Tujina

Začetek procesa v Kaprunu

Salzburg, 18. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Salzburgu se je danes začel proces proti 16 obtoženim za nesrečo na zobati železnici v avstrijskem Kaprunu, v kateri je 11. novembra 2000 umrlo 155 ljudi, med njimi štirje Slovenci.

Na sodišču bodo predvidoma navzoči tudi številni svojci žrtev
Na sodišču bodo predvidoma navzoči tudi številni svojci žrtev FOTO: Reuters

Šestnajsterica bo pred sodiščem odgovarjala zaradi obtožb o malomarnosti, zaradi katere je izbruhnil požar na železnici in zaradi ogrožanja človeških življenj. Na sodišču bodo predvidoma navzoči tudi številni svojci žrtev. Oblasti so zaradi velikega zanimanja sojenje iz deželnega sodišča premaknile v večji katoliški dom.

Sodna preiskava je septembra 2001 pokazala, da je požar na zobati železnici sprožil okvarjen grelec, ki se je pregrel, zaradi česar se je vnela zavorna tekočina, ki je kapljala nanj.

Sodni spisi so zajetni
Sodni spisi so zajetni FOTO: Reuters

Preiskovalci so še ugotovili, da je požar izbruhnil, še preden je vzpenjača s postaje v dolini odpeljala proti smučišču Kaprun, saj so preživeli zaznali dim, še preden je vlak zapeljal v predor. Vzpenjača se je nato v predoru ustavila, smučarji pa se niso mogli rešiti, saj se električna vrata niso odprla. Le dvanajstim je uspelo razbiti steklo in se prebiti iz kabine.

Nasproti 16 obtoženim in njihovim odvetnikom poleg javnega tožilstva sedi še 50 odvetnikov skoraj 400 sorodnikov in svojcev žrtev. Sojenja se udeležujeta tudi znani ameriški odvetnik Ed Fagan in nemški odvetnik Michael Witti, ki naj bi svojcem skupaj z ostalimi odvetniki skušala doseči odškodnino, ki pa naj bi po predvidevanjih dosegla milijonske vsote. Vendar pa je odvetnik Ed Fegan prepričan, da je to sojenje brez pravega pomena. "Avstrijski kazenski proces bo naredil to, kar kazenski proces dela. To pomeni, da bodo grešni kozli tisti, ki sedijo na manj pomembnih položajih, in prav ti bodo odšli v zapor. Tisti, ki so odločali in ki so krivi, namreč ne sedijo tukaj."

Obtoženi so po mnenju tožilke storili niz napak

Javna tožilka Eva Danniger-Soriat šestnajsterico je obtožence obtožila, da so storili celo vrsto napak, ki so privedle do nesreče. "Požar bi bilo mogoče preprečiti in obtoženi to vedo," je dejala javna tožilka na procesu, ki poteka v Salzburgu. Menila je še, da obtoženi niso sprejeli potrebnih varnostnih ukrepov samo zato, ker niso obstajala pravila o teh ukrepih.

Odvetniki šestnajsterice so obtožbe javne tožilke zavrnili s trditvijo, da se nesreča takih razsežnosti zgodi le, če je ni mogoče preprečiti. "Kako bi lahko posamezna oseba vedela več kot tisti, ki pišejo zakone," se je vprašal eden izmed odvetnikov. Vseh šestnajst obtožencev je sicer dejalo, da se ima za nedolžne.

Do konca septembra naj bi bilo sicer načrtovanih več kot 30 sodnih obravnav. Sodelovalo naj bi tudi več deset prič in sodnih izvedencev. Sojenje naj bi se končalo predvidoma že oktobra.

Sodnik Manfred Seiss
Sodnik Manfred Seiss FOTO: Reuters

Začetek sojenja je sicer zaznamoval spor med odvetniki glede udeležbe ameriškega odvetnika. Odvetniki obrambe so na sodišče podali zahtevo, da Fagana vključi na seznam prič in da se mu prepreči poslušanje procesa. Po njihovem mnenju bi moral Fagan, ki je v pripravah na proces večkrat zatrdil, da sodišče nima dostopa do nekaterih pomembnih dokazov, svoje trditve tudi pojasniti. Javna tožilka Eva Danninger-Soriat je sicer zahtevo obrambe odločno zavrnila in od sodišča zahtevala enako odločitev, vendar pa se je sodnik Manfred Seisse po 20-minutnem premisleku odločil zahtevi ugoditi. Fagan je nato moral zapustiti sodno dvorano.

Zaradi malomarno opravljenega dela obtoženim grozijo relativno nizke kazni, največ tri oziroma pet let zapora.

Edini namen današnjega procesa je bil, da pomiri razburjeno svetovno javnost, še posebej pa tiste, ki jih je kaprunska tragedija še posebej prizadela.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9