Tujina

Za Hrvate praznik, za Srbe katastrofa

Beograd, 04. 08. 2007 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaški Srbi obeležujejo 12. obletnico odhoda iz republike srbske Krajine, ki ga je 95. leta sprožila operacija Nevihta.

Srbski narod ne bo nikoli pozabil strašnih prizorov etničnega čiščenja, pravi predsednik srbske vlade Koštunica.
Srbski narod ne bo nikoli pozabil strašnih prizorov etničnega čiščenja, pravi predsednik srbske vlade Koštunica. FOTO: Reuters

Hrvaški Srbi danes obeležujejo 12. obletnico odhoda iz samooklicane republike srbske Krajine, ki ga je leta 1995 sprožila hrvaška vojaška operacija Nevihta. Več sto se jih je zbralo pred hrvaškim veleposlaništvom v Beogradu, kjer od Zagreba zahtevajo vrnitev na svoje domove. Predsednik srbske vlade Vojislav Koštunica pa je danes izjavil, da srbski narod ne bo nikoli pozabil strašnih prizorov etničnega čiščenja.

Srbski begunci od hrvaške vlade zahtevajo, da jim omogoči vrnitev na svoje domove, za tiste, ki so že vrnili, pa zahtevajo izenačitev pravic s hrvaškim prebivalstvom. Hrvaška pa na drugi strani ni preveč navdušena z uresničevanjem tovrstnih zahtev, ki jih navsezadnje zahteva tudi mednarodna skupnost z Evropsko unijo na čelu.

"Najdaljša kolona pregnanih, ki jo je Evropa videla po koncu 2. svetovne vojne, bo za vedno pričala o porazu tistih, ki so ta zločin zagrešili in tistih, ki so za njega odgovorni," je še poudaril v izjavi Koštunica in spomnil na dogodke ob koncu vojne na Hrvaškem, ki je trajala od 1991 do 1995.

Slovesnosti pa potekajo tudi v republiki srbski v BiH. Predsednik te srbske entite Milan Jelič je ob tem dejal, da "mora ta dan v spominu ostati kot opomin ter da morajo vsi tisti, ki so zločine ukazovali in izvajali, za to odgovarjati".

