Tujina

Migrante iz Vučjaka v BiH naj bi začeli premeščati v torek

Bihač, 09. 12. 2019 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.V. / V.Š. / STA
Komentarji
287

Predsednik vlade unsko-sanskega kantona Mustafa Ružnić je sporočil, da bodo iz taborišča Vučjak blizu Bihaća migrante začeli premeščati v torek. Operacija naj bi trajala tri dni. Sekretar Rdečega križa v Bihaću Selam Midžić je medtem dejal, da bodo taborišče izpraznili v torek.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Migrantsko taborišče Vučjak
    06:49
    Iz SVETA: Migrantsko taborišče Vučjak
  • Iz SVETA: Balkanske migrantske poti
    02:52
    Iz SVETA: Balkanske migrantske poti
  • Iz SVETA: Bi Slovenija sprejela migrante iz Vučjaka?
    01:42
    Iz SVETA: Bi Slovenija sprejela migrante iz Vučjaka?

Glede na dogovor državnega vrha in kantonalnih oblasti naj bi se premeščanje migrantov iz Vučjaka v migrantske centre z ustreznejšimi razmerami za njihovo bivanje začelo danes, vendar je vodja misije Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v BiH Peter van der Auweraert v nedeljo zvečer za regionalno televizijo N1 izjavil, da danes premeščanja še ne bodo začeli in da ne ve, kdaj se bo to zgodilo.

Van der Auweraert: Najbolj pomembno je, da se Vučjak zapira

Predsednik vlade unsko-sanskega kantona Mustafa Ružnić je na novinarski konferenci v Bihaću sporočil, da bodo s premeščanjem začeli v torek in da bo operacija trajala tri dni.

Številni migranti so se odpravili v gozd, saj se želijo izogniti premeščanju v notranjost BiH.
Številni migranti so se odpravili v gozd, saj se želijo izogniti premeščanju v notranjost BiH. FOTO: AP

Na novinarski konferenci, na kateri je bil tudi van der Auweraert, je pojasnil, da zaradi tehničnih in varnostnih razlogov potrebujejo čas za premestitev migrantov. V prvi fazi jim bodo zagotovili prevoz, hrano in policijsko spremstvo.

Del migrantov, okoli 350, naj bi premestili v nov sprejemni center v zapuščeni vojašnici Blažuj pri Sarajevu, ki pa na sprejem še ni pripravljena. Van der Auweraert je danes povedal, da bodo za tehnično usposobitev prostorov potrebovali še nekaj tednov, tako da bodo del migrantov sprva začasno namestili v begunsko taborišče Ušivak v kraju Hadžići blizu Sarajeva. V primeru potrebe pa bi del migrantov lahko začasno namestili tudi v azilnem centru v Salakovcu blizu Mostarja.

Ob tem je Van der Auweraert izpostavil, da je najbolj pomembno, da se Vučjak zapira. To je označil kot prvi korak do zmanjšanja pritiska na unsko-sanski kanton.

Preko taborišča v pol leta šlo okoli 25.000 migrantov

Sekretar Rdečega križa v Bihaću Selam Midžić je medtem danes migrante v Vučjaku seznanil, da bodo z njihovim premeščanjem začeli v torek okoli 11. ure in da se morajo do takrat na to pripraviti. Z avtobusi naj bi jih nato odpeljali iz taborišča, ki ga s torkom ne bo več, je dejal po poročanju N1. Povedal je tudi, da je preko taborišča v pol leta šlo okoli 25.000 migrantov.

V Vučjaku naj bi bilo trenutno še okoli 600 migrantov. Minister BiH za varnost Dragan Mektić je v petek pojasnil, da jih bodo premestili v druge centre po BiH, ki imajo še proste kapacitete, dokler ne bodo za sprejem migrantov pripravili nekdanjo vojašnico Blažuj pri Sarajevu.

Prejšnji teden, ko je zapadel sneg, so razmere v Vučjaku postale še bolj dramatične

Vučjak
Vučjak FOTO: Twitter

Center v Vučjaku leži v bližini nekdanje deponije odpadkov in minskega polja ter je že vse od nastanka junija tarča kritik zaradi neprimernih pogojev za bivanje. Improvizirano taborišče blizu meje s Hrvaško so lokalne oblasti v Bihaću vzpostavile za nezakonite migrante, za katere ni bilo prostora v sprejemnih centrih. Sestavljajo ga šotori, ki jih ni mogoče ogrevati, v njem ni tekoče vode, stranišč in elektrike.

Številni, med drugim tudi Svet Evrope ter EU, so opozorili, da je Vučjak povsem neprimeren za bivanje, življenje in zdravje ljudi v njem pa sta ogrožena. V zadnjem času so bili vse pogostejši pozivi k zaprtju tega taborišča. Za to se je prejšnji teden ob obisku Vučjaka zavzela tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je razmere v tem taborišču v petek označila za najslabše v vsej Evropi.

Prejšnji teden, ko je zapadel sneg, so razmere v Vučjaku postale še bolj dramatične in napete. Skupina beguncev je v začetku tedna napadla nekaj policistov, zatem so v znak protesta zavračali hrano in pijačo.

Novi premier BiH Zoran Tegeltija je napovedal, da bodo z novim ministrom za varnost pripravili načrt za reševanje migrantske krize v BiH. Ob tem je zatrdil, da predstavnikom EU, tudi če bodo zagotovili denar za to, da bi migranti ostali v BiH, to ne bo uspelo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (287)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Kolman
12. 12. 2019 19.21
+1
Zakaj govorite o migrantih. To so EKONOMSKI BRGUNCI. NE ZAVAJATE DOMAČEGA PREBIVALSTVA.
piamlakar
10. 12. 2019 15.15
+5
Sami moški - malo poglejte...a se vam ne zdi čudno, da zdravi, mladi moški to prenašajo?? Zakaj v svoji državi ne urejajo problemov? Poleg tega se niso pripravljeni socializirat in integrirat v družbo zahoda, kar pač ni sprejemljivo. Če grem jaz v Iran, si moram nadeti ruto in biti oblečena, da se ne vidi telo. Torej - ???? A mislite, da so oni na to pripravljeni, da sprejmejo zahodni način življenja? Kar jih je zdaj tukaj v EU so dokazali, da nikakor ne. Oni želijo islamizacijo Evrope, folk jim pa naseda. Veste po koliko denarja jim zasežejo Hrvati?? Po par tisoč eur?? Najboljše gsm z navigacijo??? Marsikaj ne vidite, vidite samo to, kar prikaže en neveden novinar.
tarzan13
10. 12. 2019 09.18
-8
ubogi ljudje, da jim nihče nepomaga
Arguss
09. 12. 2019 21.07
+20
Da se v sanitarijah podelaš zdraven wc školjke za mene ni nobena kulturna obogatitev.
Bojan Kolman
12. 12. 2019 19.23
Kdo je lahko tako v glavi prikrajšan da na ta komentar da 👎
Uporabnik1095190
09. 12. 2019 20.43
+25
Če jim je premrzlo,naj se odpravijo nazaj proti puščavi kamor spadajo.
537
09. 12. 2019 19.53
+30
A ni nekako, da je begunec tisti, ki pride v najblizjo drzavo, kjer vlada mir, tam pa zaprosi za azil? Vse ostalo so samo ilegalci. Samo vprasam. Ker bosna je zeloooo dalec od najblizje sosednje drzave. Da se ne pogovarjamo o nemciji, ali pa se celo dlje. Zraven tega, oni niso navajeni na zime, ki prevladujejo v evropi. Kako bi oni pozimi delali veni na mrazu? Ko pa je poleti vroce, pa se v senci in hladu skrivajo. Ali se bodo kar asimilirali v vseh pogledih v trenutku?
puspan
09. 12. 2019 19.52
+16
Polno razumevanje za begunce vojne, ampak vsi, ki sem jih slišal in videl na TV SLO 1 ob 19h, so ekonomski emigranti, ki želijo v bogate države na zahodu Evrope. Vsaka druga beseda je izsiljevanje in grožnje proti vsem, ki niso njihovega mnenja. Bosanski funkcionar je čisto lepo povedal, da migranti nimajo nobene pravice in kompetence odločati o njihovih željah in zahtevah. Treba jih bo na silo naložiti na letalo in odpeljati v Pakistan in ostale države, od koder so se pritepli. Dokler ne bo Evropa temu napravila konec, bodo poskušali vedno znova. Sicer pa ne podpiram nobene Varde in podobnih, ki delajo samo dodatne zdrahe in nemire po vsej Sloveniji. Me pa zelo zanima, kaj ti dobro rejeni in vampasti vardisti, ki so vsi delovno sposobni, sploh delajo tam. So vzeli dopust, ali pa so registrirani na Zavodu za zaposlovanje, kjer prejemajo pomoč zaradi brezposelnosti. Če bi se kaj podobnega zgodilo v naših sosednjih deželah Avstriji, Nemčiji in ostalih, bi jih zelo hitro razporedili na delovna mesta ali pa v trenutku prekinili socialno pomoč. Nekaj takega bi morali storiti pri nas pa še krepko udariti po žepih in tega guncanja afen bi bilo hitro konec.
jarti?
09. 12. 2019 21.09
+9
npr. šef varde zaposlen brez socialne pomoči, tako tudi ostali. nobene zdrahe in nemirov ni zaradi varde, lahko mirno spiš. kar se tiče migrantov, tam pa so zdrahe in nemiri, tudi v Avstriji in Nemčiji.
flexi22
09. 12. 2019 19.45
+20
kar na letalo in nazaj naj cenej
srebrnibreg
09. 12. 2019 19.48
+13
puspan
09. 12. 2019 20.06
+9
Srebrni, tvoj reiseplan je dražji, kot letalo. Kdo pa bo meni plačeval v času plovbe proti Pakistanu? Avion je res malo dražji, ampak za štiri ure poleta do tam je za vsakega sendvič s pol Kranjske in liter vode dovolj.
BožjiSvetovalecPolde
09. 12. 2019 19.40
+27
Vlada spet za migrante misli dati nekaj 10 tisoč eur za športne copate... a ne bi bilo bolj smiselno, da poberejo tistih 50 ton smeti ob meji kjer je vsaj 5 ton copat , ki jih odvžejo sami migranti ?
Uporabnik1110355
09. 12. 2019 19.46
-9
srebrnibreg
09. 12. 2019 19.54
+5
Julijann
09. 12. 2019 19.31
+43
Nekako tem pjebom ni do boljse nastanitve v Sarajevu...seveda, spet jih loci 70 km do hrvaske meje...vsi govorijo o tem, da so v Vucjaku cloveka nevredne razmere, torej, jutri pa naslednje dni potem kar veselo na avtobuse, ki jih bodo peljali na prostor za cloveka vredno zivljenje...tem nasim nevladnim organizacijam pa toplo svetujem, da poglesajo mal razmere po Sloveniji, pa bodo videli kolk Slovencev zivi v nemogocih ali cloveku nevrednih razmerah, tudi na racun njih, ki se zalagajo iz drzavnega proracuna...
Uporabnik1110355
09. 12. 2019 19.35
-15
Kaj če bi vzel nekaj teh Slovencev ki živijo v nemogočih in človeka nevrednih razmerah k sebi domov? Samo vprašam----
srebrnibreg
09. 12. 2019 19.38
+11
san- saj jih Zarja ne zagovarja. V tem primeru ima popolnoma prav.
Uporabnik1110355
09. 12. 2019 19.42
-6
Srebrni, tudi jaz ne zagovarjam migrantov in se mi zdi da imam v tem primeru popolnoma prav. Ker pomaga se pomoči potrebnim,...
srebrnibreg
09. 12. 2019 19.44
+12
Tudi zarja je pisala o pomoči potrebnim. Doma bi naj ostali ne pa, da na silo rinejo v tuje države kjer jih nihče ne rabi in noče. Ne prihajajo iz vojnega območja zato nimajo kaj tu iskati, če jih pa kdo rabi pa naj gre po njih v njihove države.
dadinho10
09. 12. 2019 19.30
+19
migranti ali begunci? nehajmo ze dramatizirati, prebegli so iz svojih nevarnih drzav skozi koliko varnih? ja, bosna je ful razvita, da bodo imeli hotele s 5* za te migrante. vsi mladi, sposobni mozje, tarnajo nad usodo in okoliscinami. pa kaj bi te mogli?
Centurion
09. 12. 2019 19.29
+21
Merklova naj si jih domov v Dojčland odpelje!
Spark
09. 12. 2019 19.27
+30
Kje so pa ženske in otroci??Doma se trudijo preživeti..Bodo same postavile države na noge?Daj pa kaj je tem politikom?Ladja in direkt nazaj od koder so.Družine jih čakajo.Koliko jih ima Merkelca doma?
