Svet

Zakaj je treba ego dati na verige in kako Amorjeva puščica prileti celo v zapor

Ljubljana, 24. 05. 2022 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
10

Od leta 2016 delam v mladi, sveži, pogosto tudi razigrani redakciji Sveta. Mladi ljudje – povsem razumljivo – poleg uveljavljanja v službi in iskanja stanovanja iščejo tudi stalnega partnerja, s katerim bi si v prihodnosti radi ustvarili dom in družino. Moje uho med delom često zazna klepete o tem, kako težko je dandanašnji najti partnerja. Pred nekaj dnevi pa sem ugotovila, da to ne drži, in to takoj prenesla (mlajšim) kolegicam iz kolektiva.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Poroka v zaporu
    10:33
    Iz SVETA: Poroka v zaporu
  • Poroka v zaporu
    01:20
    Poroka v zaporu

 

Bojan Žalik, danes star 53 let, je zaradi umora in bombnega napada postal prvi Slovenec, ki mu je slovensko sodišče izreklo 30 let zapora. V zaporu pa je našel svojo (pred leti izgubljeno) ljubezen. In po to lepo zgodbo sva se s snemalcem Markom Deuom odpravila v zapor na Dobu.

Z Bojanom Žalikom sem daljši intervju opravila že marca 2017 za rubriko Kriminalne zgodbe. Takrat je beseda tekla predvsem o umoru Janka Makoterja in bombnem napadu na policijsko postajo, na kateri je bil komandir njegov brat, Jože Makoter. Spominjam se, da je bil Bojan Žalik takrat zelo umirjen – nekako odsoten, otopel se mi je zdel. Odgovarjal je brez čustev, in čeprav je bil spoštljiv in prijazen, je bilo v njem mogoče čutiti hlad. Kot bi mu bilo za vse vseeno.

Po 21 letih zapora gre pot Bojana Žalika samo še navzgor.
Po 21 letih zapora gre pot Bojana Žalika samo še navzgor. FOTO: Sara Volčič

Ljubezen pa se je Žaliku zgodila le slabo leto po našem obisku. "Privlačnost med nama je obstajala že pred 20 leti. Ona je bila takrat zelo mlada, kakšnih 17, 18 let je imela, jaz sem deset let starejši. In oba se točno spominjava tistega trenutka, ko sva se prvič zagledala," mi opiše dogodek z nasmeškom na ustih in iskricami v očeh, kot bi se zgodilo včeraj. Zdi se kar malce zaljubljen.

Na vprašanji, kaj se je zgodilo, da ga je ljubezen poiskala celo v zaporu, in kako se je kot človek spremenil, odvrne: "Ko sem prišel v zapor, sem bil prestrašen, zdaj pa imam notranji mir v upanju, da počasi odhajam." Na obzorju se mu namreč že kaže pogojni odpust. V 21 letih, kolikor je že v zaporu, pa se je zgodilo zelo veliko, tudi marsikaj prepovedanega. "Doživel sem tudi nekaj veselih trenutkov, sreče, a veliko veliko časa sem bil tudi v največji človeški bedi, ki se je z besedami niti ne da opisati."

Sara Volčič
Sara Volčič FOTO: POP TV

Ko je prišel prestajat kazen, so ga sotrpini dobro sprejeli, kajti v kriminalnih vodah je oseba, ki se spravi na policiste, dobro zapisana. "In tako sem prvih nekaj let dovolil, da se je ego še naprej hranil. A dojel sem, da je takšen način življenja le hrana za ego, nanj se pa vežejo negativni dogodki tu v zaporu in sledijo dejanja, ki niso na mestu, dnevi, preživeti v prvem bloku, pa se kar množijo." V popolni osamitvi za gostimi rešetkami, brez stikov in z možnostjo le kratkega sprehoda po zaprtem notranjem dvorišču – tako je živel dolgih devet let. 

V tem času, pove, pa se je v njegovem doživljanju sebe in sveta ter razumevanju lastnih dejanj, ki so ga pripeljala v zapor, marsikaj spremenilo. In prišel je do spoznanja, zakaj je padel tako zelo nizko, zakaj je dobil najdaljšo možno kazen, ki jo je človek v Sloveniji takrat sploh lahko dobil. Vzrok je našel v svojem egu. "Ego je pošast, ki jo moramo imeti na verigah in ji le občasno pustiti polizati kakšno kost, ne pa je nenehno hraniti. Ko to dosežemo v sebi, imamo nadzor nad seboj in se nam odpre povsem drug svet," mi zaupa.

