Tujina

Vučić med govorom o Natovem bombardiranju Srbije zajokal

Niš, 25. 03. 2019 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

"Smrt 2500 civilistov, 79 otrok, opustošenje države, škoda na desetine milijard dolarjev bo za nas vedno zločin," je na spominski slovesnosti ob 20. obletnici Natovega bombardiranja Srbije dejal Aleksandar Vučić. Srbski narod se je odločil, da ne želi biti in nikoli ne bo del zveze Nato, je zatrdil.

V Srbiji so v nedeljo obeležili 20. obletnico začetka bombardiranja zveze Nato. Spominske slovesnosti so potekale po vsej državi, glavna slovesnost pa je zvečer potekala v Nišu. Tam so se v prvih vrstah poleg srbskega predsednika Aleksandra Vučića zbrali tudi premierka Ana Brnabić, vodja srbske pravoslavne cerkve, patriarh Irinej, srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srbske Željka Cvijanović in ministri srbske vlade.

Slovesnost se je ob 19.45 začela z zvokom siren za zračni napad, na velikem zaslonu so predvajali prizore bombnih napadov.

Spominska slovesnost se je ob 19.45 začela z zvokom siren za zračni napad.
Spominska slovesnost se je ob 19.45 začela z zvokom siren za zračni napad. FOTO: AP

Vučić: Srbija se je dvignila kot feniks iz pepela

"Smrt 2500 civilistov, 79 otrok, opustošenje države, škoda na desetine milijard dolarjev bo za nas vedno zločin," je v svojem govoru dejal Vučić. Kot je dejal, Srbija ne bo nikoli pristala na to, da je šlo za napako. "Naš narod ni napaka."

Ko je govoril o Slađanu Vučkoviću, podčastniku, ki je med agresijo izgubil obe roki, so ga prevzela čustva. "Dragi Slađan, čudovit človek, ki je izgubil obe roki, je naletel na 107. mino, ki so jo zločinci vrgli, pa je vseeno dočakal vnuke, in še jih bo imel, če bo Bog dal." Nato ga je nagovoril neposredno: "Hvala vam za junaštvo, za predanost domovini. Nič ni večjega in pomembnejšega od domovine. Najlepša hvala za vse, kar ste naredili za našo domovino in za naše otroke, ki ste jih rešili pred sovražnikovimi minami." V oči so mu prišle solze, zato je dodal: "Za razliko od vas, jaz lahko jočem. Vi ne smete, ker bi bila Bogoljub in Anđela (njegova otroka, op. a.) huda."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zveza Nato je storila zločin, ko je bombardirala Srbijo, država pa se nikoli ne bo pridružila zavezništvu, je še dejal Vučić. Srbski narod se je po njegovih besedah odločil, da ne želi biti del zveze Nato. "Hočemo biti na svojem in nič drugega. Nikogar ne ogrožamo, hočemo samo ščititi naše nebo in braniti našo zemljo. Za to imamo vse več moči in vse več možnosti, saj je Srbija danes desetkrat močnejša, kot je bila leta 1999, in dvajsetkrat močnejša, kot je bila leta 2008."

Srbija se je po njegovih besedah večkrat v svoji zgodovini dvignila kot feniks iz pepela in si opomogla. "Danes s ponosom lahko rečemo, da pametne in dobre ljudi v Srbiji vodijo ljubezen do domovine in predanost prihodnosti naših otrok. Na tej poti prihodnosti in napredka nas nihče ne more zaustaviti."