Brez doma 250.000 hrvaških Srbov

Z Nevihto so hrvaške vojaške in policijske sile avgusta 1995 osvobodile največji del takratne Republike srbske Krajine, s tem pa v beg po različnih ocenah pognale do 250.000 hrvaških Srbov. S tem je Hrvaška ponovno pridobila ozemlja, ki so jih od leta 1991 imeli pod nadzorom srbski uporniki. Za Hrvate je to nacionalni praznik ponovne združitve domovine in zmage nad srbsko agresijo, za Srbe pa dan katastrofe.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mobius
04. 08. 2008 17.07
kriss714 Jaz sem nekje prečital pa ni bilo srpskega izvora mislim da turškega in beneškega da dejansko na Kosovem polju ne ena ne druga stran nista zmagali in je bili neodločeno saj sta bili obe strani izčrpani problem je v tem da so srbi bili neenotni za turke pa se ve kako so nastopali v svoji ekspanziji. pz!!!
budda
10. 08. 2007 02.23
+1
vedno znova se moraš dokazovati, da si kreten, saj lahko nehaš sj že vemo, da si. če se jest smešim zakaj si ti edini, ki se smeješ? zakaj pa potem profesorji po tvoje še vedno lažejo? mogoče zato, ker ni bil janša njihov učitelj al kva? in kdo se potem smeši...
kriss714@amis.net
08. 08. 2007 17.16
-1
Budda, kakšne komedije neki, kaj pa ti veš kaj je sploh komedija. Nehaj se smešiti s takimi bedarirajmi fant, tudi mladost ne more biti opravičilo za glih vsako neumnost. Dejstvo je, da so bili zgodovinarji prisiljeni lagati, še huje, vestni učitelji zgodovine so sicer lagali, pa hkrati omogočali dostop do nepristranske resnice. To je bilo tako očitno, da me en mladec tvojega formata pač ne bo o tem učil. Zdaj pa nazaj v tvoj peskovnik združenolistnopartijskega podmladka. Ti bo dal barbika plus v redovalnico.
budda
08. 08. 2007 15.48
+1
ah jetforce sj obstajajo knjige, ki so izšle po jugoslaviji veš pa še kr isto zgodovino učijo. najdejo se pa itak podobni teb k hočjo spreminjat zgodovino. pa sj to je isto kokr, da bi reku, da ustaši niso sodeloval z okupatorjem... postzaspam jest nism govoru za RSK bajdevej in če se skušaš na ta način izmuznt pol ni to to
Domoljub
08. 08. 2007 14.23
-1
Hah jaz nisem proti nobenemu narodu dokler ne serjejo po nas.. Ja niso smeli pisat daj no zresni se,kaj bi blo če bi leta 1970 reko da je Slovenija pa nastarejša država z najbogatejšo zgodovino od vseh članic SFRJ.. Posledica- goli otok... LP
postazaspam@gmail.com
08. 08. 2007 13.50
+1
js vem zakaj je nastalo, sam ti si mi rekel da si naj preberem kar se da sklepat, da teb ni cist jasno. btw. ne mesat nastanek RSK in vojne krajine. Ker RSK ni bila narejena z istim razlogom kot vojna krajina.
budda
08. 08. 2007 12.09
aja postzaspam mal si preber zakaj je nastalo ustaštvo sej si izobražen človek. drgač pa kriss ti pišeš komedije, da niso smeli pisati resnice...ne morš vrjet. ja kva a zdj pa k je janša na vladi (beri: beli) bomo pa na nov pisal zgodovino al kva in vse kar je bilo prej je zlagano in ne vem kaj??? zakaj se pa prej nisi dru, da nisi zadovoljen s sistemom? sj toj fora obračanje po vetru: če imam od sistema korist, sem modro tiho. jetforce pa kriss sj navadn, če ne marata srbov, sam zgodovine pa ni treba spreminjat zaradi tega...
Domoljub
08. 08. 2007 08.30
Kriss tako je ... V tistih časih bog nedaj da bi kdo kaj rekel proti srbom.Oni so vedno bili "najjači".. Jaz se ne obračam po vetru,stojim za svojimi stališči.
kriss714@amis.net
08. 08. 2007 00.40
Uradni zgodovinarji pač niso smeli napisati resnice o srbih pod turki, ker je taka bruka, da ne veš ali bi se jokal ali smejal. Priporočam knjigo : Dežela v kateri je vse narobe. Zgodvinarji pa od leta 45 naprej itak lažejo, kot se jim ukaže, kaj pa hočejo ubogi. Je moj srbijanski znanec enkrat izvalil, da do svojega štiridesetega leta ni vedel, da so srbi bitko na kosovem polju dejansko izgubili, tako se je lagalo.
budda
08. 08. 2007 00.28
jetforce ti žviš v svojih zablodah očitno...ne morš vrjet...ja če pa vsi profesorji lažejo, kuko nej bi pa teb in podobnimi vrjeu sej se obračate po vetru.
Domoljub
07. 08. 2007 20.59
Budda tako je! Uskoki- begunci pred turki... Bosanci so itak poturčeni,srbi so spizdli , pravtako hrvati slovecni oz naši predniki so branili nadaljni turški prodor.. Zakaj pa ne bi profesorji zgodovine lagali ? So mar bogovi ? Kdo pravi da to kar je v šoli da je tako ? Prosim vas lepo... Uživajte v zablodah velesrbske teorije...
budda
07. 08. 2007 20.29
pol pa profesorji zgodovine lažejo, pa tud knjige bi moral na nov pisat...
lootieee@gmail.com
07. 08. 2007 16.43
nasprotno, uskoki niso pršli brant ampak so turke kr lepo sprejel... ker, če bi se uprli bi jih turki pobil, so raj pol k je avstroogrska vojska nazaj pršla zgodbice širl ko so se upiral kar je za srbe (brez zamere) dokaj značilno, če gledamo po zgodovini
postazaspam@gmail.com
07. 08. 2007 16.35
budda: te zgodbice da so uskoki prsl branit pred turki so srbske pravljice. Oni se sebe niso mogl obranit, ne pa da bojo druge. Zaka so bli pol 500 let pod turki, ce so mel tako vojsko, da so se druge pred turki branil. No, pa mi ti povej zakaj je ustastvo nastalo?
dolejo
07. 08. 2007 14.19
Tudi jaz čestitam Hrvatom za OLUJO. Šele takrat smo si tudi Slovenci oddahnili, ker je minila vojna nevarnost blizu naših meja. Mnogi pozabljate na Vukovar, kjer je srbsko divjaštvo pokazalo kaj namerava. Če bi Hrvati pokleknili bi se vojna spet preselila v Slovenijo... Vprašajmo pa se, kaj bi nekateri srbofili, ki serjejo po tem forumu počeli, če bi četniška vojska začela ofenzivo na Slovenijo.
budda
07. 08. 2007 13.57
postazaspam direkt v gledališče. sploh ne veš zakaj so se preselil na ta območje in zakaj je bila ustanovljena krajina zato, če misliš govoriti neumnosti si odpri word in sprosti svoje emocionalne težave z udrihanjem po tipkovnici. na koncu ne smeš pritisniti ikonce save zato, da ti ne bo zmankal besed pri pljuvanju. drugič vzemi malo knjigo v roke in se pozanimej zakaj je nastalo ustaštvo. da pa čestitaš ob obletnici oluje, si pa dokazal, da si butec in ona27 ima prov. sj če si purger pol itak vemo zakaj tak post. prvo borec a misliš, da se je kriss pri skakanju iz levega v desnega zabijal v druge domoljube z rodovnikom in je zato tako "omotičen" pri pisanju? aja sori nam več pisov v deplasiranem smislu...
Prvo Bore
07. 08. 2007 12.53
bysard kaj hodiš na net če ne veš kaj pomeni LOL
postazaspam@gmail.com
07. 08. 2007 12.39
sicer pa, ce bi svet pusti lolujo se v bosni in bi se od tam preselili srbe v Srbijo, bi tudi srbi imeli izplolnjene vecne sanje. Vsi Srbi v eni drzavi.
postazaspam@gmail.com
07. 08. 2007 12.27
ona27...zakaj butec, ker sem napisal tak ko je blo?
bysaRD
07. 08. 2007 09.51
prvoborec:saj tudi tebe le malokdo razume. Še posebej ob konstanti uporabi besede LOL...s tem si pokazal, da spadaš v skupino od 14-19 let. V bivši JLA bi rekli:" Nemaš prava na glasanje". Ampak tako je danes....že vsak še tako retardiran mulc z dostopom do neta, lahko piše komentarje.......tvoji so pod kritiko. pa LP