Tujina

Woodwardova knjiga o Trumpovi Beli hiši uspešnica še pred izidom

Washington, 09. 09. 2018 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, V.Š.
Komentarji
30

Na obletnico terorističnih napadov v ZDA bo v torek, 11. septembra, izšla knjiga uglednega novinarja, urednika in avtorja, Pulitzerjevega nagrajenca Boba Woodwarda o Trumpovi Beli hiši, ki ima glede na vsebino in odzive nanjo pred izidom zelo ustrezen naslov - "Strah". Predsednik ZDA je knjigo že označil za laž in izmišljotino.

Knjiga Boba Woodwarda bralcem ne prinaša veliko novih informacij o vladi Donalda Trumpa, saj so na ta račun doslej služili že številni avtorji, kot sta novinar Michael Wolff in nekdanja Trumpova sodelavka Omarosa Manigault. Woodwardova knjiga se od drugih razlikuje po tem, kdo je avtor, in temelji na izčrpnih intervjujih ter dejstvih, kolikor je to danes v Trumpovi Ameriki še sploh pomembno.

Trump knjigo označil za laž, izmišljotino in lažne novice

Predsednik ZDA je knjigo nemudoma napadel kot laž, izmišljotino in lažne novice, s čimer obklada vsako objavo, ki mu ni laskava. Woodwardova knjiga navaja prava in ne "alternativna dejstva", ki jih dnevno proizvaja Trump na Twitterju in njegovi tiskovni predstavniki na novinarskih konferencah, zato je za predsednika toliko bolj boleča.

Predsednik ZDA je knjigo nemudoma napadel kot laž, izmišljotino in lažne novice.
Predsednik ZDA je knjigo nemudoma napadel kot laž, izmišljotino in lažne novice. FOTO: AP

Trump je na volitvah zmagal kot republikanec, čeprav vsak dan znova dokazuje, da hlepi po priznanju in pohvalah tistih ljudi in medijev, ki jih zaradi kritičnosti do njegovih dejanj opredeljuje kot sovražnike ljudstva. Te najbolj zabava Trumpova izjava, da so njegovi citati v knjigi izmišljeni, ker nikakor ne govori na tak način, ker je visoko izobražen človek in če bi govoril na tak prostaški ter preprost način menda ne bi bil nikoli izvoljen za predsednika ZDA.

Trumpovi sodelavci zanikajo, da so dali izjave

To je že osma Woodwardova knjiga o ameriških predsednikih.
To je že osma Woodwardova knjiga o ameriških predsednikih. FOTO: Reuters

Woodward je knjigo napisal na podlagi več sto ur posnetih pogovorov s Trumpovimi najožjimi sodelavci, ki sedaj hitijo zanikati, da bi kadarkoli dali izjave, ki so navedene v knjigi. Pretekli teden je Woodwardove navedbe v knjigi posredno potrdila objava anonimnega prispevka "visokega" člana vlade v New York Timesu o delovanju odporniškega gibanja v vladi, ki ščiti državo pred najbolj nizkotnimi impulzi predsednika.

"Realnost je, da so bile ZDA leta 2017 privezane k besedam in dejanjem emocionalno razdraženega, muhastega in nepredvidljivega voditelja. Njegovo osebje se je združilo, da namerno blokira nekatere predsednikove najbolj nevarne impulze. Šlo je za živčni zlom izvršne oblasti najmočnejše države na svetu," piše Woodward.

V knjigi kopija pisma, ki naj bi ga Cohn ukradel s Trumpove mize

Tako Woodward kot "anonimni" ali "anonimna" poročata, da člani vlade manipulirajo s predsednikom, da preprečijo izvedbo nekaterih najbolj norih zamisli. Vendar pa, kot je dejal pretekli teden nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, bi ti ljudje morali javno nastopiti in si ne zaslužijo pohvale za preprečitev deset odstotkov norosti, potem ko jih je Trump izpeljal že 90 odstotkov.

Woodward navaja nekdanjega Trumpovega gospodarskega svetovalca Garyja Cohna, ki pravi, da je s Trumpove mize ukradel pismo, ki ga je naročil predsednik za odstop od prostotrgovinskega sporazuma z Južno Korejo. Ker pisma ni videl, je potem nanj pozabil in sporazum je preživel. Trump to seveda zanika, Cohn je tiho, Woodward pa v knjigi objavlja kopijo pisma.

Vrsta žaljivk in zmerjanj med najožjimi sodelavci

Trumpovih podpornikov doslej ni še nič omajalo v njihovi slepi veri v voditeljevo nezmotljivost in verjetno jih ne bo niti knjiga, ki jo je Trump označil za lažno. Trumpa so večinoma volili podeželani in to predvsem na republikanskem jugu ZDA, kjer ga niso poznali kot v New Yorku, kjer je izgubil tudi republikanske strankarske volitve. Woodward v knjigi navaja, da je Trump svojega pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa iz Alabame označil za duševno zaostalega in butastega južnjaka, svojega prvega šefa kabineta Reinca Priebusa za majhno podgano, nekdanjega župana New Yorka in zdaj njegovega odvetnika Rudyja Giulianija pa za dojenčka. Nekdanjemu svetovalcu za nacionalno varnost Herbertu McMasteru je dejal, da je oblečen kot prodajalec piva, vendar pa so mu sodelavci vračali z enako mero. Znano je, da nekdanji državni sekretar ZDA Rex Tillerson ni nikoli zanikal poročil, da je predsednika opredelil za bedaka.

Trump pravi, da so njegovi citati v knjigi izmišljeni, ker nikakor ne govori na tak način, ker je visoko izobražen človek in če bi govoril na tak prostaški ter preprost način menda ne bi bil nikoli izvoljen za predsednika ZDA.
Trump pravi, da so njegovi citati v knjigi izmišljeni, ker nikakor ne govori na tak način, ker je visoko izobražen človek in če bi govoril na tak prostaški ter preprost način menda ne bi bil nikoli izvoljen za predsednika ZDA. FOTO: Profimedia

V Woodwardovi knjigi ga šef kabineta John Kelly opredeljuje kot idiota, obrambni minister James Mattis pa zavrača njegove ukaze, kot je bil tisti, naj Pentagon izvede usmrtitev sirskega predsednika Bašarja al Asada. Woodward poroča, da je nekdanji šef za osebje v Beli hiši Rob Porter, ki je odstopil zaradi škandala o pretepanju nekdanje soproge, nenehno bdel nad tem, da Trump ne umakne ZDA iz mednarodnih sporazumov. Med njimi Nafte, naklepal pa je celo umik ZDA iz zveze Nato, kar bi njegovega domnevnega sponzorja Vladimirja Putina zelo razveselilo.

Knjiga tudi o incidentu s prepovedjo služenja transseksualnih oseb v vojski

Knjiga opisuje znan incident, ko je Trump kot grom iz vedrega neba naznanil prepoved služenja transseksualnih oseb v vojski in vojaški vrh se mu je nemudoma uprl. Z izvedbo ukaza so zavlačevali, dokler niso posredovala sodišča in prepoved prepovedala.

To je že osma Woodwardova knjiga o ameriških predsednikih, najbolj pa jo primerjajo s prvo, ki jo je napisal s Carlom Bernsteinom in nosi naslov "Zadnji dnevi".

V njej odkritelja afere Watergate pišeta o zadnjih dnevih vlade Richarda Nixona, ko je predsednik taval po Beli hiši in se prepiral s stenskimi portreti, preden je odstopil s položaja, da prepreči odstavitev in si zagotovi pomilostitev naslednika Geralda Forda. Trumpu številni napovedujejo podoben neslaven konec vladanja.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
10. 09. 2018 19.28
+1
šeena ki je namenjane za radikalni levi blok nekdo ki bi rad z FN na hitro zaslužil do sedaj so vse prejšne knjige že dokazali da gre za FN. trump je bolj uspešen kot vojni zločinec obama. in bush ter klinton. če kdo ruši državo ustavo so to demokrati ,ki kršijo zakone o imigracijah skrivajo itd. da ne omenim še kaj več
trumpet2018
09. 09. 2018 15.37
+2
To ni res, ne more biti uspešnica, če še ni izšla, Woodward je oče fake newsa, new york times in podobne demokratske lažnive smeti, povsem nerelevantno, koga briga mnenje lažnivih demokratov, mene osebno niti slučajno ne, uspešne so samo knjige Ann Coulter, ki so v prid Trumpu, vse po vrsti mega uspešnice, Woodward je navaden lažnivec, uspešna je tudi knjiga Death of the nation (D'Souza), ki razkriva kriminalna uma - Hillary in Obamo.
trumpet2018
09. 09. 2018 15.39
+3
takšno enostransko pisanje je skrajno neokusno, me morete skriti kdo vas financira, to je vidno z letala
kakafonijaprava
09. 09. 2018 14.50
+1
pa ne že spet ta Dumb! Pa še kjnigo so o njem izdali.
nikhrast
09. 09. 2018 14.26
-1
Zgleda da nekateri nikoli ne poslušate Trumpa, kot kakšen petošolček govori traparije. Alternativna dejstva, pa kam smo prišli, en dan tako, drugi dan nasprotno.
acco98
09. 09. 2018 13.42
+0
Čez dva meseca so volitve v senat./Knjiga je pa kontra propaganda demokratov.//
Frane Šajn
09. 09. 2018 10.34
+4
Ko gledam fotko ko se šobi s prekrižanimi rokami ima občutek, da mu tehta ta šoba slabega 3/4kg.!
CestniKolesar370Wattov
09. 09. 2018 10.20
-5
Trumpovo povezavo z Rusijo preiskuje Muller. Kako pa je do preiskave prišlo? Nekdo je plačal milijone dolarjev angleškemu operativcu in le-ta je šel v Rusijo ponaredit dokumente, kateri Trumpa postavljajo v slabo luč. Dokumenti so ponarejeni, nimajo nobene osnove, denar pa je prišel iz kanalov s katerimi upravljata demokratska stranka in Hillary Clinton, v šmornu pa se je ujel tudi preminuli McCain. Ti dokumenti so farsa, ki bo šla v učbenike o politični pokvarjenosti. In Muller je šel v akcijo in kaj se je iz akcije izcimilo? Zaprl je Manaforta, ki je za Trumpa delal par mesecev. Zaradi utaje davka in prekrškov, ki so se zgodili še pred Trumpovo kampanijo. 14 dni zapora je fasal Papadopolous. Če bi se tle šlo za neko večjo stvar, ne bi nihče fasal zgolj 14 dni. Ampak to za preiskavo ni bistvo. Bistvo je, da se preiskava vleče, mediji pa ustvarjajo novice z mentalno gimnastiko na najvišjem nivoju. Papadopolous je dobil 14 dni zapora zaradi laži, ki jo je rekel FBIju. Na obravnavi je sodnik jasno rekel, da ne vidi nikakršnege povezave Rusije ne s Papadopolousom, ne s Trumpom. Mediji pa so to dejstvo obrnili za 180 stopinj in zdaj nabijajo, da je Papadopolous nekako kriv neke veleizdaje, ampak je fasal samo 14 dni zato, ker sodeluje z FBI in bojo skupaj obsodili Trumpa. Mentalna gimnastika. Muller je za Papadopolousa zahteval več let zapora, sodnik ga je postavil na realna tla, da za to ni niti osnove. Isto so govorili za Manaforta, da bo vsak čas povedal nekaj slabega o Trumpu, da bojo šli vsi v zapor. Itak. Muller je šel celo tako daleč, da je za isti zločin / prekršek, ki ga je naredil Manafort, pomilostil Podesto. Manafort je manjša riba, Podesta pa večja in Muller se je odločil podelit imuniteto Podesti, da bo le-ta pričal proti Manafortu. Razlika med njima pa je ta, da je brat od Podeste delal za Clintona, Obamo in Hillary. Ampak pazi. Bistvo preiskave za demokrate je, da se ta nadaljuje. Muller ne govori javno o tem kaj preiskuje in zakaj in to daje medijem manevrski prostor, da ustvarjajo fake novice, o katerih sem pisal že zgoraj. Do volitev za v senat sta 2 meseca in treba je iz vseh nothing burgerjev naredit čim večje novice, da Trumpu še malo pade podpora in demokrati prevzamejo senat.