Dodik: Bombe niso rešile vprašanja Kosova

Patriarh Irinej je zahodne voditelje obtožil za načrtovanje "uničenja in razkosanja" Srbije. Opustošili so naše tovarne, industrijo, ceste in celo bolnišnice, je dejal. Dodik pa je povedal, da je zveza Nato 1999 zagrešila grozen zločin proti Srbiji in Republiki Srbski, česar se nikoli ne bo dalo oprostiti. "Škoda, ki so jo naredili med civilisti, je ogromna. Nikoli jim ne bom oprostil in nikoli ne bom šel mimo tega. Med opravljanjem svojih dolžnosti, pa tudi kot navaden človek bom v sebi vedno nosil žalosten spomin na dneve, ko je Srbija to prestajala. Bombardiranje je bilo del zločinskega plana Nata in Zahoda, ki sta nas uvrstila na stran slabih, ki jim morata povzročiti škodo. Danes vemo, da se je Nato agresija dolgo pripravljala in še vedno traja." Bombe niso rešile vprašanja Kosova, in to še danes ni rešeno, je še poudaril.

Obletnico bombardiranja so obeležili tudi na Kosovu. Predsednik Hashim Thaci je dan, ko so se začeli letalski napadi na Srbijo, opisal kot "velik in veličasten". "Vedno bomo hvaležni Natu in Združenim državam," pa je dejal predsednik vlade Ramush Haradinaj.

Nato je storil zločin, ko je bombardiral Srbijo, država pa se nikoli ne bo pridružila zavezništvu, je dejal Vučić.
Nato je storil zločin, ko je bombardiral Srbijo, država pa se nikoli ne bo pridružila zavezništvu, je dejal Vučić. FOTO: AP

Spomnimo

Razmere na Kosovu so se zaostrile februarja 1998, ko je Beograd na okrepljeno dejavnost Osvobodilne vojske Kosova (OVK) odgovoril z okrepitvijo nasilja srbskih vojaških in policijskih sil. V spopadih je do konca konflikta junija 1999 umrlo okoli 13.000 ljudi, večinoma kosovskih Albancev. Po podatkih ZN je bilo do marca 1999 z domov pregnanih okoli 400.000 kosovskih Albancev, do konca napadov Nata pa že milijon.

Zaradi bojazni, da lahko pride do etničnega čiščenja, je posredovala mednarodna skupnost. Na mirovni konferenci, ki je februarja in marca 1999 potekala v Rambouilletu in Parizu, so uspeli oblikovati mirovni sporazum, ki pa ga je sprejela samo albanska stran. Beograd ga je zavrnil – tako njegov politični del, ki je vseboval visoko stopnjo avtonomije Kosova, kot tudi vojaški, ki je predvideval namestitev mednarodnih sil v pokrajini.

Sporazum je 23. marca 1999 zavrnil parlament takratne Zvezne republike Jugoslavije (ZRJ). Isti dan je posebni odposlanec ZDA Richard Holbrooke sporočil, da so propadla tudi njegova večdnevna pogajanja s srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem. Nekaj ur pozneje je takratni generalni sekretar Nata Javier Solana ukazal letalske napade na ZRJ. Nato je sicer skušal dobiti soglasje VS ZN, a sta posredovanju nasprotovali Rusija in Kitajska, zaveznici Beograda. Tako je Nato napade izvedel brez soglasja VS ZN.

Zveza Nato je med konfliktom na Kosovu 24. marca 1999 začela napade na vojaške cilje v ZRJ, v kateri sta bila ob Srbiji tudi Črna gora in Kosovo. Bombardiranje je trajalo 78 dni, vse do 10. junija, ko je srbski predsednik pristal na pogoje mednarodne skupnosti. Vojaški odposlanci Beograda so dan prej v makedonskem Kumanovu podpisali vojaško-tehnični sporazum o umiku vojske ZRJ s Kosova in prihodu mednarodnih mirovnih sil (Kfor). VS ZN je nato 10. junija sprejel resolucijo 1244, na podlagi katere je misija ZN (Unmik) prevzela nadzor nad pokrajino, napotene pa so bile tudi sile Kfor. S tem je bila končana zadnja vojna na območju nekdanje Jugoslavije.

Zavezništvo se je za letalske napade odločilo po večtedenskih neuspelih poskusih mednarodne skupnosti, da bi s pogajanji prepričala sedaj že pokojnega Miloševića h končanju nasilja srbskih sil nad kosovskimi Albanci.

Po srbskih podatkih je Nato izvedel 2300 letalskih napadov na 995 objektov. Ubitih je bilo okoli tisoč vojakov in 2000 civilistov. Po podatkih organizacije Human Rights Watch je umrlo okoli 500 civilistov, ob Srbih tudi kosovski Albanci in Romi. Letala Nata pa niso obstreljevala samo vojaških ciljev, ampak tudi ključno infrastrukturo, kot so rafinerije in elektrarne, ceste in železniški mostovi. Najbolj sta odmevala obstreljevanje srbske državne radiotelevizije RTS v Beogradu, v katerem je bilo aprila 1999 ubitih 16 ljudi, in napad na kitajsko veleposlaništvo v Beogradu, v katerem so umrli trije ljudje.

Mednarodna sodišča civilnih žrtev napadov niso nikoli preiskala, čeprav so organizacije za človekove pravice opozarjale, da bi pri nekaterih napadih lahko šlo za kršitve mednarodnega prava ali celo vojne zločine.

Nato je priznal več napak, med drugim pri napadu na kitajsko veleposlaništvo, saj naj bi imel pilot zastarel zemljevid. Glede napada na poslopje RTS pa so trdili, da gre za legitimen vojaški cilj zaradi propagandne funkcije tega državnega medija. Amnesty International je trdil, da gre za vojni zločin, a so se tožilci ZN leta 2000 odločili, da preiskave ne začnejo.

Posledice na zdravje ljudi, ki naj bi ga imelo bombardiranje, zlasti s strelivom z osiromašenim uranom, medtem preučuje lani oblikovana parlamentarna komisija, ki naj bi poročilo pripravila do konca leta 2020. Nato tovrstne posledice zanika.

