Tujina

Prekinili preiskavo proti Glavašu

Zagreb, 21. 12. 2006 14.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osiješko sodišče je začasno ustavilo preiskavo proti hrvaškemu poslancu Glavašu v primeru poboja civilistov.

Preiskovalni sodnik v Osijeku je danes začasno ustavil preiskavo proti hrvaškemu poslancu Branimiru Glavašu v primeru poboja civilistov ob reki Dravi v Osijeku leta 1991 in 1992. Ustavitev preiskave v Osijeku so zahtevali Glavaševi odvetniki, potem ko je preiskavo proti Glavašu, nekdanjem vojaškemu poveljniku v Osijeku, v ločenem procesu ustavil tudi zagrebški preiskovalni sodnik.

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš FOTO: Reuters

Preiskovalni sodnik se je kazensko preiskavo odločil ustaviti na podlagi mnenja zdravstvenih strokovnjakov, ki so ocenili, da je Glavaš nezmožen razprav na sodišču, potem ko je v priporu gladovno stavkal 37 dni. Glavaš se trenutno zdravi v osiješkem kliničnem centru.

Hrvaški mediji poročajo, da se je Glavašu medtem stanje poslabšalo in da je prejšnji torek prenehal jemati zdravila in hrano v bolnišnici. Hrvaški minister za zdravstvo, Neven Ljubičič, je sicer dejal, da Glavaša ni treba vprašati, ali si želi zdravljenja, ampak mu je treba pomagati v skladu z zdravniškim kodeksom in s hrvaškimi zakoni.

Tiskovni predstavnik zagrebškega sodišča je napovedal, da bodo preiskavo proti Glavašu nadaljevali takoj, ko bo spet lahko osebno spremljal proces v Zagrebu, ki se osredotoča na njegovo vlogo v pobojih in trpinčenju civilistov v garažah nekdanjega mestnega sekretariata za narodno obrambo v Osijeku leta 1991.

Glavaš, nekdanji član vladajoče stranke HDZ, je prvi poslanec hrvaškega sabora, ki je ostal brez imunitete zaradi suma, da je sodeloval v vojnih zločinih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.