Tujina

Zadnje besede umorjenega novinarja: Ne morem dihati

Washington, 10. 12. 2018 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

'Ne morem dihati.' To so bile zadnje besede savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ki je bil kruto umorjen v prostorih savdskega konzulata v turški prestolnici. To razkriva zaupni vir, ki je prebral prevod prepisa zvočnega posnetka umora, podrobnosti pa je zaupal Washington Postu.

Turčija je s Savdsko Arabijo in drugimi državami delila zvočne posnetke, povezane z umorom savdskega novinarja Džamala Hašokdžija. Prevod prepisa posnetka je prebral tudi zaupni vir, ki je podrobnosti zaupal Washington Postu

Pravi, da je bila smrt 2. oktobra načrtovan umor novinarja. Hašokdži naj bi se upiral skupini moških, ki so bili odločeni, da ga ubijejo, pripoveduje. "Ne morem dihati," je umorjeni novinar ponovil trikrat. Iz prepisa zvočnega posnetka umora je razvidno tudi, da so Hašokdžijevo truplo razkosali z žago, storilcem pa se je svetovalo, naj poslušajo glasbo ter tako blokirajo zvok.

Vir prav tako trdi, da je bilo v tem času opravljenih veliko telefonskih klicev. Turški uradniki domnevajo, da so bili ti namenjeni posameznikom na visokih položajih v Rijadu, preko klicev pa naj bi jih seznanjali s potekom.

Kaj se je dogajalo zadnje trenutke Hašokdžijevega življenja? 

Posnetek se začne s prihodom Hašokdžija na konzulat in takoj po vstopu naj bi ta ugotovil, da stvari niso take kot se zdijo, saj prepozna enega izmed moških, ki ga je pričakal na konzulatu. Tega vpraša, kaj počne tukaj, ta pa mu odgovori: "Nazaj greš." Po poročanju CNN gre za Maherja Abdulaziza Mutreba, nekdanjega savdskega diplomata in obveščevalca, ki dela za bin Salmana.

"Tega ne moreš storiti. Ljudje čakajo zunaj," odgovori Hašokdži, nato pa naj bi se nanj spravilo več moških. Kmalu se je moral novinar boriti za vsak dih, je razvidno iz posnetkov. Pri tem je večkrat razločno dejal, da ne more dihati. Nato je slišati več različnih glasov, enega izmed njih so identificirali kot dr. Salaha Muhammada al-Tubaiqija, direktorja forenzične medicine na savdskem notranjem ministrstvu.

2. oktobra je Hašokdži vstopil v savdski konzulat, iz njega ni prišel živ.
2. oktobra je Hašokdži vstopil v savdski konzulat, iz njega ni prišel živ. FOTO: AP

Posnetek se nadaljuje, Hašokdži pa je še vedno živ. Prepis posnetka z nekaj besedami opiše dogajanje: "Kričanje. Sopihanje. Žaga. Rezanje."

Tubaiqi da preostalim moškim v sobi navodila: "Nadenite si slušalke ali poslušajte glasbo, kot jaz." Iz prepisa ni razviden natančen čas Hašokdžijeve smrti.

Vir prav tako trdi, da je bilo v tem času opravljenih veliko telefonskih klicev. Turški uradniki domnevajo, da so bili ti namenjeni  posameznikom na visokih položajih v Rijadu, preko klicev pa naj bi jih seznanjali s potekom: "Povej svojim, da je opravljeno."

Tu se je kadilo celo izpod žage 

Nove informacije bi lahko še povečale pritisk na Trumpovo administracijo, ki se je do sedaj dokaj medlo odzvala na umor, ter predvsem na domnevno vpletenost savdskega prestolonaslednika Mohammeda bin Salmana, kljub temu, da so ameriške obveščevalne službe jasno povedale, da je bin Salman naročil umor. Ključen dokaz, ki je sicer posreden, naj bi bil telefonski pogovor med novinarjem in prinčevim bratom. Prav ta naj bi mu svetoval obisk veleposlaništva v Istanbulu in mu tudi zagotovil, da bo to varno.