Kosovo je februarja 2008 razglasilo neodvisnost, ki jo je priznalo več kot 100 držav. Srbija je ne priznava, vendar pa si Beograd in Priština pod okriljem EU od leta 2011 v dialogu prizadevata normalizirati odnose, tudi zaradi približevanja EU. Dialog je trenutno v zastoju zaradi kosovskih carin za srbsko blago.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (262)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan res grozni
10. 05. 2019 19.02
+9
Nato je zagrozil z bombardiranjem samo, če Srbija ne bo dovolila prihod mednarodnih opazovalcev na Kosovo, zaradi obtožb o genocidu nad Albanci. In Srbija je izbrala bombardiranje.
cbr1001
25. 03. 2019 21.51
+15
pred bombardiranjem se je pa tudi kaj dogajalo, ali je bilo iz ljubega mira ??
KladivoSi
26. 03. 2019 16.11
+2
Vsekakor ne iz ljubega mira, samo to mešat na dan, ko se obeležuje bombandiranje je napačno. Treba je dopustit priznaje in priznat greh na dan npr. Srebrenice, isto kot je bombandiranje zopet zgodba zase. Na balkanu pa vsi povprek zagovarjajo in obtožujejo, zato pa bo to še dolgo sol na rane svojcem žrtev. Kar je pa zopet v interes državam, ki niso na balkanu. Med drugim gre za problem neupoštevanja UN zakonov,.. kateri žal ne veljajo za prvo razredne nacije, te lahko delajo kar hočejo, in to še danes (Irak,Libija,Sirija,Kosovo,Ukrajina,Tibet..). In ta neenakopravnost narodov in upoštevanje pravil je tudi pripeljalo do tega, da so se predhodne grozote na balkanu lahko zgodile. Kar sem pa tu prebral, na temo vojne v bivši jugi je groza, kot da je blo prejšnjo pomlad. Treba je po vrsti,.. in spoštovat druge, če hočeš da boš sam spotovšan. Mladi na vas svet stoji, lažje je pljuvat in grozit, težje je pokazat nek zreli in spoštljiv odnos, a brez tega ne bo v prihodnosti nič manj nevarno ob tako grozni preteklosti.
KladivoSi
26. 03. 2019 16.20
+3
Ta minus samo dokazuje tojo zrelost, zgodovine ne boš spremenil, za potomce se ti pa fučka.
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.07
-1
Bombne napade je zahtevala EU, da bi zaustavila migrantski val s Kosova. Kot se boste spomnili, je šlo za genocid nad Šiptarji. Da bi spodbudili njihov beg so streljali civiliste albanskega porekla, niso jih sprejemali v šole in v bolnice.
BolecaResnica
25. 03. 2019 21.10
+20
Srbski dr. Lopatologi tu pod člankom dalje razlagajo svojo ideologijo... A sploh ne opazijo da je njihova država že skoraj izginila in da so jih po razvitosti prehiteli vsi v daljni okolici. In če so tak super razvit in pameten narod kot se tukaj predstavljajo z svojo ideologijo za kaj ste pol pobegnili v slovenijo?
pajomir
25. 03. 2019 21.16
-9
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.08
+2
Za Srbijo so v Evropi samo Albanija, Kosovo in Makedonija.
M_teorija
25. 03. 2019 20.35
+6
Že od bitke na Kosovu Sta Kosovo in Metohija izvzeta iz Beogradskog pašaluka. Sam to jim še ni do zdej kap'nlu!?
MilošObili?Srbin
25. 03. 2019 20.25
+2
administrator tipka napolno
BolecaResnica
25. 03. 2019 20.32
+4
Vidim da te resnica zelo boli!!! Le cvili in jokaj kakšna krivica je to saj to najbolje znate🤣😂😆
MilošObili?Srbin
25. 03. 2019 20.23
+2
prepoved komentiranja.... sej me cudi zakaj se sploh da komentirat tak clanek ampak se pol spomnim da je administrator tako odlocil
BolecaResnica
25. 03. 2019 20.31
+15
Vi srbi cenzurirajte v Srbiji! Ste poskusili tud v slo pa ste jih dobili po p....
Mariborrrrrrrrr
25. 03. 2019 20.38
-3
BolecaResnica
25. 03. 2019 20.45
+7
