Tujina

Za utopitev dečkov kriv UNMIK?

Beograd, 27. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V tajnem poročilu civilne misije ZN na Kosovu naj bi bilo nedvoumno ugotovljeno, da Srbi niso odgovorni za utopitev treh albanskih dečkov, ki je bila povod za začetek krvavih neredov.

Nemiri 17. marca so bili najhujši v zadnjih nekaj letih.
Nemiri 17. marca so bili najhujši v zadnjih nekaj letih. FOTO: Reuters

Novinarji državne Radiotelevizije Srbije naj bi namreč uspeli priti do tajnega poročila mednarodnega okrožnega tožilca v Kosovski Mitrovici,. O njem je že pred dnevi govoril tudi vodja koordinacijskega centra za Kosovo Nebojša Čović, ki je v oddaji državne televizije zatrdil, da UNMIK skriva zadevni dokument že od 4. aprila.

Čović je v soboto v pogovoru za beograjsko televizijsko postajo B92 zatrdil, da je videl dokument kosovskih preiskovalnih organov, iz katerega je razvidno, da so za utopitev treh albanskih dečkov odgovorne mednarodne mirovne sile na Kosovu.

Predstavnik policije ZN na Kosovu je zanikal Čovičeve trditve in povedal, da preiskava o tragičnem dogodku še ni končana in da zato tudi ne more povedati, kaj se je dejansko pripetilo.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je minuli teden v svojem poročilu izpostavila, da so kosovski mediji v albanščini zlorabili vest o utopitvi treh malčkov in s poročanjem o tem tragičnem dogodku brez dokazov prispevali k izbruhu nasilja nekaj dni pozneje. V podrobnem poročilu OVSE je poudarjeno, da so kosovski mediji o dogodku poročali, kot da bi bilo že vse do kraja pojasnjeno, čeprav se pristojni organi sploh še niso oglasili. Mediji so zatrjevali, da so se dečki utopili, ker so bežali pred Srbi, ki naj bi jih preganjali s psi, in so zato skočili v mrzlo reko Ibar.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni