Tujina

Vse več pomoči za prizadete

Teheran, 27. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Reševalna akcija na prizadetem območju Irana je v polnem teku, v okolici mesta Bam pa so doslej pokopali približno 5500 trupel.

Potres z močjo 6,3 po Richterjevi lestvici je skoraj popolnoma uničil zgodovinsko mesto Bam, ki leži približno 1000 kilometrov jugovzhodno od iranske prestolnice Teheran in šteje 80 tisoč prebivalcev. Deli mesta so stari več tisoč let, stoji pa ob t.i.Svileni poti med Kitajsko in Evropo.

Iransko notranje ministrstvo je potrdilo tudi, da je bilo v potresu ranjenih najmanj 30 tisoč ljudi. Državne oblasti so razglasile tridnevno žalovanje, v prizadeto provinco Kerman so že prispela prva tuja letala z reševalci iz Rusije, Švice, Nemčije in Velike Britanije, reševalne ekipe pa so poslale tudi številne druge države in OZN.

V mestu Bora, ki leži jugovzhodno od mesta Bam, je število žrtev tako veliko, da jih reševalci ne morejo sproti pokopavati. Obenem je v noči na soboto temperatura na območju mesta Bam padla pod ničlo, zaradi česar so možnosti za preživetje žrtev pod ruševinami še manjše.

Število smrtnih žrtev pa bo po navedbah iranskega notranjega ministra Abdolvaheda Musavija Larija najverjetneje še naraslo, iranski minister za zdravje Masud Pezečkian pa je ocenil, da je bilo samo v zgodovinskem mestu Bam v potresu ranjenih ali ubitih 70.000 ljudi.

Za mnoge je pomoč žal prepozna (Foto: Reuters)
Za mnoge je pomoč žal prepozna (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Eden izmed prostovoljnih reševalcev, Omid Alipour, in njegova skupina so sicer dobili delavske suknjiče, ne pa lopat, ker jih primanjkuje. Alipour je priznal, da jim je čez noč uspelo z golimi rokami izkopati zgolj tri trupla.

Pod ruševinami je zagotovo več kot 20.000 ljudi, izčrpano pove Alipour, "a nimamo ničesar drugega kot gole roke."

Reševalcem, ki jim pomagajo psi sledniki, je uspelo izkopati 20 še živih ljudi, iz vseh koncev Irana pa v Bam prihaja mnogo iranskih prostovoljcev, ki pomagajo odstranjevati nakopičeno, sprijemajoče se blato.

Krvne banke v Teheranu so prenapolnjene s prostovoljci, ki bi radi darovali kri, centri, ki zbirajo odeje in obleko, pa svoje nabirke neprestano pošiljajo na različne dele prizadetega območja.

Mesto Bam je zavito v vonj po smrti in žalovanju
Mesto Bam je zavito v vonj po smrti in žalovanju FOTO: Reuters

Za mnoga življenja pa je kljub vsemu prepozno; bagri na vsake toliko časa iz globokih razpok in jarkov izkopljejo na stotine trupel, ki jih sedaj puščajo kar na ulicah, saj so pokopališča popolnoma zasedena. Po mestu se že širi duh po razpadajočih truplih, nekateri pa svoje umrle svojce pokopavajo kar sami. 35-letna Fatemeh je sama pokopala svoja dva otroka: "Ko bom končala, bom še sama legla v izkopani grob," pove s solzami v očeh, 50-letni Taher pa svojemu mrtvemu najstniškemu sinu prišepetava, naj se vendarle zbudi.

Sicer pa ranjence nepretrgoma z letali pošiljajo v bolnišnice po državi. Do sedaj so jih transportirali že približno 3000.

Za nekatere pa je potres pomenil rešitev. Iz zapora nedaleč od Bama je ob potresu namreč pobegnilo kakih 800 zapornikov. Potresni sunki so porušili zidove zapora, vendar pa med zaporniki in osebjem ni bilo mrtvih ali ranjenih.

Sicer strogo si nasprotujoča iranska časnika, konzervativni in reformistični Sharq sta ob tragediji stopila skupaj in oba odreagirala z velikim žalovanjem. Po pisanju Sharqa se morajo Iračani naučiti živeti s potresi. "Narava ni nasilna, ampak je kriv človek, ki ne upošteva pravil narave," so zapisali v omenjenem časopisu.

Iranski strokovnjaki za potrese pa so ostro napadli islamsko miselnost in ljudski fatalizem. "Večina ljudi verjame, da Bog naredi tisto, kar je njegova volja. To je popolnoma napačno mišljenje, ki zastruplja um ljudi!" je povedal Bahram Akasheh, profesor geografije na teheranski univerzi.

Iskanje zasutih otežuje mraz (Foto: Reuters)
Iskanje zasutih otežuje mraz (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

K pomoči pozval tudi Kofi Annan

V petkovem pozivu na pomoč je Iran zaprosil predvsem za reševalne pse in naprave za iskanje zasutih v ruševinah, pa tudi za odeje, zdravila, hrano ter bivalnike. Tiskovni predstavnik iranskega notranjega ministrstva je sporočil, da je pripravljen sprejeti pomoč vseh držav, tudi ZDA, z izjemo Izraela. K obširni pomoči Iranu je mednarodno skupnost zaprosil tudi generalni sekretar OZN Kofi Annan.

