Tujina

Pahor: Potreben bo napor, ki se nam bo obrestoval

Peking, 22. 03. 2011 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po Pahorjevih besedah Slovenija podpira resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je uvedla območje prepovedi letenja nad Libijo in "vse potrebne ukrepe" za zaščito civilistov.

Kitajska je danes še enkrat pozvala h koncu bojevanja v Libiji in izrazila globoko zaskrbljenost glede poročil o civilnih žrtvah ter posvarila pred humanitarno katastrofo.

Zračne napade v Libiji je ostro kritiziral tudi predsednik Ugande Yoweri Museveni in obtožil Zahod, da uporablja dvojna merila. Predsednik je še povedal, da je Zahod želel uvesti območje prepovedi letenja nad Libijo, hkrati pa si zatiska oči pred podobno situacijo v Bahrajnu in drugih državah s prozahodno vlado.

K prekinitvi ognja je že včeraj pozvala tudi Brazilija. Cilj operacije bi moral biti zaščita civilistov ter odpreti pot dialogu med libijsko vlado in njenimi nasprotniki, je povedal zunanji minister po obisku ameriškega predsednika v Braziliji. ''Obžalujemo izgubo civilnih življenj zaradi konfliktov v državi. Brazilska vlada upa, da bo do učinkovitega premirja prišlo čim prej in da se omogoči zaščito civilistov ter začetek dialoga,'' je povedal.

Turški premier Recep Tayyip Erdoğan je danes sporočil, da Turčija ne bo ''nikoli uperila orožja'' v Libijce in da bi operacijo morali voditi ZN.

Ogenj nad Libijo
Ogenj nad Libijo FOTO: Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je opozoril, da bi lahko vojaška akcija zahodnih sil v Libiji spodbudila mednarodni terorizem. "Če se bo položaj poslabšal, se bomo soočili z novimi primeri mednarodnega terorizma in drugimi dogodki, ki se jim želimo izogniti," je dejal. Izpostavil je potrebo po spoštovanju mednarodnega prava in opozoril, da "se je treba izogibati situaciji, ko z dvojnimi standardi spodbujamo novo jezo in izbruhe nasilja".

Ruski premier Vladimir Putin je na obisku v Sloveniji zanikal, da so v Kremlju neenotni glede ocen mednarodnega posredovanja v Libiji. Kot je dejal, zunanjo politiko Rusije vodi predsednik Dmitrij Medvedjev in on mora oblikovati stališče Rusije do tega vprašanja. Putin je namreč v ponedeljek resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki prepoveduje prelete nad Libijo in s tem daje podlago za vojaško akcijo proti libijskemu režimu, označil za "srednjeveški poziv h križarski vojni", Medvedjev pa je te besede označil za nesprejemljive. Zdaj je bistveno predvsem razmišljanje o rezultatih bombardiranj in vse večjem številu žrtev, je še poudaril Putin in dejal, da morajo vsi, ki so odgovorni za smrti civilistov v Libiji, moliti za odrešitev njihovih duš.

Slovenski premier Borut Pahor je izpostavil, da Slovenija podpira resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je uvedla območje prepovedi letenja nad Libijo in "vse potrebne ukrepe" za zaščito civilistov. Ocenil je, da bi bilo koristno, če bi VS čim prej natančneje določil politične cilje mednarodne intervencije, s tem pa tudi okvir vojaškega posredovanja.

Pri tem se je zavzel, da bi VS "ohranil doseženo soglasje mednarodne skupnosti in da ne bi prišlo do erozije soglasja, da je bila vzpostavitev območja prepovedi letenja potrebna". Nikakor pa ne sme priti do vtisa v arabskem svetu, da je v Libiji posredoval Zahod, je opozoril Pahor. "Zato mora dati VS ZN jasen mandat glede političnih ciljev in glede vojaškega ukrepanja za dosego teh ciljev," je izpostavil. "Potrebnega bo več političnega napora, ki pa se nam bo zagotovo obrestoval," je prepričan slovenski premier.

Alžirski zunanji minister Mourad Medelci pa je povedal, da so napadi, ki jih izvajajo Zahodne sile na Gadafijevo vojsko, nesorazmerni in da obstaja grožnja, da bodo še poslabšali krizo, poroča Al Arabia. Meni še, da je intervencija "neprimerna" in se mora takoj končati.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

