Tujina

Zajeli teroriste?

London, 02. 09. 2006 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Britanski policisti so izvedli obsežno protiteroristično akcijo. Aretirali so 14 moških, ki naj bi urili teroriste.

V Londonu so aretirali domnevne teroriste.
V Londonu so aretirali domnevne teroriste. FOTO: Reuters

Britanska policija je v noči na soboto v protiteroristični akciji v Londonu aretirala 14 oseb, ki naj bi bile vpletene v urjenje, novačenje in spodbujanje ljudi k terorizmu. Aretacije niso povezane z nedavno razkrito zaroto za razstrelitev letal na Atlantikom ali z napadi na londonski javni potniški promet julija 2005, je sporočila metropolitanska policija, ki drugih podrobnosti ni razkrila.

Policisti so akcijo izvedli v južnih in vzhodnih predmestjih Londona. "Do aretacij je prišlo po več mesecih preiskav in nadzora osumljencev," je pojasnil tiskovni predstavnik Scotland Yarda.

Podobno akcijo so policisti davi izvedli tudi v Manchestru na severozahodu Anglije, kjer so aretirali dve osebi. Kot so sporočili s tamkajšnje policije, sta bila osumljenca aretirana na podlagi protiterorističnega zakona, akcija pa ni bila povezana s tisto v Londonu.

Britanska policija je sicer v povezavi s teroristično zaroto za razstrelitev kakih desetih letal na progi med Veliko Britanijo in ZDA sredi avgusta aretirala 25 ljudi. Proti 15 je vložila obtožnico, pet jih je izpustila na prostost, preostalih pet pa je v priporu brez obtožnice.

Karikature krive za načrtovane napade v Nemčiji

Kovčka z bombami, ki nista ekplodirali, sta našla sprevodnika, ki sta jih odnesla med najdene predmete, pozneje pa so v njih našli bombi.
Kovčka z bombami, ki nista ekplodirali, sta našla sprevodnika, ki sta jih odnesla med najdene predmete, pozneje pa so v njih našli bombi. FOTO: Reuters

Preiskava nemške policije je pokazala, da je bil načrt za spodleteli napad na potniške vlake v Nemčiji posledica objave spornih karikatur muslimanskega preroka Mohameda v evropskih časnikih.

Kot je povedal načelnik policije Jörg Ziercke, so razlog za načrtovane napade razkrila zaslišanja glavnih osumljencev. Tako naj bi eden glavnih osumljencev, Jusef Mohamed el Hadždib, dejal, da je karikature interpretiral kot žalitev islamske vere s strani zahodnega sveta. Povod za načrtovane napade pa naj bi bil tudi uboj vodje teroristične mreže Al Kaida v Iraku Abuja Musaba al Zarkavija junija letos.

Nemški preiskovalci so 31. julija na vlakih v Dortmundu in Koblenzu odkrili dve doma izdelani bombi, skriti v kovčkih. Policija domneva, da sta imeli bombi napako, saj je ob prihodu na železniški postaji nista sprožili.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.