Tujina

Začasno prekrižali Trumpove načrte o gradnji zidu na meji z Mehiko

Washington, 25. 05. 2019 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
6

Ameriški zvezni sodnik Haywood Gilliam je zadal udarec načrtom ameriškega predsednika Donalda Trumpa o gradnji zidu na meji z Mehiko. Začasno je namreč prepovedal uporabo sredstev obrambnega ministrstva za ta projekt.

Donaldu Trumpu ameriški kongres, v katerem imajo demokrati v spodnjem domu večino, ni odobril denarja za gradnjo zidu. Ameriški predsednik je zato razglasil izredne razmere na meji, da bi lahko tako denar dobil iz drugih proračunskih virov.

Sodnik Gilliam je v petek odločil, da ameriška vlada do končne odločitve ne sme graditi mejne pregrade s sredstvi obrambnega ministrstva. Ta so bila sicer odvzeta proračunu za boj proti narkotikom, luknjo v slednjem pa so pokrili tudi z milijardo dolarjev, odvzetih iz sredstev za vojaško osebje.
Sodnik Gilliam je v petek odločil, da ameriška vlada do končne odločitve ne sme graditi mejne pregrade s sredstvi obrambnega ministrstva. Ta so bila sicer odvzeta proračunu za boj proti narkotikom, luknjo v slednjem pa so pokrili tudi z milijardo dolarjev, odvzetih iz sredstev za vojaško osebje. FOTO: AP

A kakšnih 20 ameriških zveznih držav, tudi utrdbi demokratov New York in Kalifornija, Ameriška unija za državljanske svoboščine, okoljske skupine in obmejne skupnosti so se zoper to odločitev pritožile na sodišče. Razglasitev izrednih razmer po njihovem prepričanju ni v skladu z ustavo.

Vlada do končne odločitve ne sme graditi s sredstvi obrambnega ministrstva

Sodnik Gilliam je v petek odločil, da ameriška vlada do končne odločitve ne sme graditi mejne pregrade s sredstvi obrambnega ministrstva. Ta so bila sicer odvzeta proračunu za boj proti narkotikom, luknjo v slednjem pa so pokrili tudi z milijardo dolarjev, odvzetih iz sredstev za vojaško osebje.

Gre za začasno prepoved, ki izhaja iz sodnikove presoje, da bodo tožniki verjetno uspeli dokazati, da je Trumpova administracija presegla svoja pooblastila in da bi v primeru izvrševanja odločitve nastala nepopravljiva škoda.

V nevladni organizaciji Sierra Club so odločitev sodišča pozdravili. "Videli smo škodo, ki jo vse daljši mejni zid povzroča skupnosti in okolju že desetletja," je poudarila odvetnica skupne Gloria Smith.
V nevladni organizaciji Sierra Club so odločitev sodišča pozdravili. "Videli smo škodo, ki jo vse daljši mejni zid povzroča skupnosti in okolju že desetletja," je poudarila odvetnica skupne Gloria Smith. FOTO: AP

Gilliam je v svoji odločitvi poudaril, da "absolutni" nadzor kongresa nad izdatki zvezne vlade, "tudi kadar takšen nadzor morda frustrira izvršilno vejo oblasti zaradi pobud, ki jih ocenjuje kot pomembne", ni napaka v ustavnem sistemu ZDA. "Gre za del tega sistema, in sicer za ključen del."

V nevladni organizaciji Sierra Club so odločitev sodišča pozdravili. "Videli smo škodo, ki jo vse daljši mejni zid povzroča skupnosti in okolju že desetletja," je poudarila odvetnica skupne Gloria Smith. "Zidovi razdvajajo soseske, krepijo nevarne poplave, uničujejo zemljo in življenje v divjini ter tratijo vire, ki bi morali biti namesto tega uporabljeni za infrastrukturo, ki jo te skupnosti resnično potrebujejo," je menila.

Trump je obljubo o gradnji zidu na meji ZDA z Mehiko, ki naj bi ustavil migrante iz Latinske Amerike, postavil v središče svoje predsedniške kampanje leta 2016.
Trump je obljubo o gradnji zidu na meji ZDA z Mehiko, ki naj bi ustavil migrante iz Latinske Amerike, postavil v središče svoje predsedniške kampanje leta 2016. FOTO: AP

