Tujina

Za Guaidoja 15-letna prepoved opravljanja javnih funkcij

Caracas, 29. 03. 2019 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poleg tega, da so venezuelske oblasti vodjo opozicije in samooklicanega začasnega predsednika države Juana Guaidoja odstavile s položaja predsednika parlamenta, so mu prepovedale tudi opravljanje vseh izvoljivih funkcij za 15 let, kar je najdaljša zakonska omejitev. 

Glavni venezuelski revizor Elvis Amoroso, zadolžen za nadzor preglednosti oblasti v državi, je za državno televizijo pojasnil, da je Guaidoju prepovedal opravljanje vseh izvoljivih funkcij za najdaljše obdobje, ki ga predvideva zakon.

35-letni opozicijski voditelj Juan Guaido.
35-letni opozicijski voditelj Juan Guaido. FOTO: Kanal A

Guaidojevi osebni računovodski izkazi namreč vsebujejo nedoslednosti – v svojih izjavah o premoženju naj ne bi pojasnil nekaterih izdatkov v Venezueli in tujini z denarjem, ki naj bi ga dobil iz drugih držav. 

Začasni predsednik države, ki ga je priznalo več kot 50 držav, je že zavrnil navedbe Amorosa in dejal, da "ni generalni revizor" in da je "kongres edini, ki lahko imenuje generalnega revizorja". 

Dopisnik BBC Will Grant, ki je trenutno v venezuelski prestolnici Caracas, poroča, da bo odločitev o ustavitvi Guaidoja pri tem, da zasede javni položaj, še posebej pomembna, če se bo ta znova odločil za kandidaturo predsednika parlamenta.

Medtem je bil že prejšnji teden aretiran vodja Guaidojevega osebja, 49-letni Roberto Marrero, ki ga obtožujejo načrtovanja "sabotaže" proti uradnikom. 

Venezuelski notranji minister Nestor Reverol je razkril, da so obveščevalne službe na njegovem domu našle "orožje in denar v tuji valuti".

Guaido je manever varnostnih sil že označil za "nezakonito in protiustavno" dejanje in dodal, da je prepričan, da so bili predmeti, najdeni na domu gospoda Marrera, "podtaknjeni".

Ostri mednarodni odzivi 

Aretaciji Marrera je sledila mednarodna obsodba, saj so ZDA, Evropska unija in države Latinske Amerike zahtevale njegovo takojšnjo izpustitev.

V petek je Sigal Mandelker, najvišji ameriški uradnik za sankcije, dejal, da nameravajo ZDA izvajati "največji pritisk" na venezuelsko vlado. Vodja Evropske unije za zunanjo politiko Federica Mogherini je obsodila tudi tožbo proti gospodu Guaidoju.

Razmere v Venezueli se še vedno zaostrujejo.
Razmere v Venezueli se še vedno zaostrujejo. FOTO: AP

"Takšna politična odločitev brez upoštevanja ustreznega postopka je še en dokaz samovoljnosti sodnih postopkov v državi," je dejala Mogherinijeva.

Dejala je, da bo EU namenila dodatnih 30 milijonov evrov pomoči Venezuelcem. 

Kmalu zatem, ko se je Guaido izrekel za začasnega predsednika, je bilo njegovo premoženje zamrznjeno, vrhovno sodišče pa mu je prepovedalo potovanja.

35-letni opozicijski voditelj omenjene prepovedi ni upošteval, ko je prejšnji mesec obiskal latinskoameriške države, da bi pridobil čim širšo podporo.

Guaido je nadaljeval pozive predsedniku Maduru, naj se umakne, in pozval varnostne sile, ki so bile večinoma zveste vladi, da preidejo na drugo stran.

Prejšnji teden je glavni tožilec dejal, da je od vrhovnega sodišča zahteval, naj razišče domnevno sabotažo električnega omrežja, ko je povsod po državi zavladal električni mrk.

Maduro, ki še vedno uživa podporo Kitajske in Rusije, opozicijo napada z očitki, da je del državnega udara, ki so ga orkestrirale ZDA.

