Tujina

Začetek tridnevnih pogajanj o nasledstvu Jugoslavije

Bruselj, 04. 02. 1998 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pod vodstvom mednarodnega posrednika za reševanje vprašanja nasledstva nekdanje Jugoslavije sir Arthurja Wattsa, so se davi v Bruslju na tridnevnih pogajanjih sešle delegacije držav naslednic.

Pogajalci - slovenske vodi dr. Miran Mejak - so se zadnjič na skupnih pogajanjih, ki niso prinesla uspeha ali napredka, sešli sredi decembra lani. Decembrsko srečanje je po Mejakovih besedah minilo v "trmastem vztrajanju jugoslovanske delegacije pri kontinuiteti" in trditvi, da je ZR Jugoslavija edina naslednica". Mejak je takrat ocenil, da celotna nasledstvena razprava pridobiva vse bolj političen značaj, saj Beograd vztrajno zavrača izhodišča mednarodnega prava.

Slovenska delegacija bo tudi na tokratnem krogu pogajanj podprla predlog o začetku delne delitve premoženja, in sicer osmih ambasad, deviznih sredstev v baselski banki za mednarodne poravnave ter arhivih, ki bi po že večkrat izraženi oceni glavnega slovenskega pogajalca pomenil prvi konkretni korak v reševanju nasledstvenega vprašanja. Mejak je pred odhodom v Bruselj dejal, da za slovensko pogajalsko delegacijo političen dogovor ni sprejemljiv. Politično dogovarjanje ni zadeva pogajalske skupine, v kateri so izvedenci mednarodnega prava, temveč stvar presoje vlade in parlamenta.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.