Tujina

Vse več kraj ruskega državnega zlata in dragih kamnov

Moskva, 05. 02. 1998 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kraja zlata v ruskih državnih podjetjih zlata dobiva "velikanske razsežnosti" razsipanja državnega premoženja, je v Moskvi opozoril vodja oddelka za boj proti kriminalu v notranjem ministrstvu Viktor Žirov. Medtem ko je v letih od 1988 do 1992 policija zasegla kakih 370 kilogramov ukradenega državnega zlata, ga je v zadnjih štirih letih (1993-1997) prestregla dve toni. Kriv naj bi bil vse slabši nadzor države, meni Žirov.

Kraja poteka včasih celo pod krinko državnih programov ali znanstvenih raziskav; tako npr. izginjajo dragi kamni in zlato iz velikih državnih raziskovalnih središč. Samo v inštitutu Guinalmazoloto so pokradeni dragi kamni in zlato državo stali več kot 1,2 milijarde dolarjev. Nekdanjega direktorja inštituta Grigorija Lernerja išče policija. Več kilogramov zlata vsako leto izgine tudi pri iskalcih zlata, predno sploh pridejo v zlatarne. Dvesto skupin z dovljenjem za iskanje zlata lani državi ni izročilo niti grama zlata, kakih sto drugih skupin pa je predalo manj kot deset kilogramov.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.