Slovenija

'Za krutimi dejanji vedno stojijo ekstremna čustva'

Ljubljana, 07. 09. 2022 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Rebeka Tomaduz, Barbara Bašič
Komentarji
49

22-letnik, ki se je v nedeljo ponoči v mariborskem mestnem parku spravil nad 20-letno dekle s sekiro in nožem, je od ponedeljka v sodnem pridržanju zaradi ponovitvene nevarnosti. Preiskovalni sodnik ga bo zaslišal v sredo, ko bo tudi odločal o priporu. Policija okoliščine poskusa umora še preiskuje, a za takimi krutimi dejanji vedno stojijo ekstremna čustva, pojasnjuje klinični psiholog Tristan Rigler. Storilci pa se, dodaja sociologinja Jasna Podreka, svojega obnašanja zavedajo in dejanja vnaprej velikokrat tudi načrtujejo. Kakšne osebe stojijo za krutostmi in kakšni so njihovi značilni koraki?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zaščita žrtev
    03:31
    Iz SVETA: Zaščita žrtev
  • Iz SVETA: Tipične lastnosti zalezovalcev
    02:58
    Iz SVETA: Tipične lastnosti zalezovalcev

Storilčev prvi korak nikoli ni nasilen, razlaga sociologinja in prostovoljka na SOS telefonu Jasna Podreka. Začne se prijazno, ljubeznivo. "V trenutku ko je tega ogromno, ko v osebi v žrtvi vzbuja tudi občutke nelagodja, strahu, slabega počutja, v tistem trenutku bi to morali prepoznati kot zalezovanje, ki je nenazadnje po naši zakonodaji tudi kaznivo dejanje," razlaga Podrekova. 

Dr. Tristan Rigler je specialist klinične psihologije in pravi: "Zalezovalec ima občutek, da je on plenilec, ženska pa plen. In kadar se plen ne obnaša, kot si plenilec želi, ali pa ko ta igra preraste v nekaj drugega, lahko postanejo tudi nasilni." "Ne želim, da mi pošiljaš rože, ne želim, da mi pošiljaš toliko sporočil, je lahko alarm tako za osebo samo, ki to doživlja, kot za institucije, ki obravnavajo takšne primere," opozarja Podrekova.

Svojih dejanj, pravi Podreka, se storilci največkrat zavedajo, in čeprav svoje nasilne narave velikokrat ne kažejo navzven, pa so, potrjuje tudi Rigler, jasni vidni znaki osebnostnih motenj. "Kadar gledamo za nazaj, običajno vidimo odstopanja, kar se tiče družbenih pričakovanj. Ali so socialno manj spretni ali so nezmožni intimnih in vzajemnih odnosov," še dodaja Rigler.

"V osnovi gojijo tradicionalna, patriarhalna prepričanja o tem, kaj si lahko privoščijo v odnosu do ženske, povezano s tem, da očitno niso kritični do lastnih dejanj in uporabe nasilja," je jasna Podrekova. A kljub slabi strani ima storilec vedno tudi dobro, ki jo žrtev dobro pozna in, kot dodajata strokovnjaka, upa, da bo s srečanjem storilca lahko prepričala, da jo pusti pri miru. "Vendar nikoli prav zares ne prenehajo oz. z njimi ni mogoče speljati racionalnega pogovora, sploh če je na drugi strani žrtev," še dodaja.

"Zalezovalec ima občutek, da je on plenilec, ženska pa plen."
"Zalezovalec ima občutek, da je on plenilec, ženska pa plen." FOTO: Kanal A

"Ljudje res ne predvidimo, da bi se kaj hudega zgodilo," pravi Rigler. Zakaj bi, ko pa ve, da storilec do žrtve goji močna čustva. Dodaja še: "Gre za ekstremno ljubezen ali pa za ekstremno sovraštvo. V takšnih primerih je ločnica v tem, ali ta oseba, ki je predmet neskončne ljubezni, deluje v skladu s pričakovanji te osebe ali ne. Če je odgovor ne, se avtomatično prevesi v skrajno sovraštvo." "Gre tudi za sporočilo, če je ne bo imel on, je ne bo verjetno imel nihče drug," še pravi.