Ti pojdi saj te ze čaka lopata na nigradu... Dobro se spoci da jo boš teral cel dan
Mariborrrrrrrrr
25. 03. 2019 21.17
-5
BolecaResnica
25. 03. 2019 21.28
+11
Ti tud ker nabijas koliko dobrih Srbov je v MB! Kot da sem jaz kje omenil da jih ni... V našem mestu so po večini dobri srbi katerim se grauza srbska politika ampak kot vidiš jih kar nekaj tu nabija dalje o svoji zgreseni ideologiji o veliki Srbiji! Sam sem zrasto med srbi, bosanci, hrvati, slovenci saj izhajam iz delavskega razreda in nisem nikoli gledo na nacionalnost... Me pa dvigne ko neki srbi tu nabijajo svojo ideologijo katera nima nič skupnega z zdravim razumom
Mariborrrrrrrrr
25. 03. 2019 21.42
-5
Toliko koliko si do zdaj napisal komentarjev jih očitno obuzujes vsak pove svoje mnenje mene ne poznaš pa mi o neki lopati zelo si nesramenves kaj pa če sem policaj hmmm lp
BolecaResnica
26. 03. 2019 08.28
+7
Koga briga če si policaj? Jaz živim pošteno in nimam nobenega straha pred policijo
samuray1
25. 03. 2019 20.15
-9
Današnje lajanje in pluvanje po Srbiji v bistvu samo potrjuje da je Srbski revolt iz 80 let bil upravičen. Saj isto se je dogajalo vse od nastanka Yugoslavije, s to razliko da se je lajanje uprizarjalo podtalno,hinavsko,zahrbtno. Seveda vodilni so bili takozvani hrvatski u.staški korpus,toda pripadniki istega so bili skoraj vsi po vrsti,sledijo tisti ki so vero prodal za večerjo,belokapičniki,pa tudi v majnši meri Slovenci. Sicer kultura se ne da vsilit in to ni bil neki problem.Problem je bil v trajni eksploataciji(izkoriščanju) Srbije,od kraje tovarn,naravnih bogastev,načrtnega naseljevanja beloglavcev na Srbsko Kosovo, pa vse do financiranja državnega proračuna katerega je vedno Srbija morala napolnit čez polovico (55%).Politiko ste vodil in skozi komunistične ideje prilagajal sebi v korist Hrvati in Slovenci. Sedaj se lahko kar mirno povežete v novo državotvorno bratovščino skupaj z belokapičarji,gradite đa.mije in uživate ob ćevapih,kebabi,tuljumbah in...toda brez Srbov ker več nikol ne boste mogli mešetarit okrog Srbije.Z vami? ne hvala,nikoli več.
Ate_ist
25. 03. 2019 20.47
+5
slovenski nacionalizem ti je povesil rožnata očala in ti prišepnil, kako superiorno je zaspana podalpska deželica razvita. zato smo v teh samostojnih letih, ko nas ni več tlačil srbski škorenj in nas ni več molzla cela juga, prehiteli italijo, avstrijo in daleč za seboj pustili švico. no ja, po tvoji ekonomski logiki bi tako moralo biti. vendar se ta tvoj račun nekako ne izide. da imate posamezniki več kot vam pripada. in imate podporo v političnem in pravnem vrhu te države. vendar ko naraste kritična masa, narod pušča kri. le kri prinese očiščenje in mir narodu.
BolecaResnica
25. 03. 2019 20.56
+9
Vsak ima toliko koliko je sam sposoben naret... Ce bi se danes bila Jugoslavija bi verjetno garal v tamu za mizerno placo in otroke pošiljal na morje preko rdečega križa... A sedaj se v naši prečudoviti deželici prav lepo živi samo če imaš delovne navade. Živela samostojna Slovenija!!!!!!
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.17
+3
Kakšen srbski revolt? Šlo je za velikosrbsko agresijo. Najprej so grobo povozili ustavo SFRJ in ukinili pokrajini. Če je kdo izkoriščal druge, je bila to Srbija. Vaša teza ni logična. Zakaj zdaj, ko Srbije nihče ne izkošča, vse bolj zaostaja za Slovenijo pa tudi Hrvaško. Po vaši logiki bi se zdaj hitreje razvijala.
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.21
+3