trumpet2018
09. 09. 2018 15.42
+3
+++++++++++ dober komentar kot vedno, drugih trolastih smeti sploh ne berem, škoda časa
dannyer
10. 09. 2018 19.30
+1
to drši gre za fizar memo ki je bil objavlen s strani kongresa in je z razliko od popa prava novica in ne fn, žalostno koliko ljudi je ne razgledanih ne izobraženih da bi kaj preverila mediji ki lažejo o trumpu 100 na uro trump ma prav mediji so grožnja demokraciji
puspan
09. 09. 2018 10.04
+7
Vse, kar Trump izjavi, da je laž, se splača prebrati, kajti resnico vsakdo rad izve. Uboga Melanja sedaj vidi, da denar ni vse, a kaj, ko je po toči prepozno zvoniti.
dannyer
10. 09. 2018 19.33
+1
si to pobral v risanki vse kaj trump pove ni laž večina je resnica to da nyt laže ti so šli celo vic vis povedati da je fn daj se zresni in nekaj preveri kaj je govoril kdaj v svojih nagovorih. v večinah ki sem ji slišal je govoril dejstva ki se jih dajo preveriti.
kapljač1
09. 09. 2018 10.04
-4
Da ni Trumpa , svet ne bi imel več "pisateljev"???
kapljač1
09. 09. 2018 10.04
-4
BobbyP
09. 09. 2018 09.48
-2
A v ZDA se lahko predsedniku krade iz ovalne pisarne? Ne bi bilo to kaznivo? Vsi vemo, kaj Donnie pomeni za Demokrate. Jaz bi bil tudi jezen, če bi se nekdo drugi igral v mojem peskovniku. Do zdaj pa so se navkljub raznim "ruskim" preiskavam, globokim grlom ipd. uspeli le dobro osmešiti. Dobro plačani Woodward je le še en poskus v nizu streljanja v temo. Vseeno pa vsi dobro vemo, kaj je o ponavljanju laži in resnici povedal najboljši propagandni minister v zgodovini, ne?🙄
Frane Šajn
09. 09. 2018 10.39
+2
BobyP ... le kdo so to; " vsi , ki dobro vemo???? A vas je že za cel avtobus ? A ne še? no pa počakajte še en mal!
BobbyP
09. 09. 2018 11.44
+1
Frane, za Goebbelsa si pa ja že slišal?😂
Frane Šajn
09. 09. 2018 09.45
+2
Ja draga moja štrudel frizurca ne gre vse tako v svetu kot v Tramptovnu! Človek prehiteva sameg sebe na vsakem koraku!
puspan
09. 09. 2018 10.20
+4
Res je. Malo je takih, ki vidijo svojo rit po opravitvi najnujnejšega, ko pridirjajo v klet.
M_teorija
09. 09. 2018 09.28
+9
Lahko je tako knjigo pisat k se sama piše, pa nič se ni treba izmišljevat!?
mastaflash
09. 09. 2018 09.26
-2
snouflejks se se danes ne morejo sprijaznit z njim, smesno :))
M_teorija
09. 09. 2018 09.07
+6
Trump bo končal osamljen in v bedi. Milo rečeno!?
M_teorija
09. 09. 2018 09.05
+11
V državi kjer uporabljajo dinamit za razsvetljavo je to čist normalno!?
M_teorija
09. 09. 2018 09.03
+9
Tukaj lepo paše naslov prispevka in njegova vsebina hrvaškega novinarja "Podcenili smo idiote"!?
M_teorija
09. 09. 2018 09.00
+7
Kabinet v beli hiši spominja na zadnje Hitlerjeve dneve v bunkerju pred koncem 2 svetovne, ko mu generali niso upali povedati, da je konec!?
Apostol1
09. 09. 2018 09.03
+5
Bog požegnaj te tvoje besede in naj naredi čimprej KONEC.
dannyer
10. 09. 2018 19.34
+1
to se dogaja demokratom saj čisto propdajo pa še zakone kršijo 100 na uro
BUONcaffee
09. 09. 2018 08.42
+1
Pred Trumpom so temni časi.
korintos23
09. 09. 2018 09.06
+6
Melanija pa že dolgo v teh časih živi. Je pa sama izbrala.
Frane Šajn
09. 09. 2018 09.47
+1