A kot opažajo tisti, ki se srečujejo z žrtvami zalezovanja ali nasilja, Policija velikokrat ne stori ničesar, dokler se dejansko nekaj ne zgodi. A je lahko, poudarja Jasna Podreka, že samo psihično nasilje obravnavano kot kaznivo dejanje. In vsako nasilje – psihično ali fizično – je nedopustno in tudi pri zalezovanju bi morala veljati ničelna toleranca. To je sicer prepoznano kot kaznivo dejanje, tudi ko gre za zalezovanje v družinskem krogu ali partnerskih odnosih.

Kakšne pravice ima oseba, ki je žrtev zalezovalca?

Policisti svetujejo, da je najpomembnejše to, da ženske o tem spregovorijo na glas in seveda vsako takšno dejanje prijavijo Policiji in čim bolj natančno opišejo, kaj se dogaja. Če nekoga zalezuje družinski član ali nekdo, s katerim je v partnerskem odnosu, se mu lahko izreče prepoved približevanja; če pa nekoga zalezuje oseba, s katero ni v nikakršnem odnosu, pa prepovedi približevanja po kazenskem zakoniku ni mogoče izreči – a taki primeri so redki. Seveda se kazni razlikujejo od primera do primera, v osnovi pa zalezovalcu grozi do dve leti zapora, če zalezuje mladoletno ali slabotno osebo, pa tri leta.

Bojana Kračan, kriminalistična inšpektorica GPU, pojasnjuje: "V teh primerih ne izrekamo prepovedi približevanja, ker se prepoved približevanja nanaša na družinske oz. na partnerske odnose in člane." Dodaja še: "Če nekoga zalezuje družinski član ali nekdo, s katerim je v partnerskem odnosu, se mu lahko izreče prepoved približevanja; če pa nekoga zalezuje oseba, s katero ni v nikakršnem odnosu, pa prepovedi približevanja po kazenskem zakoniku ni mogoče izreči."

Kračanova še poudarja: "Zelo pomembno je, da žrtev dejanja prijavi storilca na Policijo. Možnosti so različne od pisne prijave, osebne, do klica na 113. Zelo pomembno je, da o tem spregovori, opiše, na kakšne načine jo storilec zalezuje, ji sledi in se pojavlja na mestih, kjer se pogosto zadržuje, morda jo čaka pred službo, jo fizično zasleduje, mogoče po elektronskih sporočilih ... obstajajo različni načini." 

"Zelo želeno je, če je žrtev o tem spregovorila še s kom drugim, če je bil še kdo priča temu nasilnemu ravnanju. Govorimo in opravimo lahko tudi razgovore z drugimi osebami, morebiti starši, znanci, katerim je zaupala. Zaslišimo osumljenca in podamo pristojni akt na pristojno državno tožilstvo," še opozarja.

Ponedeljkovega shoda v Ljubljani v podporo ženskam, žrtvam nasilja sta se udeležili tudi notranja in pravosodna ministrica

