Tujina

Začetek konca premierovanja Therese May?

London, 12. 12. 2018 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Brane Kastelic
Komentarji
56

Ko je britanska premierka Theresa May v ponedeljek poskrbela za novo dramo in za nedoločen čas odložila parlamentarno glasovanje o tem sporazumu, čeprav je prej noč in dan ponavljala, da ji to ne pride na misel, je tako zamajala svoj premierski stolček, da se bo verjetno zrušil še danes. Z njo pa tudi "njen" brexit.

Danes je ne bo prva poskusila zrušiti opozicija, ampak vročično brexitsko desno krilo njene konservativne stranke, ki jo ima za izdajalko brexita. Začenja se nova brexitska drama. Mayeva jih je preživela že veliko, a te zelo verjetno ne bo. Konservativni mušketirji brexita so zbrali pisne zahteve 48 konservativnih poslancev o glasovanju o nezaupnici v Mayevo kot voditeljico stranke. Vseh 315 konservativnih poslancev ima pravico sodelovati v tajnem glasovanju o nezaupnici, ki bo nocoj ob sedmih po slovenskem času. Če bi večina (najmanj 158) glasovala za nezaupnico, bi morala odstopiti kot voditeljica stranke. Pravila od nje ne zahtevajo odstopa s premierskega položaja, a to se vedno zgodi. Če bi jo večina podprla, bi bila po pravilih igre eno leto varna pred novim glasovanjem.  

Mayeva je pred Downing streetom 10 bojevito napovedala, da se bo "do zadnjega bojevala z vsem, kar ima". Dejala je tudi, da bi nov premier moral ali preklicati ali podaljšati petdeseti člen, ali odložiti ali celo ustaviti brexit. Spet je tudi ponovila vse, kar smo slišali že neštetokrat.  

Theresa May
Theresa May FOTO: AP

Bo Britanija sploh odšla iz EU?

Veliko ljudi me že nekaj časa, posebej zadnje dni in danes sprašuje, ali Britanija sploh bo zapustila EU. To je eno tistih vprašanj, ki jim rečemo vprašanje za milijon dolarjev. Ta popoln nerazumni nesmisel, kar brexit je, ima za seboj že toliko dram, obratov in preobratov, da bi še vedeževalci dvignili roke od napovedi epiloga. Vse bolj mislim, da … ne, pustimo odgovor za konec.

Vedno mi bo žal, da se nisem sam spomnil tega, kar je o brexitu dejal nekdanji newyorški župan in milijarder Michael Bloomberg. Dejal je, da je brexit največja neumnost, kar jih je kdaj naredila kakšna država, poleg izvolitve Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Pa tudi, da je težko razumeti, zakaj hoče država, ki je gre tako dobro, to z brexitom uničiti.

Laži, med in mleko

Če stalno živiš v Britaniji, lažje razumeš. Večinski desničarski evroskeptični tisk je štiri desetletja polnil britanska ušesa s samo negativnimi informacijami, polresnicami in lažmi o EU. Rad rečem, da so vodilni brexitirji bili in ostali daleč največji lažnivci v britanski politični zgodovini. Lord Sugar, znani poslovnež in televizijski zvezdnik, je bil eden od tistih, ki je dejal, da bi jih morali postaviti na sodišče in zapreti, ker so v kampanji pred brexitskim referendumom svojim "delničarjem" – volivcem lagali kot pes teče, da se bosta po brexitu v Britaniji cedila med in mleko. In da bo, na primer, britansko EU članarino (350 milijonov funtov na leto) preusmerili v državno zdravstvo, kar je že legendarna laž. Mati vseh laži brexitirjev.

Naslovnice britanskih časnikov po glasovanju o brexitu
Naslovnice britanskih časnikov po glasovanju o brexitu FOTO: AP

Zmaga Lažnivih Kljukcev

To, da politiki lažejo, seveda ni nič novega, vendar kot sem napisal v enem od komentarjev, "tako kot so lagali populistični desničarski pravljičarji brexita verjetno ni lagal še nihče". Pa je bil vseeno izid referenduma (junij 2016) tesen. Spomnimo se: dobrih 17 milijonov jih je glasovalo za brexit, dobrih 16 za članstvo. Britanci se niso zavedali orjaškosti glasovanja za brexit. Niso vajeni refendumov – ta je bil šele tretji. Številni so glasovali kot bi šlo za … volitve. Milijoni volivcev, ki jim gre zaradi konservativne vlade v življenju slabo in jim je šlo zaradi njene varčevalne politike in kleščenja sociale po globalni finančni krizi, ki je izbruhnila leta 2008 še slabše, so hoteli konservativno vlado, ki je razpisala referendum in zagovarjala članstvo v EU. Ali pa zaradi apatije niso šli na referendum. Takih je bilo 13 milijonov. Zdaj večina med njimi zahteva nov referendum. Kot ga zahtevajo številni mladi, ki med prvim niso bili polnoletni, ker bodo oni, ne pa večinoma starejši in stari "zmagovalci" referenduma, živeli z nešteto slabimi posledicami brexita, o katerih danes Britanci vedo veliko več.