Oliguma
09. 12. 2019 19.25
+31
Vsakega poslat od kjer je prišel..račun pa v nemčijo..ženski zmešani poslati, ki je vse to skuhala.
Drr Insajder
09. 12. 2019 19.22
+20
Feminizem očitno dominira v državah Bližnjega Vzhoda in Afrike, saj so ženske očitno pregnale vse moške v Evropo.
kaoslovenac
09. 12. 2019 19.20
+38
Vsaka čast HRVAŠKI POLICIJI brezkompromisna tampon cona za horde iz vzhoda, Kolinda pokliči šareca na kofi in mu razloži in nariši na papir kaj je to domoljubje...
srebrnibreg
09. 12. 2019 19.41
+7
....brezkompromisna tampon cona....pa ni ravno tako brezkompromisna, če jih toliko pride do nas. Takšna cona bi pa morala biti med Turčijo in Grčijo ter ostalimi državami katere mejijo na Turčijo in na Sredozemskem morju namesto, da jih švercarske ladje pod pretvezo humanitarnosti pobirajo pred Libijsko obalo in vozijo v Italijo.
Janko Ig
09. 12. 2019 18.55
+51
Če želijo rešiti svoje življenje in boljše razmere bi lahko ostali v Turčiji ,Grčiji ali kateri prvi varni državi ( tudi mednarodno pravo govori o prvi varni državi ), ker pa so taktizerji in hočejo živeti na lagodni sociali v EU neprestano ilegalno prestopajo meje . Zato jim je treba reči NE v Evropo. Če si pošten in imaš poštene namene prideš na mejo in zaprosiš za azil in g dobiš,če si saj malo upravičen do njega.....
Wahl
09. 12. 2019 18.43
+35
Bosanske oblasti delajo osnovno napako. Naj se odločijo kdaj bodo začele postopek in enostavno naredijo, prej pa obvezno okoli centra postaviti okrepljen nadzor, ne da bodo ob akciji naokoli lovili ubežnike in se ukvarjali še z mediji in podporniki migracij.
Da se mene pita..
09. 12. 2019 18.42
+32
V izvorne države, bi bilo edino pravilno, dejmo pomagat tem revčkom.
el capitano
09. 12. 2019 18.39
-38
Nacionalizem je zmeraj izgovor za lastni strah pred "gospodarjem" ki ga ne upamo imenovati, zato se spravljamo na njegove največje žrtve, da bi pozabili, da smo tudi sami ena od njih. V malenkost boljših pogojih živeča. Gotovo nam niso "migranti" krivi za razprodano in razmajano državo. Občutek krivde in nemoči je huda kombinacija.
Rotter
09. 12. 2019 18.48
+26
Nisem niti nacionalist niti rasist, pač pa mi je preprosto mar za mojo lastno varnost in mojo družino. Moja plača ni nič posebnega in živim prav super, definitivno bolje kot bi v prejšnji državi.
Paskakvali
09. 12. 2019 18.51
-12
Imam občutek da se prejšnje države spomniš samo po pripovedovanju starejših......
Malinha
09. 12. 2019 19.06
-13
capitano, mene so parkrat opozorili, da pišem preveč nerazumljivo, prepametno, da me ovčke ne bodo razumele. No, že dolgo se Gospodar v psihoanalitični terminologiji piše z veliko začetnico, pojem samega Gospodarja je odlično opredelil že Hegel, najlepše in najkrajše je pa o tem napisal Lacan: "Gospodar da znak in vsi stečejo." Gospodar nacionalizma, še bolj pa neoliberalizma je dal znak že dolgo od tega. Tudi krivda in nemoč je znak Gospodarja.
pravisprehajalec
09. 12. 2019 20.55
-1
@Miško, prepametno vsekakor ne, zavito pa. Vse skupaj v stilu cesarjevih novih oblačil od Andersena. Množica zavitih besed pa brez povedanega bistva. Pa dva Hegla butnjena noter pa Lacan, pa je v Sloveniji formula za uspeh. Ker se sogovornik umakne...