 A Trump je takoj zatem dejal, da še niso ničesar ugotovili, posnetka umora pa ni želel poslušati, saj gre za 'grozljiv posnetek'. A drugačnega mnenja so številni republikanci, Lindsay Graham je po tem, ko so bili kongresniki seznanjeni z ugotovitvami preiskave in umora dejal, da ne samo, da za posnetek velja, da kjer je dim je tudi ogenj, tu se je kadilo celo izpod žage. 

New York Times medtem poroča, da naj bi Jared Kushner, Trumpov svetovalec in zet, po Hašokdžijevi smrti nadaljeval z zaupnimi pogovori z bin Salmanom ter mu celo ponudil nasvet, kako naj se sooči s celotno afero.

Hkrati razkritja spodkopavajo uradno razlago dogodkov s strani Savdske Arabije, ki trdi, da je šlo za spodletelo operacijo, novinarja naj bi, po njihovi razlagi dogodkov, želeli prepričati, da se vrne v domovino, ker pa se je upiral, so mu vbrizgali smrtonosno injekcijo.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bostjan Smrtnik 1
11. 12. 2018 13.06
+2
To morte vprasat trampovega zeta on je kolega s savdskim prasicem
kakafonijaprava
10. 12. 2018 18.31
+2
Tudi prebivalci Jemna ne morejo dihati, bombardirajo jih pa Saudijci z ameriškim orožjem! Kako se že imenuje tisti zakon Magnetsky, a ne, samo velja samo za Ruse!
BUONcaffee
10. 12. 2018 18.04
-1
Ne vem zakaj obujate stare krute novice. Vemo kaj se je zgodilo, ker ste nas o tem obveščali, torej ne razumem zakaj še pišete o tem. Sicer pa novica ni primerna za mlajše od 18 let.
dreko123
11. 12. 2018 09.31
-1
nikjer ne beremo o izgonu diplomatov in raznoraznimi sankcijami s strani zda in vazalov do savdskega režima
Machetekills007
10. 12. 2018 15.32
-7
pejte u rt s tem kameltrajbarom.
felixkp
10. 12. 2018 14.57
+5
Prepis pogovoram med Jaredom in princem: Princ: čuj Jared, težavico, ki sem jo omenil tvojemu tastu, zadnjič, ko je prodajal orožje, smo zrihtali. Sedaj ne bo nihče nič spraševal in vrtal kaj bomo kupli, kaj bomo prodali, koga bomo podmazali.... Jared: A, super. Hitro ste zrihtali. Bomo tudi na naši strani uredili. Itak lahko vse od FBI, CIE itd vse znegiramo. Saj veš, Ati je bog i batina ovdje.
kAtAsTrOfA
10. 12. 2018 14.55
+6
Mislm ej, sramota!!
felixkp
10. 12. 2018 14.28
+17
Princ je zelo dobro vedel kaj se dogaja...tako po dogodku mu je Trumpov zet, Jared, svetoval kaj naj počne....Žid svetuje Muslimanu??
korintos23
10. 12. 2018 14.25
+15
Bravo demokrat in poštenjak Trump, sedaj pa le nasipli za 220 milijard orožja Saudijcem, so si zaslužili.
fairplayy
10. 12. 2018 14.20
-12
le zakaj partnerka ni šla z njim, da ga je zunaj čakala kako bi se v tem primeru stvari zasukale...
korintos23
10. 12. 2018 14.24
+17
Enako bi bilo, samo ona bi še umrla mučeniške smrti.
User1538643
10. 12. 2018 14.13
+4
Obstaja tudi objejtivna odgovornost nadrejenih, vendar se le ti pivsod izmikajo.
KAPIBARA
10. 12. 2018 14.02
+13
Prvi prepis prisluhov, je pravil, da so revežu dali injekcijo, ki ga je ohromila, ter ga še živega razžagali..