Veriga dobrih ljudi

Za potrebe podjetja v težavah vzela kredit, nato ostala brez službe in z dolgovi

Ljubljana, 13. 05. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Petrović
Komentarji
40

Kljub želji, da bi svoji družini dala kar največ, je mama dveh mladoletnih otrok ostala brez vsega. Bila je redno zaposlena v gradbenem podjetju in ker je bil lastnik tujec, jo je prosil, če bi se lahko podjetje vodilo na njeno ime. Ker mu je zaupala, je to storila, za podjetje celo vzela kredite in leasinge. Ko je podjetje propadlo, pa je dejanski lastnik te dolgove prepustil njej ter odšel. Da bi izplačala delavce, je mogla sama vzeti kredit, nato je ostala še brez zaposlitve, kmalu za tem pa sta se z možem še ločila, zato je z otrokoma odšla v najem. Dolgovi se kopičijo, otroka čutita njeno stisko in čeprav se trudi ostati močna, ji vselej ne uspe. Pravi, da ko je sama, pogosto joka, in upa, da ji bo uspelo izplavati na površje.

"Najhuje od vsega mi je bilo to, da sta imela letos oba rojstni dan, pa nista dobila tudi ene malenkosti za rojstni dan, ker enostavno nimam, nisem jima mogla nič kupiti, niti narediti torte," pravi mama dveh mladoletnih otrok. 

Vse se je začelo, ko se je zaposlila v podjetju, ki je bilo v lasti tujca, tam je delala kot administratorka, poslovali so dobro in se tudi dobro razumeli, pravi. "Ko sem bila zaposlena le nekaj mesecev, je prišel na idejo, da bi jaz prevzela podjetje in da bi podjetje bilo prepisano name, meni se je to čudno zdelo ampak, ker sem mu zaupala, mu verjela, sem privolila v to."

Za potrebe podjetja, ki je zapadlo v težave, je vzela kredit, ki ga brez rednih prihodkov ne zmore redno odplačevati. "Zato me je že banka začela terjati, vsak dan dobivam nove opomine, nove stvari, obveznosti in potem še obresti," pojasnjuje mama. 

Težka situacija tudi za sinova

Službo išče že skoraj eno leto, a neuspešno. Obrnila se je na Center za socialno delo in na Zvezo prijateljev mladine Moste Polje, kjer so ji ponudili materialno in pravno pomoč. "V tem primeru se potem poskuša pomagati družini pri dogovoru z upnikom glede obročnega odplačevanja dolgov, če je to mogoče, če se da kakšne obresti odpisati," pravno pomoč opiše Tjaša Tomažin Raspotnik. "Takoj smo postavili cilje, kje ji lahko pridemo naproti, kaj lahko naredimo, nas pa zelo skrbi, kako bo mama rešila te težave," dodaja Živa Logar iz ZMP.

Mamo pa najbolj skrbi za sinova, ki zelo čustveno preživljata težek položaj, v katerem so se znašli, zato potrebuje pomoč, da bo otrokoma lahko nudila dostojno in varno otroštvo in prihodnost. "Včasih sem bila jaz tista, ki sem vsem pomagala, ni važno, na kakšen način, če je kdo rabil pomoč, sem bila tam, zdaj sem pa jaz na tem mestu."

Veriga dobrih ljudi
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja