Slovenija

Waldorfska šola Radost življenja na Bledu ostala brez vpisa v razvid, zdaj ostaja zaprta

Bled, 14. 12. 2021 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Bašič
Komentarji
12

Si predstavljate, da bi vaš otrok sredi šolskega leta ostal brez šole? To se je zgodilo učencem Waldorfske šole Radost življenja na Bledu. Ker niso izpolnjevali pogojev, se jim ni uspelo vpisati v razvid osnovnih šol. Za vpis v razvid bi morali dobiti soglasje Waldorfske šole Ljubljana, a ga niso dobili. Nato pa so nastopile še težave z plačevanjem zapadlih obveznosti, ki so se samo kopičile, dokler ni šlo več naprej in so šolo zaprli, 33 učencev pa je ostalo brez pouka.

"Ideja o waldorfski šoli na Bledu je v meni rasla kar nekaj časa in januarja lani smo se odločili, da začnemo," razlaga direktorica Valentina Erznožnik. "Kar tri ali štiri mesece smo resno iskali primerne prostore za šolo – da so dovolj veliki, da so po prostorskem aktu primerni za izobraževanje, da imajo možnost za nadaljnji razvoj. Ni pa vse samo v prostorih, pridobiti je treba tudi kader in pa seveda učence," pojasnjuje Erznožnikova.

Ko jim je vse to uspelo, se je zapletlo pri vpisu v razvid osnovnih šol. Waldorfska šola Radost življenja ni vpisana v razvid – vlogo so posredovali na ministrstvo za izobraževanje, vendar so jim nato sporočili, da ne izpolnjujejo pogojev za vpis v razvid. "Ker se je to dogajalo poleti in je imelo ministrstvo počitnice, sva ugotovili, da bo treba nekako urediti vpis otrok. V zadnjih dneh avgusta sva stopili v stik z OŠ Livada in tam so bili naklonjeni ideji, da bi vpisali otroke, ki se želijo šolati pri nas, torej da bi bili vpisani pri njih, a bi imeli status šolanja na domu," še dodaja.

Tako so se otroci izobraževali v prostorih šole, znanje pa so na koncu leta izkazovali z izpiti. Glede razvida pa so jim na ministrstvu za izobraževanje rekli, da jim za vpis manjka soglasje Waldorfske šole Ljubljana. "Prepričani smo, da je to soglasje nepotrebno, kajti waldorfski kurikulum za 9-letno OŠ je javno veljaven učni načrt in že sama beseda pove – če je javno veljaven, je javen, in ne zaseben," pravi Erznožnikova. Dodaja pa še: "Primorani smo bili vložiti upravni spor na upravno sodišče. Od sredine julija imamo na sodišču spor z ministrstvom za izobraževanje, saj zahteva od nas nekaj, kar ni potrebno."

Nato pa so nastopile še finančne težave

Nastopili so dolgovi, največji račun za ogrevanje je ostal neplačan. "Seveda smo v tem času vse finančne sile izčrpali in kot dober gospodar moraš ukrepati. Zato sem šolo zaprla," pravi Erznožnikova.

Šola je svoja vrata zaprla 19. novembra letos, otroci pa so tako sredi šolskega leta ostali brez nje. 33 otrok se po zaprtju šole izobražuje na domu, in kot so nam povedali na bližnji OŠ na Bledu, ni noben od staršev izkazal interesa za prepis na njihovo šolo.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grumf
15. 12. 2021 13.56
+2
Bogi otroci, samo to.
KlopotecIZ
15. 12. 2021 19.29
in naivni starši, ki jih v tako OŠ prijavijo! Če bi se malo pozanimali o ustanoviteljicah in finančnem stanju, tega ne bi naredili
ni_mi_vse_eno
15. 12. 2021 13.01
+2
Dolgovi, največji račun za ogrevanje je ostal neplačan. "Seveda smo v tem času vse finančne sile izčrpali in kot dober gospodar moraš ukrepati. Zato sem šolo zaprla," - Ko na gorenjskem zmanjka drva.
KlopotecIZ
15. 12. 2021 19.30
tudi nekaterih učiteljev niso plačevali... eni so delali brez pogodbe
KlopotecIZ
15. 12. 2021 08.57
+2
Ustanoviteljici sta osebi brez kakrše koli ustrezne izobrazbe... navadna srednja šola in brez ustreznih finančnih sredstev. Šoli sta, zaradi finančnih razlogov, nadeli ime Waldorfska, čeprav niso imeli niti vseh ustreznih učiteljev, niti ustreznega programa. Čisto zavajanje naivnih staršev. Vprašanje je, kako bi taka "šola“ sploh lahko bila vpisana v razvid osnovnih šol.
Dado57
15. 12. 2021 08.06
+2
Vse se konča pri denarju in začne s pre,seravanjem elit,ki pa so to samo v bolanih glavah.
Kuku456
14. 12. 2021 21.35
+1
Ni posebnezov
Apostol1
14. 12. 2021 19.30
+1
Waldorfska šola je sinonim za višjo se pravi elitno kategorijo izobraževanja v primerjavi z javnimi šolami. drži , da imajo res boljši izobraževalni program kot brezplačna javna šola . vendar zakaj za vraga je treba že otroke ločiti na kvalitetno šolo in na manj kvalitetno. Po tej definiciji je Waldorfsak šola na nek način kriminal nad manj premožnimi starši , ki se tega ne morejo privoščiti. Zato sem mnenja zapreti te šole in uvesti enotno izobraževanjke za vse slovenske otroke.Uvesti tudi uniforme in zastonj potrebščine in to vse do 10 razreda , skratka težnja naj bo po enotnosti in izenačevanju otrok ne glede na finančno stanje njihovih staršev . Če ne bo še pri šolanju tako kot je pri jahalnem športu , ki si ga lahko privoščijo res samo tisti , ki so bogati.
nogutsnoglorry
14. 12. 2021 19.39
-3
Apostol, že dolgo nismo več v komunizmu, prosim sprijazni se
kol5
14. 12. 2021 20.07
+5
še ostale te wadorske šole bi morali zapreti ker niso nič drugega kot podaljšana roka RKC in poneumljajo učence
grumf
15. 12. 2021 13.58
-2
apostol, če se ne motim - je šolnina na Waldorfu vezana na dohodke.. kar je precej socialno.
Walter Pravicek
14. 12. 2021 19.11
+8
A BO SEDAJ "MORALNI TEOLOG"IZ ŠKOFIJSKE GIMNAZIJE MARIBOR PREVZEL TO ŠOLO NA BLEDU,TER USTANOVIL EKSPOZITURO?