Moskva se je v četrtek odzvala na pripombe ameriškega predsednika Trumpa, potem ko je vztrajal, da bi morala Rusija zapustiti Venezuelo.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je povedala: "Če bi rekli Rusiji, naj gre iz Venezuele, bi to povsem preseglo vsakršne meje. To je, z globalnega vidika, povsem neotesano."

Trumpove pripombe so prišle po objavi informacije, da so bili ruski vojaki in oprema napoteni v Venezuelo.

V ponedeljek je ameriški državni sekretar Mike Pompeo govoril po telefonu z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom in pozval Moskvo, naj v Venezueli "preneha nekonstruktivno ravnanje". Rusija pa je kljub temu ključni zaveznik Venezuele – ne samo da ji posoja milijarde dolarjev, podpira tudi njeno naftno industrijo in vojsko.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1095190
31. 03. 2019 12.11
Amerom se ni dobro zameriti,poglejte Venezuelo. Pa še ostale države po svetu,ki so se drznile postaviti po robu svetovnemu policaju.
puspan
30. 03. 2019 08.00
+2
Najbolj elegantna poteza ruskih svetovalcev. V Venezuelo so prišli predavat svoje izkušnje.
nikhrast
30. 03. 2019 21.07
-5
Ruski skorumpiran kapitalizem je primeren za Venezuelo, zgleda da se Maduro strinja s tem.
Bojan-F
29. 03. 2019 20.24
+3
V mimoletu ... v Bolivarski republiki Venezula je manj kot 30% gospodarstva drzavnega ... najvecji odkrbovalec trga siroke potrosnje je zasebnik ... spekulativni napadi na trg trajajo od leta 1999.
božo2
29. 03. 2019 21.45
+0
Socializem in privatna regulacija trga, to mi ne gre skupaj.
Bojan-F
30. 03. 2019 08.04
+1
Kje obstaja zasebna regulacija trga? Kje je socializem?
Dragonball
29. 03. 2019 15.16
-5
Kaj storiti če imaš največje zaloge nafte na svetu, zaloge zemeljskega plina in raznih redkih kovin ter idealno lokacijo za turizem, ljudje pa se pred koši za smeti pretepajo kdo jih bo prvi prebrskal, bolniki zaradi pomanjkanja najbolj osnovnih zdravil umirajo zaradi takšnih banalnih zadev kot so malo močnejša viroza, iz države pa brezglavo beži milijone ljudi? Jasno, ne boš se umaknil z oblasti, da bo funkcije v državi prevzela kaka bolj kompetentna oseba ampak boš vso krivdo zvalil na tisoč in enega notranjega ter zunanjega sovražnika! Evo vam socializem v vsem svojem sijaju, viva la revolucion pa tudi če ljudje masovno umirajo.
aristotel
29. 03. 2019 16.41
+9
Dragonball ....zdaj pa ja že vemo v katerem grmu je zajec...dvajsetletna blokada vsega ki se samo stopnjuje in je sedaj dosegla vrh z zamrznitvijo denarnih rezerv Venezuele in ki je pripeljala do tega da je dejansko narod lačen in bos ampak spet se vračamo na začetek le zakaj zaradi pohlepa elite za naravnimi bogatstvi !
srebrnibreg
29. 03. 2019 18.12
+8
Isto je bilo s Kubo nad katero so Američani držali kar 50 letno blokado potem pa kazali na njo češ kako siromašna je. Barabe amerikanske pokvarjene.
Dragonball
30. 03. 2019 14.23
+0
No no lahko pa bi hmm...recimo trhovali z preostalimi 192 državami ki nimajo nobene blokade proti njim
Ate_ist
31. 03. 2019 21.04
težko trgovati z 192 državami, katerim zda grozijo s sankcijami, če bi se drznile ignorirati njihovo blokado. sreča je za venezuelo v tem, da moč amerike vsem na očeh usiha, saj so se podelali v hlače zaradi 200 inštruktorjev iz rusije in njihove 70 ton težke neznane opreme.
JE-BI-GA
29. 03. 2019 14.51