darjan2008
16. 04. 2011 06.32
kaj pa če bi zaščitili prebivalstvo, pogodbe za koncesijo pridobivanja nafte bi pa dobila kitajska podjetja
yarrick
23. 03. 2011 19.35
@smarkx 22.03.2011, 20:32 kaj pavem, meni se zdi da se je že začela , in to leta 2008 kos e je začelo sesipati gospodarstvo in so z vsemi napori iskali "dežurnega krivca" na katerem bi lahko porabili orožje in ponovno zagnali gospdoarstvo.Kaj pa mislite koliko časa bodo še banke lahko poslovale z takimi pogji kot poslujejo? mislite da RES VESTE lkakšno je stanje v svetu? Pr3kleto upm da res veste. Nepremičninski trg se je sesul(več ali manj; že sama prestolnica žabarije je lep primer z svojimi 10.000 praznimi stanovanji), banke se bodo zelo zelo kmalu.In kaj mislite kaj bo takrat? Veste kaj bo? weimarska republika se bo ponovila zopet, le da tokrat bolj kot ne po celem svetu.In kaj misite kaj bo prineslo to? pa da ne zabluzim predaleč v gloom&doom( kot bi nekateri rekli, jaz raje rečem NNNP);A JE BILO RES POTREBNO ČAKATI TOLIKO ČASA DA SO SE OSTALE DRŽAVE SPOMNILE DA PA TO NI DOBRO?! A NISO MOGLI REČI ŽE TAKOJ; KO JE VS OBRAVNAVAL TO TEMO? SEVEDA NE ! Vsi so lažnjivci brez primere ! In kar se dogaja v libiji...četudi niso najbolj svoboden narod na svetu(kot da smo mi tu gor.če kdo tako misli, bi ga morali poslati na pregled glave in pa njegove psihe), so imeli vseeno BOLJŠE POGOJE za življenje kot mi.In to je EDINO KAR ŠTEJE. ČE bo NAROD ZADOVOLJEN Z VLADRJI SE NE BO UPRL. PA preden kdo rečee da so se uprli RAVNO ZARADI SLABIH POGOJEV; *!!! To je bilo lepo sproducirano z strani provokatorjev nekaterih zahodnih ali PRO zahodnih obveščevalnih agencij(nebi se čudil če so tu zraven američani, angleži z MI6 ali mossad).Še en dokaz, KOLIKO JE VREDNO ČLOVEŠKO ŽIVLJENJE..Žalostno da smo res tako apatični in dopuščamo tako morijo.Naši poslanci pa, ki blebečejo take neumnosti bi morali avtomatsko ODLETETI IZ POLOŽAJA.ČE ZAGOVARJAJO MIR IN PA ČLOVEKOVE PRAVICE POTEM VOJAŠKI NAPAD NEKAKO KRŠI TA PREPRIČANJA A SE VAM NE ZDI? Sploh pa; KDO MU DAJE PRAVICO DA GOVORI V IMENU VSEH SLOVENCEV? JAZ NE PODPIRAM NAPADOV NA LIBIJO !!! Kaj sedaj? on govri za vseh 2 miljona ljudi? se pravi d smo VSI ZA akcijo?! pa ne me *, na kak način deluje demokracija(kao demokracija).Naj izrazi SVOJE MNENJE ALI MNENJE POSLANSKE SKUPINE ALI INTERESENE SKUPINE, NAJ PA NE GOVORI DA SLOVENIJA (VSI SLOVENCI!) ZAGOVARJA NAPAD NA LIBIJO !!! Zakaj se mi zdi da je demokracija z svojim utečenim načinom postala AVTOKRATSKI REŽIM?
antonov255
23. 03. 2011 18.25
""Borut Pahor je izpostavil, da Slovenija podpira resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je uvedla območje prepovedi letenja nad Libijo in "vse potrebne ukrepe" za zaščito civilistov. Ocenil je, da bi bilo koristno, če bi VS čim prej natančneje določil politične cilje mednarodne intervencije, s tem pa tudi okvir vojaškega posredovanja." Res politične fraze za organizatorje za Libijce pa bombe in rakete ki ne pozna razlike med dobrim in zlom ampak sama prinaša zlo. OKVIR VOJAŠKEGA POSREDOVANJA JE KAKRŠEN JE. G.Pahor te okvirje bi zahtevali takrat, ko je bil za to čas. Kakšen je ta okvir je vidno. Uveljavlja se splošno načelo, uniči vse kar se da, potem se bomo morebiti pa, vendar nekaj dogovorili. Izvajalci ki imajo določene interese so si okvir prilagodili kot jim ustreza. G. PAHOR pozabljate vlogo VS pred skoraj dvema desetletjema. Je takrat morebiti odigral pozitivno vlogo za Slovenijo???????....................
prepri43
23. 03. 2011 17.21