Slovenija ima danes štirikrat večji BND/prebivalca od Srbije. Za primerjavo; Švica ima samo dvakrat višjega od Slovenije. Po osamosvojitvi je Slovenija napredovala hitreje kot v Jugi. Če bi res izkoriščala Srbijo, bi samostojna počasneje napredovala.
Schnitzel
25. 03. 2019 20.01
+1
Bombardiranje Srbije ni nič drugačno od bombardiranja Vietnama - strahopetno dejanje.
BolecaResnica
25. 03. 2019 20.08
+9
Strahopetno dejanje je npr. Pokol civilistov v Srebrenici! Bombardiranje Srbije je junaško dejanje zahodnega sveta kateri več ni prenesel vašega klanja civilov
samuray1
25. 03. 2019 20.17
-18
In misliš da boš na takšen način prikril zločinska dejanja svojega naroda? Srebrenica je Srbsko mesto in je na Srbskem teritoriju,enako kot Sarajevo,Vukovar,Zadar...
samuray1
25. 03. 2019 20.18
-7
BolecaResnica
25. 03. 2019 20.47
+9
Za vas je Srbija vsepovsod a dejstvo je da je postala mikrodrzava katera se kar dalje krci😆
ne rabimo predsednika
26. 03. 2019 17.16
+3
šnicel, ne razumem zakaj strahopetno, cela Evropa je nekaj bluzila, pa neke mirovnike pošiljala, amerikanci so prišli- udarili in malo streznili srbe. Sedaj so pa amerikanci krivi za vse njihove napake, po moje ne, sami so si krivi.
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.24
+1
Srbija bi se mu zlahka izognila, če bi samo dovolila na Kosovo prihod mednarodnih opazovalcev. Ultimat je bil tak. Ali opazovalci OZN ali bombardiranje. Trikrat lahko ugibate, zakaj Srbija ni hotela, da bi kdo videl kaj dela na Kosovu.
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.26
+1
Srebrenica je najhujši zločin v povojni Evropi. Umrli so samo zato, ker so bili muslimani. Srbija pod Miloševićem je bila zelo podobna Islamski državi.
BolecaResnica
25. 03. 2019 19.51
+14
Baustelari pejte malto mešat ker za vojskovanje niste to ste že kar nekaj krat dokazali... Ob enem pa se cestitke Natu za obletnico odlicno ispeljane akcije
Schnitzel
25. 03. 2019 19.55
-3
BolecaResnica
25. 03. 2019 19.59
+18
Po pravici povedano mi niso! So mi pa všeč če bombardirajo nekoga kateri je vojaško napadel našo domovino... Se pravi v tem primeru mi je všeč ja
Schnitzel
25. 03. 2019 20.02
-12
Srbija napadla našo domovino? A so ti to na Trstenjakovi povedali?
BolecaResnica
25. 03. 2019 20.05
+7
Schnitzel
25. 03. 2019 20.09
-6
Vidim, da sploh ne veš, kdo nas je napadel. Pametnjakovič internetni!
BolecaResnica
25. 03. 2019 20.13
+7
Ja po tvojem so nas ne zemljani... Mi ostali slovenci pa vemo da so nas srbi v imenu jugoslavije
ne rabimo predsednika
26. 03. 2019 17.19
+2
o pa tudi slovenci so bili med agresorji, pa na najvišjih položajih, ampak so se znali dobro skriti
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.27
+0
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.28
+0
Kakšni agresorji? Ker so se uprli velikosrbskim načrtom?
Bigbadjohn
25. 03. 2019 19.39
+24
Krokodilje solze- zahvalite se Slobotu&co.! Tudi jaz ne bom pozabil, kako ste se na mitingih "resnice" drli "Ubi Janeza!". Zdaj ste kao miroljubni, ha!, pa ste vi začeli pobijat ostale narode po celi Jugi: še premal so vas zbombal...
Ciymbalta
25. 03. 2019 19.36
-15
Srbija jo podpiram. Nato se verjetno že joče ker jih srbi mrzijo.
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.32
+1
ZDA so se izjemno trudile, da bi se izognile bombardiranju vendar se je Milošević ob ruski podpori uprl mednarodnim opazovalcem. Da bi se izognili večjim žrtvam, so Srbijo sproti obveščali o tem, kaj bodo bombardirali naslednji dan.
aloalo
25. 03. 2019 19.00
+22
Mi pa nikoli ne bomo pozabili kako ste napadli Slovenijo in nato še izgubili.