Mesto Bam, kjer je bil epicenter potresa, je skoraj popolnoma porušeno
Mesto Bam, kjer je bil epicenter potresa, je skoraj popolnoma porušeno FOTO: Reuters

Pomoč Iranu prihaja iz številnih držav po vsem svetu, tudi iz ZDA. Ameriški predsednik George Bush je kljub temu, da državi nimata vzpostavljenih diplomatskih stikov, Iranu že ponudil pomoč in na območje tragedije namerava poslati 70 za reševanje usposobljenih gasilcev. Tiskovni predstavnik iranskega notranjega ministrstva je pred tem sporočil, da je Teheran pripravljen sprejeti pomoč vseh držav, tudi ZDA, z izjemo Izraela. Pomoč so že poslale tudi ZN, Rusija, ZDA, Poljska, Velika Britanija, Belgija in Turčija, Mednarodni rdeči križ pa je pozval k zbiranju 6,4 milijona evrov pomoči.

V Iranu primanjkuje predvsem materiala za pomoč mnogim ranjencem
V Iranu primanjkuje predvsem materiala za pomoč mnogim ranjencem FOTO: Reuters

Evropska unija je sklenila povečati nujno človekoljubno pomoč z 800.000 evrov, kolikor je Iranu namenila že v petek, na 2,3 milijona evrov. Pomoč bo namenjena financiranju odprav reševalnih skupin na območje potresa, poljskim bolnišnicam, pripravi zatočišč, ogrevanju in oskrbi z vodo. S sredstvi bo upravljal Urad Evropske komisije za človekoljubno pomoč (ECHO) v sodelovanju z

Mednarodnim odborom Rdečega križa in človekoljubno organizacijo Medecins du Monde.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je izdal poziv za zbiranje 12,3 milijona dolarjev, ki bodo potrebni za najnujnejšo pomoč žrtvam v okolici mesta Bam. S sedeža ICRC in Rdečega polmeseca v Ženevi so sporočili, da bodo v mesto Bam, ki je bilo v potresu najbolj prizadeto, poslali 20.000 šotorov, 200.000 odej, 30 generatorjev električne energije in 20.000 ogrevalnih naprav. Mednarodni odbor je obenem zaprosil za sredstva v višini deset milijonov evrov, ki bodo predvidoma potrebni za zagotovitev najnujnejše človekoljubne pomoči.

Vsakršna materialna pomoč bo v Iranu še kako dobrodošla
Vsakršna materialna pomoč bo v Iranu še kako dobrodošla FOTO: Reuters

Poziv za prvo humanitarno pomoč v vrednosti 350.000 dolarjev pa je sprožil tudi Sklad Združenih narodov za pomoč otrokom (Unicef).Unicef bo na porušeno območje poslal pakete prve medicinske pomoči, tablete za čiščenje vode, posode za vodo, vodne črpalke, odeje, generatorje, pakete pripomočkov za "poljske" šole.

Zaloge v skupni teži 2,5 tone bodo predvidoma v nedeljo zjutraj prispele iz Koebenhavna in iz Kabula na mestu Bam najbližje letališče. Šotore naj bi zagotovil Rdeči križ. V Bam pa je danes že prispela posebna misija ZN za ocenjevanje škode, v kateri sta tudi predstavnika Unicefovega urada iz Teherana.

Organizacija ZN za Izobraževanje, kulturo in znanost (Unesco) je Teheranu ponudila pomoč pri zaščiti kulturne dediščine, ki jo je poškodoval potres. Mesto Bam in njegova 2000 let stara citadela sta sicer ena najpomembnejših turističnih znamenitosti v Iranu.

Generalni sekretar ZN in Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) sta mednarodno skupnost pozvala k pomoči žrtvam katastrofalnega potresa. Tiskovna predstavnica urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha) je povedala, da so v Iranu ali na poti tja reševalne ekipe iz kakih 20 držav, v nedeljo pa naj bi na krizno območje poletelo tudi letalo s 40 tonami pomoči, ki sta jih prispevali Italija in Norveška.

Po navedbah humanitarnih organizacij prebivalci po potresu najbolj potrebujejo zdravila, pitno vodo, hrano, zaradi hudega mraza ponoči pa tudi odeje. Območje, ki ga je prizadel potres, namreč leži na 1000 metrih nadmorske višine. Iranski minister za zdravje Masud Pezečkian pa je danes mednarodno skupnost pozval, naj namesto prostovoljcev v Iran raje pošlje zdravila in opremo. "Pravzaprav prostovoljcev ne potrebujemo. Imamo jih dovolj, saj prihajajo iz vse države, zaradi česar imamo težave s koordinacijo," je dejal Pezečkian in dodal, da potrebujejo predvsem zdravila in opremo, prezračevalne naprave in prenosne rentgenske aparate.

Ozemlje Irana je prepredeno s prelomnicami v zemeljski skorji, kar prispeva k pogostnosti potresov. Lanskega junija je v potresu z močjo 6,3 po Richterjevi lestivici na severu Irana umrlo 229 ljudi, več kot 1000 pa je bilo ranjenih, leta 1990 pa je na severozahodu države v potresu z močjo 7,7 po Richterjevi lestvici umrlo okoli 35 tisoč ljudi.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0