Pahor se je malo zmotil,hotel je povedati da je potreben zapor pa je pomotoma pritisnil na tipko" n". Gadafiju bi prav prišel da si reši življenje,tistim ki ga bombardirajo pa tudi zaradi prekomernega bombardiranja.Slednji so bolj prebrisani in ne uporabljajo topove in jih ne bodo mogli maltretirati z topniškimi dnevniki!
Slo.pogreb
23. 03. 2011 14.56
A o tem da se je polek Bengazija zrusil ameriski F 15 ter da so tokom resevanja pilota , ameriski vojaki postrelili skupino vascanov ste ze pisali . Ustrelili so tudi malega otroka . ????
Ferdo Crni
23. 03. 2011 12.27
Pahor je postregel s klasiko slovenske levice - Levičarji v sloveniji imajo odločno stališče, s katerim pa se ne strinjajo povsem.
HAWX
23. 03. 2011 10.08
Lolipoly mores razlikovat med arabci in ostalimi. Torej taksno je zivljenje v Libiji, konkretno za Libijo ne pa cel arabski svet. V evropi pa so vecinoma alzirci,marokanci,sudanci,egipcani,palestinci,liba... pol turki in pakistanci in seveda se mnogi drugi ampak primarno so iz teh drzav.
Samo.Jst
23. 03. 2011 08.40
hoho, ma nemoj... naši kimajo, saj ne morem verjet! ... aja, tradicija, no tudi to nekaj velja, ane :S
anze fajfar
23. 03. 2011 08.08
po napisanem sodeč(kar je napisal HAWX) ne vem razloga zakaj stokajo, živijo bogato,lepo življenje. je pa že hawx povedal lepo da ko bodo enkrat v demokraciji bojo pa stokali po starem.
Alexxsaso@yahoo.ca
23. 03. 2011 06.49
major122.03.2011, 22:504 Od kje jemlje Pahor ta leporečni nesmisel. Se kdaj posluša, kaj tvezi. Tocno. Njegove izjave so kr neki... Brz vsakega smisla in hrbtenice. Naj bo raje tiho, bo bolj pametno.
lolipoly
23. 03. 2011 06.39
Sedaj pa nevem kaj je tu , narobe? Ce je v arabskih drzavah tako lepo zivljenje, zakaj pa pol arabskeka prebivalstva zivi na zahodu?( Ima tuje drzavljnstvo) Ne vem koliko iz zahonih drzav ima arabsko drzavljnstvo? ..Tu meni nekaj ne gre skupaj?
HAWX
23. 03. 2011 00.52
Denis cakaj malo torej gadafijevi civilisti so teroristi tile uporniki oborozeni celo z letali pa so ubogi neoborozeni civilisti? Sicer ne vem ce ti ravno to trdis ampak dobivam taksen obcutek po porocanju zahodnih propagandnih tv-postaj. In tudi v sloveniji so se davnega leta 91 uprli ker so jih dobesedno anpi.... da jim bo bolje v demonkraciji sedaj se pa ze mnogim kolca po dobrih starih casih! Tako pac je z masami je enostavno manipulirat!
DasAuto
23. 03. 2011 00.14
če bi blo vse tko lepo kakor je hawk napisal, pol se libijci ne bi brez veze upiral. ker pa majo dost diktature in gadafija, so se uprli. logična posledica je pa agresija diktatorja ki ščiti svojo oblast. civilisti, ki pa z orožjem podpirajo gadafija, pa nikakor niso civilisti. otroci... siromački s kalašnikom na ramenu? dejte se malo zamislt kaj vse se dogaja v tem svetu in ne gledat samo na številke. naš borut naj se gre pa sedaj šminkerja delat dol u libijo, pa še zidarja naj pelje s sabo, ne pa da se čez noč obrne, ker se je pač zahod obrnu.
zajcica10
22. 03. 2011 22.54
glede na to, da sem Slovenka....JAZ NE PODPIRAM NIČESAR IN NIKOGAR.... kar so si skuhali, naj si rešujejo...mi oziroma vi ...VLADA...se pa vtikate povsod... A NE BI RAJE REŠEVALI SVOJ NAROD OD TAM KAMOR STE GA POTISNILI ???????
major1
22. 03. 2011 22.50
Od kje jemlje Pahor ta leporečni nesmisel. Se kdaj posluša, kaj tvezi.
nefretete
22. 03. 2011 22.42
Rha 22.03.2011, 22:27 1 in vprašanje: "Kdaj gremo iz Afganistana" ?! Ne čuje se dobro....!!!!
povemvsem
22. 03. 2011 22.38
Našim politikom (vsem) in tajkunom se je že 1000x obrestovalo!
ediy
22. 03. 2011 22.29
JUGOSLAVIja!!!!
ediy
22. 03. 2011 22.27
HAWX----> car!!!
HLAPCI.HLAPCI
22. 03. 2011 22.27
in vprašanje: "Kdaj gremo iz Afganistana" ?!