Tujina

'Za žrtve pod Everestom ni kriva gneča, ampak slabo vreme'

Katmandu, 26. 05. 2019 19.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nepalske turistične oblasti zavračajo obtožbe, da je porast smrtnih nesreč pod vrhom Mount Everesta v zadnjem tednu posledica prevelike gneče. Med razlogi za povečanje smrtnega davka navajajo muhasto spomladansko vreme.

Po besedah direktorja nepalskega oddelka za turizem, Danduja Raja Ghimireja, se je proti vrhu najvišje gore na svetu maja letos povzpelo 381 alpinistov. Ghimire sicer priznava, da je število višje kot običajno, vendar v tem ne vidi glavnega razloga za smrti.

Kot je povedal direktor oddelka za turizem, je razlogov več, med njimi neugodne vremenske razmere, saj so obdobja lepe vremena kratka, pihajo pa tudi močni vetrovi. Ghimireja je potrdil smrt osmih oseb od desetih pogrešanih to sezono.

56-letni Irec Kevin Hynes je umrl v petek v svojem šotoru, njegov Seamus Lawless pa je padel v bližini vrha, a njegove smrti še niso potrdili. Dan  za tem je kmalu po prihodu na vrh zavest in življenje izgubil 44-letni Robin Haynes Fisher. Štirje Indijci, Nepalec, Avstrijec in Američan so prav tako pogrešani ali mrtvi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lokalne oblasti so sporočile, da je indijski alpinist Nihal Ashspak Bhagwan umrl zaradi izčrpanosti, potem ko je "v koloni pod vrhom čakal več kot 12 ur". Po svetu so tudi zaokrožile fotografije z vrha gore, kjer so vidne dolge kolone čakajočih alpinistov.

"Planinstvo v Himalaji je samo po sebi pustolovska, zahtevna in občutljiva dejavnost, ki zahteva popolno zavedanje, a tragične nesreče so neizogibne," je povedal Ghimireja. Nepalske oblasti se sicer zaradi velika števila smrtnih žrtev soočajo s pritiski in pozivi po omejitvi števila dovoljenj za plezanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
27. 05. 2019 14.09
+2
.?zakaj pa bilo krivo ravno vreme ?zakaj pa ne napovedovalci vremena ? ali tisti , ki napovedi ne poslušajo / zanimivo.
deratizacija
27. 05. 2019 08.28
+0
Gora ni nora, nor je, kdor gre gor. Še posebej nor pa je tisti, ki tako čaka, da lahko poizkusi priti gor.
flojdi
27. 05. 2019 14.11
-1
Tudi noben avto ni nor, pač pa je takih veliko preveč voznikov jih.
FlatyEric
27. 05. 2019 07.35
+9
Vzpon na Everest je toliko privlačen, ker je to izjemno zahtevno. S tem pa pride neko tveganje, ki se ga vsak od teh plezalcev mora zavedati. Vse skupaj naredi ta vzpon za nekaj posebnega in možnost, da kdo umre pač spada zraven. V trenutku, ko bo vzpon na Everest lahko opravil vsak brez nevarnosti, bo to postalo nezanimivo.
komar
26. 05. 2019 21.13
-15
Tej "pajki",ki lezejo tam gor,ocitno ne poznajo pregovora : "Osel gre samo enkrat na led !" Velika verjetnost je,da vsi,ki se grejo Spidermen-a na to goro : - Ali nimajo pametnejsega dela,doma. - Ali so samski. - Ali jim ni mar,za druzino,ki jih caka doma. - Ali trmasto nocejo na bolj nizke/varne hribe. - Ali nimajo vse sive celice na pravem mestu. Saj verjetno vedo,vsaj priblizno stevilo ljudi, ki se niso nikoli vec vrnili nazaj
Firnk
26. 05. 2019 21.01
+11
pa res nimajo pošlihtan po glavah da se jih toliko naenkrat drenja za na vrh nobene pameti in predvsem reda
flojdi
27. 05. 2019 14.17
+2
. na cestah mate pa strašen , in brezhiben , red . / pa en je zadovoljen,če gre na pir , en pa v gore . (zakaj vse sodit po svojih občutkih
flojdi
27. 05. 2019 14.19
+1
..vsekakor pa cenim vse tiste, ki gredo v gore ; ne onih drugih