Tujina

Z letali nad upornike

Bagdad/Rim, 24. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriška in iraška vojska vse ostreje napadata položaje iraških skrajnežev v bližini mošeje imama Alija v iraškem svetem mestu Nadžaf.

Ameriško letalstvo je priletelo na pomoč iraški vojski, ki se že ves dan bojuje s pristaši al Sadra (foto: Reuters)
Ameriško letalstvo je priletelo na pomoč iraški vojski, ki se že ves dan bojuje s pristaši al Sadra (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Iz Nadžafa v večernih urah poročajo o močnih eksplozijah v bližini šiitske mošeje. Topništvu je na pomoč prišlo tudi ameriško letalstvo. Okoli 50 iraških vojakov se je mošeji, ki se je še naprej trdo oklepajo pripadniki milice šiitskega voditelja Moktade al Sadra, približalo na slabih 500 metrov, približno 500 vojakov pa naj bi se nahajalo v neposredni bližini mošeje. Iraške oblasti so v popoldanskih urah zagrozile, da bodo pripadnike milice 'zbrisali z obličja Zemlje', če se ti ne bodo predali.

Na zračnih posnetkih mošeje v Nadžafu so prikazane točke, kjer se nahajajo raketometi (foto: Reuters)
Na zračnih posnetkih mošeje v Nadžafu so prikazane točke, kjer se nahajajo raketometi (foto: Reuters) FOTO: Reuters
Uporniki se oklepajo mošeje imama Alija
Uporniki se oklepajo mošeje imama Alija FOTO: Reuters

Še več poškodb na mošeji

Spopadi v Nadžafu trajajo že četrti dan. Ena od danes izstreljenih raket je zadela zunanji del mošeje, kolikšna je škoda ni znano. Že od začetka spopadov sicer bojujoči se strani ena drugo obtožujeta, da nalašč izvaja napade v bližini svetišča ter s tem izkazuje nespoštovanje svetega kraja.

Al Šalan: Al Sadr se mora predati

Hazem el Šalan
Hazem el Šalan FOTO: Reuters

Iraški obrambni minister Hasem al Šalan je Moktado al Sadra opozoril, da je bolje, da se preda sam, saj ga bodo iraški vojaki, v primeri, da se bo še naprej upiral, ubili. "Če se bo predal, bo ostal živ in zdrav, v nasprotnem primeru sta pred njim ječa ali smrt," je dejal al Šalan. Minister je sprva zatrjeval, da iraška vojska in garda lahko z Mahdijevo vojsko opravita sami, v večernih urah pa so jim na pomoč vseeno morala priskočiti ameriška letala.

Uporniki pa so v mestu napadli tovornjak in reševalno vozilo, ki se je peljalo na pomoč v obkoljeno mesto, pri čemer sta umrla dva človeka, več vozil v bližini pa je zajel ogenj.

Še vedno pa ni znano, kje se nahaja Moktada al Sadr. Njegov predstavnik je v nekem pogovor za arabsko televizijo Al Džazira zavrnil navedbe, da naj bi al Sadr zapustil Nadžaf. Pred tem je sicer načelnik policije v Nadžafu sporočil, da je al Sadr mesto zapustil.

Nad ministra za avto-bombami

Odgovornost za napad na ministrico za okolje je prevzela skupina Abu Musaba al Zarkavija, ki je v sporočilu na spletni strani zapisala, da naslednjič ne bodo zgrešili.

V torek zjutraj sta v središču Bagdada odjeknili dve eksploziji avto-bomb, ki sta zahtevali sedem življenj. Po ugotovitvah policije je šlo za poskusa atentata. Eden od ciljev je bila iraška ministrica za okolje, Miškata Mounim, kar je potrdila tudi ministrica sama.

"Delala sem na tem, da v Nadžaf pošljemo humanitarno pomoč, še pred tem pa smo v Sadr city pripeljali novo zalogo pitne vode. Služenje iraškemu ljudstvu zares ni zločin, ki bi si zaslužil kaj takšnega," je povedala ministrica, ki je v napadu izgubila svoje štiri telesne stražarje. Kljub žrtvam in še trem avtomobilom, od katerih po eksploziji ni ostalo veliko, je Mounimova napad preživela brez večjih prask.

Upornikom, ki skušajo s smrtonosnimi napadi na iraške politike onemogočiti začasno iraško vlado, tokrat ni uspelo (Foto: Reuters)
Upornikom, ki skušajo s smrtonosnimi napadi na iraške politike onemogočiti začasno iraško vlado, tokrat ni uspelo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Druga avto-bomba je bila namenjena ministru za šolstvo Samiju al-Mudhaffarju. Minister je ostal nepoškodovan, v eksploziji pa sta umrla dva človeka, medtem ko so bili trije ranjeni.

Skrajneži izpustili Libanonca, ugrabili Italijana

Iraški skrajneži so izpustili libanonskega talca, ki so ga ugrabili pred nekaj več kot tednom dni, je razvidno iz posnetka, ki ga je danes objavila zasebna libanonska televizija LBC. Na posnetku ugrabitelji, ki se predstavijo kot pripadniki Islamskega gibanja iraških mudžahidov Brigade Seifa al islama, razglašajo, da so na zahtevo sveta iraških ulem izpustili 27-letnega Libanonca Mohameda Rada. Ugrabili so ga, ker je sodeloval z okupatorskimi silami.

V Iraku se vsak dan pojavi kakšna nova skrajna skupina, ki z ugrabitvami skuša tujce izgnati iz Iraka
V Iraku se vsak dan pojavi kakšna nova skrajna skupina, ki z ugrabitvami skuša tujce izgnati iz Iraka FOTO: Reuters

Skrajna islamska skupina, ki se je predstavila kot Islamska armada v Iraku, je na video posnetku, ki ga je objavila arabska televizijska mreža Al Džazira, potrdila, da zadržuje italijanskega talca, Rimu pa postavila 48-urni rok za umik italijanskih vojakov iz Iraka. V nasprotnem primeru je zagrozila z usmrtitvijo talca. Šlo naj bi za novinarja Enza Baldonija. Italijanska vlada je že zatrdila, da bo kljub zahtevam ugrabiteljev obdržala svoje sile v Iraku, in napovedala, da si bo prizadevala za osvoboditev ugrabljenega novinarja.

Grožnje se nadaljujejo

Predsedujoči predsedstvu BiH Sulejman Tihić je potrdil, da predsedstvo ne bo spremenilo svoje odločitve o napotitvi ekipe deminerjev v Irak, kljub vse večjemu nasprotovanju javnosti, pa tudi premiera Adnana Terzića.

Šiitska skrajna skupina z imenom Islamske brigade Huseina je v ponedeljek na neki islamistični spletni strani zagrozila, da bo napadala Američane in naftne vrelce, če se koalicijske sile v 48 urah ne bodo umaknile iz Nadžafa.

Salvadorski predsednik Elias Antonio Saca pa je v ponedeljek zahteval okrepitev varnosti okoli salvadorskih veleposlaništev. Za to se je odločil po grožnjah, ki jih je proti Salvadorju uperila islamska skupina Mohameda Ate-Al Kaida in zahtevala umik salvadorskih sil iz Iraka. Skupina je 16. avgusta Salvadorju dala 20 dni, da se umakne iz Iraka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3