Trump je obljubo o gradnji zidu na meji ZDA z Mehiko, ki naj bi ustavil migrante iz Latinske Amerike, postavil v središče svoje predsedniške kampanje leta 2016. Takrat je sicer trdil, da bo gradnjo zidu plačala Mehika, nato pa obrnil ploščo in za sredstva prosil kongres. Spor zaradi tega denarja je povzročil rekordno 35-dnevno blokado financiranja ameriške zvezne vlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
26. 05. 2019 09.20
-1
A niso ameri,kao multikulti?Zdaj pa zid kot v berlinu
Al83
25. 05. 2019 19.06
+2
Levi novinarji hodijo za tremi ženskami in otroci v množici moških in prikazujejo, kot da je 90% žensk na mejih, ali pa kot da jih je vsaj 50-50%.
CestniKolesar370Wattov
25. 05. 2019 13.15
+5
Te dni bo spet kopica anti-Trump novic, zdaj so še kako potrebne. Zakaj? Pa poglejmo... Zakaj so demokrati dobili nazaj hišo? Verjetno so demokratom ogromen delež volilnih glasov prinesle 2-letne konstantne novice o Putinu in Trumpu - Trump naj bi delal za Putina in glavni mainstream mediji so to zgodbo vlekli na dolgo in široko. Vsi pozabljajo, da je Rusija pod Trumpom samo izgubila. Sankcije, itd, in potem naj bi Trump delal za Putina? No da se vrnemo k temi, zakaj bo te dni na sporedu kopica anti-Trump novic? Mullerjeva preiskava je končana, vse teorije zarot so padle v vodo. Zdaj je William Barr nova figura na čelu DOJ in oznanil je, da priskuje KAKO je do Mullerjeve preiskave sploh prišlo. Kdo jo je naročil in kakšne dokaze so imeli za osnovo primera, da so preiskavo sploh začeli. Namig: Demokrati so naredili LAŽNO poročilo na podlagi katerega se je preiskava sprožila. Za ustvarjanje primera so sodelovali Ameriški operativci (vladni uslužbenci) skupaj z operativci iz Italije, Avstralije, UK, Ukrajine. In v enem tednu odkar je nov pravosodni minister oznanil preiskavo, se je v Avstraliji menjala vlada, UK premierka je odstopila, Trump se je dobil s Salvinijem (s katerim prav gotovo nista govorila o Evropskih problemih, kot je to novinarjem rekel Trump, Ukrajinska vlada je začela čistko... Naključje? Dvomim. Poglej recimo Adama Schiffa. V dveh letih se je v medijih pojavil več 100x. Vedno je vse vedel okoli Mullerjeve presikave, vedno je govoril, da ima ne vem kakšne dokaze, ampak o njih ne sme govoriti dokler ne bo preiskava zaključena. Preiskava zaključena, Trump čist kot solza... Zakaj Schiff sedaj ne predstavi teh svojih trdnih dokazov? Zato, ker je cela preiskava politični konstrukt. In ta isti Schiff je ob koncu Obamovega mandata javno lobiral, da mora Obama vse okoli Trumpa in Rusije dati v javnost, ker narod mora vedeti. Ko je pa Trump na plano hotel dati izvlečke FISA reporta, je pa rekel, da Američani ne smejo videti tega. Selektivnost? Če bo Barr opravil svojo nalogo (ki se ne bo vlekla v nedogled, kot se je Mullerjeva preiskava), bojo demokrati še jokali.
CestniKolesar370Wattov
25. 05. 2019 13.26
-3
To lahko nesete na banko. Včeraj na 24ur večerni oddaji "vrstijo se zahteve za odstavitev Trumpa". Kje že? Na kakšni osnovi? Za zgornjim komentarjem stojim in še pred koncem letošnjega leta bojo udarne novice začele prihajati na plano - takšne novice, ki jih niti mainstream mediji ne bodo mogli prezreti. Stojim za tem in pridem nazaj. Sigurno se ne bom skril v luknjo tako kot so se skrili vsi tisti strokovnjaki s svojimi predvidevanji "Trump bo izgubil volitve", "Ameriško gospodarstvo bo šlo v recesijo še pred koncem leta 2017", itd.
nikhrast
25. 05. 2019 21.55
-3
Ne vidiš da Trump ni stabilen, patološki lažnjivec, narcis..., naredil pa ni nič niti ko so imeli republikanci večino. Zdravstvo, cenejša zdravila, zid, infrastruktura, trgovinski sporazumi, Kim in Severna Koreja...., ekonomija pa laufa v redu že destletje. Pa poglej kaj govorijo Trumpu farmerji in rančarji, pa avto kompanije, pa veliki marketi kot Walmart in Target, vsi ga opozarjajo kaj prinašajo tarife.
SuperBog=?lovk
25. 05. 2019 11.58
-7
Ma koga briga ta Bedačkov zid!