Ko je več let dneve in noči prebival v izolaciji, je začel razmišljati, ali bo vedno živel tako. Je to res vse, kar ima lahko v življenju? "Verjetno sem zaradi lastnega preživetja začel razmišljati, ugotavljati, kdo sploh sem, zakaj sploh sem, in čez čas se je v meni zgodil nek premik. Znano pa je, da se takrat, ko se sam spremeniš, začne spreminjati tudi svet okoli tebe."

V zaporu se je začel izobraževati za kuharja; prakso je na začetku opravljal kar v izolaciji. In postopoma, s spoštovanjem zavodskih pravil, je dobil vsak dan malo več "svobode" v nesvobodi. "Pred prihodom v zapor sem bil oblikovalec kovin, tu pa sem se izšolal še za poklic kuharja in natakarja. Dodatno sem opravil še tečaj za dietnega kuharja in pridobil evropski certifikat, da lahko delam kot dietni kuhar. V zaporu sem opravil tudi tečaj za vožnjo viličarja in izpit. Izkoristil sem vse možnosti, ki mi jih ponuja zavod," pove.

Po 21 letih preostanek kazni prestaja na polodprtem oddelku. Tudi na videz je bolj sproščen in nasmejan kot marca 2017, ko sem ga prvič srečala. Sama želim verjeti, da je to predvsem zaradi njegove ljubezni, ki je čakala skoraj tri desetletja, da bi se uresničila. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StAnalitik
24. 05. 2022 20.35
+2
In obtožema je bila Milica Makoter,kot.naročnica.Vse pa je fural Jože Makoter tisti "super" komandir.Novinarji,dajte malo pobrskati.Ali pac nimate poguma vrtati med policisti?
Kuku456
24. 05. 2022 19.12
+2
Ja cela limonada... Realnost prihaja
Ravenstein
24. 05. 2022 18.43
+6
Še en dokaz, da se ljudje ne znajo spoznavati. Priložnosti je toliko, da je prav smešno, ampak spozna pa se jih večina samo, kadar jih v to prisili situacija - sosed, sodelavka, kolegica od kolegice, služba, šola, tečaj... Nič več spontanega spoznavanja...
number46
24. 05. 2022 17.11
+6
To boste zdaj snemali ljubezen v zaporu.
100slovenc
24. 05. 2022 16.59
+6
U zaporu naredijo doktorate,se oženjo,delajo za plačilo-mal skregan z logiko Delat za drźavo brez plačila da bo mel za hrano ne da na naš račun živijo(mislim na nas ki delamo)
tantadruj1
24. 05. 2022 15.33
+10
mah. on je 21 let za zaprtimi stenami zaradi krivde. Veliko slovencev pa zaradi revščine, nege bolnih in onemoglih, ... kje je tu pravica in država. veliko slovencev živi enako kot v zaporu.
guruguru
24. 05. 2022 13.34
+7
Pretkani ste mi vi s temi novelami... Nimam cajta gledat teh vaših prispevkov s 70% reklam...
Džordž iz džungle
24. 05. 2022 13.13
+24
A reklamo delate ljudem ki so v preteklosti izvedli strelske in bombne napade??! Svašta...
Stanko Kodri?
24. 05. 2022 17.16
+7
Nekateri so bili obsojeni na nekajletne zaporne kazni zaradi banalnih prekrškov, ne namernih kaznivih dejanj. Poznam osebo ki je za opravljeno delo dobil ček za 178€. Nevedoč da ček ni krit, ga je vnovičil in dobil zaradi goljufije obsojen na eno leto,ker ni bil prej nikoli kaznovan, samo eno leto. Tožilec je zahteval tri leta!? Noben zagovor ni zalegel. Ta je imel še srečo. Pravih gangsterjev pa skoraj nikoli ne spravijo za zapahe. Imajo veze in dovolj pod palcem, da si privoščijo najboljše odvetnike in skoraj praviloma izterjavo od države še visoko odškodnino. Tale bo vsaj odsedel svoje in pač obrnil list v življenju. Zapori so itak prepolni kurjih tatov !
MojsterSplinter
24. 05. 2022 13.10
+21
"Lepa dekleta ljubijo barabe."