Dominika Švarc Pipan danes za izjavo ni bila na voljo, je pa na družbenem omrežju Twitter napovedala, da bodo v prihodnje skupaj z notranjim ministrstvom naredili več za zaščito žrtev. V ponedeljek pa bosta obe ministrstvi organizirali tudi posvet o preprečevanju, obravnavanju in preiskovanju nasilja nad ženskami, spolnih zlorab in nasilja v družini ter femicida. Notranja ministrica Tatjana Bobnar sicer poudarja, da do nasilja velja ničelna toleranca, cilj Policije pa mora biti, da žrtvam zagotovi varnost ter prepreči nasilna oz. kazniva ravnanja. "Policija je tista, ki se vključi, ko je že prestopljena meja zakonitosti, ko je že izvršeno kaznivo dejanje ali prekršek, da takoj nemudoma in učinkovito ukrepa. Da so policisti senzibilni in usposobljeni, da prepoznajo tovrstno kriminaliteto in tovrstna kazniva dejanja in učinkovito ukrepajo. Vzpostavijo javni red in mir ter zaščitijo žrtev," še doda.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antar
07. 09. 2022 18.20
+1
Psihologi naj takoj nehajo razlagati o močnih čustvih storilcev kaznivih dejanj, saj tudi o čustvih žrtev prevečkrat molčijo. Čustva se vendar dajo obvladati. Če pa posamezniki tega nočejo, ne znajo ali ne zmorejo, so pač psihopati. Samo ne jih zagovarjati, ker si tega ne zaslužijo. Zaslužijo si lahko le keho, ali zaprt oddelek psihiatrije.
York
07. 09. 2022 12.31
+4
Kaj se zgodi s človekom, da je v nekem trenutku sposoben storiti tako okrutno dejanje na najbolj nizkoten način. Nadarjen dijak se je spremenil v podivjano pošast. Prizadel je člane dekletove družine, prijatelje, sošolce, ... a tudi storilec ima starše, sorodnike ki strahotno trpijo. Gotovo jim ni vseeno, da je povzročil tako tragedijo. Vsi bodo zaznamovani za celo življenje.
Augusto Pinochet
07. 09. 2022 10.48
-5
Po mojem mnenju je ravno obratno in je za taksne primere kriva ravno nasa liberalna druzba, ki ustvarja sibke moske, ki se bojijo zavrnitve in se ne znajo spopadati s problemi. Samo beta moski je sposoben tako bolanega in strahopetnega zlocina.
+2
Inceli... Mislim, da še nikoli prej ni bilo toliko devičnikov kot sedaj, ženske so z emancipacijo precej zvišale standarde...
JohannDoe
07. 09. 2022 10.52
+4
V Afganistanu, Pakistanu, Savdski Arabiji imajo čisto nasprotje od naše liberalne družbe, pa je tam tega največ. Potemtakem je njihov patriarhalizem pravo gojišče za bolane in strahopetne beta moške.
JohannDoe
07. 09. 2022 11.00
-3
@vesoljec Ženske so samo zavedene s produktom, ki ga je izumil potrošniški kapitalizem za svoje denarnice, zavedene so pa tako ženske kot moški oziroma cela družba. In tako bo še naprej, dokler bo konzumerizem kralj.
Augusto Pinochet
07. 09. 2022 11.00
-2
Dejansko gre res se vedno za beta ja in ne pozabimo, da so liberalci tisti, ki v isti sapi kritizirajo tradicionalne evropske vrednote in scitijo njihov patriahat 😉
JohannDoe
07. 09. 2022 11.05
+6
De facto je njihov militanten patriarhalizem gojišče bolanih in strahopetnih "beta" moških in dejansko je tam tudi takih dejanj in dogodkov največ. Vprašaj se sedaj ali bi enak nazor z drugačnim kulturnim predznakom dal drugačne rezultate. Odgovor je: ne. Empirično, ne filozofsko.
Augusto Pinochet
07. 09. 2022 11.37
+1
Se zavedate, da govirim o evropskih vrednotah in ne tradicionalnih krscanskih. Saj veste, tiste vrednote, ki so dale pravice zenskam, delavcem itd.
JohannDoe
