Tujina

Zakon je ustaven

Pariz, 30. 03. 2006 20.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Francosko ustavno sodišče je potrdilo ustavnost sporne delovne zakonodaje, ki ji sindikati in študenti nasprotujejo.

Proti zakonu je protestiralo več tisoč šudentov
Proti zakonu je protestiralo več tisoč šudentov FOTO: Reuters

Francosko ustavno sodišče je nocoj potrdilo ustavnost sporne delovne zakonodaje, ki uvaja pogodbo o prvi zaposlitvi (CPE) in ki ji tako sindikati kot študentske organizacije močno nasprotujejo.

Odločitev sodišča je sedaj odprla pot, da sporni zakon podpiše tudi francoski predsednik Jacques Chirac, s čimer bo zakon stopil v veljavo.

Francosko ustavno sodišče je z današnjo odločitvijo zavrnilo pritožbo poslancev opozicijskih socialistov. Ti so trdili, da je CPE protiustaven, ker predstavlja diskriminacijo glede na starost, in ker je premier Dominique de Villepin nepravilno skrajšal razpravo v parlamentu. To odločitev je podprlo vseh deset ustavnih sodnikov.

Chirac sedaj devet dni časa, da podpiše in s tem tudi uveljavi omenjeni zakon, ki bi delodajalcem omogočil, da lahko mlade do 26 let ob njihovi prvi zaposlitvi v roku dveh let odpustijo brez razlogov. Lahko pa Chirac zakon vseeno še vedno vrne nazaj v parlament v ponovno presojo, kar zahtevajo sindikati in študentske organizacije, ki zaradi tega vprašanja že več tednov protestirajo po vsej Franciji. Toda če bi Chirac storil slednje, bi s tem skoraj zagotovo povzročil odstop de Villepina, ki trdno vztraja pri nujnosti tovrstnih rešitev za spopadanje z rastočo nezaposlenostjo v državi.

Po napovedih virov blizu francoske vlade naj bi bil Chirac bolj naklonjen sprejetju zakona in po nekaterih namigih naj bi ga podpisal že v petek. Francoski predsednik je za petek ob 20. uri tudi napovedal, da bo imel televizijski nagovor narodu. Za zdaj je uradno znano le, da bo govoril o sporni delovni zakonodaji.

Chirac naj bi takoj po uveljavitvi zakona predlagal sindikatom, da bi se začeli pogajati o dopolnitvah in spremembah. Toda težko verjetno je, da bodo sindikati s tem zadovoljni, saj že ves čas zatrjujejo, da pogajanja niso mogoča, dokler bo CPE sploh na mizi.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.