MilošObili?Srbin
25. 03. 2019 19.29
-19
ma dej kdo je slovenijo napadu, jugoslavija je bila suverena drzava in je povsem legitimno izvajala napade na separatisticne republjik oz infastrukturo, to da je TO napadla kasarne kjer so mladi sluzili rok je pa napenjanje misic nad nekom ki ni hotel vojne v sloveniji. to da se otroci ucijo neke deset dnevne vojne je pravljica, bolje bi bilo se zahvalit srbom in hrvatom in zavednim slovencem da slovenija sploh obstaja....pejt se zahvalit avstrijcem ali pa italijanom za vse zice okoli slovenije
MilošObili?Srbin
25. 03. 2019 19.31
-9
prej bi reku da ste bili na milosti generalov jna
buda78
25. 03. 2019 19.34
+10
Celo Jugo so hotl zase a ni ratalo. Zdej so pa vsi naokol izdajalci itd Sej je reku, vsi k so v natu so sovrazniki. Se pravi da tudi mi. Kr ostani dol
Ciymbalta
25. 03. 2019 19.34
-13
Kaj pa pišeš. Če bi Srbija napadla Slovenijo še danes nebi bili v Evropski uniji. Ampak bi obnavljali Državo.
Schnitzel
25. 03. 2019 19.58
-11
Srbija ni nikoli napadla Slovenije. In jo nikoli ne bo.
BolecaResnica
25. 03. 2019 20.04
+9
Šnicl a si ti tud Srb? Da takšne neumnosti trosiš?
MilošObili?Srbin
25. 03. 2019 20.15
-5
BolecaResnica
25. 03. 2019 20.35
+9
Po vaši izrojeni logiki res... Ampak so vam vsi dali po p.....! In sedaj ste miniaturni, nepomembni, smešni, nerazviti, itd! A vsi okoli vas svetlobna leta pred vami😏
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.43
+0
Slovenija se je prostovoljno združila v Jugoslavijo in je imela ustavno pravico iz nje oditi. Srbski nacionalist Šešelj danes ocenjuje, da je bila največja napaka Miloševića izganjanje Slovenije iz Jugoslavije.
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.45
+1
JNA bi bila v vsakem primeru v Sloveniji poražena. Nesposobni in leni oficirji. Na vežbah smo Slovenci rezervisti reševali ugled JNA.
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.50
+1
Če bi Srbija neposredno napadla Slovenijo, bi jo Nato bombardiral že leta 1991. Takrat je Šešelj zapečatil usodo Srbije z nepremišljeno izjavo za medije, da bo JNA bombardirala nuklearko v Krškem. In Nato pakt je bil v pripravljenosti za napad, ne zaradi Slovenije, ampak zaradi Italije.
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.51
+1
puspan
25. 03. 2019 18.58
+2
Nikoli ne bom pozabil slavne JLA pod srbsko komando, ko so nekaj mesecev herojsko tolkli po Vukovarju.
puspan
25. 03. 2019 18.50
+12
Kopalno kad naj mu postavijo predenj, da se bo na koncu, ko bo polna, okopal v svojih krokodiljih solzah.
Ate_ist
25. 03. 2019 18.37
-1
spomnimo se nekaj dejstev NATO bombardiranja takratne republike jugoslavije; bombardirali so več civilnih in gospodarskih objektov kot pa vojaških. s tem so pobili več civilistov (med njimi tudi otroke) kot pa vojakov. in za bombardiranje so uporabili tudi bombe z osiromašenim uranom (med 10 do 15 ton) zaradi česa je na območjih obolelost za rakom poskočila tudi za 80%. toliko o humanitarni akciji NATO zveze, ki je akcijo sprožila mimo organizacije združenih narodov in varnostnega sveta, preprosto zato, ker so tedaj predstavljali enopolarni svet. in tisti, ki ima moč ima tudi pravico. vsak, ki se s tem dejanjem strinja in ga poveličuje je tudi moralni izmeček. da, srbi so storili zločine, vendar ne večjih, kor so jih nad njimi počeli hrvatje in bošnjaki.
BolecaResnica
25. 03. 2019 18.58
+11
Slovenci jim nismo nič naredili pa so nas napadli tako da za njih ni opravičila!
13klu?
25. 03. 2019 19.10
+9
