Tujina

WHO: Izkoreninili smo dva od treh sevov virusa otroške paralize

Ženeva, 24. 10. 2019 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Svet je korak bližje cilju, da povsem izkoreninimo otroško paralizo. Znanstveniki so namreč potrdili, da smo že izkoreninili dva od treh sevov virusa, ki povzročajo to bolezen. Zadnji preostali sev pa se pojavlja le še v dveh državah na svetu.

Na današnji svetovni dan otroške paralize je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) naznanila zgodovinski dosežek: izkoreninili smo že dva od treh sevov poliovirusa, ki povzročajo otroško paralizo. Neodvisna komisija strokovnjakov je namreč ugotovila, da smo se po vsem svetu uspeli znebiti še poliovirusa tipa 3 (WPV3). Že pred štirimi leti smo izkoreninili sev tipa 2 (WPV2).

WPV3 je tako že drugi od treh sevov poliovirusa, ki smo ga na svetovni ravni izkoreninili. Zadnji primer okužbe s tem sevom so zaznali na severu Nigerije leta 2012. Od takrat pa so s pomočjo globalnega nadzornega sistema spremljali, ali se morda ta sev virusa pojavlja še kje. In znanstveniki so zdaj potrdili, da je ta sev dejansko izginil. Njegov primerek živi le še v strogo zaprtem in varovanem laboratoriju.

"Divji poliovirus tipa 3 je globalno izkoreninjen. To je pomemben dosežek, ki bi moral pospešiti proces izkoreninjenja in ki nas motivira za zadnji korak – izkoreninjenje divjega poliovirusa tipa 1," je ob predstavitvi uradnega certifikata o tem dosežku dejal profesor David Salisbury, predsednik neodvisne Globalne komisije za certificiranje izkoreninjenja poliomielitisa (otroške paralize).

Eden ključnih ukrepov pri izkoreninjenju sevov divjega poliovirusa je cepljenje.
Eden ključnih ukrepov pri izkoreninjenju sevov divjega poliovirusa je cepljenje. FOTO: AP

Zadnji sev otroške paralize prisoten le še v dveh državah

Na svetu so obstajali trije posamezni in imunološko različni sevi divjega poliovirusa: tip 1 (WPV1), tip 2 (WPV2) in tip 3 (WPV3). Vsi trije sevi pa povzročajo iste simptome oziroma bolezen – nepopravljivo otroško paralizo in celo smrt. Zaradi pomembnih genetskih in viroloških razlik med temi tremi sevi pa jih znanstveniki obravnavajo kot tri ločene viruse, ki jih moramo izkoreniniti vsakega posebej.

Divjega poliovirusa tipa 3 od leta 2012 niso zaznali nikjer na svetu. Tip 2 so za izkoreninjenega razglasili septembra 2015, zadnji primer okužbe s tem virusom pa so zaznali leta 1999 v Indiji.

"Izkoreninjenje otroške paralize bo pomemben mejnik za globalno zdravje. Predanost partnerjev in držav skupaj z inovacijami je pripomoglo k temu, da je od treh serotipov divjega poliovirusa ostal le še eden," je dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus in predsednik nadzornega odbora Globalne pobude  za izkoreninjenje otroške paralize (GPEI). "Ostajamo povsem predani cilju, da zagotovimo vse potrebno za izkoreninjenje vseh sevov poliovirusa. Pozivamo vse naše vlagatelje in partnerje, da ostanejo z nami, dokler ne dosežemo končnega cilja," je še dodal.

Na svetu sta le še dve državi – Afganistan in Pakistan, kjer je divji poliovirus tipa 1 še vedno prisoten. "Naših prizadevanj zdaj ne smemo ustaviti: moramo izkoreniniti še preostali sev poliovirusa. Imamo dobre novice iz Afrike: od leta 2016 niso nikjer na celini zaznali poliovirusa tipa 1, kljub vse boljšemu nadzoru," je dejal Salisbury, ki je poudaril, da je to izjemen dosežek.

Zakaj je ta dosežek tako pomemben?

Izkoreninjenje dveh od treh sevov poliovirusa je pomembno, saj dokazuje, da je svet brez otroške paralize možen. Ključni pri tem pa bodo nadaljnji ukrepi in zaveze držav, v katerih se virus še pojavlja, pa tudi mednarodna (finančna) podpora prizadevanjem za doseganje tega cilja. Kot so poudarili v Globalni pobudi za izkoreninjenje otroške paralize, so od leta 1988 prizadevanja za izkoreninjenje te bolezni globalni zdravstveni blagajni privarčevala več kot 24 milijard evrov. Če nam bo uspelo obdržati svet brez otroške paralize, bo to pomenilo dodatnih 12,6 milijarde evrov prihrankov do leta 2050 v primerjavi s stroški, ki bi nastali v posameznih državah s tem, da bi še naprej nadzirali širjenje teh virusov, so pojasnili.