07. 09. 2022 11.50
-2
Ja. Meni je samo zanimivo, da je patriarhalizem, ki je pogosto predstavljen kot alternativa današnji dekadenci, v obliki, ki eksistira in nam je poznana, evidentno gojišče takih incelov al kaj že, ki se tam množijo in prosperirajo kot mravlje na medu. To mi ne zgleda ravno, da bi nas rešilo. Lahko pa da tem "betam" (kot praviš) legitimiteto in vtis, da to niso, s tem, da postanejo pravzaprav normalni. Trikrat hura zanje, ker se ne čutijo več zapostavljene, ampak problema pa nismo rešili.
JohannDoe
07. 09. 2022 10.43
+6
@vesoljci Barabe imajo vso svobodo in zaščito, ostali pa so boks vreča za vso prisilo in represijo. Nekateri mogoče temu pravijo napredek in avantgarda, a v resnici je verjetno to samo generalna nesposobnost. Pol strokovne in napredne države skoči v luft, ko se morebiti lahko kršijo pravice nekega kriminalca, vsi so tiho in teh pomislekov pa ni od nikoder, ko je treba "morebiti kratit pravice" in "šlihtat" navadne državljane.
Pikapokapolonica
07. 09. 2022 10.39
+4
Torej, če ne zalezuje neka oseba, ki je ne poznam, recimo preko telefona, e-pošte, ni možen noben ukrep?
Pikapokapolonica
07. 09. 2022 10.39
+2
Astalaviva1958
07. 09. 2022 10.46
E.Nigma
07. 09. 2022 10.54
Je ja. Prijava policiji in sodišče določi od operaterja poizvedbo za ime klicatelja.
Vidmax.com
07. 09. 2022 10.39
+1
Levicarji so naredili vse zato, da se ne pise vec o imenih in priimkih, ker bi slo za vec kot 50% osumljencev za balkance, tega pa seveda nocemo, ker bi razgrevalo custva in resnico je treba zatreti v kali, kajne levicarji. Bolje vse zaviti v celofan, kot se soocati iz dejstvi.
E.Nigma
07. 09. 2022 10.38
+2
A zato je v priporu ker bi lahko kaj ponovil? Pa kaj vi ste vsi vsekani v glavo?
Astalaviva1958
07. 09. 2022 10.47
+3
Normalna praksa v večini zahodnih držav je da se človeka zapre zaradi suma ponovitve.
Astalaviva1958
07. 09. 2022 10.47
+1
Seveda do sodnega postopka pol pa kaj odločijo, valda bojo tipa zaprli...
E.Nigma
07. 09. 2022 10.52
+0
Vem. a vseeno bolano to slišati. V priporu je ker je to in to naredil ne pa ker bi lahko še kaj. Najboljše da se na sodišču zagovarja da bi raje zaporno kazan odplačal z javnimi deli in po parku rožice sadil.
JohannDoe
07. 09. 2022 10.30
+2
Vse nasilje, ki je problematično v tej družbi, se vrši v nekem odnosu med močnejšim in šibkejšim. In to je edino, kar je relevantno in pomembno za presojo. To, da se izpostavlja in dela razliko po spolu žrtve ali storilca je, ironično, nadaljevanje in oplajanje tistih istih patriarhalnih vzorcev, ki so kao tako osovraženi. Ni ekstra zavržno dejanje zato, ker je bil storilec moški in je napadel žrtev, ki je bila ženska, ampak zato, ker je bil v konkretnem dogodku močnejši in je napadel šibkejšega. Dokler ne bomo naredili tega miselnega preskoka, se bomo vedno vrteli v krogu.
+6
Priznajte, da je tip mentalno nestabilen in bi se moral zdraviti na zaprtem oddelku verjetno že vsaj od trenutka, ko se je spravil na avto... Nekdo pri nas ne opravlja dobro svojega dela...
krpati
07. 09. 2022 10.18
+5
Ekstremna čustva bodo ko bo sodstvo začelo opravljati svoje delo
Pravica je
07. 09. 2022 10.17
+11
