo, d ate številke samo dokazujejo, da gre za sistemsko korupcijo na tem področju. Namreč če hočemo pogledati zgoraj navedene številke bomo prišli do podatka, da medicina dela sodeluje pri ponarejanju vzrokov za anstanek daljših bolniških staležev z ciljem, da prikrijejo vzroke, kjer bi morali delodajalci zaradi neustreznih delovnih pogojev plačevati višje premije.Sedaj z prirejanji in goljufijami v bistvu so nagrajeni. Tisti, ki pa skrbijo za dobre delovne pogoje in se trudijo in vlagajo v razvoj in nabavo novih orodij za opravljanje dela pa so kaznovani. Še večja svinjarija je, da v bistvu ustanovijo invalidksa podjetja, kjer perejo denar z kamioni. Ali drugače povedano. nvalidska podjetja se ustanavljajo zato, da se pere denar in prikrivajo dejanski vzroki za nastanek bolniških staležev in kasneje INVALIDOV. Zato menim, da raje dajo ljudi na daljši bolniški stalež samo zato, da se prirkijejo vzroki za nastanek invalidov. Tako ne smemo sedaj metati vse v en koš ampak je potrebno vse temeljito pregledati.