Tujina

Zahteve po neodvisni preiskavi mučenja v Iraku

Washigton, 04. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Zaradi mučenja iraških zapornikov, ki so ga izvajali ameriški in britanski vojaki v Iraku so iraška vlada in več držav zahtevale neodvisno preiskavo.

Slike mučenja - sramota ameriške vojske in neprimerna 'zabava' vojakov
Slike mučenja - sramota ameriške vojske in neprimerna 'zabava' vojakov FOTO: POP TV

Pri mučenju naj bi sodelovala tudi dva civilista, ki naj bi bila zaposlena v družbah, ki ju je najel Pentagon. Neimenovani predstavnik Cie pa je zanikal trditve, da naj bi ameriška obveščevalna organizacija dajala navodila za ravnanje z iraškimi zaporniki.

Ameriški državni sekretar Powell je dejal, da je pri zlorabi iraških ujetnikov sodelovalo le majhno število ameriških vojakov, vendar ni razložil na podlagi česa to ve. Njihova dejanja je obsodil in se zavzel, da vse vpletene čimprej postavijo pred sodišče.

Medtem ko so ameriški mediji poročali, da je ameriška vojska za zlorabe vedela več mesecev, je poveljnica zapora Abu Graib, kjer so se dogajale najhujše zlorabe, dejala, da za njih ni vedela. Zaradi mučenja iraških zapornikov je bilo že kaznovanih šest ameriških poveljnikov s pisnim ukorom. Gre za najostrejše pisno opozorilo v ameriški vojski, ki onemogoča napredovanje in dejansko pomeni konec vojaške kariere.

Iraška vlada in več držav so zahtevale neodvisno preiskavo dogodkov v koalicijskih zaporih.

Tudi ameriški predsednik George Bush je obrambnega ministra Donalda Rumsfelda pozval, naj ukrepa proti odgovornim za mučenje iraških zapornikov.

Pentagon že lani jeseni pregledal iraške zapore

Ameriška vojska je že lansko jesen pregledala delovanje vseh zaporniških centrov v Iraku, več mesecev, preden so poveljniki izvedeli za spolno nadlegovanje in zlorabe Iračanov, ki je povzročilo razburjenje mednarodne skupnosti. Tiskovni predstavnik Pentagona Larry Di Rita je v ponedeljek še pojasnil, da so preglede opravili na zahtevo poveljnika kopenskih enot sil koalicije v Iraku, generala Ricarda Sancheza. Di Rita ni pojasnil, kaj je sprožilo preglede zaporov, je pa ugotovitve upošteval generalmajor Antonio Taguba, ki je 31. januarja na podlagi poročila neimenovanega vojaka o zlorabah v zaporu Abu Garib sprožil preiskavo.

Ameriške oblasti so preiskale smrt 25-ih ujetnikov, ki so jih ameriški vojaki zajeli v Iraku in Afganistanu. Ugotovile so, da sta bila vsaj dva ujetnika umorjena. Enega naj bi umoril z udarcem s kamnom v glavo ameriški vojak, drugega pa sodelavec Cie. Amerške oblasti so ob tem sporočile, da so vojaka že obsodili na ameriškem vojaškem sodišču zaradi umora, degradirali v navadnega vojaka in odpustili iz vojske. Vendar pa ni več v zaporu.

Druga preiskava, ki jo je opravil Taguba, je pripeljala do razkritja krutih in sadističnih zlorab iraških ujetnikov, nad katerimi so se znašali ameriški vojaki in morda tudi drugi vojaki. V svetu pa so ta razkritja naletela na splošno obsodbo, potem ko so mediji objavili fotografije zlorab.

Po besedah Di Rite so poveljniki za zlorabe v zaporu Abu Garib prvič izvedeli, potem ko je neimenovani ameriški vojak 13. januarja o njih poročal svojim nadrejenim. General Sanchez je dan kasneje odredil kazensko preiskavo, nato pa so sledile še štiri ločene preiskave.

Mednarodna organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) je v ponedeljek naslovila odprto pismo na svetovalko ameriškega predsednika za nacionalno varnost Condoleezzo Rice, v katerem jo je po izbruhu škandala v zaporu Abu Graib pozvala k določitvi novih pravil za ravnanje z zaporniki. HRW je izrazila upanje, da se bo Riceova strinjala, da razkritja v Iraku kličejo k radikalnim in sistematičnim spremembam načina ravnanja zapornikov ZDA po vsem svetu. In sicer na način, ki bi vključeval spoštovanje pravnih norm države in popravil škodo, ki jo je slabo ravnanje z zaporniki povzročilo verodostojnosti ZDA.

Britance je razburila afera z mučenjem ujetnikov v Iraku (foto: Reuters)
Britance je razburila afera z mučenjem ujetnikov v Iraku (foto: Reuters) FOTO: Reuters

London: Obrnili bomo vsak kamen

Britanska vlada je medtem zagotovila, da bo v zvezi s preiskavo o domnevnem mučenju ujetnikov, ki naj bi ga zagrešili britanski vojaki, 'obrnila vsak kamen'. Sekretar obrambnega ministrstva, zadolžen za oborožene sile Adam Ingram je obtožbe označil za zelo grobe in dodal, da je sedaj prednostna naloga oboroženih sil čimprej ugotoviti resnico. Ingram je pozval vsakogar, ki ima kakršnekoli koristne informacije v zvezi z obtožbami, naj jih pove. Hkrati je zavrnil namigovanja, da podobne preiskave obrambnega ministrstva zaradi obtožb o mučenju in zlorabi ujetnikov in civilistov trajajo 'predolgo'.

Časopis Daily Mirror, ki je objavil posnetke, ki prikazujejo izživljanje britanskih vojakov nad iraškimi ujetniki, je okoli 20 teh posnetkov že odstopil preiskovalcem. Kot poroča časopis, je vojaško vodstvo sklenilo, da bo fotografije obravnavalo kot pristne. V javnosti so se namreč pojavili dvomi o njihovi pristnosti. Britanska vojaška policija je medtem že pričela zasliševati britanske in tudi ciprske vojake v Iraku.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0