Dva od treh sevov poliovirusa sta izkoreninjena.
Dva od treh sevov poliovirusa sta izkoreninjena. FOTO: Dreamstime

Otroški paralizi rečemo tudi otroška ohromelost ali poliomielitis. Gre za nalezljivo bolezen, ki jo povzroča poliovirus. Kaže se z vročino, glavobolom, bruhanjem, včasih z ohlapno omrtvelostjo ali ohromitvijo zaradi okvar v prednjih rogovih hrbtnega mozga. Virus se prenaša s človeka na človeka, zlasti zaradi slabe higiene oziroma po fekalno-oralni poti.

Evropska regija je razglasila izkoreninjenje otroške paralize leta 2002. Vse od takrat ohranja status območja, kjer se otroška paraliza ne pojavlja več. Vendar pa je neodvisna Evropska regionalna komisija za certificiranje izkoreninjenja otroške paralize (RCC) nedavno opozorila, da obstaja resna bojazen, da bi se lahko virus znova pojavil, predvsem zaradi vse slabše precepljenosti, pa tudi zaradi slabega nadzora nad to boleznijo v nekaterih državah. Pri tem so v RCC izpostavili tri evropske države – Bosna in Hercegovina, Romunija in Ukrajina, kjer obstaja visoko tveganje za možno širjenje poliovirusa, če bi se ta pojavil z vnosom v državo. Za 22 drugih evropskih držav pa obstaja povečano tveganje. Svetovna zdravstvena organizacija sodeluje s temi državami za boljšo precepljenost in večji nadzor nad morebitnim pojavom te bolezni.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komendator
24. 10. 2019 21.28
+1
In ko bo nek migrantski otrok iz Afganistana razširil sev paralize med necepljenimi evropskimi otroki se bodo morda njihovi starši vendar vsaj malo zamislili...
BobbyP
24. 10. 2019 21.27
The WHO so bili vedno zakon. 😎
MrKritik77 .
24. 10. 2019 20.54
+5
Sploh ni panike. Tudi če bo kdaj prišel dan, ko bodo znanstveniki iznašli cepiva za VSE bolezni, ki pestijo človeštvo, se bo našla zadostna količina butcev, ki bodo zavračali cepljenje zase in svoje otroke, tako da bomo posledično še vedno vsi ogroženi. To je ta žalost: tudi če ustvariš nekaj, kar je trenutno odporno na bedake, nekdo enostavno "ustvari" večjega bedaka.
MrKritik77 .
24. 10. 2019 21.04
+5
In če si dal minus, si se našel v tem opisu. :-)
HermanCof
13. 04. 2021 13.17
Žal ne smem nalepiti linka do spletne strani WHO, kjer pišejo o ponovnih izbruhih otroške paralize v Sudanu in Indiji, kot direktne posledice cepljen proti temu virusu. V brskalnik utipkaj "Polio outbreak Sudan WHO". Zadeve niso tako enostavne in črno bele kot bi si želel ti....Ni vsakdo ki misli malo drugače butec...
akmt
24. 10. 2019 20.01
+15
Ne veselite se prehitro.Saj veste, skupina neizobrazenih ljudi, nasportnikov cepljenja se s pomocjo interneta stevilcno zelo hitro krepi, kmalu bomo po njihovi zaslugi na nivoju Afrike. So zelo butasti, zal pa stevilcni. In bo masa premagala pamet....
DeBill
24. 10. 2019 19.33
+6
No, to je pa RES dobra novica. Hura! Še vojne pa lakote na off pa smo že blizu naziva humana družba. Zdaj smo še zelo daleč.
Augusto Pinochet
24. 10. 2019 18.51
-9
Glede na to da nas bo kmalu 8 miljard podpiram vse, ki so proti cepljenju... Taksne novoce pa na pomagajo...
Ramzess
25. 10. 2019 16.33
Ne bo, je že, preko, kmalu sledi drastično zmanjšanje števila. Naravna zadeva baje, ko neka vrsta doseže to število.
MIH?E
24. 10. 2019 18.47
-8
Izkoreninjen. In to s "škodljivim" cepljenjem....
DeBill
24. 10. 2019 19.32
+20
kot mi je povedal zdravnik, ki je bil na okviru prakse v Afriki po raznih državah, tam cepljenja ne odklanja nihče. kvečjemu obratno, radi so cepleni proti hudim boleznim, ker vedo, da je to sigurno preživetje!
akmt
24. 10. 2019 20.20
+8
Saj ves, eni se potrudijo za izobrazbo, drugi se ne, si morajo pa revcki ego zvisat s cim drugim, najlazje na tak nacin, da nasprotujejo znanosti. Ker pac nimajo nekega splosnega znanja... Pridruzijo se jim pa se vegetarianci, starsi otrok, ki obiskujejo waldorsfko solo,... Skratka ne prevec brihtni
nightangel
24. 10. 2019 21.00
-1