Tujina

Mednarodni priporni nalog za katalonske borce za neodvisnost preklican

Madrid, 19. 07. 2018 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.P.
Komentarji
0

Španija je umaknila mednarodne priporne naloge za nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in druge katalonske borce za neodvisnost, ki so pobegnili v tujino, je sporočilo špansko vrhovno sodišče. To pomeni, da lahko prosto potujejo iz države v državo, v Španiji pa priporni nalog za njih še vedno velja.

Sodnik Pablo Llarena se je za umik pripornega naloga sicer odločil, ko je nemško deželno sodišče prejšnji teden ugodilo zahtevi Španije za izročitev Carlesa Puigdemonta zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa zaradi upora.

Španija je izročitev Puigdemonta zahtevala zaradi njegove vloge pri izvedbi prepovedanega referenduma o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra lani. Poleg upora mu špansko tožilstvo očita tudi nezakonito prisvajanje javnih sredstev, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora.

Ob aretaciji Puigdemonta v Nemčiji so se na ulice spet odpravili podporniki katalonske neodvisnosti.
Ob aretaciji Puigdemonta v Nemčiji so se na ulice spet odpravili podporniki katalonske neodvisnosti. FOTO: AP

Puigdemont se je pred pregonom v Španiji skupaj s še nekaj odstavljenimi ministri lani zatekel v Belgijo, aretirali pa so ga konec marca v Nemčiji, ko se je v Belgijo vračal iz Finske. Puigdemonta Nemško sodišče ga je na podlagi plačila varščine iz pripora izpustilo 6. aprila, a je moral ostati v Nemčiji do odločitve o izročitvi.

Današnja odločitev španskega sodnika pomeni, da Puigdemont in še pet katalonskih politikov, ki so trenutno na Škotskem, v Belgiji in Švici, lahko prosto potujejo iz države v državo. A še vedno zanje velja španski priporni nalog, kar pomeni, da jih bodo v Španiji pridržali, če se vrnejo tja.

Devet katalonskih voditeljev je že v priporu v Španiji, kjer čakajo na sojenje.

Odzval se je tudi Puigdemont, ki je v odzivu tvitnil, da je umik evropskega pripornega naloga dokaz, da so obtožbe proti njemu šibke. Dodal je, da bi bil preklic pripora v predkazenskem postopku znak, da špansko sodstvo začenja delovati kot evropsko sodstvo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.