še ena prebrana iz srbskih časnikov. Propagandni stroj deluje.
MilošObili?Srbin
25. 03. 2019 19.34
-9
a so vas napadli ali ste vi napadali kasarne v suvereni jugoslaviji??
BolecaResnica
25. 03. 2019 19.48
+10
Pejt dalje malto mešat! Če pa ti kaj ne paše pa brž nazaj stradat
BolecaResnica
25. 03. 2019 19.56
+10
Bolnik v nasi samostojni državi nima tuja vojska kaj pocet! In po razglasitvi samostojnosti nismo mogli mi napast vas saj ste vi bli v nasi državi! In kaj se ti klatez sploh delas v slo?
MilošObili?Srbin
25. 03. 2019 20.07
-4
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.57
+1
Srbijo je Nato sproti obveščal o ciljih napadov naslednji dan; tudi za napad na televizijsko hišo. Milošević je o tem molčal in veliko ljudi je bilo ubitih, ker je Milošević hotel žrtve. Srbi so v Bosni zagrešili največje zločine v povojni Evropi (Srebrenica, napad na tržnico v Sarajevu). Uradno je 80 % zločinov srbskih, 15 % hrvaških in 5 % s strani Bošnjakov.
ivan res grozni
10. 05. 2019 19.58
+1
Po napadih srbskih tankovskih enot na civilne objekte.
BolecaResnica
25. 03. 2019 18.36
+9
A je vsa malta zmesana? Samo vprašam ker vidim da se srbi kar cvilijo tu pod člankom o njihovem prazniku
samuray1
25. 03. 2019 18.14
-8
Danes belokapičarji vaše ulice krasijo, poštene ljudi v kriminal silijo,pa vse malo malo pa kakšno revico posilijo in seveda Srbski muki se veselijo. Potuho katero ste jim dali, boste kmalu obžalovali.
Dragonball
25. 03. 2019 18.24
+4
MilošObili?Srbin
25. 03. 2019 19.35
-3
Dragonball
25. 03. 2019 18.09
+23
Nisem sicer nek velik navdušenec nad NATO-m, vendar pa upam da so Srbi med napadi in bombandiranji s strani vojaško neizmerno bolj superornega nasprotnika vsaj dobili nazoren občutek kako smo se pred tem počutili mi Slovenci, Hrvati, Bošnjaki, Albanci, ko so oni z vso svojo silno vojaško mašinerijo šli nad nas, ki smo bili proti njim praktično povsem goli in bosi
MilošObili?Srbin
25. 03. 2019 19.42
-9
ponavadi separatisti nosijo orozje in se hocejo odcepit????
ivan res grozni
10. 05. 2019 20.00
+1
Dragonball
25. 03. 2019 17.46
+19
Mislim pa kakšen brezobziren, vase zagledan narod, grejo z vso oborožitvijo JLA brez nobenega tehtnega vzroka napast vse narode okrog sebe, zakrivijo največje zločine in grozodejstva na evropskih tleh po drugi svetovni vojni in potem tarnajo kako se jim je godila krivica ko jih je cel svet spregledal in se jim uprl??? Pa saj ne morem verjet kam smo prišli, to je isto kot da bi danes v Nemčiji prirejali žalne slovesnosti za nacistične vojake ki "so jih med upori v zasedenih državah in med bombandiranji zavezniških sil kruto pobili nemški sovražniki".
Dragonball
25. 03. 2019 17.53
+13
A si predstavljate kako bi reagirali Angleži, Američani, Francozi, Norvežani, Danci, Nizozemci, Poljaki in ostali ki so med drugo svetovno vojno bili okupirani in se z vsemi sredstvi borili proti nacistom če bi npr. Merklova organizirala žalno slovesnost za uboge pripadnike SS-a in Gestapa?? Cel svet bi za vselej prekinil odnose z Nemčijo. No mi na Balkanu smo pa očitno spet dokazali da nimamo nobene hrbtenice in se ne znamo postavit za svoj prav ter tudi za ljudi ki so v slovenski osamosvojilni vojni(pa seveda tudi za ubite v drugih vojnah na tleh bivše Jugoslavije) izgubili svoje življenje
Neopredeljeni
25. 03. 2019 17.44
-7
Bolj bi razumel, če bi praznovali na datum, ko so mileta vrgli z oblasti (pa še par ljudi z njim). Oni so krivi, da ste izgubili del svojega ozemlja. Bilo bi pa boljše za vse, če bi srbi zmagali