Če je bil ta psihič, kot navajajo njeni svojci že prej prijavljen policiji za poškodovanje njenega avtomobila in to, da je ta storilec s seboj nosil nož , dobi človek občutek , da vsi odgovorni organi pregona s psihologi vred, stalno iščejo neke zakonske določbe in olajševalne okoliščine za takega kova sociopate, verjetno za pranje svoje vesti in vesti tistih liberalnih patetikov ,ki so tak prizanesljivi zakon za nasilneže spisali in ga sedaj družba mora tolerirati !
JohannDoe
07. 09. 2022 10.10
+1
Zakon bi vedno moral ščitit in bit na strani v nekem odnosu šibkejšega in to je tudi ves in edini "cid", s katerim bi se morali ukvarjat. To, da so si v debatah izmislili te femicide in druge cide ter to forsirajo v vsak kot in špranjo je krakomalo bolano. Edino izpostavljanje, ki je potrebno in smiselno, je to, da je žrtev šibkejša. Pa ni važno ali ženska, moška, srednjespolna, blond, rjava, mlada, stara.
Apostol1
07. 09. 2022 10.01
+12
Ko preberem novico o tem kako je psihopat temu dekletu uničil obraz in odsekal prst , ter , da se to dekle bori v bolnišnici za življenje , tudi mene prevzamejo ekstremna čustva , ki pa jih tule ne smem izraziti, ker to ni v skladu s pravili komentiranja . Drugače povedano. Nekoga , ki zagreši tak zločin se ne more in tudi ne sme obravnavati kot človeka in izraz človek je za njega ravno tako neprimeren , kot je za serijskega morilca neprimeren dobrotnik in tako bi moralo sodišče tudi obravnavati take primere. Na kratko povedano "Kitajski način"
JohannDoe
07. 09. 2022 10.16
+7
Še bolj veselo je, ko človek, recimo, ne sme povedati česa, kar po nobeni možni logiki in matematiki ni in ne more biti navzkriž z objavljenimi pravili, pa preprosto ne sme. Ker "sudja" ima ob vseh pravilih pač zadnjo.
JohannDoe
07. 09. 2022 09.58
+3
Vsakič ko mi kdo omeni ta femicid, mi začne prebava delovat. Eno so pogovorne urice z Mišo Molk, drugo pa bi morale biti uradne debate na ravni preprečevanja. Dosledno obravnavati, preganjati in preprečevati bi morali dejanja, ne kdo je storil komu kaj.
Lope
07. 09. 2022 09.57
+2
A zdaj so pa vsi strokovnjaki takoj na kupu im pamettni do neba. In vedno je tako, ko je za nekoga hudo poškodovanega ali umorjenega prepozno. Policija ne more nič, dokler se ne zgodi zločin in se na njih ne more nihče zanesti, da bi preprečili tragedijo. Torej bi si morala oseba, ki je nadlegovana napraviti načrt B, ne zanašajoč se na policijo, ampak prositi svoje bližnje, svoje prijatelje za pomoč. Ampak to je spet iluzija, ker slovenceljni raje uživajo v faušiji, nevoščljivosti...
medusa
07. 09. 2022 09.50
+7
In sedaj mu še reklamo delate ,kok je čustven in pameten... bruh!
medusa
07. 09. 2022 09.49
+8
Dejte no nehat ...kakšna čustva ...tip je psihopat ! Al je jokal ,ko je prišel po ruzak in policiste spraševal kaj se je zgodilo?????! Al se je po tleh metal od obžalovanja?! Neeeeee... Premišljeno in načrtovano jo je napadel!
Kopriva007
07. 09. 2022 09.48
-1
Kaksna diskriminacija. Kot da zenske niso zalezovalke. A ste ze kdaj slisali za shod za pravice moskih?
Dont.Panic
07. 09. 2022 10.02
+2
Statisticna dejstva kazejo, da nimas prav. Seveda obstajajo, vendar v bistveno manjsem obsegu ter redko postanejo nasilne. Zakaj odvracas pozornost od problema? Morda, ker si del njega.
Mali miš
07. 09. 2022 09.36
+5
Prepoved približevanja za tujca ne velja. Ja super. Švarc namesto da postopa po tekmah in shodih, naj spremeni kazenski zakonik in to vkljuci.
komarec
07. 09. 2022 09.35
+7
Trideset let trdega dela na nagem otoku bi mi zbistrilo um do te mere, da mu take stvari ne bi padle več na pamet.