+9
Pravilno, ta samooklicani hoče do kraja uničiti državo kot so pri nas veleizdajalci uničili Slovenijo
Dragonball
29. 03. 2019 15.05
-3
Ja seveda, gotovo je Venezuelo v tako stanje pripeljal prav Guaido, ki ni dosedaj bil za krmilom države niti eno sekundo, po drugi strani pa so revolucionar Chavez, šofer avtobusa Maduro in ostali levaki ki držijo v rokah vse vzvode oblasti popolnoma nedolžni in tako neverjetno sposobni da so državo z največjimi zalogami nafte na svetu spravili na nivo držav podsaharske Afrike.
aristotel
29. 03. 2019 12.32
+15
Jaz bi samo vprašal podpornike,simpatizerje tako imenovane demokrate Guaidoja kaj bi bilo, če se bi v tako imenovani zahodni demokraciji pojavili politiki ki bi se oklicali mimo vseh inštitucij za predsednike države a bi bili tudi priznani s strani interesentov in podrepnikov kapitala in kvazi Imperialistične podobe sveta… demokracije...samo če nam paše in imamo od tega koristi...in tu se zrcali vsa beda tega sveta !
Dragonball
29. 03. 2019 15.01
-6
V tej zahodni demokraciji ki jo ti in tebi podobni tako zelo sovražite(obenem pa uživate vse njene koristi) ljudje ne hodijo v drugo državo po kruh, zdravila in toaletni papir, ker če bi se v eni normalni državi kar iz nenada pojavila taka revščina in obup bi vlada te države v trenutku odstopila, saj ljudje ne bi tolerirali nekoga ki jih je spravil v tako stanje, v takih 'demokracijah" kot je Venezuela pa lahko o tem edino sanjaš
nikhrast
29. 03. 2019 15.20
-3
ary, v zahodnih državah redkokdaj postane predsednik šofer ki nima pojma o ekonomiji. Ej, za kapital smo pa vsi, samo reveži so proti kapitalu.
aristotel
29. 03. 2019 15.31
+11
Dragonball ...nobeden ne sovraži demokracije ampak tisto kaj se je izrodilo v imenu nje...ropanje,pobijanje,laganje,prisila,zakon spretnejšega...bolj pokvarjenega,ki ne izbira sredstev za dosego cilja..To je že pred tisoči leti pisal..... Demokracija bo plačala , ker bo hotela ustrezati vsem. Reveži bodo hoteli lastnino bogatih in demokracija jim bo to omogočila. Mladi bodo hoteli biti pomembni, tako kot starejši, ženske kot moški in tujci bodo hoteli imeti pravice staroselcev. In demokracija jim bo to omogočila. Lopovi in prevaranti bodo hoteli pomembne državne funkcije. In demokracija jim bo to omogočila. In ko lopovi in prevaranti demokratično prevzamejo oblast, ker kriminalci in zločinci hrepenijo po moči, bo nastala tiranija, hujša kot pod kateremkoli monarhom ali oligarhom. (Sokrat 470-399 p.n.š.)... Mislim da vidiš v čem je problem sveta in kaj ga je pripeljalo da ima povzročitelj kaosa več pravic kot oškodovanec to se vidi na številnih področjih...na primer v pravosodju kjer tisti ki je naredil kazensko dejanje ima več pravic kot žrtve zato mi ne govori o tem da koristimo njene koristi...dobrine raje poglej kaj koristijo tisti ki so uničili civilizacije,okolje, države,podjetja,ljudi in se lepo sprehajajo in še častijo jih kot znane osebe !
acco98
29. 03. 2019 12.15
+4
Za težave delat je dober. Trojanec.
Dragonball
29. 03. 2019 14.56
+2
Ima venezuelski socialistični raj toliko težav da je prav vseeno kaj dela Guaido
samuray1
29. 03. 2019 12.13
+5
No,sedaj lahko gre v ZDA in tam kandidira za predsednika,ali pa bi raje postal svetovalec Mogerinijrvi.
Dragonball
29. 03. 2019 15.06
+3
Klošare ti bi tudi lahko že počasi odšel iz Slovenije