Tujina

Za uvrstitev mefedrona na seznam prepovedanih drog

Bruselj, 20. 10. 2010 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija poziva k prepovedi mefedrona, ki je v Sloveniji še vedno zakonit. Še več, kupimo ga lahko celo preko spleta. V Komisiji namreč opozarjajo, da so samo v Veliki Britaniji in na Irskem do zdaj ugotovili vsaj 37 smrtnih primerov.

Mefedron je še zlasti prisoten na zabavah, saj deluje kot stimulans.
Mefedron je še zlasti prisoten na zabavah, saj deluje kot stimulans. FOTO: Jure Juvanc

Evropska komisija je pozvala k prepovedi droge mefedron, ki ima primerljive fizikalne učinke kot ekstazi ali kokain. Ta droga je po navedbah Komisije še vedno zakonita v dvanajstih državah članicah Evropske unije, tudi v Sloveniji. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da ni nenevarna.

Mefedron je nezakonit v Avstriji, Belgiji, na Danskem, v Estoniji, Franciji, na Irskem, v Italiji, Latviji, Luksemburgu, na Malti, v Nemčiji, na Poljskem, v Romuniji, na Švedskem in v Veliki Britaniji.

"Mefedron je nevarna droga, ki je na voljo na spletu in na uličnih vogalih. Zaradi te droge so že umrli ljudje, zato pozivam vlade, naj hitro ukrepajo in začnejo nadzirati njeno uporabo ter jo opredelijo kot kaznivo," je dejala komisarka za pravosodje Viviane Reding.

Komisija predlaga prepoved proizvodnje in trženja mefedrona, v nasprotnem primeru pa kazenske sankcije. Države članice morajo sedaj odločiti, ali bodo predlog Evropske komisije upoštevale, in sicer bodo o tem glasovale s kvalificirano večino.

Vsaj dva smrtna primera v EU

Samo v Veliki Britaniji in na Irskem je z mefedronom povezanih vsaj 37 smrtnih primerov.

V EU so po navedbah Komisije že poročali o dveh smrtnih primerih, v katerih je bil edini povzročitelj smrti mefedron. Samo v Veliki Britaniji in na Irskem pa so do zdaj zabeležili vsaj 37 dodatnih smrtnih primerov, pri katerih so v obdukcijskih vzorcih našli mefedron.

Ob tem v Komisiji dodajajo, da je znanstvena ocena tveganja, ki jo je opravil Evropski center za spremljanje drog in odvisnosti s sedežem v Lizboni, pokazala, da lahko mefedron povzroči akutne zdravstvene težave in vodi v odvisnost.

Zakonita prodaja

V Sloveniji sicer v strokovnih krogih že dlje časa poteka razprava o tem, da bi mefedron (znan tudi kot "mef", mijav in mijav-mijav) uvrstili na seznam prepovedanih drog.

"Mef" je sicer na trgu vse od leta 2003, prodaja pa se je še posebej razmahnila po letu 2007. Z običajnimi testi na droge ga po informacijah poznavalcev ne moremo zaslediti.

V Komisiji opozarjajo, da ta droga nima dokazane zdravstvene vrednosti ali drugega poznanega zakonitega namena.

Mefedron se najpogosteje prodaja kot prah, pa tudi v kapsulah ali tabletah na spletu, v specializiranih trgovinah in pri uličnih preprodajalcih. Zanimivo je dejstvo, da ga lahko povsem legalno prodajamo pod pretvezo, da gre za gnojilo za rastline ali soli za kopel. Na embalaži pogosto celo piše "ni za prehrano ljudi" ("not for human consumption"), s čimer se želijo preprodajalci izogniti zakonskim določilom, ki veljajo za zdravila in druge snovi, ki niso namenjene za prehrano ljudi.

Kot že rečeno, gre za priljubljeno drogo na zabavah, saj deluje kot stimulans. Primerjajo ga z amfetamini (spidom), ekstazijem in kokainom.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dzonzon
20. 10. 2010 23.34
trava je kul na easy te zadane......ni čudn da jo poha že več ko pol (slovenije)
yerbas
20. 10. 2010 22.12
Kaj pa je to mededron, pardon mefedrona (moram prav prekopirati iz naslova. Čisto neznana kovina ali nekovina v novem periodnem sistemu elementu po Dimitriju Ivanovič Mendelejevu ?
lila.ayla
20. 10. 2010 20.13
prvič slišm... ampak če 2 umreta res ni nek šok, več jih umre med padcom po stopnicah - jih prepovemo? sicer pomoje bi itak mogl prepovedat vse razn trave (vključno s cigareti in alkoholom - pa drugače kadim ;))
rko
20. 10. 2010 19.33
Pojma nimate.. "mef" "Meth" je čist ena druga zadeva.. mefedron je pa bedarija
brainstorm
20. 10. 2010 17.59
Od 2003 do zdaj 37 mrtvih ki so povezani s mefedronom in 2 ki sta umrla v celi Uniji direktno od mefedrona. Zdaj pa mi daj samo cifro od 2010 koliko jih je umrlo od alkohola ali v povezavi z njim? Pa lahko štejemo samo Slovenijo če hočete.... Tolko o "skrbi" za zdravje.
chadmaster1
20. 10. 2010 17.52
Otroci stran od droge ( heroin, kokain,alkohol...) raje kakšno "travco"" prižgite.
UXUX
20. 10. 2010 17.47
Res mi ni jasno kako lahko mefedron dovoljen taravca pa ne.
chadmaster1
20. 10. 2010 17.32
Otroci stran od droge ( heroin, kokain,alkohol...) raje kakšno "travco"" prižgite.