O popačenju demokracije

Brexit je mnoge reči na Otoku obrnil na glavo. Tudi pojmovanje demokracije. Od vsega začetka. Brexit je bil dobljen predvsem z lažmi in zavajanjem javnosti. Bil je ideološko-politični projekt vladajočih konservativcev, ki je zaradi članstva v EU vedno sprto stranko rešil pred razcepom. V kampanji so zagovorniki brexita kršili volilni zakon. Eden od njihovih kolovodij je v kazenskem postopku. Pa Theresa May, ki naj bi bila pred referendumom proti brexitu, neusmiljeno ponavlja, da je brexit "volja ljudstva", ki jo je nujno uresničiti.

Mayeva že vse odkar so drugi voditelji EU odobrili osnutek ločitve, ki mu na Otoku rečejo "Mayin brexit", kot pokvarjena plošča trdi, da sta altermativi samo dve: kaotični nesporazumni brexit in slovo od brexita (za katerega se lahko Britanija odloči enostransko brez soglasja evropskih partneric, kot je pred dnevi razsodilo sodišče EU).

Prvič po brexitskem referendumu (27. 6. 2016) in prvič po začetku maratonskih pogajanj o umiku Britanije iz EU (29. 3. 2017) se sprti zagovorniki in nasprotniki brexita strinjajo: osnutek brexitskega sporazuma, ki jim ga ponuja Mayeva, je nekaj slabšega kot je članstvo v EU, ker bi bila Britanija napol v in napol zunaj EU brez kakršnekoli pravice sooodločanja.

Zagovornik brexita
Zagovornik brexita FOTO: AP

Na obzorju je nov referendum

Začel se je nov dramatični dan brexitske sage, ki je danes o Mayevi. Kako se bo končala cela ta saga? Z norostjo, kar bi bil nesporazumni odhod iz EU, se ne more. Vse bolj sem prepričan, da ne bomo šli na predčasne volitve, ker se jih vladajoči konservativci preveč bojijo, ampak na nov referendum, in da bo Britanija ostala v EU, kar bi bilo odlično tako za Britanijo kot za EU.

Se nadaljuje ...

