Slovenija

'Letošnje poletje se bo zagotovo uvrstilo med prvih pet najbolj vročih poletij'

Ljubljana, 02. 08. 2021 19.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Huda neurja in poplave, na Češkem celo tornado, pa obsežni požari v Turčiji, na Siciliji in v Sibiriji. So to že znaki za preplah, znanilec, da se nam obetajo podnebne spremembe, ki bodo za vedno spremenile svet, kot ga poznamo? "Letošnje poletje se bo zagotovo uvrstilo med prvih pet najbolj vročih poletij v zgodovini meritev," pravi Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje.

Huda neurja in poplave, na Češkem celo tornado, v Turčiji, na Siciliji in v Sibiriji pa obsežni požari. So to že znaki za preplah, znanilec, da se nam obetajo podnebne spremembe, ki bodo za vedno spremenile svet, kot ga poznamo? "Burno vreme v poletnem času je bilo od nekdaj značilno za zmerne geografske širine. Je pa res, da se to vreme zdaj dogaja ob nekoliko višjih temperaturah," odgovarja Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje.

Porast temperature na širšem območju Alp se je v zadnjih desetletjih že približal dvema stopinjama Celzija. "Toplejši zrak lahko sprejme več vodne pare, več vodne pare v ozračju pa pomeni več energije za vremenske procese," pojasnjuje.

Brane Gregorčič: "Dejstvo je, da se ozračje segreva."
Brane Gregorčič: "Dejstvo je, da se ozračje segreva." FOTO: Kanal A

"Dejstvo je, da se ozračje segreva," pravi Gregorčič. V bližini polov pa se medtem segreva bolj kot v bližini ekvatorja, kar pomeni, da lahko ta splošni zahodni tok zaradi manjše temperaturne razlike med ekvatorjem in poloma nekoliko oslabi, s tem pa se nato povečajo možnosti za večje amplitude planetarnih oz. rossbyjevih valov. "To pomeni, da lahko prihaja tudi do večjih odklonov," pojasnjuje.

Zahodna Evropa je trenutno deležna pogostih prodorov hladnega zraka iznad Atlantika, iznad severne Afrike pa proti južni Italiji in Balkanu doteka zelo topel zrak: "Zato imamo trenutno tam vročinski val. Slovenija pa je nekje med tema dvema vremenskima procesoma. Tisto najbolj izrazito poletno vročino smo že prebrodili." V prvih dveh tednih avgusta neke ekstremne vročine v Sloveniji ne gre pričakovati, dodaja.

'S tem bomo morali živeti tudi v prihodnje'

Po oceni Arsa se je povprečna temperatura v zadnjih desetletjih dvignila za okoli dve stopinji Celzija. Na prvi pogled se to res ne zdi veliko, a kaj pa lahko pričakujemo dolgoročno? "Treba se je zavedati, da je vreme še vedno zelo spremenljivo. Ne bo vsako poletje bolj vroče od prejšnjega," pojasnjuje Gregorčič.

"Letošnje poletje se bo zagotovo uvrstilo med prvih pet najbolj vročih poletij v zgodovini meritev."
"Letošnje poletje se bo zagotovo uvrstilo med prvih pet najbolj vročih poletij v zgodovini meritev." FOTO: Shutterstock

Skrbi pa jih trend, ki ga merijo čez nekoliko daljše obdobje: "Letošnje poletje se bo zagotovo uvrstilo med prvih pet najbolj vročih poletij v zgodovini meritev." Vendar pa glede na meritve še vedno prednjači poletje iz leta 2003, ki mu nato sledi poletje iz leta 2019. "Morda bo letošnje poletje blizu tistemu iz leta 2019," pravi, a dodaja, da je to odvisno od kriterija, ki si ga izberemo: povprečna poletna temperatura, število vročih dni s temperaturo nad 30 stopinj Celzija ali pa število zelo vročih dni, torej s temperaturo nad 35 stopinj Celzija. "Mislim, da v slednji kategoriji letošnje poletje ne bo doseglo najvišjih mest, v prvih dveh omenjenih kriterijih pa se bo precej približalo drugemu ali tretjemu mestu."

"Treba se bo prilagajati tem dejstvom in se obnašati tako, da bi morda nekaj prispevali k omejitvi toplogrednih plinov, ki so odločujoč faktor pri naraščanju temperature," pravi Gregorčič.

Kaj pa poletna neurja s hudimi posledicami? "Sicer je to statistično težko enolično potrditi, vendar pa nekoliko naraščata predvsem število in intenziteta vročinskih valov ter tudi intenziteta krajevnih nalivov. S tem bomo morali živeti tudi v prihodnje," pravi.

Nekateri dogodki so sicer bolj lokalni, vročinski valovi pa so pojav, ki zajame večja območja. "Letos je vročinski val omejen bolj na južni del Apeninskega in Balkanskega polotoka." Pred dvema letoma je bilo medtem najbolj vroče v Španiji in Franciji, kjer pa je letos relativno hladno. "Mi smo nekje vmes in smo tako deležni nekaj vročine in nekaj neurij, ki nastajajo na meji med dvema različnima zračnima masama, torej med to vročo subtropsko in hladnejšo atlantsko," še dodaja.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
03. 08. 2021 11.16
+3
...in maja smo pe imeli več kot 5 metrov snega v Alpah...torej hlad se ne zmanjšuje, samo ni ga več značilno povsod kjer je nekoč bil. Vremenske situacije se selijo, z vetrovi. In tudi vetrovi ne morjo vedno pihat enako po istem hribu ker je to človek par let beležil. Pač se spremeni, in bo zima hujša kar naenkrat v Afriki. In kaj pol?
TistoPravo
03. 08. 2021 10.59
+0
Je pa od lanskega aprila do letošnjega junija blo podpovprečno toplo pri nas, zato je letos še dober da imamo kj od poletja. Bilo je samo v 6.tem mesecu, ko je sonce bilo najvišje in je hribe nagrelo konkretno. Ampak so bli prej zelo podhlajeni, kar se je izkazalo z zmrzaljo spomladi.
TistoPravo
03. 08. 2021 10.59
+2
Jmeli smo dobro leto deževja in zelo malo sonca...kaj pa je bilo to pol
TistoPravo
03. 08. 2021 10.55
+1
S tem bomo mogli živeti. Lepo povedank
borec91
02. 08. 2021 21.48
+4
mogoce pa bodo zopet kera komunalna mafija kje kake nenevarne odpadke zakurili ravno danes pride na britov kamion iz prvega kjer so svece v drugi strese in iz drugega v tretjega in pol v kontejner na kamionu narod pa locuje mam posneto
borec91
02. 08. 2021 21.46
+1
na notranskem letos se nobena noc ni bila topla ce pa kak dan pride za uro dve do 32 pa res ni panike se spomnim ze leta nazaj ponoci nismo mogli spat v sotoru v gozdu zdaj bi zmrznil je pa ta teden in nasplosno velika vlaga saj skor ni dneva da nebi dezevalo
borec91
02. 08. 2021 21.42
+3
ena laz covid druga pa vroce poletje samo ne vem kje v sloveniji zihr ne
2fast4
02. 08. 2021 21.42
+2
Kaj bi mi brez strokovnjakov na vseh področjih...
Petarda10
02. 08. 2021 21.38
+5
ne vem kje imate vi vroce vreme ce gledate samo obalo je to bedarija
TistoPravo
03. 08. 2021 11.09
+1
Seveda da ni vroče...bilo je mogoče vroče 6.tega meseca ko je bilo sonce visoko in se je posledično razvil konkreten vročinski val. Samo takrat je vlago iz preteklega dobrega mokrega leta moralo še raznesti sem ter tja in z oblaki odpihniti na sever. Zdej vroče ni več že nekej časa, in tud ne bo več. Hribi se ohlajajo
TistoPravo
03. 08. 2021 11.10
+1
K obali teče stalno novo morje, zato je tudi bolj čisto...je pa tudi zato bolj nihajoča temperatura in zato ni tako toplo ob obali stalno
tarzan13
02. 08. 2021 21.38
+2
uhhh kje leta 2002 je bilo poletje pasje ,vročina se je gibljala od 37 do 41 v prestolnici , ko si se vsedel v avto nisi mogel držati volana te je kar upeklo.
ni_mi_vse_eno
02. 08. 2021 20.38
-1
Afera Climategate je lepo pokazala, da so goljufali. Izmišljali so se vremenske postaje in prikazovali globalno segrevanje in se hvalili po mailih, kako goljufajo zavoljo "varovanja narave". Ne gre za znanost, ampak za politiko. Politično je zelo profitabilno govoriti o globalnem segrevanju, saj je veliko denarja v tem. Profesor Valentina Zharkova pa govori o prihajajoči globalni mali ledeni dobi, ki se bo začela leta 2030. Bomo kmalu videli, kdo ima prav. Dr. John L. Casey je prav tako napovedoval malo ledeno dobo. Bomo videli.
ni_mi_vse_eno
02. 08. 2021 20.31
-1
Od leta 1940 do leta 1970 je globalna temperatura padala, kljub temu, da je koncentracija CO2 konstantno eksponentno naraščala. Torej, teorija ne zdrži. CO2 ni noben faktor. To je plin v sledovih, ki res je, ima absorbcijo v IR elektromagnetnem spektru v dveh vrhovih, to sta 2300 cm−1 (asimetrični stretch) in 600 cm−1 (bending) (Vir: IR spectre CO2). Plin v sledovih absorbira samo v dveh vrhovih in nikjer drugje. Voda iz drugega vidika, ni simetrična molekula in absorbira v veliko več vrhovih in v zraku jo je približno 100x več, torej je njen efekt veliko večji. Ampak vode pač ne moremo obdavčiti.
patogen
02. 08. 2021 20.01
+4
Ma dajte spet. Traja točno en mesec. Prej ste pa tumbali o najbolj hladni pomladi.
TistoPravo
03. 08. 2021 11.12
+1
Točno. Vreme ni nkol prou za vse, ponavad pa lahko v vsaki situaciji najdemo minuse če jih hočemo. V bistvu pa sploh še ni tok slabo
ni_mi_vse_eno
02. 08. 2021 19.55
+2
Nakladanje, da ni večjega. Vsako leto je najbolj vroče leto, pa vsako leto postaja bolj mraz. Maja padal sneg. Ampak ja, verjemite karkoli želite.
lnterReflections
02. 08. 2021 19.50
+0
Kdor hoče videti, kaj nas čaka v naslednjih 30 letih, naj si pogleda film InterRefelctions po katerem imam vzdevek. Nestabilno vreme in kovid kriza sta samo uvod v nekaj hujšega. Če se ne ustavi uničujoči vlak, ki stalno drvi naprej v prepad, bo hudo.
TistoPravo
03. 08. 2021 11.13
+1