Tujina

Za obsodbo malo možnosti

Brisbane/Canberra, 27. 07. 2007 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obtožnica proti indijskemu zdravniku, obtoženemu podpore ponesrečenih napadov v Londonu in Glasgowu, je umaknjena.

Indijski zdravnik je bil obtožen podpore ponesrečenih terorističnih napadov v Londonu in Glasgowu.
Indijski zdravnik je bil obtožen podpore ponesrečenih terorističnih napadov v Londonu in Glasgowu. FOTO: Reuters

Glavni avstralski tožilec Damian Bugg je danes umaknil obtožnico proti 27-letnemu indijskemu zdravniku Mohamedu Haneefu, ki je bil obtožen podpore junijskih ponesrečenih terorističnih napadov v Londonu in Glasgowu. Kot je novinarjem v Canberri pojasnil Bugg, je obtožnico umaknil, ker "za obsodbo ni bilo realne možnosti".

"Na sodišču v Brisbaneu so bili postopki proti Haneefu na moj predlog zaustavljeni. V okoliščinah tega primera ne verjamem v pridobitev dokazov, ki bi potrdili obtožnico. Po mojem mnenju je prišlo do napake," je dejal Bugg. Haneef je bil obtožen, da je "lahkomiselno" pomagal teroristom, vpletenim v napade v Veliki Britaniji. Domnevno naj bi julija lani nekemu sorodniku, ki je bil kasneje vpleten v napade, dal spominsko kartico svojega telefona. Haneef je zanikal vsakršno vpletenost v napade, omenjeni sorodnik pa prav tako ni obtožen neposredne vpletenosti v terorizem.

Haneef je bil v priporu v Brisbaneu od 2. julija, ko so ga aretirali na letališču, s katerega je nameraval poleteti v Indijo. Sodišče je minuli teden sicer odobrilo izpustitev Haneefa proti varščini, vendar pa ga je v zaporu zadržal minister za imigracije Kevin Andrews, ki mu je iz značajskih razlogov odvzel vizum. Zaenkrat še ni znano, ali bodo Haneefa izgnali iz Avstralije, ali mu bodo dovolili, da ostane in se pritoži na Andrewsovo odločitev.

Nekateri viri pa poročajo, da bo Haneef do razrešitve vprašanja njegovega vizuma uradno ostal v hišnem priporu, čeprav se bo lahko gibal po svoji skupnosti. "Svobodno se bo lahko gibal po svoji skupnosti, kar pa se tiče pravnega principa, je uradno v priporu," je dejal Andrews.


  • ES_PL_24ur_309x5138
  • ES_PL_24ur_309x5137
  • ES_PL_24ur_309x5136
  • ES_PL_24ur_309x5135
  • ES_PL_24ur_309x5134
  • ES_PL_24ur_309x5133
  • ES_PL_24ur_309x5132
  • ES_PL_24ur_309x513

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.