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cool1
21. 12. 2018 10.33
Make America great again....kaj bi radi imeli spet črnce za sužnje ? Make England great again....kaj bi spet radi imeli kolonije po vsem svetu ? Pa kaj je tem globalistično znorjenim državam na tem svetu ?
KAPIBARA
13. 12. 2018 15.01
-1
Vsakemu, ob nastopu , se začne "začetek konca", ki slej ko prej pride.. tako je tudi z življenjem
mallonge
12. 12. 2018 19.26
-2
Britanska ko ko ko ko ko ko ko ko, z lažjo so zavedli volivce kot jih vedno znova zavajajo naši komunisti.
unclub
12. 12. 2018 20.12
+7
Tvoji pa ne lažejo. Če si obseden s komunisti je cas za obisk zdravnika
korintos23
12. 12. 2018 20.19
+0
korintos23
12. 12. 2018 20.20
-1
unclub, je prav zaljubljen v njih, v SDS jih je kar nekaj.
Adminjef
12. 12. 2018 18.59
+10
Mislim, da je postalo jasno, da nikam ne bodo šli. Škoda..
Uporabnik473573
12. 12. 2018 18.25
+7
Tudi pri nas bi morali zapreti tiste, ki nabirajo politične točke na račun populističnih laži. Nekatere stranke (predvsem tista z največ podpore, cca 18%) so osnovale svojo kariero na podlagi hujskanja in laži. Svoboda govora je pomembna, svoboda laganja in hujskanja pač ne bi smela biti.
Thinc25
12. 12. 2018 18.31
+2
Kako pa ste tako prepričani, kaj je laž, kaj je populizem....... Nimate pojma!!!! Preberite kakšno knjigo, mogoče morate v šolo (ali imate visoko izobrazbo), pa še kaj napravite zase, potem, pa kaj napišite.
Uporabnik473573
12. 12. 2018 18.47
+1
No no. Glede na to, da je bila to tema moje magistrske naloge mislim, da ne potrebujem dodatne izobrazbe v tej smeri. Populizem se enostavno identificira, ko nekdo izjavlja neresnice, brez osnove na dejstvih, dokazih in možnostih, ki so všeč najširši množici, predvsem tistim, ki ne poznajo kritičnega mišljenja in slepo verjamejo vsem ter se s takimi izjavami po liniji najmanjšega odpora tudi identificirajo. Množicam je všeč tisto, kar je enostavno razumljivo, enoznačno in o čemer ni potrebno preveč razmišljati ter jim da občutek pripadnosti neki skupini napravim drugim. Naši populisti in vi verujoči še kako pašete v ta format.
jg57
12. 12. 2018 19.26
+2
Imaš ti prav. Pri nas imamo opcijo, ki obvladuje 90% medijev, več kot 2/3 kapitala, sostvo in policijo. Že iz higienskih razlogov je nevarno zagovarjat tako opcijo.
Uporabnik473573
12. 12. 2018 19.28
+0
60+% medijev je v lasti tujega kapitala, tudi ta na katerem smo trenutno. Predvsem tega iz zahoda, ki nima nič s strici iz ozadja. Zopet populizem in brezvezno naštevanje nekih številk, kot je že v navadi pri neukih...
KAPIBARA
13. 12. 2018 15.03
@thi - taki imajo izobrazbo-pamet- samo na papirju.. naslov njihovih disertacij , je pa v stilu: Vpliv gama žarkov, na rast paradižnikov
User416781
12. 12. 2018 18.19
+9
Kot kaže, bo Britanija šla dokončno v PM. V poduk tistim, ki nasedate populističnim idejam. ZDA bodo naslednje na seznamu.
KAPIBARA
13. 12. 2018 15.04
Mislim, da po tem scenariju, je EU prva v vrsti ! ! Sami Nemci, so ji dali za dihat, maksimum, tam do 2040 leta..
razocarani
12. 12. 2018 17.40
+9
naj se zaveda ta izrijena angleska nacija da je cas kolonij za njih minil sedaj so oni ameriska kolonija in cvilijo kot peklenscki ,,ameri so se bolj pohlepni kot nekoc in tudi za angleze ni nic zastonj ,,so pa ravno oni delovali najbolj skodrljivo v evropskih institucijah ,,ja trojanski koj za ameriko je omagal ,vse sranje ki ga prodajajo-vsiljujejo -ameri evropi je anglesko maslo ,,in sedj ta stara kljusa cvili in moleduje da bi se vedno srali po evropi ,,,upam da bo dobila brco v rit kot si zasluzi ,,francozi naj potopijo tisti tulel da ne pridejo vec v evropo ,, brez njih bo velikooooo bolje ,,
Apostol1
12. 12. 2018 17.14
+15
V letu 2018 se je zgodilo veliko neumnosti ampak ,daleč največji pa sta "Brexit in izvolitev Trumpa . V Sloveniji so pa za največjo neumnost poskrbeli občani Radencev z izvolitvijo Leljaka za župana.
razocarani
12. 12. 2018 17.41
+6
tega bogi na duhu ne morejo dojeti in se vedno serjejo v hlace ,,
Hiccup
12. 12. 2018 22.29
KAPIBARA
13. 12. 2018 15.06
@apo - go go go Trump+ Leljak - neumnosti se pa dogajajo že vse od 45 naprej
Brakedirt
12. 12. 2018 16.31
+11
bo odletela tako kot sveckarji
razocarani
12. 12. 2018 17.44
+2
srala bo po dezeli tako kot serjejo sveckarji ,,ljudje so spregledali kaj je njihov komic ,zal pa si tega ne upajo njegovi titopiki ,,ja velikoooo je med nami drugace usmerjenih ,,pa saj jajo nima takooooo velike riti za vse njih ,,upam da tale skupinski sex tudi njemu prija ,,,po nasmesku bi rekel da je kar zadovoljen in potesen,,no pa cim vec ljubezni lubeki ,,imejte se radi in uzivajte ,,kako bo ko ne bo vec jajota ,,?????
direstraits
12. 12. 2018 17.50
-3
razocarani
12. 12. 2018 20.16
+1
diareja ti se kar spakuj saj vem da tiropiki skrivate svoja nagnjanja na tak nacin ,,sicep pa koga briga samo sa si srecen v ljubezni do jajota
Equilibre
12. 12. 2018 16.25
+25
britanci nikol niti niso bli ali hotel bit del evrope ... pustit bi jih moral na tistem otoku ker evropi delajo samo škodo. Naj raje začnejo plačevat škodo ki so jo nardil svetu.
razocarani
12. 12. 2018 17.45
+7
no to bi radi delali se naprej ,,morija in ropanje jin je v genih ,,
MrKrmar
12. 12. 2018 15.52
+6
Ma kje dobijo te debile za voditelje, Juncker, Merkel, makaron, mayeva...
Kliko7
12. 12. 2018 16.04
+6
User1563571
12. 12. 2018 15.49
+7
Menjam staro za isto novo...pa sem na istem ko prej. Čisto vseeno je že, kdo kaj vodi. Če ne delajo timsko, sprememb ne bo. Vsaj ne boljših. Preveč papirjev prežvečijo, možgani so pa njihov stranski izdelek.
korintos23
12. 12. 2018 14.45
+13
Ste mogoče zasledili kake milijardice Angleži zgubijo?
KAPIBARA
13. 12. 2018 15.06
Ste mogoče zasledili kake milijardice so do sedaj Vplačevali
korintos23
12. 12. 2018 14.45
+14
Treza je mislila da lahko zAngelo fkup šprancira, fštric, pa ne bo šlo.
etul
12. 12. 2018 14.39
+26
Lepo naj gredo ven,sami so si zakuhali sedaj pa naj to pojedo,bili so Bog in batina v EU pa jim ni pasalo,sedaj jim preostane samo da se pridružijo ZDA v Eu so bili ta prvi,če se pridružijo ZDA bodo pa tazadnji.Če pa želijo ostat v EU se naj začno obnašat kot članica EU:funt v kanto,prestavit na drugi vozni pas,komanda ne bo samo njihova,predvsem pa nič več kmetijskih subvencij na hektar, da angleška kraljica, kot največji lastnik kmetijskih površin, dobi največje dotacije.
razocarani
12. 12. 2018 17.51
+5
no so samo ameriska kolonija ,tako kot je prej bila amerika njihova ,,dodolj je bilo 500 letnega ropanja in morjenja ,,kdaj si bo kak zgodovinar upa javno napisati kaj in kolikoooo njih so ti neljudje pomorili po celem svetu ,,koliko vojn so zanetili ,,vse to sranje pa arabiji je plod angleske izprijene politike ,,tudi I in II vojno so oni pomagali udejaniti ,,pa se jim je v drugi rahlo zalomilo ,,,so zato izgubili indijo in takrat 400 miljonov suznjev ,,
korintos23
12. 12. 2018 14.31
+5
Kaj si te ti misliš, bil komunist, sedaj pa ima svet v šaki! Nikogar se ne boji, niti ameriške žutelige ne!
korintos23
12. 12. 2018 14.44
+7
mallonge
12. 12. 2018 15.42
-1
razocarani
12. 12. 2018 17.53
+2
saj je tudi nas jajo tak ,,le da nima oblasti si pa jo neizmerno zeliiiiiiii,,a njegovi junaki ritopiki vedo da je njihov jajo velik zakrknjen komic ,,???
mallonge
12. 12. 2018 14.28
+3
Brexit za Marjanco. Vun jo ruknte!
Luther
12. 12. 2018 13.38
+34
Tako je, če desničarski populisti vodijo državo. Najprej Brexit, nato pa sprenevedanje in na koncu ne bo nihče več kriv za to neumnost.
piljan
12. 12. 2018 13.47
+12
razocarani
12. 12. 2018 17.55
+3
putin jim je to nastavil sigurno je MI6 ze zacela iskati dokaze ,,in vse kaze da je res tu rusija kriva ,,kot vedno ,,se dobro da jo imajo vedno pri roki ,,
kokon12
12. 12. 2018 13.15
+9
Bravo Brane, odličen, nepristranski članek.
KAPIBARA
13. 12. 2018 15.07
vkok - brane, pa nepristranski - ko svinja in koruza-vkup
korintos23
12. 12. 2018 13.04
+0
Treza, sedaj pa lepo v penzijo in še kakega otroka na svet spravi.
mallonge
12. 12. 2018 13.28
+3
razocarani
12. 12. 2018 17.56
+2
samo tega ne a ni dovolj na svetu ze ena taka zmesanka